Google+

oleh: ctjuliez Kacang Bercornflakes

Cornflke_001

selalu mkn tika tgk tv.


Created on : 16-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ctjuliez




Bahan-bahan ( 2 org )

  • bhn utk dgoreng:
  • 200 gm kacang (gorg tanpa myk)
  • 200 gm ikan bilis
  • bhn dikisar:
  • 6 cili kering
  • 3 biji bwg putih
  • bhn2 lain:
  • 8 sb sos cili
  • 2 sb sos cili thai
  • 2 cwn cornflakes
  • garam, gula, ajinomoto secukup rasa

Cara-cara

  1. goreng kacang dan ikan bilis dahulu dlm kuali yg berasingan.
  2. tumis bwg & cili shingga naik myk.
  3. kemudian,masukkan sos,gula,garam & ajinomoto.
  4. kemudian,masukkan kacang dan gaul sebentar.di ikuti ikan bilis.seeloknya,ikan bilis digoreng rangup.
  5. setelah sos rata diatas kcg & ikan bilis,tutup api.kemudian,barulah masukkan cornflake dan gaul rata.
  6. PERINGATAN: jgn gaul cornflake lbh dr 5 minit sbb cornflake mudah sembap/lembik.cukuplah sekadar meratakan kacang & ikan bilis di dalamnya.
  7. Selamat Mencuba!








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (10)

18-03-2007, princessharyati komen :

tnya skit... hehheh kalu kacang tanah tu kisar kasar ok gak ke?...i nak ganti kacang lain badam atau kacang cerdik....hehhee


18-03-2007, ctjuliez komen :

actually i nak try jgk taruk badam kisar kasar tp takut rsnye berubah.tp u try la dlu.lps tu,taruk dlm air tight container.i punya dah sembap bru smlm buat.


18-04-2007, ita311 komen :

memang sedap dah pernah buat ....


21-08-2008, 132959 komen :

nampak sedap jer kan,...nak dekat2 rayer ni cam excited jer nak coba,...jeng,..jeng,..jeng,...tungguuuuu,...


14-09-2009, apa-apa aje.. komen :

nape sy wt x jadi... tlg lah dh 5 botol sy buang.. de sapa2 nk tolong sy.. 017-2249719


14-09-2009, apa-apa aje.. komen :

nape sy wt x jadi... tlg lah dh 5 botol sy buang.. de sapa2 nk tolong sy.. 017-2249719


14-09-2009, apa-apa aje.. komen :

nape sy wt x jadi... tlg lah dh 5 botol sy buang.. de sapa2 nk tolong sy.. 017-2249719


09-04-2010, qasehazlin komen :

part4 tu, dh bleh padam kan api guntuk mengelakan dripada lamau@ sembap gaol je sbab kacang&ikan bilis kan dah masak, tgu sejok baru bleh simpan dalam bekas selamat mencuba...


20-06-2011, suziana mostapa komen :

kenape sy buat berminyak .....bab sy tengok org lain buat kering je tak ade minyak.....


16-08-2011, fiffy.aag komen :

mahu tanya: bahan2 ni biasanya utk berapa byk cup ya?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu