resipi juns11 "/> My Resipi: resepi Nasi Lemak Terengganu Google+

oleh: sitiazma Nasi Lemak Terengganu

Nasilemakikan

Nasi Lemak Ikan Tongkol adalah masakan Terengganu. Di bawah hanya resepi untuk ikan tongkol masak pedas sahaja. Untuk membuat nasi lemak sila rujuk resipi juns11


Created on : 12-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sitiazma




Bahan-bahan ( 5-6 org )

  • 1 ekor ikan tongkol yang besar - dipotong keping-keping besar.
  • Segenggam cili kering (ikut suka pedas)
  • 3 ulas bawang putih
  • 5-8 ulas bawang merah
  • sedikit sos tomato
  • sedikit belacan (kalau ada)
  • air asam jawa
  • garam,gula sesedap rasa

Cara-cara

  1. Kepingan ikan tongkol yang telah dibersihkan dimasukkan ke dalam periuk. Masukkan air hingga tenggelam. Tambah sedikit garam dan 2-3 keping asam keping/gelugor. Rebus sampai mendidih. Angkat dan ditoskan. (jgn lama takut lembik)
  2. Goreng ikan tersebut dlm minyak. (supaya ikan pejal dan tidak hancur)
  3. Bawang putih, bawang merah, cili kering ditumbuk atau dikisar.
  4. Dlm kuali yg lain-panaskan minyak. Goreng bahan-bahan kisar tadi hingga garing.
  5. Masukkan belacan,air asam jawa,sos tomato, garam, gula.
  6. Masukkan ikan dan bawang besar yang dimayang.Masak sehingga bawang besar layu. Bolehlah dimakan bersama nasi lemak.

Tag










Laporan Masakan Bergambar (1)

Nasi_lemak
22-07-2008
Menu breakfast hjg mgu lps. Hb kata sdap... Oklah 2 !!!!!
Laporan oleh: Mama Adam

Komen (15)

12-03-2007, princessharyati komen :

alamak sedapnya ikan tongkol sambal ni buat i terliur... mcmana lah i nak mkn ikan tongkol sb kt sini ikan tongkol ye saiz anak ikan yu, besar ya amat...hehhehehhehe


12-03-2007, Mat Gebu komen :

sedapnyaa.....dalam peti sejuk mat, ada seko lagi ikan tongkol..leh cuba nie....siti rebus ikan tu dgn asam keping dgn garam je ye...tak payah bbuh lengkuas atau halia ke?


13-03-2007, sitiazma komen :

princess-tak boleh beli ke 1/3 dari ikan tongkol besar tu? buat sambal telur jelah gitu..heheh


13-03-2007, sitiazma komen :

Ya Mat. Garam dan asak keping jer-tu pun saya microwavekan. Senang jer.


13-03-2007, princessharyati komen :

berapa minit sitiazma microwavekan ikan tu?... boleh beli 1/3 tapi potong keping2 pun besar nya lebih dr tapak tangan gak...heheh biasalah ikan laut dalam


13-03-2007, sitiazma komen :

princess-saya microwave 2X 10 minit. Saya masak dengan microwave selalu pause, then check. At least awak makan ikan fresh-dari saya yang entah berapa bulan ikan tongkol tu dlm ais. :)


25-04-2007, cutevirus8 komen :

ish.. this is my father favourite food... kalo my mom buat nasik lemak tp tak masak sambal nih, langsung takmo jamah. tak besh katenyer.... tp mmg besh pung... terliurnyer..... mak!! cute nak nasik lemak ikan tongkol boleh?!!!


14-07-2007, uyoi komen :

eeeee!!!!!! sedapnye!!! dah lama tak mkn nasi lemak terengganu! dulu mak rajin buat. balik msia ni nk kena suruh mak masak la hehehehe


09-09-2008, farin-me komen :

sedap nasi ni!Bangga jadi orang terengganu!nyam..tiap2 pagi boleh makan nasi lemak!


20-10-2009, alia@ummi komen :

ikan tongkol td,kalu terus goreng xpayah kukus leh x?


19-04-2011, rubynua komen :

eeiiii.. beznyer...


23-09-2011, aliafasiha komen :

erm besnyerr...slalu yg mak saya buat dia rebus ikan 2 x pakai banyak air...sedap sngat..tapi yg ni pn macam mnarik je,,,jap agi nk cube!!!


23-09-2011, Mr nice guy komen :

jangan marah,,,,ayah tiri laki mak kawan saya pun buat cam ni jugak,,,,,,,sedap ni,,,cuba la,,,,,


07-12-2011, mamacute komen :

kalu tak rebus ikan tu, nanti tekstur dia lain, tak sama, rasa pon lain, ni lauk ns lemak kegemaran mama sekuarga!!mmmm yummy!!


06-05-2012, aziera honey komen :

kalau ikan tongkol....ditukar dengan ikan lain bleh kan........saya alahan dengan ikan tongkol nie.......mmg teringin nak mkn......


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu