Google+

oleh: kakbesah sekaya durian

Dsc02038

simpan dlm fridge, bleh mkn ngn roti, buat inti pau dll.


Created on : 26-02-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kakbesah




Bahan-bahan ( dekat2 1 liter )

  • 1 cawan isi durian
  • 1 1/2 cawan gula
  • 1 1/2 cawan santan
  • 1 1/2 cwn telur ( 5 biji )
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 cawan juz pekat daun pandan (2 helai) &
  • 1 sudu besar tepung gandum(mumbung) - dibancuh sebati

Cara-cara

  1. satukan semua bahan & kacau hingga sebati dengan hand whisk.pastu bleh lah dimasak dgn api sederhana.kacau terus menerus hingga pekat.utk menghasilkan sekaya yg licin & halus, elok gunakan api perlahan sambil sentiasa dikacau..memang memerlukan kesabaran ya..hehe..(sbb tu la sekaya mahal ye?)

Tag

sekaya

Laporan Masakan Bergambar (1)

Picture_200
25-03-2011
sekaya dah siap..meh la makan! k.besah sedap tapi termanis la pulak,salad roti ok...
Laporan oleh: norlieU8

norlieU8, sekaya tu termanis sbb awak masak sambil tersenyum n ceria agknya.. xpe, mkn la skaya tu ngn roti @ jdikn inti pau yg tawar tu, baru balance kan.. tq ya sudi mncuba..



Komen (10)

26-02-2011, DatinLulu komen :

salam...akak ni banyak idea...& x lokek pula tu. i like it...


26-02-2011, makzaini komen :

sedapnya kakbesah.x sabar nak cuba


26-02-2011, kakbesah komen :

salam Datin & makzani,akk syukur dpt letak respi kt sni.wlaupun cuma yg biasa2 je. akk pn sngat gmbira & besar hati dpt belajar respi dr org lain yg lbh brpenglaman,wlaupn mungkin mreka lbh muda dr akk.akk sronok tngok org2 yg saling x kenal tp,saling beramah mesra dlm hal memasak..alhamdulillah.


27-02-2011, nor1234 komen :

memang sedap, saya dah cuba buat. tq, antarlah resipi yang sedap lagi ya...


27-02-2011, pisces^amie komen :

akak.. stok rambutan ader la... agak2 leh bt x? :) resepi gune rambutan selain jem akak ader x?


27-02-2011, kakbesah komen :

nor1234, alhamdulillah lah awak suka sekaya ni.. pisces^amie, slain jem, rambutan bleh gak dimasak paceri/pajeri, sprti pajeri nenas tu...


27-02-2011, pisces^amie komen :

oooo pajeri.. ada pernah tok amie buat... lupe lak.. tq...


03-03-2011, rahel komen :

ooww ni mesti ku ambik resepinya ye kak besah,sedap buat inti pau dg cakoi.


04-03-2011, kakbesah komen :

aduss sdpnyer...pau yg gebus..berinti sekaya durian... rahel, kalau nk buat utk inti pau, abaikan juz pandan yg 1/2 cwn tu, biar agk kental sekaya tu..snang skit nk kelim pau.kalau nk buh pndan gak mesinje ngn santan ..


22-06-2013, haniwirna komen :

saya bru nk try buat,selama ni tau mkn je...xtau la menjadi ke x....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd