Google+

oleh: nurulaufa98 Kek Cawan Coklat

14669_1150796422087_1592913707_30384378_1530259_n_1_

Resepi dari kakak


Created on : 19-02-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nurulaufa98




Bahan-bahan ( 18 orang makan )

  • 240g tepung gandum
  • 340g gula kastor
  • 240g butter
  • 6 biji telur
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 tin susu cair
  • 1 cawan air

Cara-cara

  1. Masukkan serbuk koko,air dan susu cair.Kacau sehingga serbuk koko larut dan pekat.
  2. Ayak tepung gandum,serbuk penaik dan soda bikarbonat.Putar butter bersama-sama dengan gula hingga kembang.Masukkan telur sebiji demi sebiji sampai sebati.
  3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit diselang-seli dengan coklat tadi.
  4. Masukkan ke dalam acuan 1/3 penuh.Bakar pada suhu 180 darjah Celcius selama 20-30 minit.

Tag

kek coklat

Related Recipes

Laporan Masakan Bergambar (1)

Photo_0656
31-03-2011
buat untuk budak2...sedap dan lembut..tq untuk resepi ini
Laporan oleh: cheq da

sama-sama....tq sebab sudah try resepi ni...



Komen (16)

09-03-2011, nurulayu komen :

SEDAP'Y kek 2?awk bleh tlng sy wat juak..


25-04-2011, hamidah basri komen :

wah,sedapnye.....klau boleh nkmakan terus jer!!


11-05-2011, gee089 komen :

kat mana nak cari paper cup mcm ni?? dah merata tempat cari. yang ada cma pattern lama


18-05-2011, norazizah_adenan92 komen :

macam mana nak wat aising ???


20-05-2011, nurulaufa98 komen :

gee:kt bakery shop ader.. norazizah:aising??yg paling senang just guna butter and gula jer.then pukul sampai kembang and putih.


21-05-2011, Hatake Kakashi komen :

hemmmm..saya suka coklat! tapi ni untuk 18 org makan punya resepi..dan saya tak tahu resepi ni bule buat berapa biji kek cawan..


27-05-2011, norafizahsadiman komen :

mesti jdi ke???klu tak jdi...ke laut lah nampaknya...ha..ha...


02-06-2011, sod komen :

macam sedap jerk.ni mesti cube........


07-06-2011, nur naziera komen :

dari mana nak dapat bekas tu yer ???


19-06-2011, 448544 komen :

tq kwn kongsi resepi.....


21-06-2011, ziella komen :

sedaapnyee..harap ade lebeh lg resepi kek..


02-07-2011, deanne.daud komen :

salam.sy br mo bljr bt kek.ada sesapa blh tlg sy mcmn nak bt aising kek?utk bt hiasan cupcake


31-07-2011, Dygku Sherefinas komen :

salam,sya baru beljar buat kek cawan.knapa kdang2 boleh jadi keras


07-10-2011, lienmohamad komen :

salam...kakak,thanx share resipi...ygising tu byk mn gula dan butter?...


07-10-2011, aifern komen :

1 tin susu???susu cair @ pekat??


18-12-2011, alang_ika@yahoo.com komen :

ala....memg best kalau tak gune timbang senang ckit contoh gune cawan k sebagai penyukat


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd