Google+

oleh: sheely apam polkadot

Dsc00629

dapat resepi dari peniaga.. resepi yang sangat mudah dan sedap.


Created on : 02-02-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sheely




Bahan-bahan ( 50 biji papercup medium )

  • 3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus
  • 150 ml susu segar@susu cair
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovalette
  • filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa
  • pewarna

Cara-cara

  1. Apam_polkadot
  2. masukkan semua bahan apam kedal mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang
  3. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
  4. masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag
  5. picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja
  6. letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan
  7. picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
  8. last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak









Laporan Masakan Bergambar (109)

My_apam_polka_dot
20-02-2011
Mmg sgt mudah, comel dan juga sedap..
Laporan oleh: farrah_diba79

betul tu

Dsc00713
21-02-2011
cantik, sedappppp... anak2 i suka, thanks ye kongsi resepi
Laporan oleh: razisuzana

welcome

P3030046
03-03-2011
cantik dan senang....thanks share resipi..
Laporan oleh: zana0508

sama2...

Dsc06298
23-03-2011
thanks sbb bg resepi.sedap dan cantik.anak2 pn suka makan.
Laporan oleh: hadeehaw

apam ni mmg anak2 akan suka makn,...sebab menarik dan sedap

P1210031
30-03-2011
time kasih sheely.. apam polka dot yang sedap!
Laporan oleh: mak-amni

sama2...

Apam_polkadot
04-04-2011
ni sy buat baru2 ni :)
Laporan oleh: Syerah Omar

tahniah.....jd pon

05042011543
05-04-2011
1st percubaan ..menjadi..tp x la lawa sgt..tp sedap.tq
Laporan oleh: dheeya

xper....yg penting sedap...nnt leh cuba lg yer...

10042011_006_
10-04-2011
nape tak licin ye permukaan dia..ank tak gemar bau telur tu kuat...tapi dia bedal gak katanyer kuih bola...
Laporan oleh: syasya79

bau telur kuat??syasya letak esen vanila x???

14042011_005_
14-04-2011
Alhamdulillah, percubaan kali ke 2, jadi, rupanya kena api slow barulah apamnya x tersengih. Tq Sheely best resipi ni.
Laporan oleh: roseaswad

nk kukus mmg xleh guna api yg kuat...nnt apam tersengih lebar..hehehehe

P1000264
15-04-2011
1 try alhamdulillah jadi cuma dot2 x berapa jadi... sedap anak2 & husband suka sgt... thanks to all.
Laporan oleh: lindanilai

welcome

Dsc00084
16-04-2011
hehe..bkn stakat polkadot..mcm2 bentuk ade..sedap..tq 4 da great recipe.. :)
Laporan oleh: niena_sofea

hehhe...betul tu...kalau saya buat,msti ank buah sy akan tolong wat deco2 atas apam tu...tulis2 nama dieorg lah...

Dsc00258
19-04-2011
Jadi jua akhirnya,, malam tadi wat.. Anak suke.. Hubby pun suke.. Die cakap macam telur dinosour dalam cite kartun,,. hehe..
Laporan oleh: nazyana

alhmdulillah....bgus2...pas ni bleh buat lg...

Picture_1055
22-04-2011
Thanks for the resipi. Sedap!
Laporan oleh: msarena

welcome

Img0518a
24-04-2011
sy dgn adk buat..ada smiley lgi..sy krgkn tepung,lbih lembut..hehe..thx..sedap laaa...
Laporan oleh: pyzah_93
Setapak-20110502-00409
02-05-2011
Dah lama usyar resepi tp baru hari ni buat utk minum ptg. Alhamdullilah gebu dan senang sangat.
Laporan oleh: yuhanayunus

mmg resepi ni mudah sgt nk buat

Img282
05-05-2011
menjadik! tq sheely...memang mencabar nak membuatnya..tapi sbb anak nak sangat...buat jugak sampai habis..anyway thanks again sbb kongsi this cute resipi... :)
Laporan oleh: ariliza

ok......kalau buat dgn sabar....cmfirm mnjadi....aper pon tahniah...

Setapak-20110508-00427
08-05-2011
Buat kali ke2 atas permintaan teman2 opis..
Laporan oleh: yuhanayunus
Photo0227
11-05-2011
sukanya berjaya buat apam yg cantik ni, anak2 excited! tq daun keladi tuan punye resipi
Laporan oleh: rohaya1710

sme2

Jln_055
20-05-2011
Kat umah x de colour lain ... 2nd time kali ni letak inti kaya ..... fav anak2 .... tq
Laporan oleh: zuma
001
20-05-2011
Best..lembut.
Laporan oleh: timemma
310520111770
01-06-2011
Ahamdulillah, cubaan kali kedua akhir nyer menjadi...tapi bila seuk apam jadi kenyal sikit...tak tahu napa...
Laporan oleh: cikguB
Mus054
02-06-2011
Baru cuba buat semalam. Cepat je habis. Thanks for sharing the recipe.
Laporan oleh: mus_lina
Photo_0222
05-06-2011
tq tuan punya resepi dah try alhamdulillah jadi pun..suke2 nyer jadik hehe..then yg bagi panduan cmne nak buat apam ni pon time kasih byk2 besttttt!!
Laporan oleh: syel
Picture_171
12-06-2011
setelah beberapa kali mencuba...jd jg...terima kasih
Laporan oleh: emzeq'lina
030620112390
15-06-2011
Apam polkadot saya tak berdot-dot pun... tapi saya excited nak upload jugak gambar nie..
Laporan oleh: ilahi1891@yahoo.com
Apam
16-06-2011
dah cuba sedap best tapi tak reti nak buat polka dotnya hehehehheh
Laporan oleh: dheqchik
Aya_1330
19-06-2011
gebu jew.. fez tyme buad smlm! mnjdi la jugak :) tp knape filingnye jatuh kebwh ea?
Laporan oleh: surayajamil

filling jatuh kebawah sebab berat....cuba kalau nk buat lg isi adunan kedalm cup hampir penuh lpad tu baru letak inti kemudian penuh kan adunan kedalam cup...pas tu terus kukus...mgkin filling tu lmbt sket nk jtuh kebwh...

Image081
19-06-2011
a
Laporan oleh: zita ser1
Image081
19-06-2011
tasty*****hahaha
Laporan oleh: zita ser1
Apam_pokedot
19-06-2011
Apam yang menarik dan mudah dipelajari
Laporan oleh: surinah
Imag0061
21-06-2011
dah try buat byk kali... sedap & comei.. anak2 pun suka... thanks for sharing this recipe... ;)
Laporan oleh: ekinazi
Sam_1284
23-06-2011
baru cuba hari ni,tp dot2 xbpe menjadi lah..
Laporan oleh: rosma84
Permatang_tinggi-20110625-00269
26-06-2011
Thanks for the recepi, hasil tangan saya dan anak-anak...cukup membahagiakan bila anak2 diberi peluang buat decoratin apam sendiri..
Laporan oleh: asnilah
Photo0285
26-06-2011
best..ty
Laporan oleh: gna rahman
Sam_0588
28-06-2011
Thanks for sharing. tapi masa nak buat dot perlu kesabaran.asyik terlebih saja.
Laporan oleh: mbak_oya
P1040558
29-06-2011
dah lama ngidam nak try buat, ari nie walau penat blk kje..nekad nak buat. Mudah... hidang pd kaum kluarga yg tgk game bola msia lwan taiwan td..*Maaf, x secantik org lain buat..ape2pun tq tuan punya rsp..*
Laporan oleh: put3 ct
Imag0174
01-07-2011
yg ni kin buat versi ladybird lak... sgt comeeeiii... ;)
Laporan oleh: ekinazi

cntik...sy pon blm prnah cuba design ladybird lg...

Img373
03-07-2011
kita buat lagi...hehehe..suka sangat membuatnya...
Laporan oleh: ariliza
Image2286
04-07-2011
thanks pada tuan punya resipi..best sgt coz jd...
Laporan oleh: ezzyerin
P1040589
04-07-2011
buat lagi.... tuk 3rd time.. 4th time lak..nk mula kejap lagi, nk buat menjual esok hari hehhee
Laporan oleh: put3 ct
Dsc02354_1_
05-07-2011
nie la hasilnya dari cubaan pertama yang saya buat...mmg mudah sgt nak buat...rupa 2 blh diperbaiki lagi....ape pn mmg saya berpuas hati dengan hasilnya...siap bagi jiran lagi 2...
Laporan oleh: oren2
Apam
09-07-2011
terima kasih utk resepi ni. terus dh blh amik order customer....kt pun suka mkn sbb rasanya sedap, gebu je... :)
Laporan oleh: farah kamal
270435_1794157988330_1671112263_1205295_7167956_n
11-07-2011
first time buat..hehe..tq sheely for the recipe
Laporan oleh: ayu farhana
08072011_006_
14-07-2011
ni apam sy siap dpt tempahan lg...sedap sgt tqqq 4 resepi
Laporan oleh: eitasweet
Photo0458
15-07-2011
cube gak buat sbb nak tahu rasenye.........len kali nak wat lagi...saya letak inti coklat n b'berry...tp citarase saya coklat lg sedapp....;p..tq...
Laporan oleh: yongnani
16072011652
17-07-2011
rasa sedap, tp dot2 x jadi dan api kukus kuat sgt terbelah apam saya. haaaa... apa2 pun nnt nak cuba buat lagi.. tq tuan punya resepi
Laporan oleh: aida mamat
185507_234880309876132_100000624954976_815840_6865605_n
26-07-2011
1st time buat trus jdi...thnks for ur resipi...sgt sedap & comel...
Laporan oleh: rosspink
Photo0749
31-07-2011
2nd time br betul2 sedap n gebu...pukul kene betul2 lama seperti yg d sarankn...tq shelly
Laporan oleh: yongnani

sme2...mmg kena ikut apa yang disarankan...klu x msti agak kurang mnjdi..

Dsc03371
10-09-2011
alhamdulillah...1st time buat..berjaye!
Laporan oleh: nanaril
Apam
11-09-2011
cuba buat petang td, rupa dah ok tapi keras sikit lah..
Laporan oleh: r41494
Img_0985
14-09-2011
first time buat terus jadi...memang sedap!
Laporan oleh: dayana dahari
Dscn2464
24-09-2011
buat kali ke2.. jadi, cantik dan sedap. Saya buat perisa pandan. Kisar daun pandan dgn susu cair. wangi bau pandan.
Laporan oleh: rohanideraman
Apam
25-09-2011
rasanye sedap...p sy x pandai nk buat dot3..huhu
Laporan oleh: umiecute
2011-07-03_20
26-09-2011
Versi XXL sebab teringin jugak nk buat walaupun tak ada small paper cups..taste good!! terima kasih resepinya... =)
Laporan oleh: Mahoney
101_2082
27-09-2011
3minggu berturut2 wat,ni br betul2 jadi elok
Laporan oleh: athirah@aisyah
01102011466
01-10-2011
alhamdulillah,1st time buat dan menjadi..buat filing coklat..tq kpd yg bekongsi resepi dan yg memberi tip2 berguna..boleh thn berapa hari ye apam ni?
Laporan oleh: izzaiff
2011-09-07_23
08-10-2011
Actually sy still lg pljr secondary school,tp x sangka plak jd buat apam ni.. Ni sy pnye first try. Best tp berkecah dapur dibuatnye.. Huhu.. tQ sbb sudi share resepi.... :)
Laporan oleh: Miss_ShaSha
021020114891
10-10-2011
ye..jadi tq tuan punya resepi...
Laporan oleh: izzahazfar
021020114890
10-10-2011
ye..jadi tq tuan punya resepi...
Laporan oleh: izzahazfar
021020114889
10-10-2011
ye..jadi tq tuan punya resepi...
Laporan oleh: izzahazfar
Dsc00288
10-10-2011
1st time cyba. cantik, sedap, lembut. perfect ! siap buat hantaran. :)
Laporan oleh: ichabella
Photo0121
12-10-2011
mudah..tasty..comel..1st time wat mjadi.anak2 pun suke
Laporan oleh: salinda
Dsc00427
12-10-2011
oleh kerana resepi sama dr blog yg sy perolehi...so nak tayang jugak la.. :))
Laporan oleh: chikadakbiru
Photo0352
14-10-2011
emm...mmg senang dan sedap...x percaya cube la...skrg da jual pd kwn2 anak da.syukur alhamdulillah.ni sy buat versi telur dinasour..
Laporan oleh: fitri wanida
Apam_polkadot2
25-10-2011
best²!! 3hri berturut2 buat..anak2 pun ske! tks tuan punya resepi
Laporan oleh: mamanieda
Apam2
30-10-2011
Ni kali kedua buat...baru sempat nak upload..mmg senang nak wat. Dan sedap..
Laporan oleh: me_azahana
04112011232
04-11-2011
Ni baru cuba....p tak pandai dot2...mula2 tak jadi coz lupa pakai acuan....so dia jadi melebar....ni yg last...k gak..mudah n sedap...thanks
Laporan oleh: ana resipi
Apam_d0t-d0t
10-11-2011
sedap..1st time bt trus menjadi...nnti nk bt lg...dan lg.,dan lg....
Laporan oleh: namhtoanidam
Photo1383
10-11-2011
second try . semua suka makan :)
Laporan oleh: tykaaM
Blackppr
12-11-2011
sedap dimakan dgn daging panggang nom3 terima kasih :D
Laporan oleh: yayah303
Apam_abstrak
12-11-2011
apam sy jadi apam abstrak hehe
Laporan oleh: yayah303
Dsc02820
14-11-2011
hasil yang buat untuk Hari Raya. Sedap. Anak2 pun suka dok ulang makan je tapi kenapa filing dia turun ke bawah? tak lekat kat tengah. Kenapa ye
Laporan oleh: Yushaiza
Img_9046
14-11-2011
Tadaaaaaa.. nie dia hasil percubaan pertama.... berjaya buat... lembut dan gebus..... Trima kasih tak terhingga atas resipi dan tunjuk ajar yang diberikan.....
Laporan oleh: Azurida
Photo0475
15-11-2011
ni tah kali keberapa tah buat...x terkira da.yg ni utk d jual...
Laporan oleh: fitri wanida
Cimg3333
15-11-2011
Thank you,,,sedap,,anak2 sumer suka...mixer saya kecik punya, so saya putar satu2... telur n gula sampai kembang, masuk overlate,putar lagi sampai gebu,,,selang seli masuk susu n tepung sambil putar perlahan...
Laporan oleh: sitinor79
Apam_bantat2
27-11-2011
byk kali dah saya buat tp inilah nasib saya...selalunya xjadi, apa yg perlu di lakukan???
Laporan oleh: wanhusna
Photo0413
28-11-2011
dah try... tapi mcm tak berapa gebu ler.. kenapa yer.. kalu lebih susu polkadot dier lak tak bulat elok...
Laporan oleh: DYHEA
Img00179-20111129-2004a
29-11-2011
tq tuan punyer resepi untuk apam yg best nih... mmng sedap & mudah.. gebu sungguh.. saya gune cup untuk muffin sbb cup lain dah abih.. tak berapa nak lawa sbb 1st time cube yg penting sedap!! tq again!!
Laporan oleh: Khidayah
Dscn7506
30-11-2011
1st time try buat apam polkadot...ni la hasilnya...^____^
Laporan oleh: byh82
Dsc00441
14-12-2011
inilah hasilnya....anak-anak suka sangat..tq
Laporan oleh: IbuHanim
Photo0206
20-12-2011
buat malam tadi..dot2 tak berapa jadi..ok la jgk..hehe
Laporan oleh: kakgee72
P1210487
20-12-2011
buat petang tadi....inti jem nenas...tp bau telur la...pukul sekejap sangat kot...apapun tq.
Laporan oleh: rosmazamri
337352_2338593179721_1096624606_31948056_843119747_o
23-12-2011
Super comel and super sedap :'D
Laporan oleh: myracupcake
Polkadot
01-01-2012
Kali pertama mencuba, alhamdulillah menjadi... mmg anak2 suka makan tambah pula warna2 yang cantik. Terima kasih kepada pengirim resepi.
Laporan oleh: asamy72
Dsc00509
01-01-2012
naper aduan naik gelembung2....kecewa sangat disaat mula menerima tempahan...
Laporan oleh: mama ieyma
020120121182
02-01-2012
Apam polka dot edisi malas. mula mula rajin, tetiba rasa malas..terus guna acuan besar :)
Laporan oleh: newbie123
180711_apam_polkadot
27-01-2012
Tq shelly dgn resepi mudah ni.. :)
Laporan oleh: eza_zura
401108_350522448305385_100000428989540_1225556_1361336501_n
12-02-2012
Hapy nye..1st time cuba trus menjadi..klu nak hlangkan bau telur kna guna esen vanila,atau ikut perisa yg kita suka..
Laporan oleh: kak_rose73
401108_350522448305385_100000428989540_1225556_1361336501_n
12-02-2012
Hapy nye..1st time cuba trus menjadi..klu nak hlangkan bau telur kna guna esen vanila,atau ikut perisa yg kita suka..
Laporan oleh: kak_rose73
401108_350522448305385_100000428989540_1225556_1361336501_n
12-02-2012
Hapy nye..1st time cuba trus menjadi..klu nak hlangkan bau telur kna guna esen vanila,atau ikut perisa yg kita suka..
Laporan oleh: kak_rose73
Apam_polkadot
16-03-2012
Memang senang nak buat....Tima kaceh!!!
Laporan oleh: yatisabar
Img_20120325_111657
27-03-2012
Alhamdulillah apam saya menjadi.. suka sgt.. dh dpt tmpahan utk hantaran perkahwinan..:-)
Laporan oleh: put3_semi
20120329_121445
29-03-2012
yess....!1st time mnjd n sya pnya tk bau tlor psl guna tlo size kcik jer...mmg best rcp, sya buh inti coklat tq tuan mpunya rcp 4 sharing :-)
Laporan oleh: manjasayang
Sam_0368
01-04-2012
ni kali ke 3 buat.. guna inti kaya ngan bluberi.. tapi tnya pendapat semua orang pilih kaya sedap.. terima kasih tukang bagi resipi..:)
Laporan oleh: sYumiZs
02042012047
02-04-2012
dh try tp xmenjadi sgt dot nyer...apepon tq pd tuan punyer resepi...
Laporan oleh: ayu anaqy
Firstpolkadot2
02-04-2012
Tq pada tuan resepi....mmg sedap!
Laporan oleh: sudiana1980
Photo0939
02-04-2012
tq..menjadi sudah apam polka dot ..heheh suke sgt..tq 4 the resepi
Laporan oleh: lynnYus
20120505_212205
05-05-2012
sedap!my hubby n son suka sgt.:-) tq tuan pny resepi.1st tme buat,menjadi.alhmdulillah.:-)
Laporan oleh: dianahondaz
30
07-06-2012
sedapppp !!!
Laporan oleh: faheemehsan
Foto0930
13-06-2012
trma ksh sheely.. pcbaan ptma trus mjadi sdapp.. skali hidang je hbis.. sdapp mkn rbut2 dgn ank2 mnakan.. xckup satu adunan.. trma ksh sheely kgsi rspi
Laporan oleh: Norriyah
Pict0094
23-06-2012
Baru buat tadi...alhamdulillah..menjadi.. :) thanx ye tuan punya resepi
Laporan oleh: cikgu_ieyra
Dsci1967
24-06-2012
Tq Sheely krana sudi kongsi resepi.Mmg mudah, cepat & sedap.Baru buat pg tadi krana anak nak bawa balik asrama.Tp dotnya tak jadi sbb nak cepat.Jd guna sudu aja,sbb tu tak jd dot dotnya.Apapun anak suka & puas hati.
Laporan oleh: tempoyak108
03072012286
04-07-2012
yeay dah boleh buat hihi thanks myresipi ;)
Laporan oleh: norhadinah
170436_466065706756294_1398663509_o
10-07-2012
Tema biru utk hantaran....
Laporan oleh: Microtiny
121011_apam_polkadot
11-10-2012
1st time try wat apam polkadot. alhamdulillah jd. wat 1/3 adunan je; mkn 2 org. dpt 15 biji. sy guna fresh milk n tmbh esen vanilla. letak blueberry filling. ok, filling x mendap. kukus ngam2 15 min. comel rupanye, tp leceh jgk tang piping. hehe. thx for the recipe :)
Laporan oleh: moonbug
Img_2914
14-11-2012
apam diwali :-)
Laporan oleh: noormala75
301120123895
08-12-2012
1st time buat terus jadik..suke sgt!! Ank2 & en hubby pun kate besttttt..
Laporan oleh: ibunureen
Dsc03480
23-12-2012
pestaim wat...Alhamdulilah...menjadi...mekasih share :)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc_0624
22-11-2013
tadaaaa... jadi jugak. tq2
Laporan oleh: ina_lyna

Komen (260)

02-02-2011, qaidrosskim komen :

cam mane nie sheely x blh klik pn untuk isi bahan n cara2


02-02-2011, Eiqa Othman komen :

Hi, Wow...so cute, colour full lagi tu...esok kita buat utk sarapan pagi....& the result, will tell u later.... thanks for this recepi....


02-02-2011, sheely komen :

qaid : dah boleh kan..... eiqa : buat tau jgn xbuat.... cantik,sedap lak tu.


02-02-2011, zanarose komen :

aduh!! menariknya kuih apam polkadot tu!! nak dot2kan warna tu...sheely guna apa ya?


02-02-2011, zila_man komen :

waduhhh.....comeynyer...x gamak nak makan...hikhikhik..nak tanyer...ovalette 2 ap ek...heee


02-02-2011, Tyra Hafiz komen :

alahai comelnyerr... kne try ni... nk tnyee... filing tu.. nnti apam ni ade perisa ke kt dlm??... kalo x ltk xpe ke?? ovalette tu ape.... p/s: sy budak baru belajar..


02-02-2011, mira aien komen :

hai sheely,camne nak buat dot nya tu ,pewrna je ke yg d titiskan....x fhm la


03-02-2011, rusnani58 komen :

saya dah cuba buat, menjadi dan sedap. nk wat dot pun guna adunan yang same, warnakan jee..


03-02-2011, ezralovescook komen :

kiutnye...syg nk mkn...


03-02-2011, miesah komen :

ermm..kiutnye..mcm sedap..pnh gak try wat apam tp x jd..mampat..huhuhu..sedih sbb kn marah ngn mak..hehehe...xpe, nt i try wat apam yg ni plak... ok..ovalette tu sbnrnya sponge cake stabilizer..nk bg kek kita naik...warna dia kuning yg sy tau la...


03-02-2011, rohaiza@aziz komen :

cantik....pasti bagi anak makan diaorg selera sbb menarik.nanti nak cubalah....tq


03-02-2011, mysarah7275 komen :

Comei...cm cendawan animasi... haah.. nak wat utk anak2.. tapi ovalette tu nak dpt kat mana..dijamin halal ker...


04-02-2011, d'jay komen :

wow....so cute. i like it....nnt weekned nak buat.....tq 4 resepe


04-02-2011, aisyahadifzahidi komen :

shelly,td sy da try wt...tp nape yer cup sy mengembang n terbukak.apam dh mnjadi.ke ade cup yg khusus utk kukus?


04-02-2011, azie207 komen :

Cute and menarik sekali...


05-02-2011, aznirozima komen :

suka sgt mkn apam nk try gak la.. dh byk resepi apam kt MR ni yg sy cuba tp x penah lapir kn gambar kt cni...


06-02-2011, yap ah loy komen :

comelnya....macam fairy tale...


07-02-2011, sheely komen :

sori kwn2....lme xmasuk cni....agak cbuk sikit.... bagi yang bertanya ovalette tu bahan untuk mengembang kan adunan..... kalau nak beli kat bakes with yen ada..... kalau untuk dot2 tu..... guna adunan yang sama,yang dah di titiskan pewarna td....


07-02-2011, sheely komen :

letak filling tu untuk ada perasa kat dalam.... kalau xnk letak pon leh jugak.....


07-02-2011, sheely komen :

aisyahadifzahidi : kalau letak adunan tp xletak dlm sebarang acuan,cnth acuan lompang,kebarangkalian adunan akan mengembang dan melepek.... nnt jd xcntik.... kalau xder acuan lompang.,guna mangkuk dadih yg kecik ker aper ker.... asalkan ada benda keras untuk tahan paper cup tu dari kembang semangkuk.....


08-02-2011, 3ds4488 komen :

salam...ari tu wat apam ni tuk besdei ank....cantik...tp batat....nape ek?


09-02-2011, sheely komen :

3ds4488: mgkin masa kukus tu awk xttp pengukus tu dgn kain kot......air kukusan tu menitik atas apam.jd bantat lah die. xpon sbb awk asyk buka penutup pengukus tu waktu mengukus.....


09-02-2011, ms_fiza komen :

saya dah buat. sgt senang & sedap.. x reti nak upload gmbr. my doter n hubby sgt suker. cumil sgt2


13-02-2011, Iey_shAh91 komen :

wahh.. cutenyerrr.. msti sedap nih,huhu nk cube buat lha..urm nk tnye lehh..filling tu picit kat bahagian atas adunan or dlm adunan??


20-02-2011, sheely komen :

Iey_shAh91 : filling tu picit kat dlm..


21-02-2011, fauzie_nana@yahoo.com komen :

macam mane nak buat dot2 tu ek.sya dah buat tp dot2 nye x bulat2 lah.ada alat khas ke nak wat dot2 tu jd bulat


22-02-2011, anidaazmi komen :

Saya dah cuba..tp agak keras diatas..lapisan bwh ok..nape ek..maybe sbb saya guna acuan agak besar..


22-02-2011, farrah_diba79 komen :

fauzie_nana: masa potong piping bag.. hujung bucu kena kecik jer (lebih kurang besar lidi lubang nyer).. so adunan yg kuar pun sikit.. insyaallah dpt jadi bulat dot2 tue..


25-02-2011, azizahbm@yahoo.com komen :

saya dah buat ptg tadi.apamnya cantik,gebu tapi dot.dot x jadi mcm kat dlm resepi..............kenape ye.....


28-02-2011, farrah_diba79 komen :

as salam kalau nak tgk caranya.. leh tgk di blog saya www.opiskecikku.blogspot.com


02-03-2011, shariena komen :

salamm.. waahhh seronoknye tengok org buat menjadi.. saya buat x jadilaa.. apam tu kenyal jerr.. blehh tak sesapa bantu saya.. kena mix lama ke... pastu camna nak buat dot2 bagi cantik bulat saya buat x bulat elok laa... mintak tolongg bantu saya.....


21-03-2011, lyne komen :

shariena: saya tolong jawab eh.. :) pukul telur dgn gula dulu sampai kembang.masukkan susu, tepung dan last sekali ovelette. lepas tu baru letak esen vanilla...selamat mencuba:)


23-03-2011, end udin komen :

shariena : dulu 1st time sy buat pun xpandai letak dot2 tu guna paping,ada kwn bagi tau paling senang utk letak dot2 tu guna botol sos yg muncung tajam tu (yg biasa d restoran utk kicap/sos)....slamat mencuba...


25-03-2011, aurazzz komen :

sgt menarek.. tp kenapa sy bt surface dia jd lubang² ek? sgt pelik


26-03-2011, aurazzz komen :

knp sy bt surface apam tuh jadik lubang2 yer? x cantek jadi nyer


26-03-2011, alinali123 komen :

salam..da try tp x jd la..mcmn nak buat dot..dot..bila kukus dotdot 2 x jd..merebak jd memanjang..


28-03-2011, nottyeva komen :

sy punya pun jadi lubang kat surface dia


28-03-2011, kakyang65 komen :

alhmdlh...dah try semlm....jadi.....comel dan sedap....thanks my resepi....


30-03-2011, mak-amni komen :

wahh terima kasih la bagik resepi nih.. sedap..cuma mak amni mungkin tak pukul betul2 kembang, jadi apam agak berat skit. in general okeh! boleh buat lagik :)


01-04-2011, rohana zack komen :

nk try bt.... kids love it....


01-04-2011, fulan komen :

ptg td dah buat apam ni.mmg sedap.tp mslhnya kenapa bila dah msk intinya jd mendap kebawah sampaikan terpisah dr apam bila dikeluarkan?


02-04-2011, shazahidah komen :

Kat mana nak cari acuan lompang ni eh? Dan, kenapa mesti pakai telur yang dari peti sejuk? Kalau tak dari peti sejuk, akan effect apa2 tak pada apam nanti?


02-04-2011, shazahidah komen :

Bestnya... Kalau dapat sukatana dalam cawan... :D :D


05-04-2011, muni rosman komen :

filling tu ape ek?..sorry la bertanya,saye xtahu..maklum la,baru nk berjinak jinak dlm dunia masakan kek ni hehe..


06-04-2011, mim71 komen :

ooi.. memang chantek mcm mushroom kat cite cartoon n rasenye ok gak....


07-04-2011, sheely komen :

aurazzz: sgt menarek.. tp kenapa sy bt surface dia jd lubang² ek? sgt pelik mgkin sebb air kukusan tu jatuh ats apam tu....tu yg jd berlubang tu.......


07-04-2011, sheely komen :

alinali123 : cuba awk potong hujung piping bag tu kecik jer.....nnt die jd lah bulat2.... selamat mencuba


07-04-2011, sheely komen :

mak-amni : adunan kena mix lama sket...bg betul2 kembang,.....


07-04-2011, sheely komen :

fulan : kalau boleh lepas letak inti tu jgn biar lma2...kne cepat2 kkus..sbb inti tu berat...jd die cpat trun ke bawah.....


07-04-2011, sheely komen :

shazahidah : acuan lompang ni ader jual kat kedai jual bahan kek...mcm bake with yen ker....kedai2 jual brgan dapur ker.... resepi yg sy dpt tu tulis soh gune telur dr peti sejuk....sy pon xtau kenapa.....


07-04-2011, sheely komen :

muni rosman : filling tu inti kad dlm tu bg sedap sket.....terpulang la nk letak kaya ke,filling blueberry ker strawberry ker.ikut kesukaan.......


07-04-2011, sheely komen :

3ds4488 : bantat ni selalu nyer di sebbkan selalu bukak penutup kukusan....


08-04-2011, roseaswad komen :

sheely/kwn2, sy baru try, Alhamdulillah sedap n gebu. Tp yg sedihnya x comel sb semua apam sy dok 'senyum lebar' x nampak polkadotnya... :( Bule sesiapa tlg knp? Xpuas ati nak try lg...


08-04-2011, roseaswad komen :

sheely/kwn2, sy baru try, Alhamdulillah sedap n gebu. Tp yg sedihnya x comel sb semua apam sy dok 'senyum lebar' x nampak polkadotnya... :( Bule sesiapa tlg knp? Xpuas ati nak try lg...


08-04-2011, roseaswad komen :

sheely/kwn2, sy baru try, Alhamdulillah sedap n gebu. Tp yg sedihnya x comel sb semua apam sy dok 'senyum lebar' x nampak polkadotnya... :( Bule sesiapa tlg knp? Xpuas ati nak try lg...


08-04-2011, sheely komen :

roseaswad : 'senyum lebar' ?? maksud nyer merekah ker aper??? ker xjd bulat2??sblm tuang adunan paper cup tu awak letak dlm acuan x??


09-04-2011, mizz_ayong komen :

sheely, gula halus tu kalo pakai gula castor bleh x..maksud nye xpayah blend halus gula biasa tu..n mcmana nak kasi lembut adunan..kene cair ke


11-04-2011, hasifmiza komen :

chumelnyaaa..nk try buatlaa..


11-04-2011, didanema komen :

klu nak kukus api kena kuat ka sederhana?


11-04-2011, J.liza komen :

Salam,sy baru tengok dlm whi tghri smlm.mcm best jew.nk tanye cikit, 1.kalau xde piping,kita leh gnti dgn apa ye? 2.letak filling dulu@piping cikit,bru filling &piping semula? 3. Paper cup utk apa nie nk guna saiz apa?saiz utk muffin@utk wat kuih raya punya??jgn mare, xtau kena bertanyakan? Tq.plz jwb cepat coz sy nk wat khamis nie


12-04-2011, hasifmiza komen :

salam sheely, apam ni blh tahan brapa lama yer?


12-04-2011, roseaswad komen :

sheely, 'senyum lebar' tu merekah.. :) tp yg basenya warna putih dotnya warna lain ok lak, yg base warna lain jer merkah.


13-04-2011, kak hajah komen :

kalau xder mixer blh guna blender x ?x bli lg la...


14-04-2011, normieza komen :

iza amek resepi ye...niat hati nak cuba buat...k tq...


14-04-2011, suziana suffi komen :

hi..saya ni budak baru nak belajar..nak tau lah kat mana saya nak dptkan filling2 tu semua / nak beli kat mana ek..tq


14-04-2011, nurizatti komen :

tlg jawab ye... filling tu bleh beli kt kedai bakeri.. kedai2 besa susah nk dapat..


15-04-2011, cintamutiara komen :

klu xbbh filing ok x??nk kn tmbh gula x


16-04-2011, suziana suffi komen :

tq....nnt saya carik yerr...:)


18-04-2011, sheely komen :

J.liza : sori yer baru berkesempatan nak balas..1-kalau xder piping leh guna plastik putih bersih....potong cikit kat bawh die tu...2-letak adunan separuh paper cup...btu letak filing dan letak adunan sepenuhnyer...3- kalau nk dpt banyk guna lah paper cup saiz kuih raya tu....leh dpt bnyk...sori lmbat reply...


18-04-2011, sheely komen :

didanema : time kukus tu kalau leh jgn guna api yg kuat...takut nnt merekah apam nyer.


18-04-2011, zannahenna komen :

hye..sye da try wt apm polkadot semalam...mak ai..mg mncabar..hehe..nk wt mg kene sabar..tp bile da siap,emm.....sekali ngappppp!!!..smue sukeee....


18-04-2011, Shah Jiehan komen :

Dah lama tengok resepi nih. Nak try buat la esok utk jamuan kat sekolah. Tak terer sangat bab2 masak nih. Mudahan menjadi la.....


18-04-2011, muni rosman komen :

saye dh buat dh apam polkadot ni,mmg sedap betul laa..ank2 mmg suke sngt..x sempat nk dwnload gambar..tapi nape filling dia jatuh kebawah,dia x stay kt tengah2..mmg mcmtu ke bile dh masak?..


19-04-2011, kasihezan komen :

salam...td izan br cuba wat apam polka dot ni...jd tu jd,tp knp apam tu tak gebu la...agak keras sikit...mcm bentat aje....mcm mn nk gebukan sikit ye....


21-04-2011, Shah Jiehan komen :

Yer la.... aya buat gak semalam. Rasa tu ok. Naik pon ok... Tapi, jadi keras. Penutup tudung kukus dah balut dgn kain? Kalau terlebih tepung ada kesan ke?


22-04-2011, nomean2u komen :

assalam... kawan2.. ada buat apam ni... memang sedap.. tp yg x bestnya... first batch...apam tu mmg cantek n gebu... bila dh masuk batch ke dua dia start jadi buruk, mengerutu,n byk bubble... nape ek? sila beri tunjuk ajar @ petua...


22-04-2011, wsa1973 komen :

as salam. nk tumpang tanya. filling dia tu bole ke klu kita guna jem? misalnya jem strawberi,peanut butter ke....


23-04-2011, Shah Jiehan komen :

Kali pertama saya buat keras. Then try buat lagik semalam..... Jadi gebu dan lembut. Tp bila kukus kali ketiga, naik bubble plak. Tudung dah balut dgn kain. Lagi satu filling dia jatuh ke bawah. Saya tak tau filling tu jenis camna. Yg saya beli kat kedai, kat plastik tu dia tulis Jem Blueberry. Btol ke tuh?


25-04-2011, KHADEEJA RAYYAN komen :

Salam, Alhamdullilah saya dah cuba resepi ni..sedap. Bagi pd anak n anak2 buah semua suka... Saya ikut resepi dr farah_diba.. terima kasih byk2 atas perkongsiaan ini..


26-04-2011, hazwani harun komen :

bleh sesiapa tlong sy bgtau dlm sukatan cwan sbb xder penmbang kt rmh..mmg nk try sngat ni..please~~


26-04-2011, b_jan81 komen :

salam..sy pn dh try apam polkadot ni smlm tp apam jd berat.x naik sgt.nak try buat lg..


26-04-2011, faizah_nizar komen :

aper beze sudu kecil n sudu teh? susu cair yang macam mana yer. macam carnation tu yer.


26-04-2011, aidah_fitri komen :

saya dh try buat apam ni... jd... comel dan montel2... hihihi.. tp bau telur kuat laa.... pastu mcm padat jerr..... x berapa lembut... bukan bantat... kenape yer.... bleh tulun sy nk buat yg lembut....


27-04-2011, arnie_ayuni komen :

saya buat semalam..hari ni bwk g ofis..sume puji sedap dan cute sgt...saya buat 5 kaler dan 3 perasa..dan ini percubaan pertama saya...suker sebab dia wangi sgt2...hehehe...dan sedap! tq yea pd sheely yg sudi share resepi... nak tempek picture..tp tak tahu mcm mana...


27-04-2011, Solehah91 komen :

Apam polkadot 2 cute sgt..bley bg rspi x??tringin sgt nk try


27-04-2011, mummyBugui komen :

salam..baru buat apam ni mlm..sedap n cute sgt..mcm cendawan kat ceta snow white..thanks 4 de resepi..:)


01-05-2011, rozitaqaseh komen :

salam,saya baru je buat td,nampak dot2 yer cantik,tapi kenape xgebu yer,klau ikut resepi yg diberi tu kene bancuh sekali arongkan,saya mmg xbukak penutup stimmer sampai mase yer,nak kene tutup gan kain gak ker,mcm mane caranyer,dan lagi 1 saya rase adunan ni kene letak asen vanila atau asen ros,pasal bau yer telor kuat sgt wlaupun saya dah asingkan pusat telor tu,ok ker klau saya letak tu semua,hrp kekwn dapat menbantu...


01-05-2011, rozitaqaseh komen :

walaumcm mane pun my garl suke sgt apam ni,tik...tik...jer dia ckp,saya nak cuba lagi sampai gebu dan wangi,terima kasih yg bg resepi yer....


03-05-2011, mieza12 komen :

sye nk tanye klu gune blender leh ke?nk pakai mixer x de la...


04-05-2011, Mummy Mulan komen :

nape sy buat x jd...sedey nyer...x taw la nape..tangan x seni kot...hu3


07-05-2011, faizah_nizar komen :

NAK TANYER. DOT2 DIA TU TITIKKAN PEWARNA ATAU ADUNAN APAM DARI KALER YANG LAIN


07-05-2011, faizah_nizar komen :

DAH ADER JAWAPAN UNTU Q SAYA. TQ


09-05-2011, anaz1977 komen :

Salam rozitaqaseh, adunan tu kena pukol sampai gebu dgn speed paling laju. lebih kurang 10 minit. dan memang kena letak esen sket. tak kira la esen vanila ke, rose ke. sya letak esen vanila. harap dapat membantu. mieza, rasanye blender tak leh guna sebab payah nak gebukan adunan.


09-05-2011, anaz1977 komen :

satu lg kawan2, api nak kukus kena sederhana kecik. jgn api kuat nanti dia merekah and senyum, jadi apam senyum pulak.... utk dot dot tu, guna plastik kecik, letak sikit adunan and potong kecik je hujung plastik. pastu picit atas adunan yg dah dipenuhkan tu.


09-05-2011, faizah_nizar komen :

first time buat makan ramai2. ank tengok loya dia. dia pelik tengok kaler. tapi biler dah makan, asyik minta lagi.second time buat dah boleh jual. hehheh. thanks owner resepi. dah jadi koleksi door gift. letak esen rose. wangi betul.


09-05-2011, yanajuhairy komen :

kali pertama bwt ok..tp sb xgn acuan lompang..apam jd kembg skt.. kali kedua bwt..knp intinye turun kebwh?pahtu melekat kat cup tu.. kali ke3 bwt..dh guna acuan lompang..tp nape cam lembek lak??basah jer apamku..huhuhu..tlg yer..


10-05-2011, Fiza Firdaus komen :

askum..saya dah try buat apam.. menjadi tp probnyer apam x cntik mcm dlm pic.. mgeleber dlm acuan smpai jd mcm2 btuk bujur dll.mcm mane ye??


13-05-2011, suerayaamir komen :

fiza:saya jawab ea?mule2 saya pun wat leper jer..kali kedua wat,dia ne letak dlm acuan apam yang plastik waner merah tu..pastu bru awak letak kertas cup cake berserta adunan dia.


13-05-2011, wati75 komen :

1st time buat apam ni x mnjadi...adunan menjadi buih....2nd time pn same....3rd time bru jadi...sy lebihkan sukatan tepung 260g dn gula 200g...tp mushkil la, intinye jatuh kebawah...dan bermukaannye ade lubang2 kenape ya? tp tetap sedap hingga menjilat paper cupnye...klo taruk filling nuttela lagi sedap....!


13-05-2011, suedanisya komen :

sue dah try buat.1st time.mmg jd..sedap jgn kata la..sampai tak terucap,sue letak inti strawberry,anak2 and my husband mmg suka. thanks for resepi.


16-05-2011, muni rosman komen :

saya dah banyak kali buat,mmg sedap tapi kenape intinye jatuh kebawah?..ade sesiape boleh tolong jawabkan..please..


17-05-2011, sarah yahal komen :

kak, nak tny cket,,, cam ner nak bagi apam nie tahan lamer yek??? nak kukus lamer ker atau nak letak pape ek??? sape2 bley tolong x??? plesss,,,


17-05-2011, alinali123 komen :

salam..kak da try byk kali ..ok cantik sgt.hehhe..tp knp x berapa gebu n lembut..mcm keras ckit la..nak buat mcmn yerk nak bg lembut n gebu?


17-05-2011, alinali123 komen :

salam..kak da try byk kali ..ok cantik sgt.hehhe..tp knp x berapa gebu n lembut..mcm keras ckit la..nak buat mcmn yerk nak bg lembut n gebu?


17-05-2011, IlhamBtho komen :

Hai! Sy member baru kat sini..memang dh lama cr resipi apam polkadot ni..tima kasih utk tuan yg bg resipi ni....


18-05-2011, ieda mohd salleh komen :

salam....ieda dah wt apom ni mmg sdap...tp ieda wt nape inti die trkeluar ye..(inti kaya)...nape ye...:P


18-05-2011, zuma komen :

Dah try buat tadi... letak jam strawberry. Gebus & tak berapa manis, cuma bila buat dot2 tu warna tak terang sgt & susah nak titik cair sgt kot.... Anyway thanx for the recipe.....


18-05-2011, hazlina.salam komen :

dah try buat semalam...rasa sedap....tapi kenapa bila masak apamnya merekah..?anyway thanx for the recipe..


20-05-2011, nazyana komen :

Salam, sy dah wat apam ni banyak kali. alhamdulillah. dah jadi business pon. mmg banyak dugaan nk wat apam ni. setelah try n error byk kali. sy pnye apam alhamdulillah. jadi cantik. kat sini sy jwb untuk soklan2 yg lazim yek berdasarkan pengalaman. 1) inti jatuh ke bawah: kne letak inti tu secara bulatan melebar macam gula2 lolipop tu. tak bole tinggi ke atas. sebab die akan berat, tu yg wat jatuh ke bwh. 2) permukaan berlubang: ini sy tak pasti btol atau tak. tp mengikut pengalaman saya, masa saya guna susu segar, mmg penuh lubang dan tak cantik. skarang sy guna susu cair saje. pastu tudung kukus tu kne tutp ngn kain kering dan selalu kne tukar. 3)apam merekah: klau pakai cup size s (cup almond london) letak dalam acu lompang yg kecik. baru tak merekah. kalau pkai cup size M ( letak dalam acu lompang yg besar) 4)apam bantat: sy selalu kukus ngam-ngam 20 minit. tak pnah bukak. alhamdulillah. tak pnah bantat. ok. hope dengan perkongsian ni dapat membantu rakan-rakan sume yek. minta maaf banyak2 kepada tuan punye resepi klau sy memandai-mandai. terima kasih banyak sebab share resepi yang menarik.


20-05-2011, ummi isma komen :

ada tak resepi apam ni yg tak sukat guna gram tapi guna cawan coz kat rumah tak de penimbang..


20-05-2011, ssmikie komen :

assalam..tdi sya dh cuba buat.alhamdulillah menjadi..tp sya ada satu soalan: knaper rsernya agak pahit n kurang manis? klu sya letak gula lebih sket menjadi x? tq..


21-05-2011, zu yahya komen :

1st time dapat resipi nie suka sgt sbb mmg lama carik resipi ni. sy dah buat n hasilnya mmg sdp tpi sy x letak inti pe pun..sedap gak! hubby suka sgt n suh buat lagi tpi kali nie nak letak intinyalah. terima kasih sbb bg resipi yg sedap n cute ni!.


22-05-2011, nanaiswan komen :

da lame intai2 resepi apam polkadot nie....cm nk wat esok jer...


23-05-2011, sheely komen :

ALhmdulillah....ramai yang dah berjaya buat....siap ada yg leh meniaga lg... bgus la tu....pada yang penah buat tp xjd....terus kn usaha anda.... pada yang baru jengok2 resepi tu,cpt2 buat....xrugi pon pasti cik abg n ank2 suka......


24-05-2011, lindanilai komen :

nazyana boleh tlg jawap tak nape apam saya tak berapa gebu camtu rasanya bukan bantat dia naik cantik tp tak berapa gebu. nazyana pukul bahan sekaligus semua sekali ke atau pukul telur & gula dulu? kalau guna size s kukus 20 minit juga ke?


24-05-2011, Acu 5559 komen :

salam..sorry sheely nk menambah ckit.. acu da try buat apam nie.. klu nk apam gebu linda leh kurangkn tepung jd 250 gm je..pas tuh lebihkan susu jd 160 ml.. InsyaAllah elok je gebunyer nnti... pukul adunan x jd masalah.. lebur je semua...hehehe kukus pun x yah lama sgt.. 5-10 minit dah cukup...


24-05-2011, shahdu komen :

salam .. 1st try tak jadi .. 2nd time pun tak jadi .. agaknya tak guna telur gred A. Ikut resepi boleh guna susu segar @ susu cair tapi doh jadi keras jugak ... kena pakai cup yg keras skit ke ... sy guna cup besa je doh jadi mengeleper ... mcm pau la plak ... telur mesti kena masuk peti ais dulu ke .. minta bantuan ...


24-05-2011, shahdu komen :

salam .. 1st try tak jadi .. 2nd time pun tak jadi .. agaknya tak guna telur gred A. Ikut resepi boleh guna susu segar @ susu cair tapi doh jadi keras jugak ... kena pakai cup yg keras skit ke ... sy guna cup besa je doh jadi mengeleper ... mcm pau la plak ... telur mesti kena masuk peti ais dulu ke .. minta bantuan ...


24-05-2011, Acu 5559 komen :

salam.. rasanya telur x jd masalah.. acu pun pakai telur biasa je tp masukkan dlm peti ais dulu.... cuba kurangkn tepung n tmbah susu..InsyaAllah jd.. paper cup tu kena ltk dlm acuan lompang.. baru cantik bentuknya..moga dpt membantu..


25-05-2011, iburahmat komen :

salam.....apa sebab masa kukus naik bila keluar dr kukusan kecut.....boleh x susu tukar dgn santan?apa sbb apam jd sengih.terima kasih


25-05-2011, Acu 5559 komen :

salam... selama acu buat..x pernah pulak jd kecut.. mungkin apam belum cukup masak dah diangkat.. pasal sntan tu acu rasa kurang sesuai utk apam nie.. nnti jd coconut blossom la pulak... hehehe..apam pecah sbb api terlalu besar masa mengukus.. guna api perlahan je..


25-05-2011, zuria5028 komen :

kalo kukus dlm periuk ns blh ker? nk tgu air mendidih dl ker?


25-05-2011, Acu 5559 komen :

x brp jelas..periuk nasi tu maksud zuria rice cooker ke? x sure pulak.. boleh cuba..cuma takut susah nk control kepanasan.. nnti apam boleh merekah.. x cantik le pulak...


25-05-2011, edarazak komen :

suka sgt semalam tgk resepi hari ni dh buat .... first time buat dh jadi .... suka3 ... tima kasih ...;)


26-05-2011, nazyana komen :

Salam. Rase Acu5559 dah banyak jawab kan. Cume sy pnye resepi. sy kekalkan sume yg sheely ajar kecuali gula, tepung dan baking powder. tepung sy pakai 270gram, gula 180g n baking powder tambah satu sudu lagi. Pastu perihal telur ni. Sy tak pasti nape kena letak dalam peti sejuk. ade sape2 leh jelaskn ke? sebab sy punye telur sy tak letak pn dalam peti sejuk. Tapi apam masih menjadi. cme tetap pkai gred A.


26-05-2011, umi liza komen :

filing tu ape? die jenis tepung @ cecair mcm susu? pastu cmna cara untk dot2 kan apam tu? please....jwb. sya nak try p benda filing tu pun x pena nmpak n guna. harap dala kwn2 yg sudi ajar sya


27-05-2011, lindanilai komen :

tq Acu5559 & Nazyana. Acu 5559 kurangkan tepung tak jadi mcm cair sgt ke? Nazyana kurangkan gula tp rasa still ok ke? mmg kukus 20 minit ke? coz saya kukus 15 minit.


27-05-2011, Acu 5559 komen :

thanks nazyana.. acu kurangkan tepung ssb klu ikut resepi asal nie, apam dia mcm liat sikit.. acu x kurangkn gula sbb acu rasa da x brp manispun klu ikut resepi nie.. buat linda. InsyaAllah.. x cair.. sdg elok je..cuba la buat...kukuspun x yah lama.. 10 minitpun da ok..


28-05-2011, Zureyn komen :

dah buat dah..tapi...macam tak cukup warna...jd tak cukup serlah colourful nya...tu ada rs pahit sikit..ngape ye..ada ..pewarna khas ke yg tak pahit...nak letak gambar tak reti .ada sapa boleh ajar cara letak gambar...tkasih


29-05-2011, izzann komen :

kena masuk dlm acuan juga ke even dah guna papercup?


31-05-2011, nazyana komen :

umi liza: filling tu inti. macam jem. leh letak kaya, strawbery, blueberry. klau g kedai buat kek, mmg ade. linda: kurangkn gula sebb rmai cust ckp yg sy wat skarang pn masih manis. ok jek. sy kukus still 20 min. tak pnah bukak sepanjang tu.


31-05-2011, nazyana komen :

izzann: yup.. still kne letak dalam acuan keras. sebab papercup tu leh lembut. t apam jadi kembang setaman.


01-06-2011, lyana_fly komen :

nak tnya kenapa filing dia jatuh ke bwh & bukannya duduk ditengah²..sy pakai filling blurberry/strawberry beli kat kedai bakeri..dia nyer filing tu cm cair ckt..ade beza ker sukatan cwn dgn gm?


01-06-2011, michi.taty komen :

betul tu lyana_fly... sy pun nak tau kenapa filling dia jatuh ke bwh bkn kat tengah2.. sbb waktu letak filing tu letak kat tengah2... bila dah kukus filing dia jatuh ke paper cup.. harap nazyana or Acu 5559 dapat tolong kami.. tima kasih...


03-06-2011, lyza2474 komen :

mlm nanti nak try...agaknya klu letak cream cheese sedap tak ?


04-06-2011, mcjue komen :

salam, sy dah cube 2-3 kali, br ok ... sampai budak ofis husband sy nak order... skrg dah start amik order sket2 la...tq sbb share resepi... nak tanye la, mcm mane nak bg apam ni tahan lame ye???


05-06-2011, puteri klang komen :

Thanks for the resipi...anak2 suka,sedap! Byk permintaan dari teman2


10-06-2011, nazattul shaida komen :

salam ,, kenapa mase kukus apam naik gebu sangat2 tapi bile keluarkan dari pengukus apam jadi kempis..


11-06-2011, ayna87 komen :

saya buat jadi tapi tak kembang sgt la nape ye


13-06-2011, Cik Ros komen :

tq shelly sedap sesangat.......tapi mcm mana saya nak buat utk laporan bergambar......nak la tunjuk aya punya apam polkadot.........


14-06-2011, fakhiraDZi komen :

yeay ! apam polkadot da jd <3 thanx 4 de resipi ea :D


15-06-2011, nienot komen :

syok sgt tgk apom ni..nk try ler...nnti ptg nk kuar bli bhn2...mintak2 jdik ler..


16-06-2011, mrs_kazaf komen :

kita dah buat n ada yang nak tempah... nak tanya, biasanye org jual brape RM ek? sbb bahan2 pun blh tahan mahal. hehe. kita buat saiz apam biasa tu, papercup dia saiz M rasanye..kira2 besar ukuran bawah botol susu yg biasa. satu adunan dapat dalam 30pcs je...tlg share ye sape2 yg dah menjual apam ni....


16-06-2011, mrs ruzana komen :

im new here.... br nk mencube resepi ni... hrap b'jaye... :)


20-06-2011, miZz d0nut komen :

apam ni bole tahan tak kalau tak makan terus?? kalau letak dalam peti sejuk bole x


21-06-2011, nazyana komen :

Salam, Sekadar membantu berdasarkan pengalaman sediri. Untuk filing yg jatuh ke bwh. Kena letak tepun 3/4 drpd cup. then letak filing tu secara putaran jam. so, bentuk die klau lihat dari atas macam ubat nyamuk. baru tutup ngan tepun semula. Untuk apam yang tak berapa kembang. Mayb air tak cukup panas n mendidih. before kukus. panaskan air dalam 20 minit guna api besar. mase nk kukus kecik kan api. Untuk menjual. Saya guna cup yg paling kecil. Satu adunan ni boleh dapat dalam 70 pcs. Saya jual 100pcs/RM25. tu pun dah balik modal.


21-06-2011, Mrs kerf komen :

ovalette tu ape yek..huhu


22-06-2011, Cik Ros komen :

Salam...malam tadi buat lagi untuk ke tiga kalinya he he...anak2 nak bawa sambutan hari guru pagi ni 22 jun 2011....buat 4 adunan pukul 4 pagi beru siap adussss......tapi berbaloi sesangat semua menjadi tersangat la gebu thanks shelly :)


23-06-2011, Nurull Na'im komen :

nak tanya..ovellete tu ape ye and mane nak dptkn ovellete tu??


24-06-2011, jey5156 komen :

minta resepi ye, tp lum sempat nak buat..tq tuan punye resepi..


26-06-2011, ana cupcake komen :

hai shelly... memang senang nak buat apam ni.. dan very tasty..kalau kita bakar dlm oven boleh x... tahan lama sikit... anyway...thnks for this resepi...


29-06-2011, nieda danish komen :

tolonggg..apam kmbg..lau ltak rpat2..kemet plak..knape yer...


30-06-2011, rahayu shafiee komen :

kalu tak nak bau telur kua, letak skit esen vanila bleh tak?


30-06-2011, rahayu shafiee komen :

kalu tak nak bau telur kua, letak skit esen vanila bleh tak?


01-07-2011, fatinj komen :

salam, sy nk tya..bila kukus apam tu, kita kna cover acu lompang tu dgn plastic wrap ke xpyah? nk cover sbb xnk wap air dlm periuk kukusan tu jatuh atas apam..takut nanti xlicin lak pmukaan dia..sy dah cuba wat kek kukus cover ngan plastic wrap masa kukus untk elak kek jd xpecah di pmukaan..jd sy tkut klau kukus apam xcover ngan plastic wrap,nanti apam xcantik..perlu cover ke xperlu sbnarnya ek?minta tlg sapa2 jwab ek....trima kasih..


03-07-2011, cik_ainy komen :

waaahh,,cute nye,,


03-07-2011, Daniawani komen :

Semalam dah cuba resepi, hepi sgt sbb 1st time buat terus jadi, anak2 suka sgt...thanks for the recipe....sharing is caring.


05-07-2011, oren2 komen :

SAYA DH BUAT DAH ARI SABTU ARI 2...DAN KALI PERTAMA BUAT PN DH MENJADI...MMG SENANG DAN CANTIK...BLH BUAT LAGI...TQ PADA TUAN PUNYER RESEPI...


06-07-2011, KIKI BHA komen :

sya dah try buat apam ni tapi apamnya mnjadi keras bila msak n mlekat kat cup cake nya. Tlong jwab.........


07-07-2011, samzx19 komen :

ovelette tu apa?


09-07-2011, nurain syafinna komen :

sy mmg slalu wat apam polkadot ni.mgm sedap.mcmaner nak bg tahan lame yer/


11-07-2011, milla1002 komen :

saya dah try buat sabtu baru2 nie.. first time buat dah menjadi.. cantik dan sedap sangat... tq pada yang punya resipi ...


11-07-2011, paripari merah komen :

sy dah bt apam ni byk kali. kali 1 n ke 2 ok bila dah kali ke3 polkadot jd hilng wrna pecah2 knapa ek? blh bg tips skit tq


11-07-2011, shairfan88@yahoo.com komen :

saya dh try...menjadi...tapiiiiii...dot2 nye x jadiiii....x cantikkkkk....help me plezzzz....


11-07-2011, mummy nadia mummy komen :

salam..bagaimana nak letak bintik-bintik tu..?ada ke..warna tu kena letak benda lain?


12-07-2011, azwashah komen :

nk tanya , kan masa nak kukus tu , panaskan siap2 atau adunan dh ad kt dlm periuk baru bukak api ?


12-07-2011, ajuzulaiha komen :

tq sheely. emmm resepi ni mmg mudah dan ringkas utk dibuat. itu hr masa buat, keluar je dr periuk kukus dh ramai yg sambar. kiut sgt, pada yg xde acuan lompang tu, guna je acuan biskut peanut butter, janji ada mende nk tampung cup dari mengeleber. emm elok wat bisnes nih.


13-07-2011, affiqah komen :

sy dah try wat bnyk kali..rs dia sedap cuma problem skang dot2 dia x jadi..bila kukus dia tenggelam..so mcm mana cara nk pastikan dot2 2 x tnggelam ms kukus?


15-07-2011, erynn erny komen :

sis bleh tau x ovallete 2 pe?n cmne nk wt apam 2 jd wrne wrni cm2?


18-07-2011, syafaizal komen :

Tertariknyer nak cubaa..asyik order jek..kena gak try nih..


18-07-2011, zero one tree komen :

baru tunjuk kat kawan sehari dah 57 org yg tempah dah lah sorang nak 3 bungkus pening aku nak wat


18-07-2011, junremy80 komen :

first trial...apam jadi mengembang dan jadile pelbagai bentuk..rupa2nya kena guna acu lompang...nnt nk try lg...


19-07-2011, nadzirah rafie komen :

salam..bru berjinak2 nk buat apam polkadot ni..cute sgt..nk tnya..piping bag tu bleh beli kat mana?di kedai kek ke?atau kat kedai mcm mana ek?pewarna tu pewarna mcm mana?jenama apa yg ok?


21-07-2011, mamaakib komen :

kak.. mcm ane nak tau die dah kembang erkk..???


26-07-2011, fashihah89 komen :

salam....npe apam sy jd keras ek??? adunan tu mmg mix skli ek???


26-07-2011, rosspink komen :

salam..saya dh try resipi ni..sgt mudah..1st try ok...siap bwk g keje jamu rakan2..hehe..tpi lepas beberapa kali cube...color apam polkadot sya jdi menurun..xseperti color bancuhan semasa adunan...xtau kenapa.boleh bantu sya..sya budak bru belajar...tq.


28-07-2011, susanna komen :

ovalette tu ape?.. nk cuba buat la nnt. hehehe


28-07-2011, roska komen :

resepi yang dah lama dicari...nak try wat tapi x tau menjadi ke x? napa x tunjuk step by step...


28-07-2011, ct_nqs komen :

kalau gune susu pekat mnis ley x?


31-07-2011, FitNazz83 komen :

Salam semua.....prtm kali bt dh jd adunan mmng gam x krs n x trlalu lmbt...kn ikt sukatan tue btl2 msti jd...skrg sy dh bt bisness rmai jgklah yg ordr..t.ksh...


05-08-2011, wataniahkayoon komen :

salam, saye cume nk tanya saya dh buat banyak kali selalunya mmg jadi tapi lately ni bila saye buat permukaan die berlubang-lubang.bukan d sbbkan air kukusan jatuh ke permukaan.die naik mmg gebu tapi permukaannya berlubang2 buat mukanya jadi hodoh.saya dh ikut semua caranya..kepada yg tau kenapa jadi camtu tolong bantu saya selesaikan masaalah..tqvm


05-08-2011, wataniahkayoon komen :

saya dh cube tuka dari susu sega saya pakai susucair..1st kukus cantik,menarik ko mmg tembam tapi masuk kukus yg kedua surface dia ada banyak buble,lembut tapi mukanya hodoh...tulun la saya nak wat camne..


12-08-2011, sheely komen :

salam semua kwn2....sori lah dh lme sgt xmenjenguk kat cini...... nk ucapkan terima kasih pada kwn2 yang sudi terang kan cara,bagaimana,kenapa aper sumer tu......klu xder kwn2 yg bantu terangkan,msti yg bertanya tu xdpt jwpan..... pada yg nk ubah resepi sikit2 xksh lah...yg pnting jd....tp sy mmg ikut resepi ni betul2.....n alhamdulillah mnjadi jer..... pada yang apam die berlubang bila msuk kukusan kedua tu,mksud nyer kain lapik kukus tu dah basah...kene tukar yg lain lah yer........ pada yang nk cara buat step by step,rse nyer kat resepi sy tu dah bg step by step kot..... pd yang filling jtuh ke bwh tu,mcm yg kwn2 len terangkan la....kena letak filling melebar.....xleh setempat jer...nnt filling jd berat,tu yg cepat jatuh kebawah...... pada yang xtau ovellet tu apa,leh cari kat kedai bakery.....kdg2 kat pasaraya biasa pon ada jual....die wrne kuning oren....


12-08-2011, sheely komen :

kepad ayang dah cuba resepi ni terima kasih dan tahniah.......pada yang belum mencuba lg,,....sila2 lah cuba....mmg senang nk buat....cuma memerlukan kesabaran.....


12-08-2011, tq_farah@yahoo.com komen :

mana nak cari ovalettte.. klw xda nk diganti dgn apa


15-08-2011, Norapolka komen :

X sabar nak try buat, cuti raya nanti nak try bt untuk rumah terbuka, tp saya masih lagi x faham macam mana nak titik kan polkadot 2. Guna adunan yang sama ke? Lepas tu just dot kan atas apam? Kena tenggelamkan skit ke ms dot 2? Pewarna apam 2 plak nak gunakan pewarna jns apa ya? Ada yg khusu ke? Terima kasih :)


15-08-2011, Norapolka komen :

X sabar nak try buat, cuti raya nanti nak try bt untuk rumah terbuka, tp saya masih lagi x faham macam mana nak titik kan polkadot 2. Guna adunan yang sama ke? Lepas tu just dot kan atas apam? Kena tenggelamkan skit ke ms dot 2? Pewarna apam 2 plak nak gunakan pewarna jns apa ya? Ada yg khusus ke? Terima kasih :)


20-08-2011, anisbatrisyia komen :

Salam..nk tya filling tu apa...nk cari kt mane yek...!!!!


22-08-2011, dang.anum49@gmail.com.my komen :

saya dah cuba buat apam anak2 suka 1time buat dah jadi sedap dan cantik lagi tq yang empunya resipi


02-09-2011, wanizmawati komen :

yang variasi baru...saya tak buat dot dot...saya buat lapis punyer.... rasanya ROCK...!!!! rupa pun ROCK..!!!


09-09-2011, nanaril komen :

sape boleh tlg..dot2 hitam tu pakai pewarna ape ye :)


11-09-2011, mijieadamluth komen :

kalau nak jual agak2 bape regenye erkk???


11-09-2011, r41494 komen :

Pada yang dah buat menjadi gebu mcm mana nak bg apam nie betul2 gebu? saya buat jadi keras. Masa masukkan tepung perlu terus pukul dgn mixer atau kacau pakai tangan bagi rata shj? Saya terus pukul dgn mixer nampak adunan mcm jatuh terus selepas dah pukul kembang pada mula2nya.


12-09-2011, raisha komen :

ovalette tue apa yer? selalunya boleh dibeli di kedai runcit biasa or kedai kek saja..mmg wajib letak ker ovalette tue?


14-09-2011, Sis wawa komen :

Urm....ptg smlm ade bt apam nie tp x jadi... Apam jd bantat n x naek pon... Xtau la knpe... Sy gune blender je...mgkin ke sbb sy gne blender apam sy jd x naek n keras... Urm...


14-09-2011, athirah@aisyah komen :

Alhamdulillah,setelah try byk kali skrg baru seminggu start niaga.cuma org komplain pasal inti jatuh ke bawah,dan Alhamdulillah dah baca penyelesaiannye kat sini tadi.terima kasih byk2 pada yg sudi kongsi resepi,syukran.


14-09-2011, athirah@aisyah komen :

sy pun nak tau.dot2 hitam pakai pe?


16-09-2011, fm lover komen :

asskm....blh bg resepi sukatan cawan...


19-09-2011, nar237 komen :

sheely...tlg bg sktan dlm cwan tok tpg n gula 2???sy nk try nie....


23-09-2011, linz_ali komen :

nak tanye bile da letak tepung..kena pukul lame ke kejap je..


24-09-2011, lady_effa komen :

raisya: ovallete tu penstabil utk kek span@apam ni.. warna oren de jual kat pasaraya bhgian bakery ni.. linz: pukul sampai nampak sebati lbh kurang 1-2 minit gitu..


25-09-2011, athirah@aisyah komen :

wat byk kali pun susah nak bg apam naik cantik jer....letih


26-09-2011, Arsenally komen :

Alhamdulillah jumaat lepas dah cuba buat. Resepi ambil kt blog. Tp teknik2 baca kt sini..mmg menjadi. Bila mengedot dan mengepam kali ke2 dah lancar :)


26-09-2011, izzaiff komen :

kalo susu segar tu bancuh susu anak je agak2 menjadi tak?rasa cm nk buat skrg tp susu segar xde..susu cair pun xde...susu anak je ada..huhu


26-09-2011, athirah@aisyah komen :

baking powder 3 TSP or TBSP?sbb pakai TSP sik x naik jer


27-09-2011, chikadakbiru komen :

saya pakai 3 tsp...naik elok ajeee...cuma tang ovelete saya buh 1 sudu makan...bagi gebuu sikitt... :)) dh cuba resepi ni memang besh..


29-09-2011, athirah@aisyah komen :

oo,gitu yek,mekasih tlg reply


08-10-2011, ibufiza komen :

mmg jd n cantik..so cute tapi mcm mantad sedikit..rasa cam x gebu


08-10-2011, 730502016120 komen :

tolong jawab pewarna jenis apa nak guna ya?....pewarna apa yg berwarna terang tu? tolong le jawab?hehe....


10-10-2011, Suziey Rafie komen :

sy dh 2 kli buat..tk jd2 lg..adunan jd buih2..lpas kukus je apam sy jd cm kuih apam biase,tk gebu pn..die melekat kt cup tu..cm ner nk bg gebu? ke mse pkul telur dgn gula tu nk kne lama n bg kembang sgt? brape min nk pkul bg kembang tu? ad sape2 leh tlg sy..?


10-10-2011, osazkek komen :

colour ful nyer... ctk time kceh utk resepi nie...^_^


12-10-2011, salinda komen :

cantik dan senang..1st time wat menjadi..anak2 pun suka..pasni xyah beli..wat sendiri jer


15-10-2011, wawanajwa komen :

saya dah cuba...jadi..huhu..tp nape die bile dah msk ade gelembung2 udara?sb sy dh masuk dlm paper cup awal2 ke sblm dikukus?


19-10-2011, DAHLIA78 komen :

salam sheely.....saya sudah mencuba resepi ni..alhamdulillah manjadi walaupun ini yg firts time i buat..my hb n anak2 i suka sangat..lepas kukusan pertama je dah habis ...memang best sangat resepi ni...pas ni i boleh lah wat sale pulak.....thaks 2u...


19-10-2011, Sagilee57 komen :

Salam sheely, saya nak try buat but tak ada mixer guna whisk bolih? Berapa lama nak whisk? Tolonglah saya.


21-10-2011, ayang77 komen :

my SIL mmg berjual apam nie..dan saya sndri bbrapa kali buat..hasilnya x cantik..lastly mnta nasihat SIL, dia bgtau..telur mmg nk yg sejuk...dan susu tu..kene dlm suhu biasa..that mean..kalo uolls smpn dlm freezer..kna defrost dulu..susu sejuk tuh yg mmbuatkn apam nie x menjadi seperti bantat..surface berlubang2 selepas di kukus..


27-10-2011, uminadia87@yahoo.com.my komen :

pertme kali wat semlms trus mjd rse best sgt tp gambo x upload lg...tp npe apom sy rse kenyal erk n x gebu laaa...


27-10-2011, sharifah_hasan@yahoo.com komen :

Terima kasih, sy baru cuba sekali dah ada orang order. Sgt2 berterima kasih dgn anda. recipe sedap dan tidak terlalu manis. Sy ada cuba bubuh filing spt strawberry dan blueberry. mmg sedap/ T.kasih teramat sgt.


28-10-2011, yanjihan komen :

salam...tumpang tnya...pewarna brand apa yg digunakan untuk buat apam polkadot ni...?


04-11-2011, wanhusna komen :

kena pukul telur sahaja dulu hingga betul2 gebus baru masuk bhan lain kalau tak saya buat selalu jer mendap...adoiiiiii


14-11-2011, Yushaiza komen :

macam mana nak antar gambar?


16-11-2011, palim komen :

macam mana nak dapatkan rasa yang gebu ?adakah perlu dipukul dengan laju?


16-11-2011, shimamanja komen :

nk tya apam ni trs kukus dgn cup nya @ kena guna acuan ....


23-11-2011, noritawati ramli komen :

kalau x letak filing ok gak kan? sy x suke manis2..


23-11-2011, noritawati ramli komen :

ok..dh ada jwpannyye..ape pun kene baca keseluruhan komen..jawapan semua dh tersedia :)


24-11-2011, noritawati ramli komen :

alhamdulillah..prcubaan prtama tus menjadik..x reti nk upload gambar la...mcm mana ek?


24-11-2011, syimma komen :

~ nOritawati .. klik kt TULIS LAPORAN sebelah pic resipi tuh ...


25-11-2011, khairinaku komen :

Nk ty, bp lame erk tahan apam nih???


25-11-2011, khairinaku komen :

Nk ty, bp lame erk tahan apam nih???


28-11-2011, nananina komen :

salam semua utk yg bertanyakan perwarna apa nak dgunakan n bagaimana cara nak dptkan warna hitam, saya gunakan pewarna starbrand dan utk dptkan warna hitam campurkan warna merah+biru=hitam..... harap dpt membantu :)


29-11-2011, azayu8787 komen :

amboi rmai giler pmnat apam ni trmsklah sy.. he3. Nak try wat gak la..


01-12-2011, ayu8698 komen :

NAK TANYA..APERSAL AYU BUAT NI KADANG2 AKAN ADER MEREKAH KAT TEPI2..ADUHAIII YG LAIN OK TP AKAN ADER YG MEREKAH..HELP ME PLZ.. ADD ME AT cik areyou ashikin di facebook


05-12-2011, bella87 komen :

salam.sy tak pernah jadi bile buat apam polkadot ni.bau die jadi hanyir walaupun da letak esen vanila.lepas tu..bile sy kukus...terus die penyet.


08-12-2011, asse komen :

salam. tuan empunya resepi, saya nk tanya la sket. saya dh try buat apam ni. 1st time saya gunakan pewarna yg terang (2 3 titik) utk nampak cantik mcm org2 lain buat. tp berbau sampai rasa x lalu nk makan. esen vanila dh letak. 2nd time buat saya kurangkan pewarna (1 titik saje) br boleh makan. itupun masih ada juga bau tu. nk buat mcm mana ye??


09-12-2011, blazier komen :

saya dah cuba resepi ni... menarik dan sedap.. sy gune kan blender utk bancuh adunan dan apam jd. tapi bile saya gunekan mixer apam tu jd byk bubbles bile dah masak jd bersarang/belubang2 xcantik.. np bley jd mcm tu dan ape yg ptt saye buat?


12-12-2011, anis&ayu komen :

cam na nak carik dia punya cupcake tempat saya susah nak carik saya cuba wat yg cupcak wat cornflakes tu x jadi bab besar pastu warna dia ishhh buruk gila pastu nak cari dia punya inti tu susah boleh tlong saya x


12-12-2011, z_qemma komen :

ovalette tu apa yer? mana nak cari? packaging dia camana nak cam?


15-12-2011, hidayamansor@yahoo.com komen :

Ada sesiapa yang pandai ada Facebook x? saya nak add. Tak berapa paham la . Tolongggggggggggggggg


23-12-2011, use anne komen :

camne nk wat dot2 kat apam tu x..??


25-12-2011, zarinazaiton komen :

nak tanya sikitlah ovallette tu apa dan kalau kita nak letakkan inti dalam apam boleh x inti apa yang sesuai.....???


28-12-2011, shahani kaf komen :

alhamdulillah..da buat bnyk kali..siap bawa pegi umah mak..lepas tu adik beradik yg lain pun nak belajar buat..kita plak jadi cikgu nya..hehe..terima kasih banyak2 atas ilmunya..semoga tuan punya resepi ni mendapat keberkatan didalam kehidupan seharian..


01-01-2012, datul akma komen :

sya dh buat apam polkadot ni..dh bnyak kali buat dn siap ambil tempahan lg untuk kenduri kendara...mmg sedap tp nk buatnya xmnang tgn..ank2 pun dh pandai buat..


16-01-2012, jaja_kuntum komen :

nak tya apsal ye apam saya jadi mendap ? tk tembam ? istilah kek senang ckp 'bantat'....lps tu rasanya agak berat...tk ringan....apa yg tk kena ye...sapa2 boleh jelaskan tak ? soklan saya... adunan tu masa nak isi dlm papercup kena penuh or separuh saja ? tepung gandum tu kena ayak dlu tak ?


16-01-2012, nurul amyza komen :

assalammualaikum sis saya nk tanya..haritu saya dah try buat apam ni ..bahan2 ok semua cukup...dot2 pun jadi jg cuma knapa ye apam saya tu klu sejuk jd keras hihi..sebab terlebih tepung ke atau ada cara nak bg adunan tu jd lembut..plz help me...minat sgt dgn apam ni...


21-01-2012, sheely komen :

sekali lagi saya menjengah kesini setelah sekian lama nyer xmenjengah....sori kepada semua yang bertanya kan soalan tp xsmpat nk jwb....kepada yg tolong jwbkan soalan tu sy ucap kn terima kasih..... kepada yg tanya knpa apam merekah jwpan nyer : kalau kukus tu jgn guna api yang besar...nnt apam cmfirm merekah.... kenapa apam keras/xgebu: mungkin terlebih tepung...cuba kurangkan sikit tepung tu dan pastikan pukul telur tu hingga kembang dan warna putih... filling jatuha bawah : filling tu sebenar nyer berat....kalau buat tu cuba letak adunan hampir penuh cup baru letak filling dan kalau boeh biar merata sikit supaya die xberaat di tengah2..kemudian penuhkan cup dgn adunan dan terus kukus....jgn tunggu lama takut filling tu kebawah... apam tahan berapa hari : apam yang sy buat biasa nyer akan habis pd hari yg sme jugak...jd sy xpasti apam akan tahan selama berapa hari...tp mungkin 3-4hari... saya harap sy dah jwb semua pertnyaan dan harap kwn2 semua phm pd penjelasan sy...tq....


20-02-2012, cayunksya komen :

salam..sy dh try bt apam nih!menjadi!dapat byk plak 2.kwn2 sumer ska bla bwk ke tmpt kija.apam sy thn byk ari jgk la..cuma pastikan letak dlm bekas tul2 la..nnt nk bt lg lah!thanks 4 the resepi..


11-03-2012, maganda1966 komen :

1st time buat..menjadi..seronok gilerr...thanks sheely...:)


19-03-2012, nanalunina komen :

kalau sukatan ikut cawan cmne ye?nk timbg tepung,penimbang xde.xtau berapa banyak nak guna..help....


27-03-2012, erin maziz komen :

saye wat dot dot nye xberpe cntik lah.ade care nye ke


27-03-2012, put3_semi komen :

saya pun dah try buat apam ni.. mmg cantik.. tp bl dh kukus utk kali ke empat dia start berlubang... pening gak.. nnti sy nak try guna susu cair plak..harap2 menjadik... risau..


28-03-2012, pats0605 komen :

sye pun dh wt apam polkadot ni,cuma x smpat nk ambik gmbar..


13-05-2012, eila_ahmad komen :

salam.. nk tnye,sye da wt apam nie.. sume okey cme knp blew da siap msk tg0k wrne d0t2nyer b'cmpur jd 1 wrne shje.. n sgle c0rak yg d'buat tr0s hilang.. bhan nk buat d0t2 tu gune pwrne len ke gune adunan yg same cme b'lainan wne sje?? b0ley bg tips skit x bg spe2 yg dh m'jd buat apam nie..


13-05-2012, eila_ahmad komen :

salam.. nk tnye,sye da wt apam nie.. sume okey cme knp blew da siap msk tg0k wrne d0t2nyer b'cmpur jd 1 wrne shje.. n sgle c0rak yg d'buat tr0s hilang.. bhan nk buat d0t2 tu gune pwrne len ke gune adunan yg same cme b'lainan wne sje?? b0ley bg tips skit x bg spe2 yg dh m'jd buat apam nie..


13-05-2012, eila_ahmad komen :

salam.. nk tnye,sye da wt apam nie.. sume okey cme knp blew da siap msk tg0k wrne d0t2nyer b'cmpur jd 1 wrne shje.. n sgle c0rak yg d'buat tr0s hilang.. bhan nk buat d0t2 tu gune pwrne len ke gune adunan yg same cme b'lainan wne sje?? b0ley bg tips skit x bg spe2 yg dh m'jd buat apam nie.. bb t'ingin sgt nk buat n tr0s m'jd..


13-05-2012, eila_ahmad komen :

salam.. nk tnye,sye da wt apam nie.. sume okey cme knp blew da siap msk tg0k wrne d0t2nyer b'cmpur jd 1 wrne shje.. n sgle c0rak yg d'buat tr0s hilang.. bhan nk buat d0t2 tu gune pwrne len ke gune adunan yg same cme b'lainan wne sje?? b0ley bg tips skit x bg spe2 yg dh m'jd buat apam nie.. bb t'ingin sgt nk buat n tr0s m'jd..


13-05-2012, eila_ahmad komen :

salam.. nk tnye,sye da wt apam nie.. sume okey cme knp blew da siap msk tg0k wrne d0t2nyer b'cmpur jd 1 wrne shje.. n sgle c0rak yg d'buat tr0s hilang.. bhan nk buat d0t2 tu gune pwrne len ke gune adunan yg same cme b'lainan wne sje?? b0ley bg tips skit x bg spe2 yg dh m'jd buat apam nie.. bb t'ingin sgt nk buat n tr0s m'jd..


18-05-2012, ross84 komen :

eila_ahmad...tlg jwbkan ye...guna adunan yg sama utk wat dot2 2...asingkan dan mskkan dlm piping beg...potong kecil pada hjg piping...


18-05-2012, ross84 komen :

eila_ahmad...tlg jwbkan ye...guna adunan yg sama utk wat dot2 2...asingkan dan mskkan dlm piping beg...potong kecil pada hjg piping...


09-10-2012, rohaya682 komen :

terima kasih banyak-banyak pada tuan punya resepi....hehehe dh cuba wat anak2 cakap sedap tapi ada sedikit keras. This week nak cuba lagi ar


13-01-2013, hazwanie nazihah komen :

sy nk ucapkn time kasih kpd tuan punyer resepi.sy dah try buat apam ni td utk majlis hari jadi anak sy.mmg sdap..suami n anak ske sgt..sbb ia colourful..tq kak..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd