Google+

oleh: kakbesah kek durian express

Dsc02062

kes my sons yg pandai 'mengayat' tauke durian.. dah la dpt less price, isinya plk..ffuh..likat,lemak berkrim..so banyak bleh dimnafaatkn.Alhamdulillah..


Created on : 27-02-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kakbesah




Bahan-bahan ( sebiji kek ukuran 20 cm )

  • 1 1/2 cawan tepung beserbuk penaik(self rising flour) kalau guna tepung biasa, ayak dgn 1 sudu teh baking powder
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 1 biji telur
  • 3/4 cawan bancuhan 3,4 ulas durian + susu segar @ susu cair(bancuhan susu tepung pn blh)
  • 1/3 sudu teh garam
  • 3/4 cawan minyak jagung @ kacang @ sawit, smua ok.
  • 1/2 sudu teh soda bicarbonate

Cara-cara

  1. blend telur,gula,garam & bancuhan durian hingga gula hancur.masukkan minyak & blend 5 saat.masukkan bicarbonate soda, blend lg 5 saat (guna blender cili je)
  2. masukkan tepung dlm mangkuk, lalu curahkan bahan mesin sambil dikacau rata menggunakan hand whisk.tp kalau nk senang, stelah dikacau rata masukkan semula dlm blender, & blend 5 saat.
  3. masukkan dlm loyang yg tlh dialas kertas & disapu minyak. bakar 170c selama lbihkurang 40 minit @ sehinggai msk. (oh ya, jgn lupa panaskan oven trlebih dulu sbelum mengadun kek)
  4. bleh juga dimasukkan dlm cawan kertas @ muffin

Tag

kek

Laporan Masakan Bergambar (7)

Picture_183
25-03-2011
taraa.. saya dah buat malam tadi..tapi telah derhaka sikit dengan resipi ni.sy letak ovellate,hasilnya kek gebu dan moist
Laporan oleh: norlieU8

norlieU8.. gebusnyer kek awak tu.. xpe..tok guru x mrh..lgipun tok guru dulu bljar x hbis..kihkih.. nextime akk pn nk bubuh ovelete gak lah.. nk kek gebus gak.. hehe.. mekaseh la coz sudi sharing tips tu..

P1030516
25-03-2011
jeng jeng jeng...pes taim buat dn mkn,sdp ,leh wat lg ni....walopon kek ni masih tekurung kat gua,tp harum je stu umh....
Laporan oleh: Mariani(KT)

wuish, buat kek rupanya.. patut la senyaap jer kbelakanganni..hehe.. untung nya ucu yer.. bleh mkn mcm2.. xpayah fkr diet2.. kalo akk buat kuih, akk dpt mkn seketul jer..huhu..

251584_2275524049907_1302894449_2742337_3029493_n
23-07-2011
sedap...terima kasih kak besah kerana resepi yg simple ni..tapi mmg sedap...wangi baunya...anak2 x sabo2 nak mkn...sekejap je licin...
Laporan oleh: kay730601

kialau dh namanya durian, di buat msakan apa pun wangi yer.. seronok kn tengok ank2 suka mkn.. xpe bleh buat lagi & lg.. coz mudah je mmbuatnyer..hehe..

P7240008
24-07-2011
tq for the receipe kak.....saye wat tadi petang sementara bby umar tgh tido..mmg express..tapi saye terajin pulak nk wat kaler2.....
Laporan oleh: umarsayang

wah.. nmpak cntek tu.. terlebih rajin x per.. jgn terlebih malas.. nnti dapo x berasap..hehe.. tahniah umarsayang, coz walaupun ada baby, tp masih smpat curi2 masa buat kuih.. itulah isteri yg bijak...

Dsc02718
20-08-2011
Hai kakbesah,dah siap lagi 1 kek durian yg sodap ni,makasih utk resepinya ye kakbesah...
Laporan oleh: rahel

Hai rahel, hm, bila diberi rspi pd yg pakar, on the spot mnjadi. siap buat batik hijau kuning lg.. warna tema buah derian..hehe.. makasih rahel, krana sudi mncuba..

20120612_223847
12-06-2012
siap kek durian versi kukus...
Laporan oleh: laila_fitmi

owh! adunan ni bleh dikukus ye, akk tak prnah try lg.. kalo mnjadi Alhamdulillah lah, bleh dijadikan panduat utk akk & teman2 lain..hehe.. tq laila fitmi utk lapurannye..

20120613_072323
13-06-2012
ni hasil lepas dipotong kek durian kukus.. en hubby n ank2 kata sedap, cume rase terkurang durian kot so rase duriannya xkuat sgt, tp ttp sedap..
Laporan oleh: laila_fitmi

wah! gebusnye kek laila tu.. kureng bau maybe disebabkn durian kurang likat/bau kot, walahuaklam.. xpe lah ye laila..yg pnting sdp kn..hehe..



Komen (19)

27-02-2011, DatinLulu komen :

salam...akak, mungkin resepi ni utk my 1st durriaan cake...hot!!! jgn x hot...xpress lgi tu...


27-02-2011, kakbesah komen :

w'salam DatinLulu, ala...respi org kampong je ni...hehe..


27-02-2011, dianazm komen :

salam kakbesah....akak ni mmg bnyk idea btol lah.boleh dikatakan tiap2 hari ade je resepi yg terkini...cayalah...


27-02-2011, sofya syer liza komen :

btul tu dianazm.tiap hri ada rspi bru dan bestnya respi masakan kg.sng nk cri bhn la,tu yg ska tgk resepi k.besah.


28-02-2011, mamascorpio komen :

thanks kak besah.. minta izin nak copy ya..


28-02-2011, Farezuan komen :

Salam kak esah..,.sy bru je mncuba resepi2 kak esak..mmg best la....


28-02-2011, Farezuan komen :

Kak esah bg la resepi2 yg bru...


28-02-2011, Greentea komen :

Salam sejahtera kak..kek ni menyelerakan cara buat pn senang..thanx for share the resepi kak besah:)


28-02-2011, kakbesah komen :

salam dianazm, sofya & mamascorpio, Alhmdulillah..akk sangat2 brsyukur skiranya respi akk yg x spertinya tu, dpt mmberi inspirasi kpd org lain..jika kita x kedekut ilmu, insyaallah Allah akn tmbah lg ilmu kita..


28-02-2011, kakbesah komen :

salam Farezuan & Greentea, tq 4 trying.. harap2 semua suka ya...


28-02-2011, rahel komen :

hai kakbesah,mengancam aroma durian tu,tp skrg ni bkn musim durian pulak...ah terpaksa tunggu tiba musim durian br diproses kek durian ni.


28-02-2011, kakbesah komen :

rahel.. tunggu je la...xlama lg dtg la musimnya kot..akk pn nk borong beberapa longgok coz stok tempoyak dh smakin menyusut...hehe.


02-03-2011, rahel komen :

huii...sedapnye masak singgang ikan susu campur tempoyak...


23-06-2011, fazharifqi komen :

salam kak besah..baru tadi dapat durian free dr tokey durian..bg kt mmbr sebelah,dia tak mkn durian plak...hmmm tak tau nk buat aper,bosan pulak asik mkn pengat durian.so cari resepi kek..Ensya Allah sok OFF bley buat..nyum2 tak sabar...wish me luck :)


23-06-2011, kakbesah komen :

salam fazharifqi, wow! bestnya faz ada banyak stok durian.. mcm2 bleh digayakan tu..hehe.. o, nk try buat kek ni yer.. k,akk doakn slamat berjuang n wish u gud luck! insyaallah.. Amiin...


30-07-2011, mieqa_chubby komen :

salam...kak besah,kek masih di dalam oven tapi..kek saya merekah lah kak...naper ek...kat mana silapnya ek?


07-12-2011, ani88 komen :

salam kak besah..klu pkai perisa durian jer ble tak?coz kat tmpt saya susah skit nak dpt durian


08-12-2011, kakbesah komen :

salam mieqa_chubby, kek merekah mungkin sbb suhu oven terlampau panas atau adunan diisi penuh dlm loyang. wallahuaklam.


08-12-2011, kakbesah komen :

salam ani, klu nk pkai perisa durian, sila abaikan bancuhan durian + air susu tu dan tambah sebiji telur lg,maknanya kne guna 2 bj lah yer.. insyaallah bleh..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd