Google+

oleh: alma Ikan sardin berlemak

Sardin_berlemak

Antara masakan yg paling simple favorite familiku :)


Created on : 06-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi alma




Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • Ikan sardin dalam tin (saiz sederhana, asingkan ikan dgn kuahnya tu)
  • 3 ulas bwg merah, 2 ulas bwg putih, 2cm halia (smua blended)
  • 1 sdb cili kering kisar
  • 2-3 sdb pati santan (campurkn dgn air masak supaya dpt dlm 1/2 cwn santan)
  • 1 asam keping
  • garam + gula secukup rasa
  • bwg besar (hiris bulat) & cili muda (hiris serong lebar2 sket)

Cara-cara

  1. Panaskan kuali & minyak, kemudian tumis bhn2 yg blended td. Agak2 dah layu tu tmbh pulak dgn cili kisar. Kacau2 skjp then tuangkn kuah sardin.
  2. Kalau nk lebih kuah, leh tmbh air skt. Biar mendidih then masukkan ikan sardin. Kacau perlahan, then masukkan asam keping.
  3. Akhir sekali baru masukkan santan td bersama2 dgn garam, gula, hirisan bwg besar dan cili muda. Biarkn skjp then tutup api.
  4. Sedia utk dihidang!

Tag

Laporan Masakan Bergambar (2)

Copy_of_imgp4391
31-01-2008
mmg berlemak ikan sardin ni!!... buat menu dinner malam tadi...
Laporan oleh: tuberose78

tuberose, leh kurangkn sntan yer..kalo rasa lemak sgt..hrp ikt citarasa anak tekak :)

2014_9-20_ptg
20-03-2014
Kuah sardin saya tak letak sbb tak baca resipi betul2. Tapi hasilnya sedap. T.kasih
Laporan oleh: ear


Komen (12)

06-03-2007, hby(v) komen :

sedapnyer nampak..saye ni peminat sardin.. ;p


06-03-2007, junjs11 komen :

feveret jun gak ni tp dah lama x beli sardin. kena beli sardin la minggu ni, nampak alma punyer, terasa nak mkn la plak..


07-03-2007, alma komen :

**>hby, anytime eh try sbb bhn2 smua yg slalunye sedia ada kt umah kan, cuma sardinnye je kne beli **> ni sbenornye resipi my hsbn la jun, lelama tu alma jd suka lak mknnye, apatah lg nk menyediakn tu simple & cpt, lg alma suka hihi


08-03-2007, hanney23 komen :

alma, semalam saya ada try resepi ni. memang sedap dan ada skit kelainan. kebetulan masakan sardin ni memang kegemaran my hsbn. cuma....saya ada tmbh buah tomato masak menggantikan asam keping.


08-03-2007, alma komen :

hehe, kirenye leh la lalu anak tekak ye hanney :)


16-04-2007, suriHati komen :

nampak lain skit, suri selalu buat sardin letak cili kisar 2 3 sudu, campur skit air asam jawa.. pasni leh cuba resepi sardin bersantan ni... macam sedap..


11-12-2008, caramel komen :

ikan sadin betol kalo wat cenni bole x??


11-12-2008, alma komen :

caramel, kalo gna ikn sardin yg fresh. lg sedap la...cuma kna tmbh puri tomato/sos tomato sbb xder kuah sardin dlm tin tu.


23-01-2011, rahayubasibin komen :

boleh try gak ni


23-01-2011, darenza komen :

kalau ada rebung boleh masuk sedap..nya.try lah ...


20-05-2011, masmasz komen :

cuba goreng ikan sardin dulu g garing ckit then bru msk memang trngkat....cuba ler.....


03-08-2011, zzazarah komen :

dh slalu wat resepi nih..tp sy blender trus bwg putih,bwg merah,lada kecik dan halia tu..hehehe..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd