Google+

oleh: Mat Gebu Seafood Tom Yam

Tom_yam

Masakkan negara Gajah Putih yg popular kat Tanah Melayu.......


Created on : 14-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mat Gebu




Bahan-bahan ( 4 - 5 orang )

  • 7 - 8 ekor udang besar/udang galah
  • 2 ekor ketam besar, dibersihkan dan potong dua setiap ekor
  • 1 batang lobak merah, dibersihkan dan potong ikut suka
  • 8 biji cendawan butang dalam tin, belah dua
  • Bunga kobis secukupnya, kuantiti bergantung pada masing2
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 inci lengkuas, dititik
  • 10 biji cili padi siam, diketuk
  • 2 biji bawang besar, belah 4 setiap satu
  • 2 batang serai, dititik
  • 2 kiub pati tom yam "Maggi"
  • 1 kiub pati ikan bilis "Maggi"
  • 5 biji limau kasturi, diambil jusnya
  • Sedikit garam dan gula
  • 2 biji tomato, dibelah 4 setiap biji

Cara-cara

  1. Didihkan air kurang lebih 1 liter, masukkan semua bahan2 diatas kecuali, ketam, udang, jus limau dan garam/gula. Biar mereneh kurang lebih 10 minit.
  2. Masukkan udang dan ketam. Perasankan dgn sedikit garam dan gula (jika perlu), dan akhir sekali masukkan belahan tomato dan jus limau kasturi. Biarkan mendidih utk 5 minit. Angkat dan hidangkan...
  3. PERHATIAN:- Boleh juga ditambah dgn sotong, daging ikan dan juga sayur2 lain seperti putik jagung dan saleri.

Laporan Masakan Bergambar (3)

Tomyum_goong
03-04-2008
Masak utk last night dinner.
Laporan oleh: hazila
Image_436_
21-07-2008
hai....en.mat....udang galah xder la...pakai seafood biasa je.....sedap...
Laporan oleh: rizaida84
Tom_yam1
18-11-2008
Salam Che Mat..kali ni wat Che Mat nye resipi plk..sedap tul...hubby & anak2 mkn hingga ke hirupan yg terakhir..
Laporan oleh: as75


Komen (23)

14-03-2007, princessharyati komen :

amboi penuh yek seafood sampai tak nampak kuah... tu utk mkn tghari ni ke...?


14-03-2007, Mat Gebu komen :

pandai..pu3....itu utk mat. Udang masak lemak tu family mat punya.


14-03-2007, Lilydvalley komen :

amboi Mat... thari ni, 2 resipi sekali masuk!


14-03-2007, are3646 komen :

amboi2 mat!! terrornye u masak


14-03-2007, Mat Gebu komen :

Jgn leer puji lebih2 segan mat (hehehe.....pingsan lagi niee), masak2 nie sesapa pun boleh....mat pun masih perlu byk belajo hal masak2 nie, yg mat bbuh kat myresipi nie semuanya jenis biasa2 je, simple dan yg selalu buat kat rumah.....


15-03-2007, skyblue komen :

comel mangkuk cik mat tu... pinggan mangkuk pun macam fashion eh.


15-03-2007, Mat Gebu komen :

ma kasih sky.....mat memang suka collect mangkuk yg lawa2....macam dalam gambar tu mangkuk "celedon" dari Thailand, mereka guna "ash glaze" dan ada kesan retak2 seribu (craking effect).


15-03-2007, skyblue komen :

cantik lah... i kena renovate dapur i lah... dapur besar dan beli pinggan mangkuk yg comel macam cik mat punya. :D


20-11-2007, saadah komen :

ada cara alternatif lain tak kalu tak nak guna kiub pati??


15-12-2007, aja_dani komen :

ader x sape2 yg ader resipi tomyam tanpa gune kiub????????????


24-05-2008, kornyie komen :

try dah best gak


23-07-2008, aini70 komen :

terimakasih cik mat..saya dah masak malam tadi. 1 family makan, x sempat nak ambil gambar. Buat kuah lebih sbb semua stanby mangkok nak hirup kuah..sedappp....


17-12-2008, ayunie komen :

amboi nampak sedap tom yam ne,nak try lah


10-02-2009, EMINEM komen :

nak try la blk ni...


04-05-2009, nurfaz komen :

kalo xnak guna kiub, rebus dulu kulit udang tu (step 1). tp gunakan air rebusan udang yg kedua k. pastu baru la masukkan serai, cili, bwg, daun limau, oppss lupe lak masukkan udang, grm, perasa , sedikit sos tiram. baru sedap walo x guna kiub


21-05-2009, zliza_11 komen :

Mat Gebu, last nite kita try buat tomyam awak tu....rupanya hubby ngan anak semua sangat....sampaikan anak kita yang eldest berapa kali puji kita masak tomyam best....terasa gak kembang sekejap....anyway...thanx for the nice recepie....


25-06-2009, YoN_NoSe komen :

lain kali hiris cili itu supaya x nmpk serabut kedua- kuahnye x kelihatan seeafood je yg nmpk


11-12-2009, linamisnan komen :

lame da xmsak tomyam. this time nk try ikot resipi ni la pl hehe


22-01-2010, Jessica Smith komen :

Mat Gebu, your recipe looks very tempting & delicious. Thanks for sharing it here. I will try to cook it this week. Infact I had tried some of yr recipes before. But I do not know how to upload the pics. Not only yr recipe that I've tried. But l had tried recipes especially frm Kak Fida, Yani, Mama Kastam Tioman and many more....terima kasih banyak2...


26-04-2010, sue_meowth komen :

SODAAPPP...


29-12-2010, suraya salleh komen :

ade resepi tomyam ni, ade yg kena letak lengkuas, ade yg x..n ade yg tumis, kdg2 ade yg x..mane 1 yg sedap yerk..


19-01-2011, damiasafiya komen :

dah bayk kali buat tom yam...sedap.. nanti nak try yang ini plak...kasi lengkuas..kat kedai mkn tomyam kebanyakannya kasi lengkuas.. kalu tom yam putih guna rencah apa ya


20-04-2011, fahmar169 komen :

Salam semua...byk kali dah wat tomyam guna resepi nih..memang sedap...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd