Google+

oleh: sonarhea khan no-bake Oreo Cheesecake terbaik!

Po_oreocheese_1_

resepi cheesecake ni memang digemari keluarga saya. setiap minggu saya disuruh buat cheesecake ni tanpa rasa jemu!sesuai untuk semua peringkat umur...cuba cubalah...kalau terlupa hari jadi sesiapa ke, boleh buat kek emergency ni!


Created on : 06-02-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sonarhea khan




Bahan-bahan ( 2 )

  • Base cheesecake: - *1 paket oreo( dihancurkan dgn batu lesung pun ok jugak! sampai jadi powder) *125 gm mentega ( brand buttercup kalau ada. kalau tak ada, brand lain pun ok tapi mesti 'unsalted') * 2 sudu besar gula
  • cheesecake:- *1 paket philadelphia cheese(250gm. cheese ini terbaik untuk segala macam cheesecake) *120gm gula halus *7-8 keping oreo dipecahkan kasar kasar (terpulang kepada citarasa masing masing. mereka yang tak suka terlalu banyak oreo tak payah letak

Cara-cara

  1. 1) untuk base cheesecake, gaulkan oreo powder tadi dengan mentega dan gula hingga sebati. Kemudian masukkan ke dalam loyang bulat yang boleh dibuka dari tepi diletakkan kertas alas kek sebelum masukkan mixture tadi. 2)mixture tadi dimasukkan ke dalam fridge sementara anda siapkan cheesecake mixture pulak. 3) pukul philadelphia cheese,1/2 tin cream, gula,air gelatin tadi( untuk kentalkan cheesecake. kalau cheesecake terlebih keras, itu maknanya anda terletak gelatin berlebihan) dan akhir sekali kepingan oreo digaul sebati. 3) campurkan cheese mixture itu dengan base yang di dalam fridge tadi. simpan kek ke dalam fridge selama sekurang-kurangnya 3 jam. boleh dihias buah buahan ke atas kek ataupun whip cream ikut suka hati anda lah! lol selamat mencuba.. semoga keluarga anda suka dan meminta anda buatnya berkali kali!








Laporan Masakan Bergambar (2)

Photo
05-04-2012
Thnx 4 d recipe. mmg sdap. lain kali mau try lg tebal. tnx again.
Laporan oleh: princessacha
2012-04-12_06
22-04-2012
tq. try lg skali. kali ne tbal ckit
Laporan oleh: princessacha

Komen (13)

06-02-2011, oleole komen :

cantiknya kek... nampak sedap..tgh nunggu full version resepi hehehe www.oleole2u.blogspot.com


06-02-2011, weed1 komen :

1 paket oreo yg mana? yg kecil ke besar?


06-02-2011, sonarhea khan komen :

oleole: terima kasih.. resepi dah publish. harap you suka. weed1:1 paket yang besar. itu pun terpulang kepada saiz loyang you. kalau loyang kecil, kurangkan oreonya.. kalau tak, nanti base lagi tebal dari cheesecakenya! lol


06-02-2011, oleole komen :

yang ni pakai loyang saiz apa, saya ni baru belajar memasak kek hehehe www.oleole2u.blogsspot.com


06-02-2011, mas75 komen :

nk tanya la oreo yg jenis sekeping ka atau yg jenis ada krim kat tgh tu ya..x sabar nk buat ni..


06-02-2011, weed1 komen :

oooo..tq sonarhea.. dlm resepi xdak pun air gelatin...byk mana tu nk letak ea?


06-02-2011, mas75 komen :

x faham la dlm cara no.3 tu..kat bhn2 x da pun 1/2 tin cream.lepas tu ada pula gelatin..tlg jelas kan dgn betul,ok..


06-02-2011, sonarhea khan komen :

oleole: yang ni saiz 20. mas75: beli oreo yang dgn krimnye..kalau u tak suka manis manis sangat, u boleh kurangkan gula sebab krim oreo ni dah manis pun. weed1: sorry, i baru je update. maklumlah... 1st time join site gini! lol... 1 1/2 sudu teh gelatin halal dibancuh dalam 2 sudu teh air panas. mesti panas ok! mas75:i pun hairan lah kenapa i tulis krim dan gelatin tak tercatat kat sini.. tapi yang missing tu ialah 1 1/2 sudu teh gelatin halal dibancuh dalam 2 sudu teh air panas dan 1/2 tin krim pun perlu. krim untuk lemak, gelatin untuk kentalkan cheesecake tu.


07-02-2011, Rina Marrinna komen :

Dear, yg 1/2 tin cream tu, kita kena pakai Nestle Cream Premium Quality ye? Brapa ml nak pakai ye? Sebb cream tu didatangkan dlm tetra pack(yg dlm kotak) jugak kan? Jadi kalau in mililiters, agak2 brapa banyak ya?


08-02-2011, sonarhea khan komen :

rina marrinna: agak2 dalam 80 mls nestle cream dah cukup. selamat mencuba!


08-02-2011, Rina Marrinna komen :

Thanks Sonarhea! Tak sabar I nak try.... (Kena beli ingredients dia dulu... Hehehe....) Insyak'Allah, kalau dah siap nanti Rina post yg ada gambar ye.... ;)


28-05-2011, baru_belajar komen :

waaaa..baru sy paham..sy nak mencuba resipi nie sb nie fav sy huhuhu.. mekasih sb sudi berkongsi resipi :)


11-11-2013, Snur komen :

Blh di cuba...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu