Google+

oleh: kakbesah ikan pekasam kakbesah

Dsc01836

kalau terlebih membeli ikan, buatlah ikan pekasam, tahan disimpan lama & terjamin kesuciaannya bila buat sendiri.Insyaallah..


Created on : 07-02-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kakbesah




Bahan-bahan ( goreng bila perlu )

  • 10 ekor ikan talapia @ ikan lain - disiang & dibasuh bersih.
  • 10 sudu kecil garam & 13 keping asam keping/asam gelugur.
  • 1 cawan beras, dibasuh, digoreng tanpa minyak hingga perang & dimesin jgn halus sangat.

Cara-cara

  1. sapu setiap ekor ikan dgn sesudu kecil garam rata2.lpastu tepek @ lumur setiap ikan dgn beras hancur td.
  2. sediakan 1 bekas bertutup, tabur 3 kpg asam keping.susun 3 ekor ikan diatasnya. tabur 3 kpg asam keping lagi atas ikan, susun ikan lagi.buat selang seli hingga habis.
  3. tutup rapat bekas supaya tidak dihinggapi lalat & bertelur di tepinyer.(telo tu la yg akn jd ulat/larva). tutup la dgn tudung saji misalnya.. setelah 5 hari baru masukkan peti sejuk. boleh lah digoreng bila diperlukan.








Laporan Masakan Bergambar (10)

P1030359
23-02-2011
ni tinggal mkn jer kak,sya dh tabo lda ngan bwg...sdp kak.msa dgrg pon bau wangi jer.suami cm xcya sya wat sndri...kembang kncup bla dia puji sdp.hehe,
Laporan oleh: Mariani(KT)

Mariani, kalau ada undian sms utk isteri terrajin di Malaysia ni, akk la org prtama yg vote awak.. mariani..cuba awak bekalkn suami ke office ikn pekasam goreng tu..mesti idung dia yg kmbang kincup -bangga bila kawan2 dia puji istrinya yg rajin tu...hehe..

104_0623
25-04-2011
nak cuba buat ikan pekasam..hantar gambo ikan dulu buleh? he he he... ikan ape x tau nih? tgk la sari dua nanti kalau jadik cheq sue hantar yg dh goreng plak... wokey kak
Laporan oleh: CheqSueCommot

CheqSue, bleh..xde sapa nk marah.. nk antar ikan dulu ke, asam gelugur ke, garam halus ke.. hehehe.. ok, akk tunggu hasil sentuhan magis awk tu.. semoga berjaya!!

104_0677
30-04-2011
setelah lima hari dipekasamkan, try goreng dua ekoq...mmmmm boleh la tahan jugak rasanya, sedap makan dengan nasik panas... bangga bila ayahanda kata sedap. tq kak besah
Laporan oleh: CheqSueCommot

Alhamdulillah, menjadi ikan pekasam CheqSue tu.. bertambah seronok bila dpt mnjamu selera bersama ayah tercinta. CheqSue balik kampung ya cuti 3hr ni.. jgn lupa cari hasil2 kampung cam jantung pisang,ubi & ulaman..hehe.. tq CheqSue!

Rscn1243_1_
28-05-2011
taraaaa.....inilah hasilnya....pekasam ikan patin yg telah siap di goreng...dah bberapa kli greng...boleh jual ni...
Laporan oleh: ietabeepee

alamak! sedapnyer.. akk plk yg terliur ni.. hish, x bleh jadi ni.. kena buat gak lah nmpk gayanya.. tahniah ietabeepee krana mmbuat ikn pekasam dgn jayanya! kalau ada permintaan, bleh lah buat bisnes ieta...

P1040888
09-01-2012
slm kak,hb li ikn tlpia smpi 10 kg,teringt pekasam akak yg enak tu.emmm wat lg...akak tlong grg kan..boleh tak...
Laporan oleh: Mariani(KT)

slm ucu, wah, sdpnyer..dh lama akk x mkn. ok lah akk stuju gorengkn ikn pekasam ucu..tp, kena bagi separuh pd akk tau.. dh ngences dh nih..hehe..

Dscn4370_1_
04-04-2012
Assalam kak....ni entah kali yg keberapa Ieta wat..dah x ingat dah, skrg ni kat rmh mmg sentiasa ada stock ikan pekasam ni, x kira la ikan ape, smpi ikan kembung po Ieta pnh wat ( tpi x bpa best la rasa dia)...yg kat gambar ni ikan talapia, dah siap goreng pon..tinggal nak ngap jer...time kasih sekali lg kak...
Laporan oleh: ietabeepee

salam ieta, waduh! ngences akk nengok ikn pkasam yg siap ngn ekseseri, memang untung la hb n ank2 coz ieta sorang yg rajiin sgt. ikn pkasam pun snggup buat, org lain sanggup bli jer..hehe.. ieta, ikn laut memang kureng sdp dibuat pkasam, melainkn ikn gelama.. ce try test tengok cane rasenyer..hehe.. timekasih ieta utk lpurnnyer..

Foto0611e001
16-04-2012
salam kak besah.. nor bru bt gna ikn gelama pcubaan 5 ekr dlu.. xsbar nk tgu hasilnya..kak ikn yg kta simpan sjuk beku blh bt pekasam tak..?
Laporan oleh: Norriyah

salam nor, wah, rajinnyer.. akk pn dh lame x buat..huhu. ikn yg dh di frozen pun bleh buat pekasam asalkn blom busuk @ lembik. adus, akk plk yg nebes tunggu ikn pekasam nor tuh. ya Allah, moga2 jadila..amiin.. hehe..

Foto0704e001e001
21-04-2012
salam kak..nor bt lg hbiskn stok ikan gelama.. kak pekasam yg dh jd tahan lama tak, klu kta tak smpan dlm pti sjuk.. sbb nor nk pos kat kpg..
Laporan oleh: Norriyah

salam nor, wah..rajinnyer.. jimat kn nor bila pndai buat sndiri. kalo bli memang xpuas mkn, kekadang plk trlebih masin. hm, tntang ketahanannyer tu akk x brape psti coz sebaik dh jd akk trus smpn kt esbok. tp, utk 2,3 hr diluar ptisjuk xde msaalah insyaallah.. bagus nye nor..mkn ape pun ingat org tua di kpg.. moga2 berkat hidup nor..

Foto0709e001e001
21-04-2012
salam kak.. trma ksh daun kldi.. alhamdulillah pekasam dh mnjdi. mlm td dh test..ni kli ke 2 mgoreng.. suka rasanya ala2 ikan gelama masin.. xmasin sgt sesedap rasa gitu.. yg bestnya wktu grg xmlekat kat kuali.. slalu yg mlekat kat kuali knapa kak.. trma ksh kak kgsi ilmu pekasam ni.. mudah sgt pyediaannya..
Laporan oleh: Norriyah

salam nor, Alhamdulillah mnjadi ikn pekasamnye ye. adoi,mleleh air lior nengok gambonye yg lengkap ngn ekseseri. xleh jd ni, kne kumpul smangt buat pkasam gak nih..huhu. nor, ikn yg lekat di kuali tu mebi sbb coating beras goreng dibubuh skit sgt. nor punye nmpk garing sbb nor bubuh scukupnye.. trimakaseh kembali nor & tq utk lapurannye..

_image__1076_
10-05-2012
Suspen gak ms nk mnunggu pkasam ni jd ke tak,nsb baik jd..sdap,sdang2 je masin&msamnya..gna ikan lampam..pling sk part mkn serdak bras tu..sk sgt2..dh llus ni,blhla wat lg..he3..tq ye:)
Laporan oleh: Ain86

Alhamdulillah, mnjadi ikn pekasam Ain tu. hm, tu lah speselnye jika kita buat sndri ikn pkasam, bleh kontrol asam garamnyer & pling pnting ia bersih & suci. serdak tu memang best kan..hehe. tq Ain krane mncuba..


Komen (34)

07-02-2011, Purple.T komen :

Eeee...sdpnya kak, lame da x mkn. Mmg sesuai mkn dgn nasi panas2. Xde lauk 2 pn da cukup.


07-02-2011, ctzai komen :

sedapnya kak..dah lama tercari2 resepi ni. cuaca sejuk ni klau makan dgn pulut........ hui sedapnya..


07-02-2011, fardzua komen :

balik nk buat jugak....hihihi..semalam bru discuss ngan en somi....ermmmm sedap....


07-02-2011, Mariani(KT) komen :

ngences lo kak tgok ni.mmg pebret sya.mesti mesti mesti kna wat.sllu gak bli,tp kadang 2 mcm xsdp gitu la...


07-02-2011, assyura komen :

kalau ikan laut contoh:kembung boleh buat pekasam tak?


07-02-2011, sadiq segaraga komen :

boleh cuba bila hujan turun


07-02-2011, whitesnake komen :

kalau ikan laut buat ikan jeruk je. tp yang fresh,yg lama,gatal. simpan dlm peti sejuk,bleh than lma.


07-02-2011, kakbesah komen :

purple,ctzai,fardzua,mariani,assyura n sadiq.....buat jgn x buat...elokla buat sendiri,xde bhn pengawet n menjimatkan. ikan laut pn bleh buat asalkan x banyak tulang.gambar di atas tu, yg last skali,bahagian pling bawah agak berair (garam mencair) so mask dari beras goreng yg ditempek tlh berguguran,tu yg kureng ayu..kena letak mask yg baru..hehe


07-02-2011, kakbesah komen :

o..camtu ya white snake.. awak tahu x cara buat ikan jeruk? akk x tau...meh la share kt sini...


07-02-2011, put3_semi komen :

kalau ikan gelama leh wat pekasam tak? sbb kat dlm peti tu byk sgt ikan gelama org bagi...


07-02-2011, kakbesah komen :

put3, ikan gelama memang paling sesuai. kakak akak pernah buat. dia lumur ngn asam jawa gantikan asam keping. mungkin sbb ikan laut x hanyir dia guna asam jawa..tp, mmang sedap..


07-02-2011, hebat komen :

npk sdp nk cubalah


08-02-2011, Alysa79 komen :

mmg sedap.. penah buat ikan gelama.. betul ckp kak besah mmg sedap..


17-02-2011, Mariani(KT) komen :

akak sya dh wat.guna ikan glama.bru stu ari perap.xsabo lak nak tggu 5 ari.mntak2 mnjdi la ya...


21-02-2011, kakbesah komen :

Mariani, esok dh boleh goreng ikan pekasam awak tu.. uish, suspen plk akk tunggu nk tengok nye.. rasa cam tunggu result SPM plk..hehe..moga2 menjadi la yer...


03-03-2011, ina kedah komen :

ikan laut jenis apa boleh buat pekasam


05-03-2011, kakbesah komen :

ina, semua jenis ikan pun boleh rasanya.. asalkan saiznya kecil mcm ikn kembung.. akk pn sbenarnya bkn expet sangat dlm bab2 ikan ni...hehe..


10-05-2011, ietabeepee komen :

mmg mencari resepi ni...tanya ngan org cam x ikhlas je jwb....nak wat la nnti...


21-05-2011, ietabeepee komen :

Hari ni try wat...aduss...lamenyer nak tunggu lima hari....kita tngk hasilnya nnti, tungguu....


21-05-2011, kakbesah komen :

ietabeepee, oh dah buat yer.. aduss.. akk plk yg suspen.. ntah, walaupun dh banyak kali buat,tp sntesa suspen menunggu..hihihi.. k.. semoga berjaya ya!


23-06-2011, mymoonesa komen :

As salam kakbesah, i dah buat 2 kali yang ni, suka sangat, jadi - ni pun dah simpan stock sikit untuk bulan puasa, nak makan semasa berbuka puasa nanti & nasi panas2 mesti sedap.


20-07-2011, Asparaga komen :

sy slalu mncing ikan di tasek... dlm mse 2 jam je leh dpt dkat 30 ekor ikan talapia... smpai xtaw nk wat ape.. asyik goreng jew... sumenye bsar2 tpak tngan.. sy nk wat ikan pekasam.. tp xtaw.. skrg bru taw.. hehe.. tenks akak... :)


20-07-2011, kakbesah komen :

w'salam mymoonesa, maaf lmbt jawap, x prasan msg. hmm, dah jadi yer..Alhamdulillah.. memang best lah buka posa ngn ikn pekasam.. sahur pun bleh jgak, bila pepagi buta menggoreng ikn pkasam tu.. baunya di bawa angin lalu kerumah jiran2.. yg mana dh dkat nk terbabas x sedar, langsung terjaga coz x thn ngn bau yg mnusuk kalbu.hehe..


20-07-2011, kakbesah komen :

Asparaga, wah2!.. banyaknya dpt ikan.. talapia memang paling sesuai dibuat pekasam, kerana tulang nya keras & isi nya pun x mudah hancur. nk lagi sedap, masa buat ikn pekasam tu, tempek dgn beras goreng kisar dgn tebal.so bila digoreng nnti, ia akn mmbentuk kulit yg rangup. yg dlm gmbo tu, ikn 'last kopek'.. tu yg dh tertanggal sgala 'bedak lulurnyer'..hehe..


06-12-2011, nasirjoran komen :

salam..sume ..saye minat ngan pekasam neh,cume nak buatnye kompius sikit,ade pelbagai care dan lain rase,saye nak cube resepi k,besah ni lah camna lak rasenye hehehe...


04-04-2012, ietabeepee komen :

Kak, saya dah pnh try ikan gelama tu, hasilnya x mengecewakan la klu dibndingkan ngan ikan kembung tu or ikan tongkol , ( sbnrnya wat pekasam ikan kembung tu sbb nak abiskan lebihan ikan kat petiais )


04-04-2012, kakbesah komen :

salam nasirjoran, maaf lah lmbat jwp slm, x prasan msg. yer..memang ada pelbagai cara mmbuat ikan pekasam nih.. ikut lah mana2 yg mudah & berkenan di hati.. abang ipar akk xguna asam keping, tp asam jawa, jd & sdp. cumanyer bila digoreng ikn akn bewarna hitam mcm hangus plak..hehe..


04-04-2012, kakbesah komen :

o.. camtu yer. akk pun rase ikn pekasam ni elok dibuat ngn ikn isi putih. kalo isi merah x brape...tp, buat ikn kering memang best..hehe..


04-04-2012, Norriyah komen :

salam kak... hebat la kak ni rspi pekasam pn ada..nor tgok laporan ieta bselera je.. sdap ni klu goreng cmpur bwg bsar n cili kring potong.. mkn pla dgn nsi pnas @ pulut tanak. mak nor rjin jga bt pekasam gna ikn sungai tp xde sukatan la.. dklu ada ikn lampam, ikn sepat mmg sdap.


04-04-2012, kakbesah komen :

salam Nor, akk pn bljar dr kwn, sbb mse dok Sg Besi dlu, bdk blkang rmh slalu mancing kt lombong, dpt ikn talapia bsar2. slalu dijual pd akk. ksian pd nye akk pn bli la. dh puas buat lauk, buatla pekasam plk. kbetuln ank2 memang gilakn pkasam. slalu ank bli yg pemancing buat fresh2 ditepi lombong tu jg, sdp sgt, tp, kne tunggu jd baru blh goreng lah. hrga mhl, dlm RM4 sekor. tu yg usha wat tu..


05-04-2012, Norriyah komen :

ada kisah d sbalik pkasam alhamdulillah akhirnya jmat sekor rm4.. dan d peturunkan ilmu bt pkasam pd smua mudahan akak sntsa d murahkn rzeki..amin. nor nk cba la dh ada sukatan mudah la skit.. slalu dok mkn ikn sg kli ni nk rsa ikn laut plak gelama.. xpnah bt pekasam lg bru nk blajar slalu mak yg bt.


21-04-2012, Norriyah komen :

salam kak.. psoalan mgenai pekasam lg hehe.. kak klu kta gna ikn bsaiz bsar skit.. + - tlapak tgan jd sukatan garamnya perlu gndakan tak..


21-04-2012, kakbesah komen :

salam ank murid cikgu yg rajin..hehe. ikan pekasam yg akk buat tu memang +- sebesar tapak tangan. jd x payah dabelkn sukatan garamnyer. lagipun dh ada asam keping, tp kalo agk mcm kurang masin, blh la tmbah skit, dlm 1/2 sudu teh lg ke. akk memang x suke yg masin sgt, asam keping x payah tambah...


21-04-2012, Norriyah komen :

trma ksh kak.. ala kak biasa2 je tak rjin sgt pn.. tp minat.. ++bnda bru yg blm pnah nor bt, slalu pkasam ni mak yg bt.. ni dh mjdi rsa sronok la plak.. hehe.. aahaa.. tauhu telur tu pn kna bljr lg..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu