Google+

oleh: alma Cotton Soft Japanese Cheesecake

Cotton_soft_japanese_cheese_cake_slice

mmm....pd cheesecake lover, sure xleh resist kek ni, mmg selembut & segebu kapas :)


Created on : 14-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi alma




Bahan-bahan ( 8-inci )

  • Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
  • Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon

Cara-cara

  1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
  2. Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).
  5. Cotton_soft_japanese_cheese_cake
    Ni kek yg baru siap bakar, ter-over golden brown sket hihi (oven buat hal jap, signal kena beli oven baru kot adehhh kantoiii).








Laporan Masakan Bergambar (128)

Ayam_004
16-03-2007
sedapnya......mat jarang makan cheese cake, tapi yg nie ok. Mat bbuh perisa coklat as a marble medium utk cake nie...
Laporan oleh: Mat Gebu

waaahhh, trus wat variasinye hehe...

Dscn6554
19-03-2007
Jo taruk dlm 4 bekas kecil. took 1hr to cook. rasa +- German cheese cake.just a litle too sweet 4 me.next time jo kurangkan gula to 120g. ..Yes must eat cold(simpan dlm fridge overnigt, baru best kan Alma..yummyumm
Laporan oleh: joayee

mmm..mmg yummy3x :)

Imgp1098
06-04-2007
I buat 1/2 sukatan... besar juga cheesecake i dapat... sedaplah!!
Laporan oleh: skyblue

hehe, leh hulur2 sket kt tunang u, dia makan tak cheesecake?

Picture_1353
12-04-2007
at last, brdpt mkn semalam..tq alma..terubat rindu kat cake ni. dulu2 biasa beli kat 1 kedai kat sogo tp dah moved now ni...heee suka nyer..
Laporan oleh: junjs11

mmm...terubat rindu? bagus arr, wat le slalu & pos2 kn ler kat geng MyR ni...(siap tadah tgn dah ni hehe)

Imag0035
12-04-2007
sy dh cba bt tp xjd pun.hampa rsy....kek ni kna bkarkn tp nape ltk air?mcm kukus je.xjd la..:(
Laporan oleh: mama_bosan

lors, sianye mama, dh ler bosan kek xjd laks ek..jom kita wat post-mortem..kukus dgn waterbath xsetara w/pun guna air (kukus guna panas wap air, w/bath guna pns oven tp rendam loyang dlm air)

Pict0072
18-04-2007
x sempat nk sejuk dah kena ngap, sy x guna tepung superfine...buh tepung gandm jer, mmmm best sgt! TQ for d resipi..
Laporan oleh: rrozie17

welcome, lenkali leh la wat lagik, xyah beli, jimat sket!

28042007_038_2
29-04-2007
mmmm.. kek yg sememangnya selembut n segebu kapas.. =)
Laporan oleh: zara_klate

:) jgn terbang udah le ye k zara kekeke...

Pic_033
01-05-2007
mmg yummylicious!! tak muak langsung mkn.. sy gune tepung gandum je, xdpt cari tepung kek.. tp still lembut and gebu.. thanx kak alma! =)
Laporan oleh: yummiez

welcome! mmg yummy, lbh krg nama yummiez gak hehe...

Dscf0654
01-05-2007
sedap.kali ke 3 buat. tapi lepas ni nak buat lg. tak berapa cantik.
Laporan oleh: joayee

stakat mkn kt umah, cantik tu bab ke-2 jo; janji sedap ^_*

Dsc00734
06-05-2007
best2!! worth it!!
Laporan oleh: damnmachine

xnyesal wat lah kan hehehe...

My_cotton_cake
23-05-2007
joayee, dh buat kek ni kali ke-4 ke? Ni yg i latest i pny :)
Laporan oleh: alma
Img_0823
29-05-2007
Nie version yg i buat tapi nak kena pebetulkan lagi
Laporan oleh: Noreen

ok la tu Noreen, nk btul2 pe lg lak? ngap aje hihihi

Japancc01
29-05-2007
saya pun buat juga. spongy..hehhe..rasa makan foam :)
Laporan oleh: sitiazma

cam spongebob lak ek...toing!toing!toing! trus msk mulut :)

Dsc01238
15-06-2007
Laporan no 14: x de stok tepung superfine..tawakkal ajela guna tepung naik sendiri. Alhamdulillah menjadi...boleh buat lagi..10Q!
Laporan oleh: zaliana

okeh set! nx time leh tuko guna tpg gandum hehe. welkem!

Dscn2711
16-08-2007
k.alma! tq byk2 ye.. ni yg kali ke brapa buat pn wani x igt.. kwn2 order.. alhamdulillah, rezki2.. hehe.. makaceh ya buk! ^__* btw, mama suke sgt!! dr yg x suka cheese, she looks very interested lah! eheh :D cedapppp :D
Laporan oleh: ishikawa_ayumi

Alhamdulillah, murah rezeki yer....

Picture_001
07-09-2007
Thanx for the cake resepi sedap....
Laporan oleh: nasah

u're most welcome nasah!

Picture_006
07-09-2007
sampai kena buat dua kali lah sedap betul.
Laporan oleh: nasah

heheh..watt jgn tak wattt

Imgp2171
09-09-2007
Buat cupcakes... 1/2 adunan dpt 11 biji. Kek turun sikit lepas bakar, tak tau apa salah...
Laporan oleh: skyblue

kreatif ler u ni sky! dr reading i, kek keju yg turun lepas bakar caused by suhu oven yg > panas, sbb kecik2, mgkn temp kene reduce sket.wallahu'alam.

Dscf0168
09-09-2007
sedapnya...kek nii..lain kali cuba lagi..tq..
Laporan oleh: peekaboo

welcome peeka. sng lak nak wat kan ^_*

Japanese_cheesecake
01-10-2007
lembut, gebu, ringan, sedap..& yang paling cun..senangg sangattt nak membuatnyerrr. tq kak..
Laporan oleh: s_shamen

welcome2 fida! mmg sempoi nk watnyer hehehh

09112007_003_-004
14-11-2007
da buat kali yg keberapa pon da xigt..hehe..kek ni buat utk menggantikan sponge cake yg xjadi utk buat anniversary cake..lebih sedap dr sponge cake..cubela..xnyesal..
Laporan oleh: damnmachine

hua3...siap ada rama2 tuh :)

Pb230015
23-11-2007
besh nyer alma!! ni br 1st time try buat cheese cake terus jadik!! senang dan sedap...x sempat nak ambik gambar penuh..kena ngapp!!
Laporan oleh: nita77

bravo! nnt nx2 time leh wat lagi yer :)

Myresipi_cotton
05-12-2007
Memang best & gebu. Along dah buat 4 ke 5 kali dah. Bikin marble lah...
Laporan oleh: AlongRoz

wow, cun lak bercorak2 eks

Scjc
07-12-2007
love it!
Laporan oleh: Nziela

yeah! me too hihihi

Cheese_cake
09-12-2007
Memang sedap kek ni .... sy dah buat 3x ....
Laporan oleh: rozita.ahmad

heheh...sonok kan mkn cheesecake snirik yg sedap kan rozita?

2104533888_ef5203f079
13-12-2007
sedap sangat ...dah 2x buat..semalam buat ubah sikit buat resepi dia letak base biskut oreo..gebu dan sedap ....
Laporan oleh: nuralisha

mmg sodap pun lisha...enjoy eating...

2104533456_ab552f05e4
13-12-2007
terima kasih alma ..best sangat kek nie
Laporan oleh: nuralisha

k welkem...

2103758103_71980d4fc0
13-12-2007
siap bawa ke ofis lagi bagi member rasa...sha ubah sikit resepi tu ...sha letak 3 sudu besar air lemon
Laporan oleh: nuralisha

kikiki...smpei jamu org...jamu2 ler kami kt MyR ni laks :)

Dsc04918
17-12-2007
ni kek kita rasa dah best tp bwh ada ketul2 cheese yg x hancur...sapa2 yg tau tlg ckp ye
Laporan oleh: NorYus

oo ye ke? kalo putih telur x bertanduk and/or suhu oven panas tak dioff-setkan dgn air mendidih (waterbath baking tech), keju x leh masak dgn seimbang..wallahu'alam

20-12-07_0059
21-12-2007
wow!.. mcm kat kedai kek punye.. sedap.. tp mine x brape gebu but a bit moist..tp sodaP! anak bujang i abiskan suku kek..huhu... nnt nak buat lg... TQ alma!
Laporan oleh: masz_73

welcome masz!...jimat fulus kan, xyah beli2 dh kek ni kt kedai :) sndir wat lg mngancam hehe

100_0883
27-12-2007
betul! lebut dan gebu n cair dlm mulut bila dimakan.
Laporan oleh: junn

hehehh...dah wat, dah makan, baru tau eks hihihi

Ches_kek_005
06-01-2008
memang soft dan anak i kata mcm aiskrim
Laporan oleh: cikgunita

hehe tul tu cikgunita, kids mmg suka kegebuan kek yg amat sng nk wat ni ^_*

Copy_of_imgp4200
10-01-2008
tadaa... ini saya buat 1/2 adunan jer, tu pon dpt byk... hasilnya mmg sedap dan puas hati. berbaloi buat you!!!
Laporan oleh: tuberose78

hehe..1/2 adunan leh juai laks!

Cake___rose
14-01-2008
Inilah cubaan pertama saya membuat kek cheese....hmmm yum yum! hb like!! thks!!
Laporan oleh: Mama chombi

welkem mama! siap meng-decor lg, nice pic :)

Cheese_cake
14-01-2008
Hi...alma. Kenapa ye laporan masakan bergambar saya tak kelihatan?
Laporan oleh: Mama chombi

hi mama...tu dh kuor dh gambonyer..cantekkkkk

Img_0645
21-01-2008
sdap..letak straberry jam atas die..=)thanks..
Laporan oleh: zatiMJ

ermmm..yummie3...welkem zati

Imgp0969
25-01-2008
Ini dia kek keju ku yg pertama.... terus menjadi... anak2 pun trus jadi peminat kek keju...sedap.
Laporan oleh: kakyu

wahh..syabasss!

Cotton_japanese_cheesecake
28-01-2008
mmg lembut & gebu :)
Laporan oleh: tulip77

yerrr...mujur xterbang ajo hehehe

Jap_cheese_cake
05-02-2008
Dah try....licin dalam sekelip mata..
Laporan oleh: arma

emmm...mmg camtu laaa hehe..cpt ilang dlm mulut!

Japanese_cheesecake__sliced_
07-04-2008
sedap, lembut & gebu....thanks for the recipe..
Laporan oleh: nana66

welcome nana kerana sudi mencuba resipi ni :)

18-04-08_2151
19-04-2008
sedap sangat2. buat 1/2 adunan. nak kena betul2 kan sikit2 lagi sbb tak cukup gebu.huhu
Laporan oleh: haXira

xpe haxira,,,2nd time wat sure gebu-mebu :)

P1010987
28-04-2008
sedap sgt len kali blh buat lagi.TQ Alma
Laporan oleh: miza

welcome miza :)

Dsc02950
29-04-2008
sedap nyer.. x sedar tmkn byk... parah ler cam ni. isk3... apa2 pun kek ni mmg sedap.. gebussss & cair di mulut...
Laporan oleh: yatiezaini

sabo2 yatie heheh...

Dsc00340
14-05-2008
kek ni wat time m0ther's day. hee// mak suke. =) cam x sangke je jd.
Laporan oleh: dak kecik

wah3..ni tul2 anak mak nih heheh

Image_314_
25-05-2008
Memang sedap...tengkiu alma baru first time wat dah jadik...seronot makan kek nih..gebu......
Laporan oleh: rizaida84

welkem rizaida!...ada strawberry frosting lg tu mmm...yummy!

Cis_kek
27-05-2008
mmgsedap...tp buat marble..hb pon suka..lupa nk amek gmbr..dh nk abis baru tingat nk amek gmbo. dh ok dh tp pesal ekk bila kek dh sejuk dia kecut heheheh kua oven tinggi dlm 3 inci bila dh sejuk jd 1 inci je..tp rasa dia mmg besttt sgt..gebussss TQ
Laporan oleh: Aziemas

uiks, byknyer mendap Azie? hehe.xpe la, janji tukang makan puas hati *_^

Img_0237
26-07-2008
dah dua kali buat kek ini.. baru sempat nk hantar..kek ni memang sedap..!!!!!
Laporan oleh: loveblacksomuch_8

ye ye... heheh

Img_1847
31-08-2008
Dah buat ni byk X.. lupa je nak post..sedapp sgt..TQ alma
Laporan oleh: zana08

welcom zana :)

Dscf7186_copy
16-09-2008
berkali2 dah buat ..thanks again alma..
Laporan oleh: joayee

welcome! u customer tetap la jo hahaha

Cheese_cake_edited
06-11-2008
1st time buat terus jadi..dah buat 3x...lembut dan gebu. Satu family suka..
Laporan oleh: amzack18

Alhamdulillah....

Dsc00392
07-11-2008
berjaya buat.. resepi ni memang bagus.. ni dh lama buat.. tp baru la ni nk bagi laporan.. tq alma..
Laporan oleh: einamie

welcome einamie...selamat menjamu kek :)

Cotton_soft_japanese_cheesecake_liza
12-11-2008
cheesecake yg paling mudah buat... hasil yg memuaskan.
Laporan oleh: nasliza5

ye la nasliza, xyah base2 taruk biskut kan - guna cheese je

Image039
23-11-2008
Mmg lembut & gebu.abah sy suke sgt.die kata mmg sesuai utk org yg xde gigi mcm die..takyah kunyah!
Laporan oleh: zuzu282

hahaha...lawak le zuzu, kihkihkih

Myr
24-12-2008
sedappppp! gebusssss! thnx alma! ;)
Laporan oleh: hana6877

wahhhh..mmg gebussss hana...welcome2

Cotton_soft_japanese_cheesecake__4_
31-12-2008
Terlupa plak nak upload gambar cheese kek ni. Dah lama wat, hujung bulan lepas. Huhuhu! Padan ler mcm terkurang jek laporan.. kuikuikui! Memang sedap dan dah banyak kali wat sebelum ni. TQ!
Laporan oleh: 14sept

welcome! mmm...krg laporan xpe asaikan x krg slera mkn kek ni heheh

Img1735a
09-01-2009
1st time buat mmg sedap but a little bit sweet memandangkan dyg n hubby xleh mkn benda2 manis sgt, then, 2nd time buat, dyg reduced gula dp 140g ke 125g n tambah tepung jagung sket dp 20g ke 25g. ni le hasilnya n rasanya lemak2 manis n gebu...perfect!!... overall, kek ni mmg sedap, sesape yg blm try lg, cubalah buat yer..mmg berbaloi. to alma, thanks 4 sharing this recipe.
Laporan oleh: dayang_jack

bagus2 dyg...kesihatan mmg kene utamakn :) ... no worries!

Image286
09-01-2009
1st time buat kek ni...sedap sgt...buat ms besday mak aritu..4hb..sume org cakap sedap..yg cream tgh2 dgn topping tu gune resepi death by choc cake drpd mrsdayat..combination yg amat unik..thanks sgt2..nnti nk buat lagi..tq alma...
Laporan oleh: yolexx

cantekkkkkk......sure mak yolexx terharu kannnn hehehe.... No worries :)

Dsc00065
28-01-2009
askum.saya memang tak minat dgn kek,tp yg ni kena dgn citarasa saya,cuma saya kurangkan telur je,buat 1/2 respi n buh 2 telur n tambah blueberry skit,dah buat 2-3x dah.TQ alma
Laporan oleh: Hoora-perantau

Wlcm hoora --- slmt menjamuuuu....

Rimg0038
30-01-2009
ni 1st time sy wat cheesecake.rse sedap.tp x naek.dah pukul putih telur tp xbertanduk pon.mayb sbb telur aym tu bru kuar freezer kot?n dya x gebu sgt.mcm bengkang je.sbb per ha?ker cheesecake mmg cm2?
Laporan oleh: anym

anym, bertanduk tu la yg penting (selain drpd suhu oven) tuk bg chsck gebu; kalo tak dia mampat je rupenye

Image031
30-01-2009
buat lagi. kali ni 1/2 adunan je...sedap. thanks alma.
Laporan oleh: dayang_jack

hihihih...ni dh kemaruk chsck dayang :)

Image020
01-02-2009
buat lagi sb x jemu...hehe
Laporan oleh: dayang_jack

iskkk....terliurrrrr dh ni dayang!

Img_2130
05-02-2009
Thanx for the recipe! nak tanye sikit. saye ni baru mula berminat kat hal2 baking nie.kalau x guna tepung superfine/tepung kek ade beza tak? I tried it with cornflour only. it's soft but not that fluffy. or should i use self-raising flour?..terima kasih banyak2 kat resipi ni :D
Laporan oleh: Bakingbobo

boleh guna SRF gak sbb saya kt sini xjumpa sprfine, ganti SRF ok jer :)

Untitled
20-02-2009
sedap..sedap.. itu yg sy ble bgtau. patut la ramai yg buat cheesecake ni. tp sy punya x menjadi dgn jayanya ok sbb air masuk hehe
Laporan oleh: Hardlena

huk allooh! xpe2...dugaan la tu heheh

Imgp7836
28-02-2009
buat lagi.. jadi and sedap!!! rasanyer, sebijik kek ni saya abiskan sorang jer... hehehe
Laporan oleh: tuberose78

Wow rose...terer la tu leh mkn sbijik skaligus ekekeke

240320091193
05-05-2009
dah lama & byk x buat semua menjadi..TQ for resepi..Allah bless u..klu blh tiap2 hari nak mkn...x jemu
Laporan oleh: zkasma

Allah bless u too k?...welcome!

Dscn5283
18-06-2009
wat utk bday celebration kat opis...sgt sedap..dh 3 4 kali buat dah..thanks for the recipe..
Laporan oleh: zuhalian

welcome..rancak buat nmpk *_^

Japanese_cheesecake
17-07-2009
1st time buat cheesecake.. buat utk MIL, sbb dia x blh mkn anything yg bercoklat.. so try this resepi. Dia excited nak rasa cake ni, saya plk excited baking this cake. My hubby pun suka.. Seronoknye! anyway, thanks alma.
Laporan oleh: cinteati

welcome2...moga jd menantu mithali heheh

17072009781
17-07-2009
inilah rupa chesse cake yang saya buat.first time buat tp rasanya ok dan sedap
Laporan oleh: mama-alya

congrats...

Dscn6711
26-07-2009
guna lebihan block cheddar cheese, jadi gak rupanya ;) masak atas oven tangkring lak tu. hehe...
Laporan oleh: zachoes

janji leh makan kan....

Ciskek1
06-08-2009
memang gebu n lembut n sedapppp..mekacih kak almaaa.. :)
Laporan oleh: HaSue

sama2 HaSue....

Soft_cotton_cheese_cake
13-08-2009
sy suke, my dotter lg suke, mkn ngan strawberry jem. Gebu jer mkn lepas baked. TQTQTQ...
Laporan oleh: dapurnanie

welcome3! :)

Ctn_chs_cake
13-08-2009
gambar lum potong tu x cantik ler, ni yg da potong utk di ngap...yum2...
Laporan oleh: dapurnanie

yummmm...

Dsc00431
30-08-2009
dah lama cari resepi kek ni skg slalu duk buat n dah x payah beli kat kedai lagi,ubah sket letak bluberry filling...
Laporan oleh: ggluvina

luvina, buat sdiri lagi puas hati kan..

Dscn3192
04-09-2009
First time wat kek keju, pergh... memang sedap. Anak-anak saya teramatlah suka dan sememangnya ia amat gebus dan sedap. Saya bagi 10 bintang. Rugi tak cuba.
Laporan oleh: NANI76

thx for the 10 bintang nani! yg penting nani & fmly puas hati makan...

Dscn8475edit
15-11-2009
sgt best..kek nyer siap mlm..so mkn sket2 dulu mau rasa..esok nyer br melantak :)
Laporan oleh: NaddY

heheh...

Dsc00551
24-12-2009
dh buat bnyk kali siap dpt tempahan lagi, biasa jual berape ye.mmg sedap
Laporan oleh: ima1005

ima, xpenah juai, jamu fmly & tetamu je...

Cimg1416
22-03-2010
tu je yg tinggal...buat sempena besday anak n hubby...tidak menghampakan buat pertama kali percubaan..terima kasih alma...
Laporan oleh: cikliz

sama2 cikliz..colourful kek hihihi

Picture_017
31-03-2010
mmg best laa kek neh...selembut dan segebu kapas....1st time wat trus jadi,...tengkew byk2 kat tuan punyer resipi....x sbr nk buat lg :)
Laporan oleh: abby_R

welkem abby!

Cheese
12-04-2010
ini kali ke dua buat...mmang abis betul...berbaloi ...tapi lain kali buta kena letak dlm loyang 9"...yg nie buat loyang 8" tinggi giller....
Laporan oleh: cikliz

hehe..tggi jgn x tggiiii

18-04-10_1451
20-04-2010
Thankz to alma 4 resepi nie... memang sedap. resepi dah lama salin tapi baru berkesempatan buat minggu lepas. Tapi saya buat xguna cara bain-marie(waterbath) bab xder bekas yg besar dr bekas pembakar. So saya bakar seperti biasa. Apapun hasilnya xmengecewakan. Xsempat sejuk husband & anak2 dah perabiskan. Nasib baik saya sempat snap yg balancez.
Laporan oleh: atieshah

welcome atieshah..glad to hear u all satu fmly like it!

Sdc12321
13-09-2010
pertama kalu buat kek ni sbb tgok laporan bgambar yg cantik2.. alhamdulilah nnti nk buat lagi.. sukeeee sangatttttt
Laporan oleh: maneh

alhamdulillah...

17102010540
18-10-2010
buat lagi tuk bawak opis....letak topping coklat atasnya....
Laporan oleh: cikliz

wow...cun!

23102010571
23-10-2010
buat sekali lagi tu adik ipar..tq alma
Laporan oleh: cikliz

pun cun gaks!

Jap_cheese_2
05-11-2010
cheese cake ni mmg sedap, very light. Utk yg tak gemar baked cheese cake yg biasa krn very rich, cuba yg ini. Cara buat sama mcm buat chiffon cake. Pd Alma, u rokz.
Laporan oleh: mastuatina@yahoo.com.sg

hahaha...rokz cis kek eks!

Myreskeju
08-11-2010
gebusss, tapi mungkin terkurang jus lemonlaa.. next time kena tambah
Laporan oleh: ibumimi

ibumimi, thx mencuba! nmpk very soft dh tuu

Kek_jepun_kak_suma
12-11-2010
memang sedap...kali ke brapa ntah mencuba,barulah menjadi..sblm ni jadi puding jer...tp akhirnya menjadi juga...hahaha...tima kaseh alma...
Laporan oleh: mumyaman
Kek_jepun_kak_suma
12-11-2010
memang sedap...kali ke brapa ntah mencuba,barulah menjadi..sblm ni jadi macam puding jer...tp akhirnya menjadi juga...hahaha...tima kaseh alma...
Laporan oleh: mumyaman

sama2 mumyaman..mengancam nampak!

Cottonsoftjapancheese
30-11-2010
nie yang sy buat... mang best..
Laporan oleh: mom_zeyra

zeyra, enjoy buat & mkn yek hehhe

1601_044
15-01-2011
percubaan kali pertama ,mmg menjadi.Tqsm, alma.
Laporan oleh: kaknita

welcome...sure best nih

100_2032
23-01-2011
mmg sdap...dh byk kali buat..sampai kwn2 dtg rumah mintak tunjuk ajar...hihihii..padahal kite pun kejap2 skodeng resepi...takot tlangkau step :)
Laporan oleh: abby_R

skodeng ajer...yg penting hasilnya blh dikongsi

Photo0055
03-02-2011
Menjadi kegemaran anak ke 2 n ke 3..tq Alma
Laporan oleh: Sharm1969

welcome sharm. pun menjadi kegemaran anak saya, dari 1 hgg 5 hik3

Img_1954
15-02-2011
selalu juga buat ni...sedap. thanks alma..
Laporan oleh: ctzai

yer, mmg sdppp...no prob!

26012011132_1_
06-03-2011
sedap., puas hati n terima kasih kerana berkongsi..
Laporan oleh: maizura rahman

sharing is caring.... ^_^

P3091130
08-03-2011
br buat ptg ni...mcm tak caya dpt buat resepi ni dan hasilnya sangat membanggakn..tq tuan punya resepi
Laporan oleh: cheq da

mmg kene bangga hasil tgn sdiri kan...best3

Dsc_0635a
10-03-2011
mmg best lah....tapi kek sy turun sket...mase kat oven naik cantik..tapi bile dah matikan oven,kek turun pulak....ades....rasenya dah ikut kak alma ckp ngan kuarkan ciskek ni serta merta takut terkejut, biar dlm oven sampai sejuk sendiri...tp still turun gak..huhuh..takpelah, janji sedap...tq kak
Laporan oleh: nOOrsha

noorsha, turun sket no hal pny :)

Cheese_cake_aku
14-03-2011
buat kek ni last wk mmg sedap,menjadi plak tu , tp lenkali nk lebihkn jus perahan lemon tu, apapon thnx for the resepi :)
Laporan oleh: shamzura

no prob at all zura...

Abcd0001
19-03-2011
best sgt2 kek ni.. i buat versi marble..
Laporan oleh: mama_thaqif

stuju!!! my kids luv it sgt2!

Abcd0003
19-03-2011
over lak dia naik.. sampai menyengek kek i.. i x letak susu segar pn.. just guna susu cair biasa jer..
Laporan oleh: mama_thaqif

susu cair lg umph...

Cotton_soft_cheese_cake
22-03-2011
buat utk besday hubby..tp frust sgt coz kek tak gebu n mcm puding je..dh tau sbbnya..ada sdkt kuning telur bercampur dgn putih telur..huhu..sedihh...topping guna resepi kek coklat dr rkn MR gak..neway..thanx sbb sudi kongsi resepi..nx time nk try lg dan lg dan lg shingga bjaya..hehe
Laporan oleh: saida_wati

pasti akn berjaya kalo x ptus asa! amiin...

P3181201
23-03-2011
buat kali ke2..letak topping blueberry..sedap
Laporan oleh: cheq da

any topping will tempt u :)

Photo0200
12-04-2011
Pertama kali buat ciskek..seram gak la tunggu dia masak..tapi tak menghampakan..terima kasih empunyer resepi..!!
Laporan oleh: mydearhanim

hanim, sonokkn kalo jadik..enjoy eating!!

Img_2361
25-04-2011
xtau nk ckp ini kek ke ape.rasa dh mcm kek, tp rupe mcm bingka.xpe, leh try lagi lenkali
Laporan oleh: nuni

mmm....tanduk jd tak? kalo x, kapas x jd ler

Img00104-20110425-1923
25-04-2011
Ni x tau la kali ke brape.. dah byk kali buat, baru ari nie dpt amek gambar. X rugi cuba.. Mmg sedap sangat.. Thanks..
Laporan oleh: Yumikumiko

welcome yumi! sedap & senang kan?

01052011175
01-05-2011
mmg sdp yg tramat....sy ada resipi mcm ni juak p buat xpenah mjd...try resipi u mjd lak....thks a lot..sedap sgt smpai dh mkn 2 potong kek... (>_<)
Laporan oleh: syalina

welcome...! lenkali leh wat sokmo ^_*

Img01023-20110419-0151
14-05-2011
sy dh cube..sy mkn gan blueberry filing..tq for sharing resepi
Laporan oleh: MummyQama

welcome mummyqama...

104_1036
26-05-2011
mmmm...rasa2 dah menjadi, sedap jugak bagi bukan penggemar cheese cake ni... lain kali boleh buat 2 adunan, baru puashati.. tq alma
Laporan oleh: CheqSueCommot

welcome cheqsue ^___^

Picture_0250
05-08-2011
dah buat...dah jadi...& dah abes...hihihihihi^^
Laporan oleh: Yantie Alias

:)

Cheese_kek_jepun
12-11-2011
Saya dh cube cheese ni jgk..kali ni kek yg ke4..alhamdulillah smua nye menjadi...yg ni cume pkai 4pcs kraft singles jek...so far sedap sgt2..kwn2 rmai mtk resepi...
Laporan oleh: raihanna_aan

thx raihanna

Dsc08596
14-11-2011
dah byk kali buat ..tp mmg TIP TOP rasanya
Laporan oleh: adamina

:)

Img_2733
20-11-2011
tadaaa,,,ini cheese cake saya yang sudah siap taru topping semalam buat jadi,,,,memang bets semua family puji bets punya ohhh gebu macam kapas hehe he ty resepi yea
Laporan oleh: may wong

so much welcome dear :)

Img_2734
20-11-2011
i nak tanya sikit ,,,,,,kalo nak buat macan doll cake boleh tak guna acuan doll yang boleh isi 2kg????
Laporan oleh: may wong

xsure tp chscake sgt sensitif dgn saiz loyang sbb memerlukan haba dr oven yg sama utk bake. kalau 2kg, bentuk doll, looks so complicated utk masak sekata...

Image006
04-12-2011
ni hasil usaha sy hr ni...rasa da sedap,compared to other recipes i tried before.cuma buat half dr recipe tu,then loyang agak besar.not so spongy sb meringue(putih telur)tak menjadi :( .any advise on how to make meringue to smpai btanduk?asek failed jer part ni!
Laporan oleh: aienyanuar

hard to say tp keep on beating smpai telur tu berkilat2 (shiny). pastu bila kita cuitkan sket ngan pemukul tu, bentuk tanduk akan terbentuk - means tak cair (tak jatuh)

378787_283049485067511_100000873857225_746232_979888542_n
04-12-2011
aienyanuar,,,,,mungking telur putih ade sik8it kuning telur ,,,,so u kena pastika xde sikit pun kuning telur couse kuning telur mengadung minyak hehehehe
Laporan oleh: may wong

ye may_wong, nk buat meringue esp for chsck atau pavlova, pastikan xder yolk dlm white tu

Dsc02002
16-12-2011
br buat td..tp die turun sket lps kuar oven..ape2 pn next time kne kurgkan gula sket ;) thanks 4 da receipe!!
Laporan oleh: anime5184

welcome...

Dsc_0112
20-12-2011
besh..terima kasih byk..sy tak gune lemon..jus ganti dgn limau nipis sikit.. :) nxt time nak buat blueberry topping plak :)
Laporan oleh: chikadakbiru

lime atau lemon jus pny peranan yg sama dlm chsck so no hal tukar pun...sama2 ^__^

Japa
01-01-2012
buat tuk b'day kita...tq kak alma..merasa jugak saya makan cheese cake...hehehe
Laporan oleh: quinnie

no worries! yeayyyy......sedappppnye dpt mkn kek hasil tgn sdiri kan :)

Img-20120127-00101
13-02-2012
buat lg.. mmg best sgt2.. thanks alma.
Laporan oleh: Yumikumiko

you're most welcome!

Cheesecake
19-03-2012
salam...alma..tq so much 4 da recipe..my cheesecake is open for order..hehhee lots of love muaahhss!!
Laporan oleh: mizzess apple

wsalam. no worries. wahh, leh lar order ye...lotta luv gak :D

2012-05-07_21
07-05-2012
tq. mmg gebu n sdap. yummy. x smpt amik gmbr full da kna ngap. neway thnx 4 sharing d recipe
Laporan oleh: princessacha

no worries :)

558513_4500478275874_1791946297_n
02-09-2012
Saya buat guna tepung hongkong...Menjadi..Gebu sampai tak perlu di kunyah...sedapppppppp sangat
Laporan oleh: ashakarmila

mmg segebu kapasss... :D

20120930_211404
01-10-2012
X MENGECEWAKAN....
Laporan oleh: NIKHAYATI

Alhamdulillah...

100_5918
10-10-2012
sgt best.. da banyak kali bwt.. tq
Laporan oleh: emyra

woww...meleleh2 toppingnyerrr...nyummm

Img_20121212_235238
13-12-2012
percubaan kali ke 2.. ade kemajuan... he3
Laporan oleh: anime5184

suci murni je rupanye...harusss sedap!

20131024_202304
25-11-2013
Third time. Terima kasih atas resepi yg marvelous ni.Sedap sangat2.
Laporan oleh: yasminhamid
Img_20131204_163146
04-12-2013
tak sabar nak rasa,nampqk gebu je...nak deco dulu
Laporan oleh: hanim2009
Img_20131204_171045
04-12-2013
yg dh deco.....thanx alma
Laporan oleh: hanim2009
2014-04-08_21
11-04-2014
dh lama simpan rcp, br try. wat 4 bj telur n guna slice cheddar cheese je. sdap, gebu n moist wpun termasak lama sgt (lupa nk check huhu). pasni nk try dgn cream cheese. tq rcp marvellous ni!
Laporan oleh: moonbug
Cotton_soft_japanese_cheesecake_myr
14-04-2014
Buat hari Sabtu lepas.. guna tepung gandum je.. insya'Allah nak cuba lagi dengan tepung kek/superfine pulak.. sangat sedap! Terima kasih Alma!
Laporan oleh: LynnSham

Komen (242)

14-03-2007, inaz komen :

alma resepi nie lah yg saya cari2...mmg rase kek nie lembut & gebu..


14-03-2007, alma komen :

oh iyer? try ler, gerenti xleh lupanye lah hehe. resipi ni dr thn 2004 lg...mmg ramai yg kkrazzzy dgn rasenye ^_*


14-03-2007, fifiey komen :

alma air yg dituang dlm bekas pembakar tu memang kena air panas ke..air biasa tak leh ke


14-03-2007, alma komen :

mmg kene air panas (yg baru mendidih) la fifiey. sbb suhu dlm oven panas mmg dh panas kan, so tin kek tu pun akn panas gak; so, air panas sekeliling tin kek tu yg tlg bake-kn cheese cake tu secara even yg mana temp-nyer xkan lebih dr temp air panas i.e. 100 djh C- ni teori :) wallahu'alam


14-03-2007, inaz komen :

alma saya baru buat blueberrycheesecake nanti hubby mesti bising ....cheese lagi...hahaha kalo beli cheese kat kedai bakery murah sangat cuma RM4.90 utk 250g brand yg sama dihypermarket


14-03-2007, mummy_naufal komen :

blh bagitau tak, superfine flour tu apa? blh guna self raising flour ke tepung gandum ke??


14-03-2007, mummy_naufal komen :

yang dimaksudkan dlm resepi ni, nombor 1 dengan 3 tu, kacau tu maksudnya tak payah guna mixer la yer?


14-03-2007, alma komen :

mummy_naufal, superfine flour & cake flour tu kandungan proteinnye rendah & sesuai tuk wat kek2 yg gebu2 esp chiffon kek gitu...nk jdkan kek keju ni cam kapas, tu yg guna cake/superfine flr. Self-raising flour dh ader baking powder & garam dlmnye; kegunaannye cam terhad sket la sbb xsmua leh guna tepung ni. Kalo u nk cari tepung kek/superfine ni, kalo xjumpa kedai bakery, kt pasaraya pun ader (dlm kotak, brand pe xingat..)


14-03-2007, alma komen :

hehe, inaz, ckp kt hsbn u, skng taufan cheese tgh melanda... :)


14-03-2007, alma komen :

yer mummy_naufal. part2 ni xyah guna mixer, guna senduk kayu atau pe2 senduk lah..asalkan berkacau ^_*. alma guna mixer tuk pukul putih telur tu je.


14-03-2007, alma komen :

mummy...all-purpose flour / plain flour mgkn leh, tp alma kne wat experiment lah dulu...(in theory, all purpose & plain flour ni leh menggantikan cake/superfine flour) tp tuk resipi ni xsure, kene ler trial & error la dulukkk....


14-03-2007, hafiza_mohd komen :

sedapnya cheesecake...yg ni ingredientsnya nmpk sedap & gebu lak tue,nk try ler next week... klu i dah try...i letak gmbr kat sni eh... tq alma mmg dah lama nk cari resepi nih


15-03-2007, zara_klate komen :

alma.. sedapnya.. nak cubalah.


15-03-2007, mummy_naufal komen :

oh...tq for the answer...nanti try cari tepung tu kat pasaraya...


15-03-2007, Ayu61279 komen :

k.alma...nanti akak tempek la gambar surfine flour tu kat glosary.ayu ni baru nak blajo msk so byk benda yg tak tau.klu ada contoh leh gak cari.skrg ni pun klu ayu g blanje brg dapur,ayu survey skali brg2 yg slalu digunakan utk sesuatu resepi.sambil shopping sambil blajo la kiranya ni...


15-03-2007, alma komen :

@hafiza, welkem! @k.zara, cuba jgn xcubaaa; mkn masa tgh panas2 sket tu, mmg umphh:) @ok mummy naufal, try le carik, insyaAllah dapek ^_* @slamat blajo ayu! nnt2 ler yer k alma tempek gambo kt glossary; tp if ayu perati tul2 kt bhn2 nk wat kek/biskut ni, rase2nyer ader kotak2 yg juai tpg kek, tpg pau & etc...kne extendkn sket masa searching tu hehe!


15-03-2007, pijah komen :

klau x boh cream of tartar boleh x?


15-03-2007, inaz komen :

hahaha... memang crazy gan cheesecake nie selepas mencubanya setahun yg lalu...saya suka makan mase sejuk selepas simpan dlm fridge.


15-03-2007, alma komen :

@pijah, tartar krim tu tuk tenderness, i xsure exactly significant effectnye kalo xboh. ada research yg prove-kn tartar ni kalo cmpr dgn putiih telur leh <kn pH & >kelembutan & >saiz kek mengembang... @inaz, i smpt mkn 1 slice je yg cold one!


15-03-2007, skyblue komen :

cream of tartar untuk stabilize the egg foam... klu takde boleh diganti dgn sedikit cuka putih atau jus lemon.


16-03-2007, alma komen :

@thanks sky! sbb tartar tu acidic kan, telur tu alkaline (non-acidic). tpkan, sukatannye camner, sama gak ke? pernah terbaca gantiannye (cam cuka putih / lemon juice ni) lebih prone utk dpt kek mendap (shrinking)? wallahu'alam. nk wat experiment cam ermmm..hihi, kene pk byk kali nie :) @pijah, wat ler experiment dulu leh ko? kalo proven ok, bule lah proceed nx2 time, xyah doh guno tartar krim ^_*


16-03-2007, skyblue komen :

alma, selalu i guna lemon juice... ok result dia so far. kekadang kek shrinking kerana over beaten egg white atau egg beater berminyak. meringue pantang minyak... sikit pun tak boleh. i takde sukatan untuk lemon juice, sbb setiap kali i main hantam je.


16-03-2007, enam putera komen :

Yg paling penting putih telur tu takleh termasuk setitik pun kuning telur kan, kalau tak, kita pulak yg bertanduk, yalah dah lenguh memukul dan membantai, telur tak jadi meringue, kita pulak yg naik mereng....


16-03-2007, skyblue komen :

enam putera, betul... kuning telur mengandungi minyak... pernah satu kali i malas nak cuci egg beater, lepas pukul kuning telur terus guna untuk putih telur so meringue tak menjadi.


16-03-2007, alma komen :

@sky, ok lah kalu gitu, means no harm done. so leh gak la eh pakai rembat je sukatan. tq! @kehkehkeh..enam putera, xleh imagine ler psl tanduk2 tu hahaha...mmg arr, tu salah satu taboo yg alma akn ingat smpi bebila sbb kalau violate, mmg nahas! tu psl bila nk asing2kn yolk & white tu, anak2 kena dok jauuuuhhhhhh....


21-03-2007, pijah komen :

kak alma, pijah dh buat dh. sukatan utk jus lemon/cuka utk ganti tartar krim tuh 3x ganda sukatan tartar (dpt dr intenet). menjd lah. ;) btw, kak sky, pijah slalu beat telur putih dulu, br kuning. so xyah basuh2. :D


30-03-2007, Jay komen :

elo...alma...semekom..aku x pandai masak nie,ni 1st time masuk web nie..bingung tahap cipan kena sawan aku nie:)ble ajar aku masak ka?aku mau jg belajar masak nie.1st aku mau stdy bun..mcm cotton soft japanesse cheescake nie.mcm sedaaap jer...:)hehe...


30-03-2007, alma komen :

salam...slagi manusia tu bernyawa Jay, slagi tu dier berada dlm learning curve tau, dan slagi awak tu manusia, jgn anggap diri tu xpandai k, sbb awak ada akal... "Genius is 1% inspiration and 99% perspiration…". For a start. Jay bc ler step-by-step cara masaknye tu, mn2 xphm nnt leh je tnya alma ek. Buatnye x complex mana, try dulu eks, kalo 1st time xok, toksah riso sbb akn ada nx nx nx peluang lg ^_*


02-04-2007, yummiez komen :

kak alma.. sy tak penah try resepi ni tp nmpk cam best giler! hehe.. nk try nnt dh siap sy tempek gambo ye.. juz one question, telur kuning tu takyah pukul dulu ek? juz masukkan dlm campuran cream cheese tu ye? thanx in advance ya!


02-04-2007, alma komen :

ye yummiez, xyah pukul2 yolks tu, campurkan je trus ke dlm cmpuran cream cheese td then gaul hgga sebati (xyah guna mixer, guna senduk ajer).


06-04-2007, kilun komen :

alma... cream cheese, butter, susu tu masukkan dalam satu bekas n buat double boiler ataupun buat asing2.....sori mmg tak pandai buat kek..


07-04-2007, skyblue komen :

kilun... masukkan semua tu dlm satu mangkuk besar n double boil. saya buat dgn microwave.


11-04-2007, skyblue komen :

alma, tunang I suka cheesecake ni juga.... tapi sampai 3 hari baru habis makan. >o<


11-04-2007, alma komen :

***kilun, spt yg sky tulih tu, buat skaligus. ***ok ler tu sky, asalkn terrrmakan..almaklum la kan, kek hasil tgn tunang tersyg, ce wah! ^_*


19-04-2007, ishikawa_ayumi komen :

budakbarubelajar nk tny neh.. cream of tartar tuh cream ape ye? tartar tuh brand die ke? ke ape? sorryla.. bru nak merangkak bab2 neh.. =D


19-04-2007, alma komen :

**wani, bhn tu leh jumpa kt kedai bhn2 kek ni, dia ni cam serbuk cam set2 b/powder tu tp tartar ni asid. kalo susah nk jumpa, gantikan dgn jus lemon, tu pijah dah try dier ckp kene 3x ganda dr sukatan krim tartar (means dlm resipi ni gantikan dgn 3/4 sdk jus lemon).


24-04-2007, dalinnasue komen :

mmg best cheesecake nie. sy dah buat last sunday ari tu.. x sempat sejuk dah licin.. x sempat gak nak posing kan cheesecake nie utk letak gambar.. mmm nak kena buat lg nie. tq for the recepi.. my kids love very much this cake


29-04-2007, shaliza81 komen :

wow..nampak cam best je..mesti try ni kak alma


01-05-2007, joayee komen :

alma, kenapa each time i buat , bila sejuk cake akan turun sikit. tak jadi cam u punya bentuk doom kat atas. cantik. i nak dapat kan cam tu la.please


03-05-2007, damnmachine komen :

alma..mane nk crk lemon juice tu erk?? crk kat giant tade pon..haihh..ssh tol..sesape yg tggl kat area seremban..tau x mane kedai jual barang2 kek?? sng sket nk crk brg


03-05-2007, Mat Gebu komen :

maaf mencelah skit....dam..lemon juice kan di perah dari buah lemon..mat masa buat tu ganti kan perahan jus lemon dgn jus sunquick (berperisa limau), masih sedap juga.....yelah kat kampung nie jarang2 jumpa lemon, kalau lime (limau nipis) tu ada lah.


03-05-2007, damnmachine komen :

hehehe...lorr..air perahan dr buah lemon je ker?? haihh..pueh den merayau satu somban..hehehe..neway..tq mat gebu


03-05-2007, damnmachine komen :

mat gebu..ade ym x?? nk tnye soklan sket la..gune ym sng sket


03-05-2007, alma komen :

**dalin..welcome! buat jgn x buat hehe **jo, xleh nk katalah sbb bila lps bakar mmg camtu jadiknye...i ni bkn pakar prob-sloving dlm wat kek2 ni...buatnye suka arr...ada sesapa leh tlg dak? **ha-a liza, kek ni gebu sgt, pd tekak akak mmg sedap! **dam, cik mat dh jwb tu...carik buah lemon sbijik cukup dah, lebih2 tu wat le pe2 resipi atau pun wat teh lemon ke, idak le mmbazir.


23-05-2007, sitiazma komen :

saper tau, cream of tartar ni halal ke tidak. Boleh tak ganti dengan baking powder? bukan ke fungsinya sama dengan soda bikarnonate? Maafler, saya confuse ni, teringin sangat nak buat kek ni, pastu dapat info Wiki pasal Cream of Tarttar ni.


23-05-2007, alma komen :

siti, i pun ada bc psl tu & mgkn u confuse sket. fyi, cream of tartar juga adalah salah satu komponen dlm baking powder (krim tartar+soda bikarbonat=baking powder). yg i phm, krim tartar ni diambil dr fermentation of grape juice yg nak dibuat wine, bkn asalannye dr wain yg dah siap tp dr proses buah anggur tu then secara penukaran kimia ia membentuk garam potassium berasid iaitu tartaric tu. wallahualam.


23-05-2007, alma komen :

siti, kalau was2 jgn guna ye, gantikan dgn jus lemon (jus dr buah lemon tu), sukatannye 3/4sdk; nnt i updatekan dkt bhn2 resipi kt atas. thanks for your concern.


23-05-2007, zaliana komen :

ada cream of tartar yg halal..diperbuat dari penapaian beras.


23-05-2007, alma komen :

zaliana, akk rasa yg juai kat mesia ni bukan dr proses nk buat wain la. tatau ler sbb mcm isu gelatin la jugak, dulu2, tp cam soda bikar, bkg pwdr & lain2 tu cam xdipersoalkan sbb ianya adalh garam, asalannya sumber organik. ntah la...wallahu'alam


23-05-2007, mrsdayat komen :

cream of tartar ni ade brand nona.siap ade cop halal jakim lg.gunekan tanpa waswas..=)


23-05-2007, zaliana komen :

ya mrsdayat..saya pon guna brand nona tu.


23-05-2007, alma komen :

ha-a, lupak laks nk recommendkn siti td guna brand Nona, i pun mostly guna brand tu sbb certified jakim.


23-05-2007, ishikawa_ayumi komen :

kak alma, wani tny ciket ye.. kalo xde tepung jagung kan, nk substitute ngan ape eh?


23-05-2007, alma komen :

wani, secara am gantiannya adalah tepung gandum atau tapioca starch tp sorry la, k alma xpenah ganti2 gitu, & xsure how far bhn pengganti tu mmberi kesan pd texture cheesecake. ada sesapa yg tau?


23-05-2007, ishikawa_ayumi komen :

o0o.. gitu ye kak.. anyway, thanks a lot!


29-05-2007, Ekieyna komen :

tepung superfine camne eks??klu nk beli..brand pe ya??da sapa2 leh tunjuk camne tepung superfine tu??sbb sy nak beli..nti dah da contohnyer..nti sng nak g beli..


29-05-2007, ishikawa_ayumi komen :

ekieyna, kalo nk bli superfine flour, boleh beli yg brand bluekey.. bluekey mmg bnyk tepung2 nih.. hehe.. itu suggestion i aje ye.. :)


29-05-2007, alma komen :

tul la tu wani, bli kt sprmrkt, brand bluekey. mcm2 tpg brand ni produce. Ekieyna leh je gi carik, mudah dpt. FYI Ekieyna, tpg ni ada baaaanyak jenis; nk sng dpt gi kt kedai2 jual bhn2 wat kek.


30-05-2007, ishikawa_ayumi komen :

uwaaaa.. bile la nak dpt oven baru neh... smlm mama kate nk blikan, tp x jadi lak.. kalo gune oven lame, kang frust tonggeng2.. iskk.. nk buat kek ni.. uwaaaa... ;(


30-05-2007, ishikawa_ayumi komen :

uwaaaa.. bile la nak dpt oven baru neh... smlm mama kate nk blikan, tp x jadi lak.. kalo gune oven lame, kang frust tonggeng2.. iskk.. nk buat kek ni.. uwaaaa... ;(


02-06-2007, sitiazma komen :

alma n friens. Lupa lak nak report pasal cream of tartar tu. Memang cream of tartar tu,,,hasil selepas wine- bukan sebelum. Betul, tu alma-sebab ianya juga salah satu komponen dlm baking powder ikut kata WIKI. Dalam menyelidik pasal bab ni, ada juga yg halal-kalau kat US yg tulis halal. Kalau kat german ni..hmm..takde le rasanya. Tapi...jadi juga-I guna 3 kali ganda perahan lemon tu. Terima kasih di atas resepi yang bagus.


02-06-2007, alma komen :

tq byk2 siti, share psl ni dgn kitarang kt sini, i appreciate it so very2 much! alhamdulillah kt sini (m'sia) kita ada choice beli yg certified by jakim, kt overseas mmg susah lah.


07-06-2007, babyikha komen :

Sorry ye. I nak tumpang tanya. Kenapa kek saya tak kembang pun. Masa bakar kek kembang cantik tapi bila masak,tutup aje oven, ia dah surut macam tak jadi aje. Ianya jadi macam gambar mama_bosan display la. Lepas tu rasa mcm makan puding cheese aje tak rasa mcm kek pun. I dah ikut semua pandu diberikan termasuk pukul telur hingga betul2 kembang .Tolong la kita pad siapa yg arif


15-06-2007, joayee komen :

alma..kenapa bila i buatkan..bahagian atas cake tu tak jadi doom cam yours..lepas kluar fr oven mesti turun skit..?


15-06-2007, ishikawa_ayumi komen :

mybe ade prob kt meringue kot.. errr, betul ke k.alma?


15-06-2007, Noreen komen :

alma ... i buat pun sama gak ngan Jo bila dlm oven naik fulamak menggunung habis tapi bila keluar je dari oven dum jatuh cam org jatuh lantai gitu heheheh. lepas tu kan rasa kek tu more ke telur tak ke cheese. is it becoz next time i kena kurangkan telur kot


17-06-2007, fidadaud komen :

alma, i xpenah buat cheese cake. kalau blh tau, utk cheese cake, kita perlu tak cucuk pakai lidi untuk pastikan samada kek tu dah masak atau belum?


17-06-2007, joayee komen :

alma..sorry. jo tanya soalan sama. alma pun dah jawap previously.


19-06-2007, alma komen :

**fidadaud, i kalau wat cheesecake xperlu cucuk. kekuningan tu kira set dah. **laa, teruk beno bunyinye noreen. raseny terlebih panas masa bakar tu kot, air utk water bath tu panas tak masa mula2 masuk oven tu? dier mesti air mendidih. ingred tu dh tepat dh ** jo, no prob! ntah ler, tatau naper leh naik gitu, mgkn my oven tu spesel pny kes, kdg2 panas, kdg2 x brp panas, jenuuh nk kontrol. slagi leh memanas, slagi tu i simpan :)


01-07-2007, nasah komen :

Thanx for the resepi menjadi .. Sedap tak melekid......


16-08-2007, eyla5152 komen :

damnmachine, kalau kat srbn nak carik brg kek ade 2 tmpt. 1 kat kemayan square name kedai dia bakers mall, no tel : 06-7672626 kat c2 ade mcm2 brg kek, pegi la try, lg 1 kat singapore street, name kedai harp keys.. camtu la lebih kurang..


16-08-2007, dragonfruit komen :

i da wat cheesecake nie,mmg best sesangt..tp kt kb ni ssh cket nk cr cheese,sprh hr pusing bndr cr,at last jmpe gaks..thank 4 tis recipe


29-08-2007, edazman komen :

hai,saya org baru kat sini.Utk pengetahuan damnmachine,bhn2 kek kat soromban ada kat singapore street @ depan giant ( The Bakers) baru buka.Cuba2lah singgah.Saya pun tinggal seremban.


07-09-2007, watie2131 komen :

hello..saya org baru..teruja betul tgk resepi nih..minggu ni saya nak cuba..nnt saya hantar laporan


07-09-2007, niksue komen :

nampaknye kena buatlah cheese cake ni ....nak try best ke tak sbb penah sekali beli kat kedai memang kurang gemar dgn cheese cake ni.....tapi tengok resepi alma ni cam terliur pulak......


08-09-2007, shikinma70 komen :

nak tumpang tanya, butter brand apa yg sesuai dipakai utk wat kek???tlglah......


08-09-2007, watie2131 komen :

tensionnyaaaaaaaaaaaa......tak menjadi..


08-09-2007, Lilydvalley komen :

shikinma, kalo i...butter brand apa2 pun ok...tp kalo nak sedap...gunala Golden Churn or...apa tu...scs ke apa namanya...Mat gebu suka guna 2 jenis butter ni.


09-09-2007, shikinma70 komen :

tq kak lily.... nak ikut lah abg mat... sebab dia buat semuanya jadik...kek shikin masuk airlah kak...


09-09-2007, shikinma70 komen :

tapi bukan ke...butter jenis tu mahal...


09-09-2007, Lilydvalley komen :

shikin, mmg mahal. kalo tak de budget...guna aje buttercup or farmcow,etc.


09-09-2007, s_shamen komen :

kena try gak nihhh...tgk org lain buat mcm jealous la plakkk


10-09-2007, shikinma70 komen :

tq kak lily 4 the explaination...


10-09-2007, ishikawa_ayumi komen :

saje nk mencelah, sy mmg pengguna setia buttercup.. kalo dh terdesak sgt, gasak je la ngan marjerin pn.. heheh :D


12-09-2007, Ekieyna komen :

Eki dah wat dah..dah 2x dah wat..yummy!..dap dap..hehe..tp kan nk tnyer mmg kek ni lembab eks??sbb tgk kat pic tu..cam kek chiffon je..lembut gitu je..Tapi eki nyer cam..moist gitu..Al maklum la..me kan nyer pengemar cheese,x tau sgt laa..Dah tgk cam besh je..tu try tu..Tp mmg besh la..x muak sgt..huhu..Biasa mkn cheese cake da rs muak gak..


12-09-2007, hazila komen :

Saya buat pagi tadi. Lembut tapi tak spongy. Rasanye masa pukul telur putih tu tak bertanduk kot.


13-09-2007, Ekieyna komen :

Nak tnyer lagi satu..kek ni kembang ke??


30-10-2007, alma komen :

lama x bukak ruangan ni, berderet2 dh komen hehe...**ekieyna, kek ni naik tggi, tu sbb dia jd gebu cam kapas tu & xler lembab sgt. **hazila, kene bertanduk bru jd "cotton"nye :-) **welcome nasah & dragonfruit. **watie, siannyer, xjd tu cmner? **shikinma, since butter guna sket aje, xyah guna yg pure creamy butter, buttercup pun dh ok.


14-11-2007, kuzzy komen :

ada sape2 yang tahu tak kalau bakar dlm microve mcm mana ek... kuzzy suka kek ni.. nak cuba buat tapi tak de oven... ada micro jer.....


10-12-2007, nuralisha komen :

Hari Sabtu buat cheese kek ni..sedap... [size=18][color=green][i]DAN PETANGNYA BUAT .Cotton Soft Japanese Cheesecake ..SEDAP DAN GEBU simpan dalam freeze n hidangkan... [img]http://farm3.static.flickr.com/2347/2094283317_ab63c78803.jpg[/img] [img]http://farm3.static.flickr.com/2260/2095051848_e7e21d7aec.jpg[/img] [img]http://farm3.static.flickr.com/2062/2097137486_ba9c9bb7a7.jpg[/img]


10-12-2007, tuberose78 komen :

kalau tak der kertas baking and griskan ajer satu loyang tu rerasanyer jadik tak? ker nanti dia melekat-lekat kat loyang tu?? apa tujuan salut tepi loyang ngan kertas baking..?


10-12-2007, Laling komen :

salam.if cheesecake ni dibuat base oreo ok tak alma???hehe..satu lagi, if loyang tu boleh remove bawah, memang kena pakai aluminium foil kan?memang confirm air takkan masuk ke?sorry eh..saye baru jinak2 nak join tis website..


10-12-2007, alma komen :

**tuberose, tujuan baking paper tu biar sng nk tanggalkn dr loyang. **laling, trademark kek ni ialah ia xder base. saya mmg guna loyang cenggitu, tu yg boh aluminium foil spy air x msk...biasanye kek yg guna pny cara masak waterbath ni saya balut bwhnya dgn alum foil (sbb > confident air x masuk).


11-12-2007, tuberose78 komen :

kalau pakai loyang biasa yg tak leh remove bawah tu, boleh jugak kan? tapi kene balut gak ker kat bawah dia tu?


11-12-2007, ishikawa_ayumi komen :

|| tuberose || ada sbbnya kita perlu balut tepi loyang dengan kertas. kek ni, dia akan naik, mcm souffle la. so, utk elak bhgian ats kek t'keluar dr loyang, kita balutkan tepi loyang dgn kertas. harap membantu. ini pengalaman sy lah ;)


11-12-2007, NorYus komen :

best bt sekali terus jadi...biasanya kalau nak makan beli sampai rm60 kat kedai yg 1kg...tp nak makan beli juga..ni dah pandai bt x habislah duit beli kek lg...


11-12-2007, NorYus komen :

satu lg mmg ada ketul2 ke dlm kek 2?ke cheese kt masak x hancur?


12-12-2007, cikgunita komen :

Sedapnya. Ini yang mencabar untuk buat. Tunggulah


13-12-2007, sis komen :

Salam...saya dah buat kek ni...mmg best..tapi tak naik sangat maybe da yg kurang...tapi yang sis rasa kurang tu pasal putih telur tu..akak pukul sampai BERTANDUK tu caner?sy bru nak blajar...xpaham pasai tanduk tu..hihi


13-12-2007, sis komen :

arap sgt sesapa dpt gtau tanduk tu pe cz mmg best giler la kek ni tapi bantat ckit je...


13-12-2007, Laling komen :

sis, if im not mistaken, tanduk tuh, bile kite pukul telur kite stopkan mixer and angkat, telur tu macam tak jatuh dari mixer.betul ke alma?and wujudnyer tanduk kat putih telur tu..sila betulkan sile saye silap.hehe..


13-12-2007, Laling komen :

saye dah try buat dua kali..mmg sedap..but, 1st time buat ada slack sikit sebab cheese tak mixed sgt dgn butter n milk.then, saye main campur je telur and tepung dlm campuran tu. the result, berketul2 kek saye..2nd time jadi, tapi dua2 kali kek saye jatuh lepas kuar oven..tak le bantat sgt tp jatuh sket..


13-12-2007, sis komen :

Oooo...camtu..thanx laling...kek yg sy buat smlam dah abis wlaupun bantat...tapi nak wak g


18-12-2007, smz komen :

NorYus, pasal tekstur kek berketul and masih ada cream cheese yg tak hancur tu .. saya tahu jawapannya. kalo nak tekstur kek kita smooth je, paling penting masa mengadun/memutar/menggaul cream cheese tu. first thing, cream cheese dan bahan2 lain i.e butter, telur, mestilah berada pada suhu bilik. kalo ada bahan yg sejuk, ini boleh menyebabkan adunan bergentel atau tak hancur sepenuhnya nanti. juga, masa masukkan apa jua bahan masa memutar cream cheese, cthnya nak masukkan gula or telur, masukkanlah sedikit, sedikit sbb kalo campak sekaligus, nanti ada kemungkinan adunan akan bergentel. last skali, masa pukul putih telur, pukullah hingga stiff atau bertanduk. nak dptkan yg bertanduk, pemutar dan mangkuk adunan mesti kering. jgn ada tercampur air or minyak or kuning telur dlm putih telur tadi. kalo x , susah nak kental dan bertanduk. tulah petua-petua buat cheesecakes.


18-12-2007, ^teddy^ komen :

blh tolong explain tak camne nak bake cake ni. klau msk je dlm oven tu taulah, tp klau nak ber'waterbath' ni blum lg.


18-12-2007, najah_82 komen :

lepas bakar nak kene terbalikkan tak kek ni? mcm yg kite wat kat kek chiffon..


20-12-2007, aida_husin komen :

dh try kek ni...mmg sedap...tp tk guna tepung kek bab lupa beli....guna tepung gandum jer...tp hasilnya mmg best...hubby pn puji sedap


23-12-2007, nor_67 komen :

saya dah buat smlm kek ni. masa baru keluar dari oven tu dia naik tapi merekah kat atas.. bila lama sket kluar dari oven dia turun la pulak..pagi tadi bila potong, dia jadi macam kek moist.. anyway rasa dia still sedap mcm cheesecake kat giant cuma dia padat je tak jadi cottonsoft..tak pe r, next time nak cuba lagi...


27-12-2007, aishaheer komen :

yummmy...sedapp sgt...dh try la minggu lepas.tp terlupa sgt nk abik gmbr.siap2 je terus ngap.gebu gitu.thanks kak alma..sedappppppppp


12-01-2008, dj_vjuice komen :

i try wat semalam tak menjadi, pukul putih telur entah tak tau kenapa tak manjdi soft peak, dia cuma jadi foam tebal. lepas tu takde tpg superfine, cuma guna tepung gandum, so baking powder nak kena letak berapa banyak?nak try buat 2nd time...nak sgt rasa kek ni macamana..meleleh je air liur buka page ni


14-01-2008, Mama chombi komen :

A'kum semua.... hi dah lama cari this kind of "cyber kitchen website". Try 1st time after few reading really berbaloi. Tkasih alma....sungguh the nice.


14-01-2008, Mama chombi komen :

Mcm nak download gambar ye???


14-01-2008, Lilydvalley komen :

val, mana resipi ni guna baking powder? cake ni naik sbb meringue(putih telur) tu. Mcm chiffon cake gak.


14-01-2008, Lilydvalley komen :

mama chombi, u nak upload or download?


14-01-2008, Mama chombi komen :

Upload lah lily....heheh...dah ok. Tu gambar kat atas tu....siap bunga rose lagi.


15-01-2008, nurul_aiman komen :

Uwaaaa......sedihnya buat kek ni x jd smlm...kek dh jd cam puding pulak...


15-01-2008, nurul_aiman komen :

x paham la k.alma cara nk bakar waterbath tu...maybe sbb tu kek jd puding kot....boleh alma tolooonnnn terangkan tak?


15-01-2008, Lilydvalley komen :

nak tlg jawab abt water bath. Guna 2 loyang. masukkan loyag yg berisi adunan kek kedlm loyang yg lebih besar. siram air panas dlm loyang yg besar. kalo guna spring form/loosebase, cover bottom w alumunium foil.


23-01-2008, Widarikesuma komen :

i dah cuba dah... sedap sangat mula-mula takut tak jadi tapi bila baca komen-komen dari yg berjaya geram seh apalah cuba lah. alhamdullilah tks alma


25-01-2008, Jaejoong komen :

Gambar² yg dah try tuh semua nampak best², cuti nanti saya nak cuba gak walaupun bukan peminat cheese cake, tapi sbb resepi nih nampak cam spongy cake dia so memang sgt menarik perhatian. Resepi nih asal dr jepun ke? menarik nak tahu asal usul resepi nih.


25-01-2008, Mama chombi komen :

jgn putus asa nurul....cuba lagi. Jgn pandang belakang. Insya'allah kali ini jagi lah. Hari itu buat tak dpt cream cheese...tapi gunakan spread cream cheese jer...kena kurangkan gula. Taste ok..nice.


25-01-2008, kuzzy komen :

Ada tak sapa2 yg tahu caranya kalau bakar dlm microwave..boleh kongsi .....


25-01-2008, dj_vjuice komen :

sama lah kita nurul, i buat hari tu pun jadi macam pudding


25-01-2008, AlongRoz komen :

kuzzy, kek Along kat laporan atas tu pakai microwave lah. Tapi mesti guna "bake" atau "cake" function. Kalau microwave power tak leh lah dek, jadi plastik kang kek tu.


25-01-2008, AlongRoz komen :

Val, kenak kek kitak jadik puding? Kmk rasa telur putih kitak sik dipukul sampai kering lah. Buih telur putih tu yg molah kek ringan kedak span.


26-01-2008, dj_vjuice komen :

kamek pukul putih telur ya dekat nak setengah jam lebih sik kembang kembang juak....nya sik jadi kental, nya berair & berbuih aja...


27-01-2008, AlongRoz komen :

Val, ada 2 kemungkinan, 1. mangkuk yg di gunakan tu tak kering betul2, atau 2. Pukul terlalu lama ia akn berair semula


27-01-2008, Ringo komen :

Val, putih telur takkan kembang klu termasuk air walaupun sedikit. juga klu ada lemak seperti butter atau margerin terlekat kat mixer. sebelum pukul kena make sure bekas betul2 kering dan tak berminyak.


28-01-2008, linot komen :

Sya pun dh try wat smlm, jd mmg jd. Tp moistlah kek tu, x mcm alma nyer npk gebu sesgt.


29-01-2008, kuzzy komen :

Tq along. Nak tanya lagi along pakai loyang apa ? berapa lama masa bakar ? atau auto baked. sorry banyak tanya.. tak pernah guna untuk bakar kek....


04-02-2008, analysa komen :

Resipi ni mmg menarik ...I baru 1st time nak buat ni..tak tau bole jadi ker......wish me luck yeahhhhhh..yummmi..yummmmi...


10-02-2008, tatai komen :

Akak baru 1st time try.. tak dak pulak superfine flour kat s'pura, akak pakai top flour.. kek nya jadi tapi bila akak bake dia naik melepasi paras tin dan merekah dlm 1/2 jam. Takut hangus tutup dgn foil la.. mendak pulak kek nya. Dlm 45 min akak keluarkan. Kek ni mmg mampat ke bila dah masak ? rasanya nya mmg sedap cuma pd tekak akak rasa lemon nya terlalu kuat.. next time akak kurangkan la.. tq alma


27-02-2008, syasya komen :

nk try kek nie pasal npk mengancam sangat


03-03-2008, syasya komen :

dh try wat kek nie tp atas dia x jd cam alma buat?


03-03-2008, syasya komen :

alma where r u? pls reply


03-03-2008, syasya komen :

alma bakar kek nie gn api atas bwh ke?


03-03-2008, arma komen :

i tolong jwb soalan syasya..Bakar guna api atas bawah n style brain marie..Utk Kuzzy, guna loyang biasa jer (loyang bulat) tp u kene alas dgn kertas myk (A4 paper pun boleh) n jgn lupa gris ngan margerin. Betoi kan alma..(memandai jer i tulun jwb soklan)..


03-03-2008, fezah komen :

kek nie kalau lepas masak terus keluarkan dr oven and keluarkan je terus dari acuan ke ? sesapa yg terror tolong jawabnye ......


03-03-2008, arma komen :

i tolong jwb soklan fizah yer..(i bkn terer tp i dah 2 kali wat kek ni)..Lps kek masak, biar dulu dlm oven smpai sejuk sbb nnti kek terkejut. dah sejuk br u kuarkan dr loyang mcm kek biasa tp kene hati2 sbb kek ni lembut sgt2. Betul kan tokey resipi??hehe..


04-03-2008, fezah komen :

oo ye ke tq 4 arma sy buat bila dah masak terus kuarkan dr oven jd kek mcam turun skit x cantik. Lepas ne nak try lagi


02-04-2008, shima_2210 komen :

k'alma klu guna cream of tartar brapa sukatannya??? 1/4 sdk ker??? sikitnyer


02-04-2008, shima_2210 komen :

shima dh jumpa resipi ni dlm internet. mmg 1/4 sdk pun. kite jmpa blog "jas kitchen"


02-04-2008, wan maria komen :

I dah buat kek ni alhamdulilah jadi memang sedap tak dapat di nafi kan lagi. I bawak pergi kerja kasi rakan rakan sekerja rasa ..WOW! ...my kawan kwan order la.. ...terima kasih byk alma ...i lov cheese ....


03-04-2008, shima_2210 komen :

shima dh wat dh smlm. sedapnyer, shima tak mkn cheese cake sebenarnye tp ni cake gebus nye pasal tu yg teruja nk cuba. sedap if dh chilled overnight. yg creamy texture tu ank tekak tak terima. sekian...


26-04-2008, uruchan komen :

x paham laaa cara-cara kt no 1,2,3 tuu.. yg kat arahan no 1 tu sumer bhn A ek?? yg no 2 tu bhn B? kat ingredients x de tartar pon?? awat kt cara2 de tartar lak ni...nak buat..brg2 da beli...tp tgk arah de tartar pulak..ker x yah gne tartar pon x pe??


26-04-2008, uruchan komen :

i more thing,gune tpg gandum leh jadi x agak2? hehe. sy budak baru blaja nk wat cheesecake2 nih..


28-04-2008, yatiezaini komen :

alma.. sori yer... kat bahan2 x der inform krim tartar tp kat cara2 ada pulak masukkn krim tartar..so ni krim of tartar ni brp byk nak masukkn.. baru nak buat ni...


02-05-2008, uruchan komen :

dah buat.. x jadi.. jd puding. alang2 da jd puding,letak dlm mangkuk,tuang fresh milk.. and corn letak sos karamel la sos blueberry yg de dlm peti ais tu,mkn~ heheh..


11-05-2008, dak kecik komen :

wah ! yummy2,sedap nya. na try lah nnt. tp,cream of tartar 2 na gune brape byk? n,n mcm mane pulak y sampai b'tanduk 2? hee//dak baru na blaja ni. ;p


11-05-2008, che'iza komen :

Berapa nak letak cream of tar tar tu, Help please...... for those who had try this recipe..


12-05-2008, yatiezaini komen :

che'iza & dak kecik .. guna 1/4 sk jer .. ada kat thread ..


26-07-2008, ummi_'iffah komen :

nak tanya alma,krim tartar boleh diganti dgn jus lemon ke?kenape dalam bahan2 takde sukatan krim tartar?saya baru nak cuba.


30-07-2008, baby_84 komen :

saya...wat x jadi........knper erk..


30-07-2008, baby_84 komen :

erm...x per saya akn cuba lagi...bersemangat kembali pas baca u all punye komen n nasihat, tq....


19-08-2008, patpink89 komen :

erm....nak kukus ley x...jwp taw..taw...


26-08-2008, patpink89 komen :

sye nye kek x jdi gebu r...jd cm puding.....ngape yek???


22-10-2008, lady_mimi komen :

patpink,kek tu x jd gebu coz putih telur tu kne pukul betul2 dgn mixer dgn cream tartar,pas2 bile da bbuih bru taruk gula sampaila kita tonggengkan bekas,telur tu xjatuh.pastikan putih telur tu xmasuk air or KUNING TELUR wlpn sikit sbb mmg xkan jd bertanduk.mase bakar,avoid adunan drpd tkena air.jgn taruk air dlm loyang tlalu byk.jgn kukus kek sbb mmg cheese cake nie kne bakar dgn teknik waterbath..tryla k


25-12-2008, alma komen :

dh edit balik, so tartar dh xder dlm cara2 tu. tq lady_mimi tlg jwb kan - saya dh lama tak online hehe. kek ini berasaskn meringue cam kek sarcher torte, kalau meringue spt yg diperlukan tak jadi, kek mmg bermasalah patpink.


30-12-2008, bee_rbs komen :

alma..bee dah cuba resipi ni..masa nak buat, lemon pulak xde..yg ada cuba lime je..lime pun lime le..sib baik jadi jugak...SIL suka sangatttt...tq alma..


09-01-2009, dayang_jack komen :

alma, dyg x sempat nk tayang penuh kek ni sb dh nk abis. tu je yg tinggal. nanti nk buat lg n tayang gambar penuh k...thanks anyway...kek ni mmg sedap...


08-02-2009, honeysnur komen :

nmpak sdap kek ni..alma kalau dlam sukatan cawan cam mne ek..? :)


22-02-2009, nyonya_ain komen :

SEDAP & LEMBUT GILER.....saya dah cuba kek ni tp x sempat ambik gmbr sbb dah habis. Thks 4 d recipe...


09-03-2009, jmie komen :

hmmmm sedap tak payah beli kek keju kat jusco lagi


23-04-2009, yanizz komen :

Alma, saya baru try buat kek ni semlm. Rasenyer kurang menjd la sbb sy terus bakar. Bekas nak buat double boil x ader yg besar. telurpun x jd tanduk. Kek tu jd padat kat bawah. Lapisan atas ader gebu skit.


23-04-2009, eiya_ahmad komen :

suka sangat dapat resipi ni sebab saya ni giler cheese cake...TQ!TQ!TQ!..tapi nak tanya ya,kenapa cake saya merekah eik,adakah disebabkan terover bake?anyone?


14-05-2009, fliza komen :

Salam.kek ni saya buat mlm td sama gak cam yanizz...tak menjadi sbb kek tu jd padat kat bawah tp lapisan atasnya gebu...lapisan bawah tu dah mcm puding....sume ikut spt yg diarahkan...dimana silapnya yer.....cuma satu tk pasti masa bakar tu nak guna atas bawah ker?...sbb saya guna api bawah jer.


15-05-2009, yatipat komen :

Salam Alma. Saya dah pernah wat kek nie, 1/2 adunan je. Menjadi n sedap sangat. X muak. This coming weekend ingat nak wat lg tp nak wat skali ngan topping. Bole bg idea topping ape yang sesuai utk kek nie. Nak wat utk besday. Tq3x


18-06-2009, cik_seri komen :

Seri dah buat kek ni tapi tak jadi, Masa Pukul telur putih tak jadi soft peak pun. Macam mana nak pukul telur putih sampai jadi soft peak.? Pukul dengan tangan atau mixer? Tolong lah seri ajar cara pukul telur dengan betul ...mintak tolong kengkawan...seri suka sangat cheese cake ni , tapi hampa sangat buat asyik tak jadi.


22-06-2009, ikea2449 komen :

1st time bt kek ni xnaik la.....2nd time br la jadi....ni tgh bt kali ke3&4 sbb mak nak hidang tuk tetamu masa kazen kawin sabtu ni....kna bt 4biji lg la....huhuhu...resipi ni mak suka sbb sama ngn rasa cheesecake yg dia mkn kat kuching last year...thanx kak alma!!


17-07-2009, cinteati komen :

Bestnye bila dah menjadi cake ni last nite.. cantik & sedap! t.kasih alma.


17-07-2009, mama-alya komen :

i dah buat kek ni. mmg senang dan sedap


06-08-2009, nurul_aiman komen :

tumpang tanya...kek tu dibakar (waterbath) guna api atas bawah or bawah je....


13-08-2009, mama_thaqif komen :

masa nk bakar tu kena guna api atas bawah ker?


07-09-2009, mazs_equip komen :

salam.. i dah search dlm byk website.. lastly jumpa.. pasal cream of tartar yang x tau halal ke haram.. tp i dh terbeli semalam.. ada lak tanda halal.. Cream of Tartar Krim ini ada lah berasal dari sejenis bahan yg dihasilkan dari pemerapan beras. quote:PENGUMUMAN NORZAILINA NORDIN MENGENAI CREAM OF TARTAR Saya sudah mendapat penjelasan tentang cream of tartar. Dulu (originally) memang ia deposit dari bekas memeram wain. Kini ia diperbuat (secara industrial, lebih meluas) dari deposit bekas memeram beras/nasi. Sekian. wallahualam.


27-11-2009, mumyaman komen :

dah selalu buat kek nie,samai xsangka ada yang siap tempah lagi dari saya..saya jual jelah,sbb diaorg cakap buat kek nie remeh,bgi saya sbb dh selalu buat dh mmg senang..hehe tq sbb bg resepi,halalkan ye...hehe..


10-02-2010, ieda71 komen :

nak tanya la..granulated sugar tu ..gula icing ke..? atau gula caster..? sesiapa yg tau leh tolong bg tau tak?


08-03-2010, jha komen :

dh bnyk kali sy buat kek ni...mmg sdap sgt... tenkiu tuan pnya resepi ni... tp yg jd mslhnya, bila masuk dlm peti sejuk kek sy jd turun ckit...normal ke tu?


25-03-2010, ieda71 komen :

dah cuba buat 2 hr lepas..mmg sedap..lembut dan gebu..lps ni nak buat lg....kwn2 hubby pun kata sedap..TQ alma


11-04-2010, crimsonlady komen :

sy nak tanya la kat sape2...nape kek sy jd mcm puding? rasenye mcm dh ikut btol2 instruction...frust jgk ni..huhu


20-04-2010, atieshah komen :

crimsonlady, sy rasalah awk xmixkan putih telur tu sampai bertanduk atau bila ditebalikkan putih telur tu xkan jatuh dr dlm bekas. Bab ape kwn sy buat jadi mcm puding juga


13-09-2010, razama komen :

insyaAllah nak cuba......terimakasih alma....


15-10-2010, yanasweet komen :

saya dah try buat..xmenjadi..sape tahu sukatan untuk 1/2 adunan..plz share...tq


17-10-2010, honeyzaa komen :

salam...nak tya...kalau x letak jus lemon xpe ke???plssss....sesapa yg tau,tlg bg respond ye..tq!teringin sgt nak try buat ni....


26-10-2010, dadih komen :

haha..skarang ni kul 1.20pg..kek ni tgh bakar dlm oven tu..wat gile nih..lame nk try wat kek ni..


08-11-2010, ibumimi komen :

salam honeyzaa.. rasanya kalau x letak lemon bau hanyir telur mungkin ketara. ibu dah buat tadi, next time kena tambah skit lagi lemon juice tu :D


24-11-2010, mom_zeyra komen :

i da pernah wat cheesecake nie... resepi yg lebh kurg sama...tp de penambahan letak 1tsp of cream of tartar.. anywy cake nie mang sedap.. sekejap jerk abis coz.. dia cotton n gebus.... kalau sy nak hilangkan hanyir sy letak 1tsp esen vanilla.....lemon jus klau letk lebih sgt nnt masam nye terasa sgt!


10-12-2010, jnie80 komen :

Saya buat kek ni first time pun jadi mcm puding cheese. Da tau problem dia sbb x mix telur putih smpi soft peak/bertanduk..masa buat tu, putih telur still ada mcm cecair kat bawah..x tau lagi masa tu. Sy akan cuba lg since ramai yg da berjaya. Tq alma 4 the recipe.


03-01-2011, nini88noji komen :

saya dh buat dh hritu....tp setengah adunan jelh sbb takut x jd.....tp kek saye mcm bentat jer.....x naik lngsung.... mse baru curah dalam loyang die tnggi sbb sy gne loyang 7 inci....lpas tu mse bakar die turun plk.....mne silapnye ye? saya pukul putih telur tu lame dkt 1jm jgklh bru dpt tndk tu....nk tnye....putih telur tu pukul dngn max speed ker? n lg 1 lepas double boilkn cheese butter n milk tu sejukkan dulu kan? tp ble sejuk die cm mengeras plk, ble kacau bru ok, then ble ltak tepng die brketul...cmne tu ye? rase die x soft cm muak ble mkan....pnat buat tp kne komen plk.....sedey.....tp nk try lg....bantu ye


12-02-2011, mysarah7275 komen :

frust tahap gaban nie...!!!!!bertanduk rasanya....x jd cm korang punya...mgkn betul putih telo tu x bertanduk...lgpun masa pukul tu baby plak meragam...nak cpt punya pasal curah jer....at last jd cm puding..terus tukar nama 'cheese delight'...nak control feminin..... tp nak cuba gak lg...


12-02-2011, nuni komen :

mysarah : sy pon baru nk try wat kek ni...tp cari cheese kt kedai tu yg xde...setahu sy la kan, putih telur ni kite xleh dedahkan dgn udara lama sgt, nanti dia x jd bertanduk tu..sy pernah jugak pukul putih telur sampai bertanduk tu.pakai handwhisk je.dlm 20 minit jugak la nk dpt jd cantik tu.lg satu, jgn bg kene dgn sumtin yg berminyak.peralatan kite mesti bersih.kalo, susah nk gebu putih telur tu.


14-02-2011, mysarah7275 komen :

nuni..dh try wat ker...kalau cari c.cheese kat hypermarket rasanya x der masalah....bnyk...kat area butter thks f the tips...tu lh sy pun bca komen2 kat atas...rasa mcm bertmbah yakin kot....tengok gambar2 kek dorang lagilah geram...sure jadik nanti...


14-02-2011, nuni komen :

mslhnye sy kt kinabatangan, sabah skrg..kene gi bndr sandakan yg jaraknya 75km baru jumpa supermarket besar...itu pon dh cari, tp xde...mungkin stok belom sampai la tu..sy pon geram je tgk kek2 diorg ni...nk cuba jugak nanti


15-02-2011, mysarah7275 komen :

jauhnya tinggal nuni....kalo mcm tu try lah resepi kek2 lain dulu...guna bahan yg senang dapat...


22-02-2011, ainnie88 komen :

saya cuba buat half daripada sukatan yg diberikan... telur putih pon dh pukul smpai bertanduk(jadi mcm crime kan)..mmg cntk...waterbath saya guna..air panas tp kek saya tetap bantat.. apa mslhnye ye.. ke oven saya.. sbb saya punya over bakar kena guna convention..


28-02-2011, mrsmadir komen :

Thanks so thousan much sis alma.. 1st time buat kwn2 hubby ckp sedap mcm SR.. 3rd time buat kwn dt from blagium ckp nice very2 sedap.. rasa dia punya chees light gitu ditambah feeling bluberry.. coz di italy lebih rasa oren @ lemon... now dah jd pendapant samping.. mintak halal k resepi ni.. semoga sis terus sucsses selalu k.. visit me at my blog k.. ;-) http://ainnacheman.blogspot.com/


01-03-2011, Zana86 komen :

sya dah buat 2x... yg mula2 jd.. kwn2 sume puji sedap.. yg kali kdua plak sya buat x menjadi.. kek jd bantat.. sbb sya pukul telor putih ngan gula.. yg spatutny pukul telor putih sampi btandk baru masukn gula..


07-03-2011, chiq aein komen :

em..nak tnye..nak bakar ni guna api atas bwah ke bwah saje?..sory..bru nak blajar wat kek ni...=)


10-03-2011, sri kenanga sufi komen :

mau cuba la...... memang suka ini kek....


14-03-2011, shamzura komen :

dh try buat mmg umphhh!!!


14-03-2011, shamzura komen :

dh try buat mmg umphhh!!!


16-03-2011, nzhass79 komen :

dah byk kali jgk la buat kek nih....tp baru ni wat tengah tak masak... sebenarnya guna api atas bawah ke camne yer.. aritu saya buat atas bwh, tp biler dh tgk atas cam dh perang, saya tukar ke api bawah je selama 1 jam.. tlg thx in advce


18-03-2011, angah_nany komen :

adoiii...dah 2 kali buat,,,kek bantat..dah jadi macam kuih bengkang la pulak...tapi tetap ada yg sudi habiskan..huhuhu kuciwa...kasilah tahu agak2 nyer apa punca kek tak jadi...plzzz


19-03-2011, mama_thaqif komen :

1st time sy buat pn x jd gk.. 2nd time.. alhamdulillah.. mgunung naik, sampai mlebihi loyang kek.. just guna tepung gandum je.. susu lak, i guna susu cair yg biasa je.. tp rasa.. not bad...


19-03-2011, iliz komen :

klu xletak jus lemon jd x?selain jus lemon bleh gnti dgn apa erk?help me....


20-03-2011, mama_thaqif komen :

iliz... i tlg jwb ek.. i x letak jus lemon, tp i ganti ngan krim of tartar..


22-03-2011, nOOrsha komen :

kek ni sensitif macam sponge cake... putih telur kene pukul btol2 sampai jadi merngue - terbalikkan mangkuk, telur x jatuh...gune high speed mase memutar telur...jus lemon leh ganti ngan cuka...klo x pukul smpai sampai jd merngue kemungkinan besar kek akan bantat n jadi bengkang...


26-03-2011, Ierad komen :

Klau guna loyang biasa bole ke?ke balut dgn a.foil x?


28-03-2011, azasy komen :

as salam......i ve tried this n mmg x rugi lnsung buat..bestt glerr...buat stgh adunan je sbb x ckp telur..n am going to make this again..n again..this one's recommended,rugi x cuba


03-04-2011, illa.ash komen :

i br je buat kek ni semalam.. mmg jd.. best sgt.. lepas ni x pyh dh beli cheese cake kalu nk mkn.. thanks for the recipes..


12-04-2011, izzann komen :

Salam, tmpg tanya apa granulated sugar? boleh bg pic @ more details pls.. pada yg dah buat tu tlg la jwb ye..rasa nk cuba ni. TQ


12-04-2011, izzann komen :

satu lg..bila baca komen2 yg terawal di atas ni ada sebut cream of tartar? tp tengok resepi tak ada pun? boleh tolong jawab tuan pnya resepi? tq


10-05-2011, niena_sofea komen :

klw x wt cara waterbath boleh x?x bpe phm la..


14-05-2011, fatimahjusoh komen :

nak tumpang tanya, kalau buat apa2 cheese cake sama ada yg dibakar atau tidak, kita boleh terbalikkan kek tu tak masa nak keluarkan dari loyang atau tidak ...takut nanti ranap pulak, sbb cheese ni lembut terutama yg tak dibakar....sapa2 tlg jawab


15-05-2011, mummy_andrea komen :

salam..kalau lebihkan cheese boleh tak?


17-05-2011, ane16 komen :

nak tanya , *klu bahan buat separuh, nak masak brapa minit tu? *kena ayak dulu ke tepung tu?


21-05-2011, arzieman komen :

dh wt tp x naik coz telur x kembang..mula2 pukul telur jd foamy then pas msk gula trus mncair agk2 nape ye?sdih ni sbb excited sgt nk wt last2 tong smpah mkn... :'(


15-06-2011, aizlan komen :

buat cake nie guna tepung superfine tak payah bubuh cream of tartar ke??


02-07-2011, mamatembam komen :

nk cube...tp takot laks x jadi...betoi ke kne gune telor snyk tuh??huhu~~


04-07-2011, adq jue komen :

kalau sy wat 2x bancuhan,agak2 nk pkai loyang bpe inci ye??


04-07-2011, adq jue komen :

dan bpe lme agknye kek 2 masak??suhu still sme x?plz help me... huhu


28-07-2011, xaqiera komen :

fatimahjusoh,selalunya diorang guna tin yang ade ring.kalau tak pun,lapik dgn aluminium foil.lebihkan,so senang sket nak angkat kek tuh dari loyang nanti.jarang ade cheese cake yang boleh terbalikkan..tu yang saya tau la..


04-10-2011, syamliza02 komen :

@arzieman.. sy tlg jwb ya.. guna mixer utk pukul telur (lebih sng), pakai HIGH speed sampailah ianya betul kembang dan bila dicelup dgn senduk ianya akan bertanduk (soft peak) lepas tu barulah masukkan gula ok.. :) @mamatembam.. resepi di atas tu mmg betul... :)


14-11-2011, alma komen :

arzieman, sorry to hear that tapikan, kalau telur tak boleh kembang sampai tahap soft peak mgkn sbb bekas atau putih telur atau hook pengisar tu lembab/berair - pantang tok nenek ada air/basah kalo nk wat merigue nie yer...


15-11-2011, farhanadaud komen :

kukus boleh x dear..??


05-12-2011, ct 40mah komen :

slm, alma..sy nk minta maaf n halal sbb copy awak punya resepi...pas 2 sy letak kat sy punya..boleh cr kat (kek keju gebu)..kebetulan lps copy resepi alma line tenet xbgs..jd sy x hntar laporan...da 2 pic ank da delete lak...lain x bila buat sy anta laporan ye...sy copy bkn untuk megah2 supaya sng bila nk buat sy hanya perlu login je...halalkan ye..


17-12-2011, anime5184 komen :

nak tnya la..kek ni..ms mula2 kluar oven..mmg nmpk kering permukaan dia..tp da lama2..jd mcm lembab lak..mmg mcm tu ke? or kek ni lepas msk mmg kne letak dlm peti ais ke...atau letak luar pn bole?


20-12-2011, chikadakbiru komen :

ha'a...kek saya pun jadi mcm lembap...tp takpe la as long die gebu... :)


21-12-2011, ziela_zed komen :

dh try wat...mmg sedap & mabeles...cume x lapik loyang mse tuang adunan tu...jd mse dh siap bakar tu,main tebalikkan je...penyudahnya,kek jd hancur sbb dok ketok2 suh die kuar,tp die xnk kuar...wlpon buruk jd nye,tp sedapp...nk try wat lg... :)


06-01-2012, alma komen :

farhanadaud: kukus xsure sbb xpenah experiment lg. ct40mah: u dh bgtau ok la tu. anime5184: lembab tu mcm mana ye, saya tak faham... kek ni xperlu masuk esbok.


06-01-2012, alma komen :

chika..: lembab gak ke? mcm kene air ke? cuba cek springfoam, kot2 air masuk masa bain-marie. balutkan springfoam dgn alum foil tak? (utk elak air masuk) ziela, kek ni xboleh terbalik sbb dia lembut sgt2 atasnye tu :)...tggu sejuk baru bwk kuar dr loyang. if lekat gak, potong aje dr dlm loyang tu heehheh...xpelah, insyaAllah nx time buat ok la tu ye?


17-02-2012, meer komen :

kenapa bila biar sejuk dalam oven tanpa buka pintu oven sedikit, kek turun.ada petua tak?


09-03-2012, allysya_firdina@yahoo.com komen :

Dulu da penah bt ikut resepi buku..mjd sedap&lazat..tp pki cream of tartar&jus lemon dr kedai kek..mmg sedap&wangi..now,tgh try alma nyer resepi...hopefully mjd ;))) pe pun thanks alma.


07-07-2012, emyra komen :

sgt sedap..banyak kali da try.. mmg xmenghampakan langsung.. hubby pown suke.. =)


18-07-2012, nurulano komen :

1st trial.... not bad..percubaan yg agk baik...tp tekstur die lembab je.... memang cm gitu ke or ade mistake?? tlg bantu.


09-09-2012, cikcu_violeta komen :

If nak doublekn recipe ni bleh x?


12-09-2012, alma komen :

nurulano: texture tak sepatutnya lembab tp lembut & ringan. guna springfoam ke? masak guna water-bath ni mgkn ada possibility termasuk air..cuba balut loyang dgn alum foil bbrp lapis. InsyaAllah...


12-09-2012, alma komen :

cikgu_violeta: doublekan? fyi, single pun dh byk ni kan double. boleh aje sbb saya pernah buat double utk open hse but mesti guna bekas besar & bake guna 2 loyang lah kirenya. Alhamdulillah ok aje kejadiannya.


19-10-2012, roshidah910 komen :

Salam alma. Sebab teruja tgk laporan cheesecake ni sedap2 belaka, saya nk mintak halal nk salin resepi ni sbb senang nk cari bahan kt kedai nanti. 1st time nk cuba buat cheesecake ni...Tq


29-01-2013, nasariza komen :

saya dh try buat kek ni...sdp sgt.cume kdg2 tu xnaik sgt....nape ek


26-02-2013, alma komen :

Salam roshidah, amik aje lah :), tempek sini tujuannya mmg nk share ngan sesiapa yg sudi nk mencuba...Nazariza: meringue kene betul2 bertanduk...suhu oven tu kdg2 kena adjust ikut your oven...kek ni mmg amat lembut cam kapas, x mampat


21-04-2013, lav_one2008 komen :

harus terai nih..!! jaga la ngko cizkek..hihii..


08-10-2013, Lila komen :

nyum...nyum..nyum.. kejap je abis kek ni!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu