Google+

oleh: ida Sos popia

Dsc00814

Kesedapan popia bergantung pada sos nya..check it out...


Created on : 27-06-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ida




Bahan-bahan ( bape org pon boleh.. )

  • Cili kisar
  • Kacang tanah dikisar
  • Sdkt gula
  • Sdkt garam
  • Air asam jawa/asam keping
  • Sdkt tepung jagung utk memekatkan sos

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk
  2. Masak sampai likat/pekat.Siap








Laporan Masakan Bergambar (2)

Sos
02-07-2006
macam sos yg jual kat pasar malam
Laporan oleh: yani
Sambal_popia_010
13-02-2010
Terima kasih..
Laporan oleh: halida

Komen (29)

27-06-2006, honey komen :

dah lama cari resepi gini.. bolehlah try nanti


29-06-2006, robyah komen :

last nite I buat sos ni. Cicah with cucur udang...ermmm mmg sedap, walllaaa.


05-09-2006, lyna komen :

x payah letak bawang putih k?


14-09-2006, Ruse komen :

a..a..aper2 bawang tak payah letak ker???


23-09-2006, fiza komen :

ehn.. nak buka puasa dengan mak mentua cubalah resipi nie


30-09-2006, ida komen :

resepi ni xyah guna bawang...


02-10-2006, hafieza99 komen :

Nak tahu ...gunakan cili kering yang dikisar atau cili hidup yang dikisar....ada orang gunakan cili hidup


06-10-2006, mamasukamasak komen :

nak kena letak air ker..atau air asam jawa tue..letak banyak


08-11-2006, liza komen :

AHAD NI I NAK BUAT OPEN HOUSE... SO BOLEH LEE I CUBA SOS U TU... RASA MACAM SEDAP.. TQ.. KALAU OK KWN2 KATA SEDAP NANTI I MAKLUM U K.. TQ


30-01-2007, nrul_zul komen :

nape tak de sukatan. nk try wt... bagi la sukatan yang tepat


31-01-2007, anisah abdul rasid komen :

sukatan bahan tak ada ka?saya tak biasa buat macam mana nak agak bahan bahan tu.


16-04-2007, atika komen :

biasa buat mesti letak bwg putih, yg ni takde plak...hmm...kena buat ni nk rasa kelainan..


20-04-2007, kiki_style komen :

sos ni kalau cicah dengan cekodok pun sodap niiii...hehehe


17-05-2007, zulhaslina komen :

sos ni bukan macam kuah pecal ke?


02-08-2007, mikicawa komen :

kwn saya berjual popia basah ni..tapi dia guna cili kering dan udang geragau(yg kecil tu) blend sekali dgn air asam dan masak..campur je garam gula secukup rasa...selalu cuba dan rasanya memang sedap..


10-01-2008, cha komen :

basenye..org wat sos ni x de sukatan..cha pon sllu wat sos sdri..x pnh sukat2..tawakal je..hu9!! yg pnting cili 2 ne msk lame.. coz tkot sakit perut lak t..mane2 resipi sos ni lebih kurang je..


29-05-2008, melati nuri komen :

sy wt popia tp xpandai wt sos dia n dgn resipi nie dpt la sy wt sos dia.thank k.ida


23-06-2008, aisyhana komen :

mak saye biase buat..gune nisan(gula melaka) ganti ngan gula.. rasa kelainannye...


06-12-2008, Mamalyana komen :

Kalau mama x letak kacang tanah ok x? I don't really like kacang... not with popia.. kalau ngan cucur udang ok la...


14-02-2010, YoN_NoSe komen :

yg sebenrnye bawang ni x de efect pe pon jgn ambl berat klu x de bwg x leh msk k kite kne bljr sesuatu yg simple tp sedap i2 lebih penting biar r model murah tp sedap org akn respect


14-02-2010, YoN_NoSe komen :

lpe sy nk g tw anda semua klu nk membuat thai sos lak sng je cili basah cuka tpg jagung air dh siap simple je x ssh sbnenye nk bt thai sos sbb resepi ni sy try sndri ms nk final exm time2 mmg sy tgh sengket jd timbul lah idea ni so mmg alhmdlh jd


25-02-2010, pyda komen :

ia..kesedapan popia adalah sos nya...hmm..lg sedap letak tomato..hmm tq..


17-12-2010, sembilang komen :

mesti cuba....


07-03-2011, Rynda komen :

yea2..dh dpt resipi sos...dh lame nk wat..tp carik2 resipi cm byk sgt bhn..sbb eyqa rase xde la byk sgt bhn nyer..so yg nie its suitable! waalaah..


07-04-2011, ainie5577 komen :

Nape x de sukatan yg detail utk semua bahan2 yg disediakan... Slalunya ada sukatan ..


02-08-2011, mai shah komen :

erm...cili besar ke cili kering?


06-08-2011, Ha~Jar komen :

Menarik,buleh wat wlpn xde sukatan..agak2 jer ;)


03-12-2011, Nesya komen :

hye ida,masak sos tu tak yah guna minyak masak ke??


17-04-2012, Amira Shafiqah komen :

mlm nie nk try wat..moga2 menjadi hehe


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu