Google+

oleh: kakbesah pecal / pecel kakbesah

Dsc01995

hidangan wajib arwah emak di Hari Lebaran. sambalnya boleh dibuat 2,3 hari sebelum Raya. Mak buat banyak..tp, xkisah coz bapak yg tolong tumbuk dgn lesung kayu yg besar tu..nmpak very loving sgt....


Created on : 22-02-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kakbesah




Bahan-bahan ( ramai bleh makan )

  • 1 kilo kacang tanah
  • 30 tangkai cili kering - dibelah dgn gunting memanjang utk buang biji (bkn potong)
  • 15 biji bawang merah yg kecil2 tu..
  • 7 ulas bawang putih
  • 3 cm persegi belacan - digoreng dgn sedikit minyak hingga wangi
  • beberapa ketul cekur
  • 1 sudu 'asam jawa extra' kalau yg berbiji tu,kena lh buang biji nya
  • garam n gula secukup rasa.
  • bahan sayuran;
  • pucuk ubi, tauge, kangkung, betik muda, kobis kacang panjang dll - dipotong2 & dicelur
  • beberapa keping tahu - digoreng
  • timun & sedikit daun cekur(opt) - dihiris

Cara-cara

  1. Dsc01994
    goreng kacang hingga ranggup, pastu goreng cili & bawang2.semasa masih panas, tumbuk bersama cekur,garam & belacan.boleh juga dimesin dgn blender. tp lebih sedap ditumbuk sbb ia akn jadi sebati, & sebahagian kacang telah keluar minyaknya sehingga sambal pecal tu bleh dikepal.
  2. simpan sambal, bila nk makan, ambil semangkuk & dibancuh dgn air panas,bancuh pekat2 coz bila dh brcampur sayur2 nnti,air sayur akn mencairkn sikit sambal tu.
  3. curahkan sambal keatas sayur2 yg disukai

Related Recipes

Laporan Masakan Bergambar (2)

Dsc01741
14-08-2012
salam ramadhan dn slmt hari raya maaf zahir dan batin dn juga kekwn myr...pecal nie dh lama buat..sedap!!..mekasih byk2 ya :)
Laporan oleh: k.zila66

salam Ramadhan & selamat hari raya buat zila jg, akk mohon kemaafan jika terkasar bicara semasa spanjang perkenalan maya kita yer.. tq utk lpuran pecal yg nmpk sgt mnarik tu..

Dsc06718
15-05-2014
Assalam kb, buat pecal bersama IBU, rspi kb lbih kurang sama tu yg nk share kt sni..IBU zila suka pd mskn lama2 tapi budak2 skg tk suka,tu yg kadang2 kena msk lauk utama dua jenis...mekasih byk2 ya kb atas nasihat dn doa, insyaAllah..kata2 kb menberi semangat utk zila lbih berbakti pd IBU :)
Laporan oleh: k.zila66

alaikumussalam zila yg rajiiin, Alhamdulillah..penyejuk hati suami dan ibu, semoga terus kekal berbakti & semoga Allah satukan anda semua di Jannah Amiin.....tq utk repotnye yer!



Komen (10)

22-02-2011, kakbesah komen :

alibaba, insyaallah jadi.kan sebelum masak, bahan dah dibasuh bersih, kita baca bismillah, baca doa..jadi, insyaallah masakan kita akn jadi berkat, siapa yg makan jd baik, suci hati & mudah mentaati perintah Allah..


22-02-2011, DatinLulu komen :

terliurlah...akak...mesti cuba ni, jgn lupa mnjala...akak.


23-02-2011, norhaini6036 komen :

kakbesah...klu org jawa panggil pecel je....teringat kecik2 ,arwah mak pakai cili padi..bestnya...weekend ni nak buatla..


23-02-2011, kakbesah komen :

Datin Lulu, akk kena menjala bermati2an pd cuti sek sem 1 next month ni...coz son in law akn balik sni.dia memang antu roti jala..mcm2 bende dia bleh mkn ngn roti jala, kira habis lah dijalanya segala lauk2 kt atas meja tu..hehe.. norhaini,buat jgn x buat, yg pnting kalau sambal dh siap..bleh je mkn ngn apapun..yg dh bancuh wat pencicah cucur udang pn best kan...


23-02-2011, LynnSham komen :

kakbesah, saya pun suka makan pecel.. pecel yang arwah nenek buat paling best kat tekak kami sekeluarga.. jika nenek dtg ke rumah kami atau kami ke rumah nenek, mesti minta nenek buatkan.. sayang tak sempat belajar dgn arwah nenek.. insya'Allah saya akan cuba resipi kakbesah ni.. nampak senang sebab ada sukatan..


23-02-2011, DatinLulu komen :

akak...bleh sy tau akak tinggal mna? ada email ?


23-02-2011, sofya syer liza komen :

kak besah,sdapnya pecel....biasa dlu nk dpt bli kt pasa mlm.bla dh pindh tpt x jumpa plk.jd skrg wt sndri je bla tringin.bla wt kuah pecel ni biasa sya tmbukn skali daun limau purut biar lg sdp n gna cili padi je,ltk ikn bilis.


23-02-2011, kakbesah komen :

LynnSham, x dpt disangkal lg, masakn nenek2 kita memang terbaik, mana x nya...bhn2nya fresh, dibuat dgn teliti..xde shot cut cm kita..n yg pnting, diorang msk ngn kaseh sayang, nk bg ank cucu mkn.. tu yg berkat tu.. Datin Lulu, akk x dpt nk bagi tau alamat rmh & email..akk mint maaf banyak2 ya.. sofya syer liza, sdp ya jika buh daun purut..? lainkali bleh la try..ytk dptkn kelainan.. tp yg buh cili padi tu mmag sdp..terangkat gitu.....


04-03-2011, Mrs Z komen :

Salam kakbesah. mak sy pun mesti buat pecal ms hr raya, tp pecalnye pedas giler sbb tambah cili padi. Selain bahan2 yg kakbesah guna, dia tambah ikan bilis goreng, diblend bersama2 cili & bwg2..& selain sayur2 dia guna bihun / mee yg dicelur...berpeluh2 anak cucunya makan...sedaaaap..


04-03-2011, kakbesah komen :

Mrs Z, best ye kalo tambah bilis goreng.. nextime buat nk bubuh lh. Z, di Banting, kuala langat, pecal cmni je, tp akk prnah mkn di Tanjung Karang hingga ke Sg Besar, pecalnya ditambah bihun & ada yg campur nasi himpit beberapa ketul, mmang sdp...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd