Google+

oleh: Mat Gebu Makaroni Bakar

Makaroni_bakar

Boleh menggunakan pelbagai jenis "pasta".


Created on : 13-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mat Gebu




Bahan-bahan ( 12 biji )

  • 200 g makaroni, direbus hingga lembut, toskan dan gaul dgn sedikit minyak.
  • 300 g udang hidup, dibersihkan
  • 1 tangkai cili merah, dihiris
  • 1 tangkai cili hijau, dihiris
  • 50 g cendawan butang, dihiris nipis
  • 100 g parutan keju cheddar
  • 1/2 cawan potongan daun kucai
  • BAHAN2 KASTARD:-
  • 5 biji telur gred A
  • 200 ml susu cair
  • 2 camca besar mentega cair
  • 2 camca teh tepung gandum
  • 1 camca teh gula
  • 1 camca teh garam
  • 1 camca teh serbuk lada sulah

Cara-cara

  1. Step_by_step_075
    Dalam bekas besar, satukan semua bahan2 kecuali bahan2 untuk kastard. Gaul rata dan ketepikan.
  2. Step_by_step_073
    Dalam bekas lain, satukan bahan2 utk kastard dan kacau rata menggunakan wisk.
  3. Step_by_step_074
    Satukan kastard ke dalam No.1. Gaul rata. dan isikan ke dalam acuan muffin berlubang 12 (berisipadu 1/2 cawan setiap satu lubang) yg telah disapu dgn mentega. Isi hingga penuh. Bakar 20 minit pada suhu 180C. Hidangkan bersama sos cili.

Tag

makaroni








Laporan Masakan Bergambar (6)

P3310231_copy
09-04-2009
Nak cepat siap, jadi saya masukkan full cup, even arahan suruh masuk separuh :P last-last, kat atas keras dan hangus sedikit.. tapi hasil kat bawah masih ok dan cantik. Saya tambah origano sebagai penambah rasa
Laporan oleh: ixaixora
Menu_102
16-04-2009
Sedap gak especially klau makan masa baru kuar dari oven.
Laporan oleh: Airell's Mama
Dsc02118
14-08-2009
Alhamdulillah...tq mr mat...sedap resepi nie..12 ketul tu, habis licin dimakan suami isteri...kenyang...anak2 bakaran 2nd round...
Laporan oleh: ajue76
P1040386
27-08-2009
salah satu juadah berbuka 1 ramadhan yg lalu...nenek kite umo 80 thn pun suke!~ time sahur die mintak lagik...eheheh....
Laporan oleh: nOOrsha
Mypasta
06-12-2009
tada~..ni yg saya cube..saya tukar udang ngan tuna + crab stick..then tambah spageti sos n keju mozarela..hasilnya mabeles!!!..TQ 4 d recipe mat...nyumm..nyummm..
Laporan oleh: firasyira
Makaroni_bakar
02-12-2010
hahah..3 kali keluar masuk oven. 1-terlupa letak susu. So, saya curah je dalam tray. 2-terlupa letak daun bawang (Daun kucai x de). So, saya tabur ke macam topping. 3-terlupa letak cheddar. So, saya sagat je atas tray..tapi rasa MABELES!
Laporan oleh: hayatan

Komen (31)

13-03-2007, princessharyati komen :

alamak rajin yek awak cik mat oii... selalunya i buat macaroni i letak semua dlm loyang.. awak ni rajin buat comel2 mcm tu (mcm tuan dia agaknya) ;-)


13-03-2007, Mat Gebu komen :

heheh..jgn leer puji sgt. pingsan seminggu nanti mat. Saja je sebab malas nak potong2....tu buat dalam acuan muffin je.


13-03-2007, joayee komen :

yer la, agaknya chef mat ni comel la.:)


13-03-2007, Mat Gebu komen :

aduh!!!! pingsan lagi seminggu nie bila dgr komen joayee..........


14-03-2007, misah_aw komen :

mat ... awak ni creative laa ... tak terfikir plak nak buat makaroni bakar dlm loyang mufin ... thanx 4 d idea!


14-03-2007, Lilydvalley komen :

Mat... dah pengsan lum? hahaha Kena guna udang yg hidup ke Mat? jenuh ler nak tangkap udang tu? mana nak dpt udang hidup mat? hahaha. Mcm ni i yg pengsan Mat!


14-03-2007, yani komen :

kalau baca reply komen dr mat gebu ni boleh tersenyum sorang2 kat depan pc.. boleh hilangkan penat hari ni..


14-03-2007, Mat Gebu komen :

Belum pingsan lagi..still ok dan masih boleh baking lagi......lily kalau tak udang, u ganti dgn ayam pun ok, tak de pun ikan tuna dalam tin je.....kalau terpadang nama "yani" terus teringat DSLR. (hahaha...silap2 yani saman pulak nanti..)


14-03-2007, hafiza_mohd komen :

i mmg suka pasta...pastu klu comel2 cam ni cantik & menarik nk hidang time function..idea kreatif nih... tq cik mat...


14-03-2007, Mat Gebu komen :

kalau untuk function mat rasa kita boleh buat lagi kecil (guna acuan muffin yg lebih kecil), tapi pasta tu kena potong kecil2 skit. Kalau acuan yg kecil tu lagi leer cute, sekali masuk mulut je tak payah nak ggit2, lagi satu tak bimbang budak2 tak habis makan..


14-03-2007, umi_e komen :

wow cik mat! memang bestlah! Basanya umiebuat makaroni bakar style lain...style cim mat ni memang menarik dan cantik... nanti umie nak try boleh ler tempek gambo ya cik mat ;)


14-03-2007, Mat Gebu komen :

Dialu-alukan umie........kalau umie buat lagilah "sweet"..sebab org pompuan yg baking.......


20-04-2007, MIEJA komen :

TQ MAT GEBU....MIEJA MMG DOK TERCARI2 RESEPI NI..........


25-04-2007, shaliza81 komen :

alahai cik mat ni..rajin tul..nampak best jek..nanti kita try buat


28-04-2007, ann komen :

best la awk ni cik mat. hujung minggu ni nk buat la.kebetulannya byk fusili dlm almari tak tau nk buat apa.


17-05-2007, didi komen :

resipi yang sangat sedap nampaknye...tapi didi nak tukar dgn ayam le. udang ni karang, gatal2 pulak badan ni..., ok tak mat??? Mat ni memang terer masak laaa... Resipi mee kungfu jgn lupa cari, mat ya??!!!


10-07-2007, Mat Gebu komen :

alamakkk..mee kung fu tatau laa..mee silat boleh ke?


02-11-2007, pijah komen :

nk tny sket...1) parutan keju cheddar tuh, klau beli yg 1 buku, phtuh parut sedirik, boleh tak? 2) klau tak letak daun kucai tuh, ade effect ape2 tak? 3) susu cair ganti ngan fresh milk leh kan? ;) thx in advance yer =)


12-05-2009, popiagoreng komen :

cun gak idea mat ni.. klu dulu ms kt u makcik cafe jual yg potong2.. kecik2 dah rm 2,,klu i nk jual gak i wat mcm muffin la,, berbaloi ckit.


02-07-2009, pinkyladys komen :

thakns resepi nih..nak try buat ujung minggu ni..:)


20-11-2009, firasyira komen :

nk cuba resipi ni tp nk tanya mat,bleh x bakar dlm microwave?


20-11-2009, firasyira komen :

nk cuba resipi ni tp nk tanya mat,bleh x bakar dlm microwave?


23-10-2010, eynas komen :

dah cuba resepi ni..mmng sedap.anak2 x makan nasi ari ni asyik ulang makan makaroni bakar ja..tq atas resepi yg enak ini!!


29-10-2010, zarinie komen :

memang sedap, x buh cendawan pun ok gak.... udang mati blh ganti ngan daging cincang


04-01-2011, salmasz1962 komen :

will try punyer....mestiiiiiiii


05-01-2011, kichendiva komen :

biasa buat dalam caserole, now can try dlm bekas puding kan...tq cik mat,genius gitu...


06-01-2011, arysha komen :

kne cuba buat ni...msti sdp..


10-04-2011, shazahidah komen :

Assalamualaikum. Dah try. Sedap2. Senang sangat resipi ni. Try resipi lain, agak renyah. This one campak2 siap! Thanks to Mat Gebu. :)


16-04-2011, nadia6208@yahoo.co.uk komen :

kalu campur daging bleh kn??


23-04-2013, kakila komen :

Nampak sedap. nak cubalah.


07-05-2013, @lavenz@ komen :

nak cuba lah...terima kasih Mat Gebu :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu