Google+

oleh: abby_R Ayam masak Buttermilk

100_3013

resepi yg sgt mudah dan sedap


Created on : 23-01-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi abby_R




Bahan-bahan ( 3 org )

  • 3 ketul chicken breast di potong kecil2 3 sudu besar butter 2 ulas bwg merah di tumbuk 1 ulas bwg putih di ketuk 6 biji cili padi di hiris nipis ( ikot kesesuaian pd sape yg suke pedas boleh tmbh lg ) daun kari dlm 15 helai susu cair secawan
  • 2 sudu besar tepung jagung di campur dgn 2 sudu besar tepung gandum.utk menggoreng ayam..kalau mls nk goreng send..boleh beli popcorn chicken kat peti sejuk beku mane2 hypermarket.hihihi...

Cara-cara

  1. 100_2946
    1. gaul ayam yg dah di potong kecil2 tadi dgn sedikit serbuk kari. 2. salut kan ayam dgn tepung.kemudian goreng dan ketepi kan. 3.panas kan kuali dan masuk kan 3 sudu besar butter.tunggu hingga butter mencair. 4. masuk kan bawang merah tumbuk,bawang putih,hirisan cili api dan daun kari. 5. kacau tumisan hingga naik bau wangi.dan boleh laa tuang kan susu cair.gaul rata. 6. masuk kan ayam goreng dan kacau.letak garam secubit. 7. bila kuah dah nampak sedikit pekat dan creamy..boleh laa padam kan api dan sedia utk di hidang kan.

Tag

ayam









Laporan Masakan Bergambar (10)

100_2945
27-01-2011
bahan2 nyer
Laporan oleh: abby_R
100_2946
27-01-2011
time menumis
Laporan oleh: abby_R
100_2947
27-01-2011
dh naik bau wangi,tuang kn susu cair.
Laporan oleh: abby_R
Dsc02251
30-01-2011
saja suka2 bt ratah mcm tu jer, xmkn ngn nasik pn, guna alphabet nugget je instead og guna isi ayam sbb bt utk anak2, mmg sedap kebetulan ada cheese so masukkan skali bertambah la creamy & cheesy jd terpekat skit..nyummy!
Laporan oleh: aa_iezah

thanx sudi try....nti abby pon nk try laa buh keju jugak..hihihii..

1b
23-02-2011

Laporan oleh: princessharyati
Dsc00365
18-03-2011
Thks Abby, for the recipe!!
Laporan oleh: Rina Marrinna
Image
22-10-2012
Lunch ari ni..tq recipe's owner..
Laporan oleh: nat_rashid
Image
22-10-2012
Lunch ari ni..tq recipe's owner..
Laporan oleh: nat_rashid
140220131118
15-02-2013
inilah dia...buttermilk chicken sy.terima kasih atas resepi ini
Laporan oleh: mummy_jack
Photo-0038
08-07-2013
Percubaan pertama...
Laporan oleh: nani79

Komen (13)

24-01-2011, aa_iezah komen :

ni yg mcm kt the chicken rice shop tu ker? leh try bt esk, nmpk cam sedap..


24-01-2011, nadyaamir komen :

yang ni pakai susu fresh milk ke? n ayam tu gaul ngan tepung apa before goreng? :D


24-01-2011, acha komen :

salam abby_R,nmpk mcm sedap..saya suka kalau masak guna butter2 ni,hehehe...mlm ni nk try lh utk mkn mlm dgn hubby dan ank2..simple je,bhn semua ada,jd senang lh nk buat..thanks abby..


27-01-2011, abby_R komen :

resepi ni abby slalu mkn kat nyonya meal kat epot...tanye dia nk wat cemaner..dia kater guna butter dgn susu je...org meniaga mane nk reveal dia nye secret kn...so mse msk tu saje buh bwg merah ngan bwg putih...basic tuk menumis kn..then campur sumer bahan2 tetibe jadi rasa sebijik mcm yg si nyonya tu masak plak...hihihi...sg simple dn sesuai tuk org bujang cam abby ni :)


27-01-2011, abby_R komen :

iezah : abby tatau resepi ni same ke x dgn CRS tu..sbb jarang makan sane...try laa...hopefully awk suke :) nadya : ni guna susu cair jek...abby gune susu sejat marigold jek..ayam tu plak golek2 dgn tepung gandum mix ngan tepung jagung. acha : sudi2 laa try resepi yg sgt simple ni...harap2 awk dn kuarga suke :) ....


28-01-2011, abby_R komen :

nk masuk kn gmbar cara2 ni kat sebelah ni tp dpt masuk 1 jek..so the rest abby buh je kat laporan masakan atas ni...hopefully membantu :)


28-01-2011, nadyaamir komen :

thanx abby! sedap sedap! dah try.. heheh


28-01-2011, norhaini6036 komen :

sok nak try la... cam sedap je..


28-01-2011, alin aimal komen :

abby, klu saya pnya resepi simple sgt.cara ayam d grg sama. cuma rencah butternya,saya cuma guna butter,cili padi n daun kari.cairkan butter,masuk cili,daun kari n masuk ayam gaul rata.bila dh rata taburkan susu tpg,gaul rata n tutup api


02-02-2011, abby_R komen :

ooo..yg alin punyer style ni masak style kering ye?....yg style ni abby slalu gune tuk buat udang goreng butter...mmg sedap..tp still abby buh shallot ngan garlic jugak. dn x bubuh susu.


30-06-2011, zuliza09 komen :

dah lama cari resepi ni, penah makan kat century club k box kat summit, sgt2 sedap... nak trylah, tapi kena g pasar beli ayam dulu... thanks for de resepi... =)


02-12-2011, SukaMamam komen :

Susu cair tu fresh milk ke?


15-02-2013, mummy_jack komen :

yeay...1st time masak dah jadi.sedaaaap sgt!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd