Google+

oleh: rrozie17 Mee Rebus

Mee_rebus

Resipi daripada seorang sahabat di Perlis


Created on : 15-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi rrozie17




Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 10 ulas bawang putih- kisar
  • 15 ulas bawang kecil- kisar
  • 1/2 inci halia- kisar
  • 1/2 kilo daging- dadu kecil
  • 1/2 kilo ubi kentang - Rebus dan kisar
  • 200gm udang kering
  • 4-5 sudu cili kisar
  • 4-5 sudu cili sos
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit serbuk kunyit, myk masak utk menumis
  • ************
  • mee kuning( spagethi pun bole la )
  • Taugeh
  • Tauhu
  • Cili hijau
  • Telur rebus
  • Bawang goreng

Cara-cara

  1. Tumis bawang putih, bwg kecil dan halia.
  2. Masukkan cili dan cili sos, goreng lagi
  3. masukkan udang kering kisar, kacau lagi
  4. masukkan daging, kacau 5 minit
  5. masukkan air secukupnya, rebus daging hingga empuk.
  6. Setelah daging empuk, masukkan kentang kisar..kacau dan biarkan mendidih, perasakan dengan garam dan gula secukupnya
  7. Bolehlah dihidangkan...isikan didalam sebuah mangkuk dengan mee, taugeh, telur rebus, cili hijau dan bawang goreng kemudian tuangkanlah kuah tadi...
  8. kepekatan kuah ikut selera masing-masing, kalau terlalu pekat bolehlah ditambahkan air.









Laporan Masakan Bergambar (3)

Meerebus
19-03-2007
letak udang tapi tak letah tauhu.. ikut apa ada ..nice!
Laporan oleh: yani

mmm...tgk pun dh nampak sedap, kalu saya pun tringin nk letak udang besar2 tapi apakan daya anak ngan hb alergik udang..uhuk!uhuk

Photo0209
13-04-2009
menu lunch sabtu lepas..x guna kentang, tukar ngn keledek..jenuh gak nk membuat..apapun mee ni memang sedap n worth trying..zai bg 5 *..heheheh..my lil bro ckp kalo pedas lg gerenti sedap..nk buat camne, tukang masak x kuat mkn pedas..thanx ye 4 da recepi
Laporan oleh: zai_fadilah

TQ zai...ini resipi kawan buat jual kat Perlis nuuu

Photo0157
21-08-2014
Alhamdulillah dah cuba buat...mmg sedap dan menjadi..cuma saya suka perah limau nipis klau makan mee rebus..hehehe suami pun suka.. tq for da recipe :)
Laporan oleh: amauni

Komen (22)

15-03-2007, umi_e komen :

ermmmm my fav ni! Kalau ada tetelan lagi best tau bubuh dalam kuah mee rebus!


15-03-2007, rrozie17 komen :

maaf ye...sy ni kureng skit...tetelan tu apa??


16-03-2007, umi_e komen :

hehehehe rozie... orang jawa taulah apa tu tetelan - sebenarnya tetelan tu lemak2 pada daging (biasanya orang akan buang lemak2 pada daging tu kan... tetelan tu lemak yang ada daging sikit (bukanlah totally lemak) kalau masa umie kecik2 arwah nenek boyan dan arwah mak umie suka goreng tetelan yang telah diperap dengan awak satay... sedapnya! dahtu tetelan tu dijadikan rencah untuk nasi goreng... errmmmmm terkenang zaman kecik2 dulu :D


16-03-2007, Mat Gebu komen :

sedapnya......ini leh try nie sebab lain negeri lain caranyaa......umie tetelan tu kalau buat stok utk mee rebus memang ummphh!! kan.......


16-03-2007, rrozie17 komen :

oooo....kalu mak mentua (penang) panggil tetelan tu daging cincang jer...kalu org jual daging fresh kt market dia potong lemak2 tu then longgokkan kt satu bahagian, jual murah2... tetelan ler tu kan??? wahh...hari ni saya dapat vocab baru TETELAN, he..hee


16-03-2007, Mat Gebu komen :

hehe..rozie kalau u mix dgn org jawa..lagi leer macam2 vocab u belajar....ada tu tak faham langsung....


16-03-2007, umi_e komen :

a'alah rozie... tu ler namanya tetelan ;) dan cam cik mat kata kalau buat buat bubuh dlm mee rebus lagilah ummppphhh! kat sini payah nak cari tetelan...


16-03-2007, rrozie17 komen :

nasib baik saya tak buat request RESIPI TETELAN, kalu tak haru biru yea cik mat!!


19-03-2007, enam putera komen :

Rozie17...jgn salah sebut bahasa jawa tu, nanti terbunyi 'tertelan'...sebutan 'e' tu kena di merengkan sikit mcm kita sebut perkataan 'gentel'...bahasa jawa ni enjoy dipelajari asalkan berhati2 sebutannya, saya ada pengalaman pahit waktu tersalah sebut dulu, jadi haru biru....


19-03-2007, Mat Gebu komen :

bahasa jawa nie yg biasa2 kira bahasa pasar....kalau yg jenis halus (istana)..lagi leer tak faham......pelik beno bunyi dia....yg mat tau ayah (romo)...saya (kulo)...awak (sampean....agaknya?)...dan byk lagi leer....peninggg pakcik!!...Resipi tetelan...hahah tiu kena tanya penjual daging kat pasar......


19-03-2007, junjs11 komen :

umi, awak satay tu ape plak..heee, jun ni lg la byk x tau nyer..masak asam pedas tetelan pon sedap..


20-03-2007, enam putera komen :

Ha'ah lah, apa awak satay tu? Tetelan tu kalu nak diasam pedaskan ikut resepi asam pedas melaka junjs11, mengancam oi...


03-01-2008, lyza2474 komen :

kalu kat sebelah terengganu daging ni dipanggil daging cincang.. yg pasti best sbb berlemak kott


20-03-2008, lindaemi komen :

Hi, my 1st time in tis forum...kena start belajar memasak...today will try d mee rebus...nampak sedap!!


04-12-2008, shilamuin komen :

kalau tambahkan serbuk kacang tanah sikit dalam kuah lg sedappp. Instead bubuh tauhu goreng bubuh cucur udang yang nipis tu....fuhhhh


04-03-2009, swarin komen :

nampak sedap.Bahan2nya cukup lengkap.Tapi kalau nak lebih sedap lagi cuba belajar buat bumbu cili dan campurkan.Pasti terangkat lah.


13-04-2009, akma_4th komen :

rs mcm nk try wat jer... senang nih. blm pernah buat mi rebus letak kentang.


13-04-2009, akma_4th komen :

bumbu cili tu apa ek?


21-01-2011, imah94 komen :

kita masak taruk jintan halus n kasar tumbuk halus. lain2 bahan sama.sok pagi nak bwat nie


24-05-2011, mammaolyn2010 komen :

klu ganti udang kering gan ikan bilis ble x? tringin nak wat utk jamu member khamis ni... tp xde udang kering.. ble x? huhu


24-06-2011, areefaisy komen :

minta izin...saya nak print resepi ni bleh ker?


19-09-2011, rafizahchok komen :

Semalam cuba resepi ni...sangat menjadi...thanks rrozie 17..cubalah..:D


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd