Google+

oleh: junjs11 Roasted chicken

Picture_1003

got this from zu's blog...jun makan ngan nasi ayam. nice n simple recipe..


Created on : 06-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 4-6 org makan )

  • 1 ekor ayam-potong 4
  • 100ml air
  • 150ml sos tiram
  • 50gm brown sugar
  • 2 sudu besar rempah 5
  • 1 ulas bawang putih besar-tumbuk
  • 1 in halia-tumbuk
  • garam
  • bijan
  • minyak bijan

Cara-cara

  1. Gaul ayam dengan garam.
  2. Dalam periuk, didihkan air, soso tiram, gula, rempah 5, bawang putih n halia.
  3. Tuangkan sos atas ayam, perap 10min. Kemudian balikkan ayam dan perap lagi 10min.
  4. Tabur bijan dan percikkan minyak bijan atas ayam dan bakar selama 30-40min atau hingga masak.
  5. Lebihan sos perap tadi, didihkan semula, tambah sedikit air. Boleh dijadikan pencicah untuk ayam tadi.
  6. *Jika suka, masak nasi spt nasi ayam biasa dan makan dengan roasted chic ni bersama sos cili dan timun/tomato..jadilah nasi ayam roasted..

Tag









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (6)

06-03-2007, Ayu61279 komen :

adehhh k.jun...sedapnya!!! ni sure lunch 4 today kan...tak pun dinner mlm td.iisskkk...


06-03-2007, hzasabrina komen :

hehehe..kjun ni msk sedap2..leh post kt kita x?


06-03-2007, hby(v) komen :

kk jun..rempah 5 tu macamane ye..?


06-03-2007, rrozie17 komen :

a'kum..saya pun baru gak dalam myresipi ni...yea la, rempah 5 tu apa?


06-03-2007, junjs11 komen :

heee..dinner mlm tadik la ayu. haiza..ni kes x nak masak byk lauk sbb akak ade problem fridge rosak, keh3..so, x d tmpt nak simpan brg basah. this week masak sempoi2... hby(v) n rrozie..rempah 5 or 5 spiced powder, biasa digunakan dlm masakan cina..ade dijual kat supermarket2 kat bhgn rempah2 dlm botol2 kecik/pkt. kaler brown gitu..mcm serbuk2 jintan..nnti akak try letak kat glossary


07-03-2007, alma komen :

adeehhh jun, kalo my kids nmpk ni, dan2 tu soh i masak (phew!!). kitarang w/end usually wat nasi ayam/lain2 yg simple, nnt nk try lauk juns dgn nasi ayam kitarang le :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu