Google+

oleh: princessharyati Soya bean asli

Soya_bean_asli

soya bean buat sendiri, rasa sedap lemak dan enak


Created on : 15-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi princessharyati




Bahan-bahan ( 5-6 gelas )

  • 250gm Soya bean
  • 1 cawan susu tepung
  • 4 sudu besar gula
  • 3 sudu besar susu pekat

Cara-cara

  1. Cimg1761a
    Rendam kacang soya bean lebih kurang 4-5 jam. Toskan soya bean, kemudian rebus sehingga 20-30 minit. Toskan lagi. Masukan soya bean dan 2 cawan air ke dalam blender yang ada pengisar sekali penapis utk soya bean. Blend hingga soga bean habis..
  2. Air hendaklah letak sedikit demi sedikit dalam blender agar dpt pati yang asli. Selepas itu masukkan pati soya ke dalam peruk masak dgn gula + susu tepung yang dicairkan terlebih dahulu dgn sedikit air serta susu pekat. Lebih kurang 10-15 minit angkat... Boleh di minum secara panas dan sejuk.. rasakan keaslian air pati soya bean.

Related Recipes

Laporan Masakan Bergambar (3)

Soya_bean_princess
27-01-2009
salam princess...sedap soya bean ni...mmng lmk sangat sbb ade tmbhan susu dlmnye....tq princess.... :)
Laporan oleh: kak fida
Soya_bean_asli
17-10-2009
memang lebih sedap letak susu nih kak...pasnih leh laa wat lagi n lagi..letak susu sejat lagi..pun sedappp..tq :)
Laporan oleh: HaSue
Dscf0117
13-04-2011
soya bean akhirnye menjadi..sesedap rasa..TQ ye.. ;)
Laporan oleh: mieyz83


Komen (20)

15-03-2007, alma komen :

wahh, cantik la gelas Dubai tu hihi...yati, ym k alma meragam la plak, guna thru meebo pun xleh adehh...:( . kalo balik kg, impot soya dr uncle sbb dia wat sdiri, mmg pekat & lemak :)..


15-03-2007, princessharyati komen :

alma.. murah jek cwn tu hehehhe... cawan tak penting ,... air soya tu penting sb org dubai tak reti minum saya... so buat sendirile


15-03-2007, Lilydvalley komen :

princess, kalo u suka minum soya bean ni, next time blk m'sia leh ler beli machine soya bean. hehehe. Promoter x bergaji la pulak! p/s, i dah visit ur fp.


15-03-2007, norbaiti88 komen :

soya kalau diblend sekali dgn daun pandan lagi best, dah la warna dia kehijauan dan rasa dia pun lebih sedap


16-03-2007, ctjuliez komen :

mak i sllu buat soya sdr time kck2 dlu tp bl dh besau,dh x minat minum soya lg.tu lah, my mum tak buat lg.heheh


16-03-2007, princessharyati komen :

thks.. lilydvalley tgh fp i ... i ni ada 3 fp satu utk masak satu gmbr family satu lg gmbr pokok..hehehheh


16-03-2007, princessharyati komen :

tulah norbaiti88 sebenarnya kene letak daun pandan masa rebus nak bagi wangi.. tp kt sini tak de daun pandan


16-04-2007, suriHati komen :

kalau guna blender biasa dan tapis guna penapis ok ker... :( tak ada blend sekali ngan penapis..


26-05-2007, cik_ct komen :

:-) arab cni pun sama ngn dubai xwat soya cam msia gak. kalau teringin sgt nk minum, buat je sndiri. kalau kami kat cni juz rendam 5/6 jam, toskan, blender sket+air dan tapis je guna kain(apa2jenis kain yg boleh menapis) dan terus masakkan di atas dapur bersama gula dan sedikit garam bagi rasa lemaknya. selalu musim panas, sedapla buat sebab boleh tmbh ais dan jdkan aiskrim.


24-06-2007, lyana85 komen :

saya slalu letak esen vanilla skit... n daun pandan


13-08-2007, mieza_d komen :

Nampak cam senag jerk nak buat air soya nie...mieza lum cuba lagi, tapi akan cuba ikut resepi nie... P/S: cawan tu memang cantik


04-02-2008, hidayaty78 komen :

kena cuba my favo ni


13-06-2009, zakir komen :

saya mesti cuba kerana it my favo drink water


02-08-2009, inawazrun komen :

kalau pakai susu peka tu tak manis sgt ke nanti?


06-09-2009, me_medanish komen :

kalo uncle saya buat tmbah halia sikit..dan gula perang..mmm yummy..


17-10-2009, musa komen :

bagus sekli


01-05-2010, monetwanonet komen :

salam, nak tanya, kalo tambah madu asli agak agaknya sedap tak? saya ingat masa nak minum tu, nak bubuh madu plak..


15-02-2011, halim903 komen :

sedap.. n sedap laa sihat lagik tu


21-09-2011, umiecute komen :

guna susu tepung apa ek?


12-07-2014, Cik Puan Zana komen :

salam kak.. gne susu tepung apa yer?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd