Google+

oleh: LynnSham Chapati

Pic

Resipi asal dari pek tepung atta keluaran Alagappa's..


Created on : 17-02-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi LynnSham




Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 225 gm tepung atta
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 125 ml air suam
  • Secubit garam
  • Sedikit minyak sapi, untuk dilenser pada chapati
  • Sedikit tepung atta, untuk proses mencanai

Cara-cara

  1. Masukkan tepung atta, minyak sapi dan garam ke dalam mangkuk.
  2. Tuang sedikit demi sedikit air suam sambil menguli sehingga menjadi doh. Uli doh selama beberapa minit.
  3. Masukkan doh ke dalam mangkuk dan tutup dengan sehelai kain basah/lembab dan biarkan selama 30 minit.
  4. Bahagikan doh kepada beberapa bebola kecil.
  5. Tabur sedikit tepung atta di atas papan pencanai dan canai nipis setiap bebola kecil.
  6. Panaskan kuali. Letak sekeping doh. Apabila doh telah bertukar warna dan mula kembung di beberapa bahagian, terbalikkan.
  7. Selepas beberapa ketika, terbalikkan sekali lagi. Tekan perlahan-lahan bahagian yang kembung pada chapati menggunakan sudip/spatula (boleh nampak bahagian lain akan kembung juga).
  8. Terbalikkan roti sekali lagi. Bila dah masak, lenserkan permukaan atas roti dengan sedikit minyak sapi.
  9. Angkat dan letakkan di dalam bekas bertutup yang telah dialas dengan paper towel. Pastikan bekas sentiasa ditutup kerana wap yang terhasil akan membuatkan chapati lembut.
  10. Hidangkan dengan kari atau kuah kegemaran anda.

Tag

Laporan Masakan Bergambar (5)

P1030387
28-02-2011
slm,dpt 8 kpg...cch ngan kri aym,.sdp..
Laporan oleh: Mariani(KT)

Terasa lapar pulak nampak chapati dan kari ayam tu..

104_0990
22-05-2011
Dah buat t/hari tadi. Sedap. Ikut je tips Lynn tu memang jadi lembut. Tq rcp
Laporan oleh: CheqSueCommot

Alhamdulillah menepati citarasa Cheq Sue.. sama-sama..

Dsc00063
10-04-2012
salam lynn, ni lah pestaim akk berjaya buat capati ngn jayanye, tips yg Lynn bg..memang brguna sgt2. slamani, akk buat sntesa keras bigang, berpeluh2 hb mengunyahnyer..huhu.. bila dpt mkn yg ni mlm td..suke sgt dia..hehe.. jazakillahukhair Lynn krana brkongsi rspi ni..
Laporan oleh: kakbesah

Salam Kak Besah.. alhamdulillah.. bolehlah buat lagi.. he.. he.. he..

Dsc00305
20-04-2012
salam lynn, Alhamdulillah..akk dh pndai buat, hb sukee sgt..coz lps ni x pyh beli di kdai lg. diorg tu campur ngn tpung gandum agknye sbb chapati nmpk kaler cerah je.. akk suka yg pior cm lynn pnye. tp kn lynn, ada x tips nk buat shape dia bulat? akk punye, aduhai.. mcm2 bntuk ada..hehe.. syukran skali lg ye lynn..
Laporan oleh: kakbesah
Img_4513
25-10-2013
sarapan di hujung minggu
Laporan oleh: noormala75


Komen (12)

17-02-2011, kakbesah komen :

akk memang pemakan capati tegar coz ia baik 4 diet, tp buat sndiri xpernah jd, asyek keras mcm cardboard.. insyaallh 9t nk try lh tips yg awak bg ni..tq LynnSham..!


17-02-2011, LynnSham komen :

kakbesah, sama-sama.. Lebihan chapati dinner semalam masih lembut waktu saya bekalkan untuk suami pagi ni.. tips yang diberikan memang membantu.. selamat mencuba!


17-02-2011, Mariani(KT) komen :

lynn kalo m.sapi gnti ngan mjrin leh x ya..


17-02-2011, norhaini6036 komen :

saya pun cam kakbesah..peminat capati.pernah cuba buat..xjadi2.pas ni nak try.TQ.nanti klu dah jadi akak antar laporan.


17-02-2011, mielynn komen :

sy pun same jugak suka mkn capati..nampak sedap jer,insyaallah nk cuba try..tqvm


17-02-2011, LynnSham komen :

Mariani: boleh.. kat pek ada tulis marjerin atau minyak sapi..


17-02-2011, LynnSham komen :

norhaini6036: dulu saya buat pun tak berapa jadi sebab chapati jadi keras bila sejuk.. insya'Allah dengan tips yg diberikan tak ada masalah.. saya tunggu laporan akak.. he.. he.. he..


17-02-2011, LynnSham komen :

mielynn: semalam kami makan dengan kentang masala.. suami puji sedap.. welcome to the club.. and u r welcome..


18-02-2011, rohani md zin komen :

bukan ke buat capati x guna minyak


22-02-2011, LynnSham komen :

rohani, untuk resipi ni boleh guna marjerin jika tak suka minyak sapi.. memang ada resipi yang tak guna minyak sapi/marjerin..


02-12-2011, zulinamarina komen :

kite dah 2 x try..x jadi lembut,..lps nie nk try resepi baru nie k..tq


11-04-2012, LynnSham komen :

Zulinamarina, try la.. insya'Allah ok..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd