Google+

oleh: Ringo Simple strawberry rare cheesecake

Img_2539

campur jer. senang sangat.


Created on : 12-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Ringo




Bahan-bahan ( 6 demitasse cup )

  • 200gm strawberry
  • @ 250gm cream cheese (biarkan lembut pada suhu bilik)
  • @ 200gm fresh cream
  • @ 5sb susu segar
  • @ 50gm gula
  • @ 1/2 sb lemon juice
  • # 10gm gelatin
  • # 50cc air panas
  • untuk hiasan -- strawberry, whipping cream

Cara-cara

  1. buang kelopak hijau dan bersihkan strawberry.
  2. masukkan semua bahan bertanda @ kedalam food processor ataupun blender. pulse sampai semua hancur.
  3. campur bahan bertanda # dan kacau sampai gelatin cair. masukkan kedalam 2. pulse lagi sekejap.
  4. tuang kedalam bekas kecil dan sejukkan didalam peti ais sehingga keras.
  5. bolehlah hiaskan sebelum dihidangkan.









Laporan Masakan Bergambar (5)

Imgp1100
06-04-2007
i buat blueberry cheesecake... sandwich kat tengah alma punya cotton soft cheesecake... sedaaaaapppp macam beli kat kedai. Thanks!
Laporan oleh: skyblue

tempting la Sky. & very creative to make your own recipe ;-)

10042007_033_1
11-04-2007
kak zara buat semalam.. resipinye mudah.. tq hani.. =)
Laporan oleh: zara_klate

woh ho---!! comelnyer kak Zara :D

Image107
27-05-2007
dah buat mlm td.mmmm..mmg sedap!!sume seimbang..masam,manis,lemak2...ngap jer dlm mulut...trus senyap.confirm akan wat lg..nak cube pakai buah lain lak..strawberry mahal ler..hihihiii..TQ yer..yummyummmm
Laporan oleh: mrsdayat

TQ cuba resepi ni. :D

216853_2005573019820_1258473812_2469760_1940387_n
11-04-2011
taaddaaa~~~version peach pnye bro...strawberry nye xde,so bedal je ape yg de dlm kabinet dpur tu...mmg sedap...tq 4 the recipe
Laporan oleh: keynite82
Photo-0058
28-03-2012
hmmm.... resepi yg sgt simple... main agak2 je... sj buat base dia, so that, xmuak sgt bila makan.. :)
Laporan oleh: shishu

Komen (26)

12-03-2007, yana komen :

ewah2...kiut miut strawberry rare cheesecake ni. nak2 bekasnye tue...hmmm berkenan sgt


13-03-2007, enam putera komen :

ce..ce..ce..ce..ceeeeeeh.......kemain lagi dia nih! Bukan calang2 orang ringo nih! Dah ngalahkan hotel....tak sabar nak try, tunggu halalgelatin tiba jer, tgh order...


13-03-2007, syaya komen :

samekom ringo, rasa-rasanya kalau nak tukar strawberry ke buah mangga boleh jadi x? Kalau boleh nak kurangkan ke atau sama aje kuantitinya? terima kasih.


13-03-2007, rogayah bostamam komen :

cantik dan simple aje,kiut betul bekas 2 beli d mana?


13-03-2007, Ringo komen :

syaya, waalaikumsalam. rasanya boleh tukar kepada sebarang buah. cuma kalau masam sangat takut gelatin tu tak keras nanti. walaupun tak keras, nanti jadi macam mousse, sedap jugak. buat la, nanti report kat sini experiment you :)


13-03-2007, Ringo komen :

yana, comelkan bekas tu. I dapat masa beli puding dari kedai kek. memang dia letak dalam cup tu.


13-03-2007, Ringo komen :

enam putera, I pun tengah belajar. jeles tengok photo Yani & geng lawa-lawa tu :D


13-03-2007, Ringo komen :

rogayah, nama you sama ngan my cousin, rindu pulak I kat dia :) I dapat free bekas tu. kat sini (I live in Yokohama) boleh juga beli kat kedai jual pinggan mangkuk ataupun netshop.


13-03-2007, Ayu61279 komen :

bestnya ringo...beli kek & dpt bekasnye free...cute lak tu.klu kat sini dpt yg plastik or papercup jela


13-03-2007, rogayah bostamam komen :

cousin u d mana,u belajar di yokohama ke seronok nye u pandai masak pula.nanti I cari le d kedai pinggan mangkuk.10q


13-03-2007, enam putera komen :

Jeles yg positive takper ringo, yg untung 'akak...jugak', he..he..yalah kan kalu dah adik2 rajin, akak numpang pandai jer la... keep it up! Oh ya, diam2 dah lama tak dgr khabar yani kan, apa khabar dia agaknya sekarang, takder resepi baru ker yani? Jenguk2lah kengkawan kat sini....


14-03-2007, yani komen :

>>@ringo tak guna DLSR pun dah cun gambarnya.. >>@enam putera, saya ada je depan pc tapi sibuk sikit dgn kerja2 freelance .. hanya sempat menjeling2 je kat myresipi, komen ke apa tak sempat nak balas.. resipi baru pun tak sempat nak boh.. wpun sibuk, masak tetap masak... dah wajib.. bila tak sibuk nanti i akan share resipi2 kat sini .. ok


14-03-2007, hafiza_mohd komen :

mcm menarik jer...kebetulan sini pun tgh musim strawbery..leh try buat...


15-03-2007, syaya komen :

ringo semlm dah cuba, ok sedap, tapi mungkin kurang mangga kot sbb x brapa rasa buah mangganya. Ringo, if saya nak buat base untuk kek ini, ok tak?, tks.


15-03-2007, Ringo komen :

Ayu, I beli tu mahal jugak la. tapi nak bekas punya pasal beli jugak :D >>> Rogayah, my cousin kat TTDI. I kat sini surirumah jer. >>> enam putera, sama2 belajar. jom


15-03-2007, Ringo komen :

Syaya, u boleh letak sponge cake kat bawah tu. jadi layered cake pulak. mesti sedap. cuba la.


26-05-2007, eleven komen :

ringo,I dah cuba dah...sedappp..but,my camera handphone habis kad......kalau nak gi `topap`( I x taulah bahasa apa ni...slalu dgr org ckp,terikut lak...),balik rumah mesti my anak2 dah habiskan...camera pulak rosak....but,I really2 do it...


29-05-2007, pnatz komen :

Tumpang tanya..Fresh cream tu apa ye?


11-07-2007, Jasmy komen :

Fresh cream = Whipping cream.Boleh didapatti di bahangian cream.


11-09-2007, chachamaira komen :

nampak sedap, nak try la nanti. btw, Ringo, boleh tak i publishkan resepi u ni dlm i punye blog? i tgh mencari resepi related to strawberry ni. boleh tak? tq


11-09-2007, chachamaira komen :

nampak sedap, nak try la nanti. btw, Ringo, boleh tak i publishkan resepi u ni dlm i punye blog? i tgh mencari resepi related to strawberry ni. boleh tak? tq


13-11-2008, laninie komen :

skyblue.. u punye kek look differ.. pndai u mix2 kn rcepe.. bole share kn rcepe u x?.. ;-)


22-12-2008, peacegirl komen :

kalu guna bekas kecik bekasnye kena berapa sebab lepas ni nak beli bekas yg kecik nak jual.ari tu `my friend` dia cuba rase cake tu pastu dia suruh jual kat kwn2 dia.Kwn dia suka makan cake mcm tu.


22-12-2008, peacegirl komen :

bile nak jwb soalan saya?


29-04-2009, zai_fadilah komen :

ringgo...berkenan tul ngn bekas tuh.. kalo nk mintak tlg belikan mesti mahal..u xnk buat bisnes jual bekas tu ke??berkenan sungguh!!!!


08-03-2011, nadhrah02 komen :

hai Rngo...nmpk menarik sgt resepi awak ni...:D tp, sy xphm maksud "sb dan cc" tu...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd