Google+

oleh: sayangsarah Aiskrim Mudah

Aiskrim_ke4

resepi dari rakan KR


Created on : 18-02-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sayangsarah




Bahan-bahan ( 5 org pun bleh )

  • 1 tin susu pekat (saya wat 1/2 tin jerr)
  • 1 tin air suam
  • 1 sudu makan ovalet
  • 1 biji telur
  • esen vanila
  • perisa n pewarna yang anda suka

Cara-cara

  1. masuk semua dalam mixer @ blender dan putar sampai gebu,kembang n pekat likat
  2. pas leh warnakan @ apa saja ikut suka n simpan dalam esbok.
  3. selepas 3 jam dah leh makan.kalu nak lg best wat malam n sok pagi dah leh makan
  4. selamat mencuba......

Tag

dessert








Laporan Masakan Bergambar (10)

104_0002
20-02-2011
buat semalam...yang ni baru siap mix...3 perisa...
Laporan oleh: CheqSueCommot
104_0008
20-02-2011
kuar peti pagi tadi, semalaman baru keras. untuk 1st time seumur hidup buat eskrim boleh le bagi 5 dari 10 markah...will try next time... tq sarah
Laporan oleh: CheqSueCommot
200220111165-001
20-02-2011
mmg sdp wat perisa coklat vanhouten,yg 1 bekas da tgl separuh.. yg blum mcuba cubalah.. psni xpyh bli askrim kat kedai g sume blh wat sndiri;)
Laporan oleh: aniees85
P1030373
23-02-2011
wat smlm tp ni dah abis.sdp,sya wat 2 perasa,cklt cmpo mlo dn kladi.....ank2 sik bukak katup ptiais jer....sdp la tu.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc02012
25-02-2011
salam sayangsarah, akk memang sayang kt awak.. coz berkongsi respi eskrem... ni la 1st time akk buat eskrem cm betol2...slalu tu buat eskrem malaysia yg ikat ngn plastik tu... best,sdap, akk buh milo + nescafe.. tq sayangsarah....
Laporan oleh: kakbesah
Img_1647
26-02-2011
sy buat perisa jagung...susu guna separuh tin kecil je.itu pon masih manis skit..jagung tin pon separuh je..blend n bekukan sebanyak 3 kali..tp mmg dipuji2 eskrem sy sedap...tenkiu ye..
Laporan oleh: nuni
Dscn1683
04-03-2012
Buat malam tadi tengahari ni makan..emmmboleh tahan sedap..
Laporan oleh: Resepi2011
Dsc03533
04-03-2012
pic sblm aiskrim dibekukn. sume suke. trime kasih tuan pnye resepi~hehe :)
Laporan oleh: H.nadyadiela
Dsc00527
22-05-2012
mula2 takut nk wat tapii...Alhamdulilah....bestnyaaaa....mekasih ya..nnti leh wat lagi hi2..
Laporan oleh: k.zila66
Dsc05760
29-06-2012
aiskrim yg mudah..buat sekali ngan anak2..dapat makan puas2..
Laporan oleh: shahani kaf

Komen (50)

18-02-2011, CoklatBadam komen :

Eskim ni mmg kena guna telur mentah yer..


18-02-2011, CheqSueCommot komen :

macam x caye je nak buat eskrim cenggini kan....kene try nih


18-02-2011, nain61 komen :

boleh tambah perisa x masa bahagikan adunan 2???


18-02-2011, Ain86 komen :

Xpe ke pkai tlur mntah cm2?nk pkai 1/2 tin@1 tin susu pkat 2?


18-02-2011, zaieyda komen :

betol ka leh jadi cam nie....ada x mcm aiskrim wall's cam kat kedai??....


18-02-2011, misspid komen :

guna telur mentah bleh ke ni? biar betul?


18-02-2011, sofya syer liza komen :

x hanyir ke sarah tlo mentah?jwbla ptnyaan kmi smua ni.mklumla x pnh tpikir blh wt aiskrim sdri.taunya bli je.kn kwn2!tgk sarah pnya aiskrim mcm x sbr nk try la.ltk perasa coklat@ jagung msti best!


18-02-2011, nuni komen :

setahu sy, mmg aiskrim ade letak telur..tp pukul sampai betol2 kembang la..pastu kan kite dh letak perisa tu, mungkin xde bau hanyir telur kot...cuba kawan2 cari resepi ais krim lain..memang ada letak telur


19-02-2011, kakaklong komen :

memang sedaplah... dah cuba anak2 pun suka.


19-02-2011, janejannah komen :

leh try ni..wat ice cream sdri...


19-02-2011, ctmurano komen :

telur nak guna kuningnya sekali ke @ putih sahaja.


19-02-2011, kakujie komen :

namapak menarik dan mudah....mesti cuba nie...TQ


19-02-2011, zaieyda komen :

dah try dah... tahan aa.....


19-02-2011, mencarisakinah komen :

tq share...tp kalo x letak telur jd x? mentah la


19-02-2011, azah_angel@yahoo.com komen :

ank2 nk cuba buat...


19-02-2011, shahzreal komen :

nak tanya sikit.. 1 sudu makan ovalet.. ovalet tu ape?.. leh tlg x sesape n kt ner nk dptkn ovalet ni...


19-02-2011, azasy komen :

ovallete tu sponge cake stabilizer..yg waner oren kekuningan tuh...kt kedai kek/mini mrket pun bleh dpt..murah jer


20-02-2011, farhana nasuha komen :

sy pun nk try la sbb ank sy suka sgt mkn aiskrim..


20-02-2011, aniees85 komen :

gna tlor mentah mmg xde rs hanyer pon sb dah ada esen vanila tu.. 2 yg buat hlg bau hanyir tlor tu.. sdp sgt,cm ais krim yg jual kat kdai tp le letak koko byk2.. tambah2 sedap


21-02-2011, zila_man komen :

nk try la,bhn2 pn dah ad..hrp2 jd n sdp!


21-02-2011, zila_man komen :

nk kn pukul bp lm ye?? Sy buat,tp cm cair je..kn tgk la esk keras ke x.. :(


22-02-2011, farhana nasuha komen :

sy dh try mlm td tp mcm xnk keras jer...pe mslhnye tuh


22-02-2011, zila_man komen :

tlg..sp nk tlg jwb ni..tn pny resipi ni mn..


22-02-2011, aniees85 komen :

kurangkn air 1 tin je klu gna 1/2 tin susu.. klu nk g bgs guna perasa or perisa dlm bntuk serbuk cm org wt ice blnde..


23-02-2011, Mariani(KT) komen :

zila,nk kna pukul 13 mt gtu la.sya dah wat mmg mjdi....smpan 1 mlm bru sdp..pukul dgn kelajuan yg tggi.


23-02-2011, zila_man komen :

owh..sy pukul 5mnt je kt,haha..pt x gebuss..n ble keras cm kte keraskn air teh kt freezer je..tp sdp la..tq mariani,tlg jwbkn..next time pukul lm la..hehee


14-03-2011, syasya79 komen :

mmm..belom pernah wat aiskrim sendiri...nk try ler..kena gi cari ovelet dulu ler....


01-04-2011, sayangsarah komen :

maaf lambat reply...... coklat badam:kalu x nak guna telur pun boleh tp aiskrim x gebu sangat. CheqSueCommot:kena percaya n cuba...hehehee nain61 :boleh tambah perisa ikut suka kita Ain86:xpe pakai telur mentah tu coz selama saya wat jual n mkn x penah sakit perut.guna 1/2 tin je kalu 1 tin manis sangat zaieyda,misspid,sofya syer liza, nuni :x hanyir.betul kata nuni bila kita putar kan panas so ye cam masak le.sedap cam walls punyer n kalu dah rasa xnak beli dah eskim kat kedai.


01-04-2011, sayangsarah komen :

kakaklong :tima kasih kerna mencuba ctmurano:guna semua kuning n putih telur. zila_man,farhana nasuha :kena pukul sampai pekat n likat. aniees85:kalu wat 1/2tin susu air sama je guna 1 tinn yg lain pun sama.cuma susu kurangkan coz kalu 1 tin manis sangat x leh makan.


03-04-2011, yuki hime komen :

saya ni budak........cmne nk wat... saya nk wat tuk mak n dady saya....ovelat tu ape?????


05-04-2011, normah hashim komen :

4/4/2011-satu hari dok cri resipi.:terjumpa plak resipi aiskrim mudah sygsarah...11.30mlm terus cuba buat...mmg btl lah mcm aiskrim wall...pasni gerenti x pyh beli wat sendiri je....mmg sah terjamin halal...mlm td wat aiskrim prasa capuccino...pas ni nak wat perasa mcm2 plak...bleh buat jaul ni....!


14-04-2011, manjasarah komen :

yuki hime : adik ovalet tu kalu adik g supermarket pun ada jual.warna kuning n ada gak ye tulis cake stabiliser @ quick75 normah hashim: tima kasih mencuba.best kan?saya pun skang wat jual aiskrim ni.


28-12-2011, nadeeya86 komen :

dh buat tp aiskrim xberapa nak berkrim la...ape yg kurang ek atau ade yg terlebeh


03-01-2012, zinirah_aini komen :

tq kongsi resepi..dah try dh.sedap..sy buat perisa jagung..tp cmne ek nak buat aiskrim perisa vanilla?


21-02-2012, ashypink komen :

salam..saya dah try tp still x cukup berkrim la kenape ye..dah bekukan and blend kali kedua..buat perisa vanilla..tambah 2 sk esen vanilla..rasa dah sedap dah tp still cam texture berais..


29-02-2012, nanalunina komen :

sy da buat semalam..tp xkeras pun..cmne ye...?


29-02-2012, nanalunina komen :

nape xkeras ye?


29-02-2012, Zieys Abady komen :

Sy tk prnah cuba g resepi aiskrim ne.Slalu buat yg pkai fresh milk + coffemate aje...Nanti nk try jga la...


29-02-2012, sayangsarah komen :

zinirah_aini:kalu nak wat perisa vanila x yah letak pewarna dah biar gitu je cuma letak esen vanila je.ok. ashypink:awak ikut resepi mana?resepi saya cuma blend sekali je n sampai berkrim n pekat pas terus simpan dalam fridge semalaman. nanalunina:camner leh x keras?pukul semua bahan sampai berkrim n pekat. Zieys Abady:cubalah...sedapppp...


29-02-2012, sayangsarah komen :

zinirah_aini:kalu nak wat perisa vanila x yah letak pewarna dah biar gitu je cuma letak esen vanila je.ok. ashypink:awak ikut resepi mana?resepi saya cuma blend sekali je n sampai berkrim n pekat pas terus simpan dalam fridge semalaman. nanalunina:camner leh x keras?pukul semua bahan sampai berkrim n pekat. Zieys Abady:cubalah...sedapppp...


29-02-2012, sayangsarah komen :

zinirah_aini:kalu nak wat perisa vanila x yah letak pewarna dah biar gitu je cuma letak esen vanila je.ok. ashypink:awak ikut resepi mana?resepi saya cuma blend sekali je n sampai berkrim n pekat pas terus simpan dalam fridge semalaman. nanalunina:camner leh x keras?pukul semua bahan sampai berkrim n pekat. Zieys Abady:cubalah...sedapppp...


29-02-2012, sayangsarah komen :

zinirah_aini:kalu nak wat perisa vanila x yah letak pewarna dah biar gitu je cuma letak esen vanila je.ok. ashypink:awak ikut resepi mana?resepi saya cuma blend sekali je n sampai berkrim n pekat pas terus simpan dalam fridge semalaman. nanalunina:camner leh x keras?pukul semua bahan sampai berkrim n pekat. Zieys Abady:cubalah...sedapppp...


29-02-2012, Zieys Abady komen :

Yup kak,nanti2 nak try buat...Tq atas resepiny yer...


01-03-2012, nanalunina komen :

sy wat gune blender je..lama gak blend.tp x nmpk kmbg pun..npe ye...


01-03-2012, Zieys Abady komen :

Kak,sy dah buat dah tdi.Buat perisa coklat.Tp maaf la,sy derhaka.Dsbbkn hubby tk suka manis,sy guna 175ml+2 s/m susu manis,air 500ml,2 s/m serbuk coklat,2 penutup perasa coklat...Smua sy campak dlm mixing bowl n pukul dgn klajuan max...Dlm 15 minit dah gebu.Nnti nk upload dlm fb...Kt myr ne dh btahun tk reti upload gmbr mskn.Mklum hp N70 aje.Tq sgt2


01-03-2012, Zieys Abady komen :

Esk nak buat g...Dpt 1 kontena pun tak cukup.Hubby n ank sy brebut lah plak...Tq skali g utk resepi yg mudah ne.Letak dlm bekas kecik2,2jam dah beku...


03-03-2012, Resepi2011 komen :

Emm senangnye...nanti kite try cepi ni..kite punye cepi..guna coffemate...nampak lebih cepat n senang.


04-03-2012, ctzai komen :

maaf la nk bertanya... satu tin susu pekat tu brp ml ye.. sy x ada susu pekat made in m'sia dlm simpanan & selalu buat susu pekat sendiri..


02-07-2012, MiA SaRaH komen :

Ctzai:- bleh tolongg share Resepi susu pekat homemade Akak tk?


05-03-2013, princess flower komen :

Menarik dan nampak sedap...Saya minta resepi nie ye..Thanks sbb sudi berkongsi resepi nie...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu