Google+

oleh: yani Coffee cheesecake stick

Coffeecheesecakestick

bau harum cheesecake ni semasa dibakar boleh membuatkan jiran-jiran anda tertanya-tanya ;)


Created on : 14-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 18x18 cm )

  • 210g cream cheese
  • 45g butter
  • 60g gula halus
  • 3 biji telur kuning
  • 6 sudu besar fresh cream/whipping cream
  • 6 sudu kecil corn starch/ tepung jagung
  • 2 sudu kecil instant coffee
  • *75g butter-dicairkan
  • *3 sudu besar coconut flake
  • *150g biskut

Cara-cara

  1. Kisar biskut. Kemudian campurkan dengan butter cair dan coconut flake. Masukkan ke dalam loyang. Tekan-tekan biar padat. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit atau sehingga hendak digunakan.
  2. Biarkan cream cheese, butter dan telur dalam suhu bilik.
  3. Pukul cream cheese dan butter sehingga jadi bentuk krim. Kemudian masukkan gula. Pukul lagi sehingga sebati.
  4. Kemudian masukkan pula kuning telur -> fresh cream-> corn starch. Masukkan bahan2 ikut turutan sambil dikacau.
  5. Akhir sekali masukkanlah instant coffee. Kacau lagi.
  6. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang ada biskut tadi. Bakar pada suhu 180C selama 20-25 minit.
  7. Bila dah siap, sejukkan lebih kurang 1-2 jam. Kemudian potonglah dengan lebar 1.5cm.
  8. NOTE: utk dapat rasa yg sedap, simpan dulu semalaman sebelum dimakan. Telur putih yg tak digunakan dalam resipi ni, boleh diguna utk resipi Peanut almond stick








Laporan Masakan Bergambar (2)

Chee
22-04-2007
ni dia... cheesecake stick.. ngapppp
Laporan oleh: princessharyati

bak mai skett!!! ;)

Img_1642
27-06-2007
tak sama cam you mungkin i buat nipis sgt 1/2 adunan je ... yummy
Laporan oleh: Noreen

Komen (20)

14-03-2007, mrsdayat komen :

biskut yg di gune tu biskut ape yee..


14-03-2007, yani komen :

mrsdayat.. apa saja biskut yg sesuai.. biskut marie ke..digestive biscuit ke..


14-03-2007, Lilydvalley komen :

I prefer biskut marrie. Biskut digestive tu agak muak la... anak2 sedara pun kurang minat. Iyala... yg nak mknnya they all.


14-03-2007, princessharyati komen :

yani cantik awak punya cheesecake stick ni .. yani tunjuklah gambar waktu nk buat n potong...(bila2 lah) mengancamlah ... buat i terliur jek


14-03-2007, Mat Gebu komen :

yani..coconut flake tu kalau guna kelapa kering dalam tin boleh ke ek?.....


14-03-2007, Mat Gebu komen :

instant coffe tu tak payah bancuh dgn air ke?


14-03-2007, yani komen :

tak perlu.. kalau bancuh nanti tak nampak pulak bintik2 hitam tu.. instant coffee tu perlu guna yg btk kasar2.. bukan yg serbuk halus tu. Coconut flake tu.. kelapa keringlah.. ooo kat Msia ada jual dlm tin ek.. eheh masa kat msia dulu tak ambik tau pun benda2 masak memasak ni..


14-03-2007, yani komen :

princessharyati.. nanti i buat lain kali, i ambik gambar waktu nak buat n potong.. err yg hari tu punya lupa nak ambik..


14-03-2007, princessharyati komen :

hai cik mat nak buat cheesecake lak... mcm ni kene buka myresepi 24hours sb nak tgk cik mat masak apa esok..


15-03-2007, Ringo komen :

Yani, akak tak nak masak. nak makan yang Yani masak la :D


15-03-2007, enam putera komen :

Kat mesia ni dah ada coconut flakes, dia merupakan kepingan2 kelapa yg agak lebar dan kasar, tak sehalus kelapa parut kering tu, kat KL ni boleh didapati di BWY chow kit. Yani, bakar cara biasa atau bain marie?


15-03-2007, yani komen :

>>kak hani, boleh boleh.. :)................ >> enam putera, bakar macam biasa je


15-03-2007, zara_klate komen :

terliur lah yani..nak yg yani masak.. leh tak..hehe. cofee tu leh ganti dgn benda lain tak coz anak2 tak suka sangat cofee ni.


15-03-2007, nur iman komen :

Hi Yani, Boleh tak coffee tu gantikan dengan coklat chips cause anak2 tak suka coffee? Thank you


15-03-2007, Ayu61279 komen :

k.yani...post la cheesecake stick ni kat ayu.


15-03-2007, skyblue komen :

yani... ni entry untuk "Cheesecake all the way" eh? cantik cheesecake... post kat i juga eh.. hehehe


16-03-2007, yani komen :

>>kak zara, trylah guna coffee.. coffee tu tak rasa macam minum air coffee pun. Kalau nak kira my family and i tak suka pun minum coffee or semua minuman panas yg manis2 tu. Lebih suka minum fresh milk.. memang fresh milk tu kena sentiasa ada kat dlm peti sejuk. Beli coffee ni pun hanya utk diletakkan dlm masakan je..


16-03-2007, yani komen :

>> nur iman, tryla letak coklat chips.. tapi mungkin kena kurangkan sikit gula kot.. >>skyblue "Cheesecake all the way" opppss :) >> yg lain2 tu sape nak makan, mailah umah.. hehheee


16-03-2007, zara_klate komen :

mekasih yani.. nanti kak zara cuba.


06-06-2007, ishikawa_ayumi komen :

kak yani, kalo xde coconut flake, ok x?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu