Google+

oleh: dejamuf apam aiskrim

168107_188222557864747_100000310112499_540315_4315154_n


Created on : 04-02-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dejamuf




Bahan-bahan ( 30b iji )

  • 250 gram tepung gandum 1 cawan aiskrim soda 1 cawan gula halus 2 biji telur 2 sudu teh ovelete 1 sudu teh esen ros/vanila

Cara-cara

  1. cara - cara : 1.panaskan pengukus,tutup dgn tuala bersih supaya kuih tidak masuk air 2.masukkan semua bahan dlm mangkuk 3.pukul smpai kembang(guna whisker/mixer)15 atau 20 minit. 4.bahagi 3 dan letak pewarna 5.masukn dl acuan yg dialas paper cup. 6.kukus 15 miit. siap dihidang tips: pastikan adunan betul betul kembang,naik dan gebu kalau tak nanti bantat.

Tag

apam

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (1)

02012008_004_
09-02-2011
percubaan pertama. buat separuh adunan je. rasa sedap tapi semua dok sengih aje...x merekah berbunga ... xpelah...rupa belakang kira, yang penting masyuk. esok nak bawa ke sekolah........................ tq
Laporan oleh: CheqSueCommot

cheq sue..trima kasih mncuba...ok la 2..try lg yea...myb x cukup kembang pukul adunan tue, atau kukusan xtak panas lg..


Komen (12)

04-02-2011, azie207 komen :

Mak saya suka makan apam ni..tp dulu rasanya diorang letak ENO untuk buat apam ni kembang...by the way... colourful apam ni...menarik minat


04-02-2011, junn komen :

cantiknya dia merekah..bila dah bnyk2 mcm cherry blossom plak.


05-02-2011, faradiana komen :

cantiknyeeee


05-02-2011, miesah komen :

sy suka apam ni..pnh la mkn..mak sy buat...tapi....kalo ltk ovalette ngn aiskrim soda je, naik ke? sbb sy pnh try wat apam tapi resipi lain la...x menjadi..apam sy jd mampat... bkn kn ltk ENO ke nk bg dia kembang cantik??


05-02-2011, dejamuf komen :

insyaallah mnjadi,tp makesure pukul adunan smpai btol2 kembang, x yah ltak eno..ikot la resepi nie btol2. b4 sy try resepi mmg mcm2 resepi dah wat,ad yg naik tp x merekah, yg jadi bantat pown ad, tp alhamdulilah skrg dah mnadi, try la...t dah try hantar komen yea..


07-02-2011, d'jay komen :

cantiknyee.....betoi tu, dulu mak wat letak eno...nak try gak resepi ni.


15-02-2011, syam.seng komen :

boleh cuba nih...


18-02-2011, imahmahat komen :

Kalau nk napk real mcm aiskrim guna kan A4 paper potongjdkan 4 bhgian pas tu gulung buat bentuk calong pun boleh, bdk2 pun suka sgt....nk cantik letak la warna yg menarik...


02-04-2011, fieza ullah komen :

sdp apam ni.bdk2 suka cz colouring.....


15-06-2011, hidafazila komen :

nampak cantik,,,,mesti sedap apam nie..nak try lah resepi niee......


19-06-2011, shamlina12 komen :

klu xde mixer boleh blender x


29-10-2011, khaty abu bakar komen :

cantik nya..tpi sy wat x jdi..frust btul


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu