Google+

oleh: lyne Apam Dot Dot

Dsc04230

Apam Kukus. resepi dari kawan. Bahan2 senang didapati & mudah disediakan


Created on : 04-01-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi lyne




Bahan-bahan ( 45 biji Cup Sederhana Besar )

  • 3 biji telur
  • 275 gm tepung gandum*
  • 3 sudu teh baking powder* (diayak bersama tepung gandum)
  • 150gm susu segar (fresh milk) . Boleh juga ganti dgn susu sejat
  • 1 sudu teh ovallete
  • Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna & Esen Vanilla
  • 200 gm gula halus (boleh kurangkan jika tak suka manis)

Cara-cara

  1. Pukul telur dan gula hingga kembang dgn kelajuan maxima selama 10 minit. Masukkan susu BERSELANGSELI dengan tepung sedikit demi sedikit sambil pukul perlahan dengan mixer. Tambah esen vanilla & Ovallette ,pukul lagi sehingga sebati dan nampak adunan akan berubah texture menjadi gebu . Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian ,titiskan pewarna mengikut citarasa
  2. Kueh1
    Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  3. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang. Saya guna acuan tart , kawan saya guna acuan apam..boleh je mana2..asalkan berlapik
  4. Picitkan blueberry filling secukupnya
  5. Kueh2
    Picitkan lagi adunan sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan
  6. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit
  7. Jangan buka api besar semasa mengukus. Nanti merekah
  8. Boleh tukar filling (inti) apam ni dengan inti pilihan contoh : sekaya, strawberry, jem, peanut butter, coklat, orange filling dan apa2 yg anda suka.
  9. Selamat Mencuba :)

Tag

apam

Related Recipes










Laporan Masakan Bergambar (90)

Dsc04218
04-01-2011

Laporan oleh: lyne
Pict0008
02-02-2011
salam...baru buat petang tadi...sedap tapi saye tak letak blueberry filling ssb takde..yg ade cume jem je.so saye ltk la dlm apam tu...apepun sedap gak...cume dot dot tu je t'kecil skit.takpe lain kali blh try lagi
Laporan oleh: izzaliana

tq kerana mencuba. Tahniah, jadi le tu. cantik dah... :)

Apamdotdot_002
12-02-2011
Buat pagi ni nak bw utk anak kat hostel. Letak coklat filling...sedap sangat. Tapi saya kurangkan gula, guna 180gm je. Tq share resepi.
Laporan oleh: ztutie

Tahniah ztutie...saya pun tak pernah cuba coklat filing. tp saya pernah cuba coklat emulco sbg doh apam tu. Sedap!

Dsc_0909
14-02-2011
Kalau susah nak buat dot dot tu, buat je alphabet macam ni...cantik juge... :)
Laporan oleh: lyne
140220111082
14-02-2011
try buat petang tadi..alhamdulillah jadi, tapi letak filling coklat..
Laporan oleh: ijumija

cantik & berseri...Pandai ijumija buat ye... :)

Dsc02418
16-02-2011
try buat masa cuti maulidul rasul,..letak jem blueberry + jem nenas,..sedap...tapi apsal keras yer...apa yg terkurang?..pape pun apam tu habis mcm pisng gorang panas...
Laporan oleh: sarinahamis

kalau baking powder & ovelette cukup ikut sukatan, mungkin masa pukul telur tu tak cukup lama... Apepun, meriah sangat warnanya...macam coklat smarties.. Tahniah

Apam
18-02-2011
salam..saya dh try dah..letak filling coklat..rasa sedap..
Laporan oleh: efzanie

wah gebunye....dari gambar pun nampak bulat2..geram gitu! tahniah, menjadi... :)

8
18-02-2011
yeahhh...menjadi apam dot2 sy. sy letak filling blueberry, coklat,kaya.mix fruit jem (jem siap jual dlm balang blk lenyek2 jer pastu letak dlm piping beg).alhamdulillah menjadi rezki dr tempahan kwan2. tima kasih ya utk resepi yg mudah ni.
Laporan oleh: cik comey

wah...cik comey, cantik & boleh buat meniaga dah...saya ni tak de org tempah pun...huhuhu

Besday_papa_3
21-02-2011
percubaan pertama...tp np apam saya agak keras ye...selepas masukkan tepung bpe lama nk kena pukul...papepun hubby puji...nampak menarik..
Laporan oleh: reyna254

yang penting sekali pukul gula ngan telur tu sampai kembang gebu betul2 baru boleh masuk bende lain...Tq sebab mencuba

104_0050
23-02-2011
lyne, dalam banyak2 report cheq sue punye aje yang merekah... banyak2 yang dapat ada 5 6 bijik je tak merekah. api masa kukus dah kecik, rasanya lebih pukul kot, maklumlah taruk dalam fp tekan je suis. apapun rasanya sedap, wangi esen pandan dan inti kaya... seronok buat apam ni...tq lyne
Laporan oleh: CheqSueCommot

cheqsue, biasanya apam (apa2 jenispun) akan merekah kalau psg api kuat ms mengukus. Bukan sebab pukul lama.... mungkin cheqsue boleh cuba lagi lain kali dgn api sederhana & masa mengukus 15 min. Sy dah buat berpuluh kali dah, tak merekah pun... selamat mencuba. cantik apam cheqsue, comel & meriah..tahniah.

P2211046
27-02-2011
saya buat dalam cup kecil..satu adunan dapat sebnyak ni..rasanyer pun sangat sedap..tak rugi mencuba..tq
Laporan oleh: cheq da

Comey nye.... Tahniah Cheq Da... :)

060320112384
09-03-2011
tq..... :)
Laporan oleh: suhailee76

alala....tomeinye apam die......tahniah!

Dsc00880
09-03-2011
percubaan pertama apam dot2 saya..akan membuat percubaan kedua selepas ini...thanks sbb bagi resepi yg menarik n mudah ye kak lyne
Laporan oleh: rapizah zamzam

kali kedua bukan percubaan lagi dah...itu dah terror namanya.. :) tahniah rapizah..

02-27-11-230048
10-03-2011
prcubaan pertama...mnjadi jgk,saya letak blueberry jam..tapi knapa ek,apam jd bantat bila sjuk..tak gebu la..
Laporan oleh: blackforest sunquick

Masa pukul telur kena lama & biar betul2 kembang. Begitu juga selepas masukkan gula.

Picture_015
11-03-2011
Seronok buat apam dot dot ni...my doter Yaya sgt sukakan apam ni ..sy letak inti seri kaya :)
Laporan oleh: Yaya Farhana

untung anak yaya suke....anak saya dah jemu. :( Tahniah, cantik apam tu...

Photo0147
15-03-2011
br buat smlm..hubby dgn mak puji..best & comel sangat..hehe..thanks empunye resipi..!
Laporan oleh: mydearhanim

memang comel pun... pandai hanim buat.... Tahniah

Dsc00714
15-03-2011
dah test menjadi... anak2 i suka sngat... menarik
Laporan oleh: razisuzana

comelnye...padan la budak2 suka.. mesti mak pun suke... :)

120320111193
15-03-2011
my second time polka dot..
Laporan oleh: ijumija

cantiknye....

Apam_polkadot
15-03-2011
Asyik tgk org buat jek, kita pun cube le...jadi...cedap pulok!!
Laporan oleh: norhaiza

tahniah....percubaan pertama terus jadi haiza...

New_look
15-03-2011
apam polka dot saya..tqvm, resepi yg menambah rezeki saya
Laporan oleh: ila_ayob

alhamdulillah...cantik banget nih...jealous saye... :)

14032011030
16-03-2011
ala..da try hr tue but xmnjadi la apam dot dot sy..entah pa2 lak apam ni da jd apam bcelaru lak..yg penting lak sedap je rasa n filling peanut coklat (lady's choice).. ;)
Laporan oleh: zana zasa saza

boleh cuba lagi sampai jadi kan....

03-16-12
16-03-2011
First time buat ...next time kena lebihkan pewarna baru cantik
Laporan oleh: kaknita

cantik ... kreatif

Image0591
17-03-2011
Taadaaa... Memandangkan x de piping bag, saye guna zipper bag je. Maka, Apam Dot Dot dah jadi Apam Spiral... Thanks for the recepi...
Laporan oleh: Microtiny

lawa...kreatif

Image30
19-03-2011
first trial jadi..tq tuan punya resipi.
Laporan oleh: akmarasid

cun le kaler merah pink tu... :)

230320111021
23-03-2011
Tima kasih yea.. sebab malas nk wat dot2 tu nie laa rupanyer,, letak filling coklat sedap sangat..
Laporan oleh: aidazana

Wah..... kreatif... ahniah & tq sebab mencuba. saya x penah cuba lagi perisa coklat...

Edit
24-03-2011
bila tgk terus hati nk m'cuba buat utk anak2 rasa ok tapi x naik gebuuu & bulat x dpt nk fikir apa sbb
Laporan oleh: mawarQH

Kalau nak gebu lagi boleh ditambah ovalette. Nampak bentuk apam mawar, macam mawar tak lapik sesuatu dibawah cup tu semasa mengukus. Nampak mcm melebar je... Boleh juga masukkan adunan terus kedalam acuan apam dan kukus. Jgn putus asa mawar... Ramai dah cuba & menjadi. Mawar pun boleh melakukannya... :)

Dsc06299
25-03-2011
thanks sbb bg idea wt dot2.sblum ni sya wt marble aje,tp x comel.yg ni cute sngt.anak2 pn suka mkn.tp nk wt tu leceh sket la.
Laporan oleh: hadeehaw

wah..banyaknye dot dia... :) saya buat dot2 6 pun dah rasa susah...

Dsc00349
26-03-2011
nak join same wat dot dot ..tks ;)
Laporan oleh: yatiezaini

comel banget apom yatie.. TQ mencuba..

016
28-03-2011
1st time buat jadi.. 2nd time dah tak jadi plak.. jadi lubang2.. mana silapnya>?
Laporan oleh: nottyeva

kawan saya kata mungkin pukul telur terlalu lama, apam akan berlubang2... anyway, cantik...

190370_1940052063799_1317345435_32279692_3915976_n
30-03-2011
dah buat dah..cantik sgt2 n sdp dimakan
Laporan oleh: jayjazz

congrats... :)

030420111179
03-04-2011
anak suka sgt apam ni sbb dia comel...n nk try wat biz. tq for d resepi.
Laporan oleh: noritake

thanks mencuba....untuk lebih menarik, kena pandai bermain dengan combiation warna...selamat berniaga ye... :)

Apam_piring
10-04-2011
Dah try...letak filling straberi n rasberry...tp dot2 x jadik, jd strike..apa2 pun, mmg sedap, anak2 suke....
Laporan oleh: Mama Mieja

terima kasih mencuba....:)

7038602544
11-04-2011
tqvm lyne!!! 1st time sy wat apam ni trus jd.. hehe :D tp, yg 2nd time plak rasa die kurg besh(pahit sedikit)!! :(
Laporan oleh: hani_kimi

cantiknya hani punya apam dot2.... berseri2 ... pandai pun.. ;)

Apam_polkadot
12-04-2011
pagi buat,cantik tapi x gebu pon...mcm mkn sponge je..hehehehe!!
Laporan oleh: lovingmother

letak ovallette tak? dimanakah silapnye... :(

Dscf0174
14-04-2011
ni lah 1st try apam dot dot ku...hehe..menjadi n kiut je tp guna acuan x betul so masa kuar dr acuan agak x kiut lah..tp xpe, asalkan sedap n anak pon suke...n kena more kreatif lagi..hihihi
Laporan oleh: mieyz83

tahniah.... sudi mencuba.

Dsc00898
15-04-2011
teruja tgk keglameran apam ni. Ada baca komen terlalu rasa telur so bel kurangkan jd 2 biji. pastu sekali tgk ovalette plak takde. ahh buat juga. jadi mmg jadila tapi tak gebu. masa mengedot tu problem skit sbb dia jd cam panjang plak!
Laporan oleh: beldandy

bel, thanks sudi mencuba.... dot2 tu boleh diperbaiki lagi.. :)

215672_2001802170111_1395271926_2326091_7087018_n_2_
18-04-2011
taraaaaaa..... semalam wat br ari ni nk upload...1st time wat menjadi sedappp... thanks lyne... suka sgt.... :)
Laporan oleh: intan3026

tahniah intan... tq sudi mencube :)

P4191274
18-04-2011
alhamdulillah..buat kali ke2 masih guna resepi yang sama..kali ni tak filing kiwi n buat cup besar ckit...
Laporan oleh: cheq da

wah....dah terror la ni... :) nak rasa sikit... tak penah wat perisa kiwi...

Photo0191
19-04-2011
Dah try menjadi. Sedapp... Ada masa nak wat lagi. TQ
Laporan oleh: azida78

tahniah azida... seronokkan kalau first trial dah menjadi... :)

Dsc02076
25-04-2011
akhirnye berjaya jgk buat dan menjadi...terima kasih
Laporan oleh: larasati

tahniah...meriahnya apam dia...berwarna warni.. Tq mencuba

Apam_dot_dot
28-04-2011
ni la hasil nye... pelbagai versi... sedap, gebu & cantik... terima kasih tuan punya resepi..
Laporan oleh: MamiAlyaaDamia

gebus..nampak menarik la hijau ngan pink tu....marvelles... :)

Picture_1069
28-04-2011
thks dear. memang boleh buat business.
Laporan oleh: msarena

wow...purplish... welcome.. :)

Rscn0002
30-04-2011
lyne,kenapa inti die jadi mendap ke bawah yea...harap boleh bantu....
Laporan oleh: jeyaa

saya buat pun macam tu juga. mungkin inti lebih berat dari adunan. Boleh cuba lebihkan adunan dalam papercup sebelum letak inti. Gud luck

Dsc01291
09-05-2011
salam,f1st time wt apam polka dot nie...alhamdulilah jd..ank2 tlalu ske...thnx so much
Laporan oleh: nazryta

tahniah nazryta.... tak sia2 cuba... anak suke makan.:)

Picture_1076
09-05-2011
order dari customer ...
Laporan oleh: msarena

wah...dah bisnes ye awak...seronoknya wat income sendiri...

100_1575_1_
09-05-2011
bjaya gak akhirnya wat apam ni...
Laporan oleh: hanim2009

tahniah hanim..

P6130351
15-05-2011
baru try buat.. jadik.. tp keras dan kenyal.. sepatutnyer lembut ker?
Laporan oleh: seriena476

sepatutnya lembut & gebu sangat macam makan bahulu panas2.... kat mana silap ni ek?

240287_1936002514209_1066730821_2238264_5097786_o
23-05-2011
Terima kasih myresipi.....memang leh wat bisnes...siap boleh pergi wat demo wat apam dot2
Laporan oleh: amierouliskandar@yahoo.com

tahniah...

25052011754
27-05-2011
as salam...bejaya gak wat apam dot dot ni..best..mudah..n yg penting chumelll....
Laporan oleh: nanie_taiping

tq sudi mencuba nanie... :)

P5310003
31-05-2011
akhirnya, dapat jugak buat... alhamdulillah menjadik!! letak inti blueberry and choc chip.. yumm.. sedap.. :)
Laporan oleh: tuberose78

shannnnnteeeeek !!!! mabeles ! Tq sudi cube...

Img_4540
01-06-2011
dah try dan memang jadi. thanks lyne! memang senang tapi macam bantat sikit la.. rasanya lepas campur ovalette tu saya pukul tak lama sangat. apam saya jadi tak gebu. tapi tak serik nak cuba lagi next time! :)
Laporan oleh: nanard

tq nanard...comelnye apam...kaler simple but look nice. tq sudi cube..

P1090160
02-06-2011
1st time buat..tq 4 da resepi
Laporan oleh: suriram81

tq suriram81... sudi juge mencuba resepi ni...nampak cam jadi...ok la tu, cantik je

Image003
05-06-2011
salam..saya safiah..baru je join myresepi...saya try buat apam dot ptg tadi...sedap tapi terbantat mungkin saya pukul telur+gula+ovalatte dgn tangan je...ader x tips supaya apam saya gebu mcm yg lain..
Laporan oleh: safiahsahak

pukullah pakai mixer...

Apam_dot_dot
10-06-2011
Thanks ye sebab bagi resipi ni. Sedap sangat! Husband & anak2 suka... saya buat blueberry filling & jugak chocolate filling (guna Nutella yg dalam botol tu). ;) Thanks!
Laporan oleh: kak.rose

welcome.... congrats kak rose..

09062011
10-06-2011
mmg apam ni comey sgt2..si kecik mmg suka..resipi yg paling mudah disediakn..boleh bt tambah pendapatan sekali..
Laporan oleh: Nieza Firdaus

tq sudi mencube.... comel..mcm nak jual je...

Img00635-20110610-0938
13-06-2011
..ney cubaan ptama sy..0ke x??..
Laporan oleh: blackmaniaz

ok.... :) asal sedap & puas hati, ok la tu...

Img00635-20110610-0938
13-06-2011
..ney cubaan ptama sy..0ke x??..
Laporan oleh: blackmaniaz
Apam_polkadot
13-06-2011
lyne, tksh tuk resepi apam comel ni...xcited nk mcuba sbb tgok meriah jer kwn2 fb wat...tp sy wat kali ke-3 baru jd comel..hehe..menarik tuk dibuat buah tgn
Laporan oleh: puteri tega

cantiknye...meriah... dot2 pun besar, cantik gitu.... Tahniah ye... tak sngka dah 3 kali cube...

Img_1585
13-06-2011
Alhamdulillah..bru buat terus jadi..hepi la..mak puji,hubby puji..tp ade skit bau telur..lpas ni nk try kurangkan gula..trma ksih ye
Laporan oleh: AnneXim

tahniah annexim... nak kurgkan bau telur tu, buang ketulan pekat warna putih kat putih telur...

Dsc00422_1_
14-06-2011
First time buat....jadi. Ank2 suka siap bwk bekal g sek...hehehe thanks.
Laporan oleh: Yanzaina

tq sudi mencuba Yanzaina.... mesti budak2 suke kan..kalau ada jamuan kat skul pun sesuai buat ni..

Apam_dot_dot_18
15-06-2011
rus_230184: Beginilah apam dot2 sebelum dikukus. Papercup letak dalam acuan tart/apam/lompang , lepas tu letak terus dlm pengukus.
Laporan oleh: lyne
Apam_dot_dot_002
15-06-2011
Salam. saya dah buat 2x, sgt gebu n sedap tapi sya x guna mangkuk kertas terus kukus cam tu ja. Cantik sgt sampai syg nk makan.TQVM atas resepi ni.
Laporan oleh: rsweetshah

alala....jgn la majuk...mungkin terlepas pandang ni... anyway, tq for trying ye dear... :) So sorry ye...

Apam_dot_dot_002
15-06-2011
Salam. saya dah buat 2x, sgt gebu n sedap tapi sya x guna mangkuk kertas terus kukus cam tu ja. Cantik sgt sampai syg nk makan.TQVM atas resepi ni.
Laporan oleh: rsweetshah

dah 2 x buat lak tu... 2x sorry ek... hehehe

Apam_dot_dot_01-04-11
15-06-2011
Ni apam dot-dot saya..tak brapa cantik dot-dot tu sbb nak cepat. Si kecik 2 thn duk merengek..
Laporan oleh: yanidungun

ok la tu...colourfull..... :) Tahniah..

Img00386-20110604-2019
16-06-2011
1st time buat. Guna pemukul telur manual. Rasanya kertas tuh kecik sangat kut..so polkadotnya tak kelihatan
Laporan oleh: babykiut

caiyuk babykiut.... Tahniah...at least dah cube...

100_1752
17-06-2011
dah siap...so cute n sedap///gebu sgt..tp nape jd gelebeh jew...nk kne gune acuan keras gak nk kekalkn bentuk bulat tu? BTW.thanks 4 ur resepi...da mcm2 upe ade..
Laporan oleh: norhafieza

cantik..pandai wat dot2 tu..saya pun x reti wat camtu... camana wat dot 2 kaler tu?

Dscn2974gdgfd
19-06-2011
enjoy la wt apam nihh..best2..suke resepi nihh..tQ
Laporan oleh: Anies^_^

cantiknya dot dia... kalerful...ni yg jelez nih...

Img_1142
20-06-2011

Laporan oleh: noormala75

FEWWIT...

272853_2118415277155_1148940495_2523832_4399595_o
23-06-2011
Eksperimen apam dot dot
Laporan oleh: suria_garden

tima kasih mencube

2011-06-29_09
30-06-2011
suka buat apam dot dot nie..boleh guna macam-macam warna
Laporan oleh: surinah

comel je kan.. :)

Eika_s1801
03-07-2011
nak buat polka dot asyik x jadi je, last2 buat bentuk love love. hehe nice sgt. rase pon sedap!~ thanks :)
Laporan oleh: Butter

wow, kuatnye kaler.... tq mencube...

10072011609
10-07-2011
salam,ni la apam yg terhasil pagi nih.x jadi dot2 tu pasal x pkai piping bag.pastu cm x kembang ngat la..nape yer?rase pn cm keras ckit..hu3
Laporan oleh: syahreni19
17042011344
13-07-2011
slm...tq..lyne..first time buat..terus jd.suke sgt...best sgt
Laporan oleh: fainz
120
17-08-2011
apam dot dot dah berjaya buat - gebu2 cam bola softball tapi bila buat ladybird, naper permukaan dia tak jadi (cam berkedut skit)...
Laporan oleh: Fara1974
Dsc03432
23-08-2011
sedap...tq kongsi resipi...kite ltk filling coklat cadbury yang d potong kecik2...g anta ke surau... ^_^
Laporan oleh: zila_man
Img_0974
23-09-2011
first time try jadi...heheheheheh jadi dot dot dah letih sangat terus buat bentuk HENTAM JER LAH hehehehe...but it great to share
Laporan oleh: azmie7579
Apam_dot_dot
18-10-2011
dah byk buat..& dh buat bz lg.. tq share this..
Laporan oleh: lylinda
Dsc0000039
27-10-2011
buat untuk makan petang..sedap!!kami buat filling blackcurant.
Laporan oleh: nur naziera
26102011036
28-10-2011
ni lah hasil apam polkadot sy,cntik x??first time wat trus jd n sedap cume x brape gebu n rase kenyal skit.nape erk?sape2 leh tlg.
Laporan oleh: uminadia87@yahoo.com.my
Apam_dot_dot
21-11-2011
salam,sgt lembut dan gebus apam dot dot nie...
Laporan oleh: Jiehah85
Img_8760
03-12-2011
buat lagi....tq lyn
Laporan oleh: kaknita
Photo0050
07-12-2011
t'kshih, dah wat 3 x dan sangat berjaya. dah jadi sumber rm. plak.. tq..
Laporan oleh: ishawaty
380012_2614453559727_1206710682_32987929_56313478_n
12-01-2012
thanks sgt yer for your resepi...
Laporan oleh: ctzue_83
Foto-0007_001
04-03-2012
kenapa saya buat apam jadi macam ni ...?
Laporan oleh: waniazmi86
Photo0941
02-04-2012
sedap apam dot dot nie..habis licin my hubby n my kids ngap dpt bg jiran rase cikit die pn ckp sedap x cukup nak lg..hehhe tq share resepi ini.
Laporan oleh: lynnYus
Photo0876
15-06-2012
Memang sedap.
Laporan oleh: azida
Photo0886
15-06-2012
Untuk tempahan
Laporan oleh: azida
Kite_134
31-07-2012
buat minggu lepas,ok..sedap..baby dlm gambar nie pn byk makan..tq..
Laporan oleh: anna matt
20120811_140523
12-08-2012
first time buat....tq share resipi
Laporan oleh: ira70
Dsc04574
22-10-2013
ajar anak buah buat...mcm2 gaya ada haha...apapun mekasih ya share :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (174)

04-01-2011, annuryasmin komen :

lyne: 1) 'dot dot kan dengan warna pilihan'....camne nk buat tu? 2) kalau x bubuh baking powder menjadi x?


04-01-2011, annuryasmin komen :

satu lagi... filling bluberry tu awk picitkan dgn cara mcmane? leh tunjukkan x?? tq lyne...


04-01-2011, akma_4th komen :

lyne: tahan lama x?


04-01-2011, lyne komen :

Ralat: Cara2 membuat Item no.1 terdelete...:P 1) Pukul telur dan gula hingga kembang dgn kelajuan maxima selama 10 minit. Masukkan susu, ovellette, esen vanilla dan pukul lagi. Sambil2 itu masukkan tepung sedikit demi sedikit.


04-01-2011, lyne komen :

annuryasmin : x tahu pulak opsyen lain...memang kene pakai baking powder...takut tak naik. dot dotkan dgn warna pilihan tu, maksudnya picitkan sedikit adunan berlainan kaler. contoh : apam kuning, dotkan dgn adunan warna pink. refer gambar utk lebih jelas corak nak dot dot tu


04-01-2011, lyne komen :

annuryasmin: sy nak upload gambar step by step, tp net slow sangat, langsung x jadi...:( filling blueberry tu masukkan dlm piping bag, sama macam adunan yg berbagai warna tu. picit adunan dalam 2/4 cup, picit blueberry sikit, then tutp balik dgn adunan yg sama. agak agak dalam 3/4 cup je...


04-01-2011, lyne komen :

akma_4th: boleh tahan dalam 3-4 hari... :)


04-01-2011, akma_4th komen :

oh, klau gitu leh la bwk as goodies utk anak2 sdara kat KL thhis weekend...


04-01-2011, lady_serikandi komen :

Comel apam ni :-). Kite pun ada jumpa gak resipi ni dari website lain tapi nama dia apam blossom. nnt akan try wat juga sbb bahan dia simple je nampak :-)


04-01-2011, razisuzana komen :

nak try lah... becos meriah je tgok...


04-01-2011, mimiezalisha komen :

wowww menarik nye


04-01-2011, woodybuzz65 komen :

minta maaf yer lyne.. akak dah try dah resepi ni memang lah cantik teruja sangat nak cuba... tapi rasanya ...SANGAT2LAH TAK SEDAP & TAK MENYELERAKAN.. BAU OVALLETE & TELUR TU....SEMACAM JER..


05-01-2011, mas_johan komen :

woodybuzz: kene letak esen vanila baru la bau da rasanye sedap & menyelerakan...kalau tak letak mmg bau telur je


05-01-2011, annuryasmin komen :

tq lyne....


06-01-2011, lyne komen :

woodybuzz65 : kene cuba lagi tu...letak la esen vanilla. Baru bau telur tu hilang. Ada member office saya siap boleh buat bisness apam ni... Laris!


06-01-2011, annuryasmin komen :

lyne..ms masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dipukul dgn mixer ker?? tahap kelajuan mcmane?


06-01-2011, azz_one komen :

nk tanya kalo tak masuk kan dlm bekas lompang tu blh ke??kita terus masuk kan paper cup tu dlm periuk kukus??


08-01-2011, lyne komen :

annuryasmin : pukul dengan mixer, kelajuan sederhana je. azz_one: paper cup tu kalau masuk terus dalam periuk pengukus mungkin akan lembik kena wap air... lagipun bila dah letak adunan tuh, mungkin cup tu akan melebar/mengembang..tak cantik nanti hasilnya.


08-01-2011, monalizah komen :

nak cuba..sbb selama ni kalau gi pasar tani..anak asyik suruh beli. RM 5.00 sekali aje dia makan


08-01-2011, cintamutiara komen :

klu xbg kuih bau tlr,buang kn pusat tlr dl(bnd yg pekat di tlr pth)


12-01-2011, lyne komen :

monalizah : Cuba lah...senang dan sedap. Yang beli tu selalunya tak menepati selera kita...kadang2 cantik je, tp keras... berbaloi buat sendiri. satu keluarga boleh makan, malah ada lebih lagi utk sedekah kat jiran2 :)


12-01-2011, lyne komen :

cintamutiara : Tq for sharing the info & knowledge...appreciate it very much :)


12-01-2011, shahrinirinie komen :

nak cuba bt resepi u ni la...mohon copy paste resepi ye....


12-01-2011, lyne komen :

shahrinirinie: no problem... selamat mencuba...tempekla ganbar kat sini kalau dah jadi..boleh share..:)


12-01-2011, bondaleila@yahoo.com komen :

nak wat jugeklah. nmpk cantik.nak watpon rinkas je..izinkan ye.....tq


13-01-2011, lyne komen :

bondaleila : selamat mencuba... nanti tempek gambar kat sini ye... :)


22-01-2011, ayangku komen :

lyne, saya dah cuba buat ari ni...mmg sedap makan panas2...tp bila sejuk dia macam liat skit..nape yer? atau saya buat tersilap teknik ke?


22-01-2011, yulin komen :

tertarik dan menarik nak cubalah...


27-01-2011, lyne komen :

ayangku : kalau nak dia gebu sampai 2-3 hari, make sure masa pukul gula ngan telur tu lama sikit sehingga kembang giler dan fluffly (betul ke eja ni)... Kalau bantat tu, kene cuba lagi.... tepung pun masukkan sikit2..


10-02-2011, myg_77 komen :

kalau bakar dalam oven bleh ke ... wat cam double boiler tu ..


12-02-2011, ctzai komen :

sorry ya lyne.. just nk share idea. blm cuba lg apam ni, tp sblm ni sy ada cuba apam lain, lbh kurang mcm ni juga. masuk dlm paper cup juga. 2 3 kali kukus, asyik bantat je. geram sgt, terus masukkan dlm acuan lompang, tanpa paper cup, barulah gebu & kembang cantik. bila fikir2 rasanya sy dh dpt jawapan...terbeli paper cup yg teramat la kecik. bhgn bwh je kena acuan, bhgn tepi tidak. rasanya...paper cup tu kena muat2 acuan. betul ke? tgk resepi ni mmg teruja juga nk buat, tp takut terbuang lg.


14-02-2011, lyne komen :

myg_77: tak tau la ...rasa tak sesuai la benda kukus nak masuk dalam oven...sebab cara pemanasan tu tak sama. Takut nanti kuih tak naik atau bantat terus...


14-02-2011, lyne komen :

ctzai : saya pakai paper cup sebesar permukaan cawan, lapik masa mengukus saya guna acuan tart yang saiz sederhana. boleh juga guna acuan lompang atau apam utk lapik paper cup ni. Kalau ctzai rasa tak perlu guna papercup, masukkan terus dalam acuan apam pun boleh juga. Selamat mencuba & jgn putus asa... :)


21-02-2011, cheq da komen :

petang semalam buat apam ni..rasanya sangat sedap..saya buat dalam cup kecil jadi penyediaannya siap lambat sedikit...apa pun kawan tetap memuji rasanya yang sedap..thank for resepi.


22-02-2011, lyne komen :

cheq da : Tahniah menjadi pada percubaan pertama.... Thanks for trying...


28-02-2011, afyzan7804 komen :

tq lin..semalam i dah try wat apam ni..tp kena perbaiki lagi dari segi rasa...rupa dah ok..hihii..nak ttanya apam tu cm keras sket la..any tips nak bagi apam rasa lebih lembut ke???:)


02-03-2011, lyne komen :

afyzan7804 : adunan apam tu mestilah gebu berkrim pekat seperti adunan bahulu... yg menggebukan sesuatu apam/kek adalah ovelette....selepas bubuh ovelette, pukul lama sikit bagi sebati. Ovelette boleh ditambah mengikut kesesuaian...


04-03-2011, afyzan7804 komen :

hai lyne....at last menjadi jugak apam i wat malam td...bw ke opis kekwn ckp sedap..& maybe ada tempahan to come..hiihi;)tq..


08-03-2011, siti qaseh layla komen :

saya terujaa nak buatt..kawan saya dah buat..menjadi pulak tuu..nntikalau jadi nk upload jugakk..hehe.tq my resepi!


10-03-2011, atie fakhri komen :

kak, kite nk tnye la, lau apam nie dy ley bthn smpi bape lame ek?? kn smpn dlm freezer ke kt tpt yg kerg??


10-03-2011, zuryana daly komen :

lin,nak tanye ckit.. susu segar tu 150 gm@ml?? konfius la... :) cadang nak try wat coz nmpak comey..anak2 tentu suka..


11-03-2011, zuryana daly komen :

fresh milk tu... 150gm @ ml???


11-03-2011, lyne komen :

zuryana daly: sorry lambat reply... 150gm


11-03-2011, lyne komen :

atie fakhri: simpan tempat kering. boleh tahan 2-3 hari


11-03-2011, Yaya Farhana komen :

sgt sedap !~


12-03-2011, inafizmy8209 komen :

yum..yum.. menyelerakan... tgk gambar, anak kata amey(comel) haha..


13-03-2011, Zaza5581 komen :

Nak kukus tu mcm mane erk? kena cover ngan aluminium foil ke? kalau tak cover.. tak kena air kukus ke apam tu? sorry kite buta wat kue la.. tapi tampted nak cube.. hehehhe


14-03-2011, lyne komen :

Zaza5581: adunan dipicitkan kedalam paper cup, paper cup tu letak siap2 dalam acuan lompang @ acuan tart. acuan + papercup tu letak atas pengukus. (make sure kukusan dipanaskan dahulu sebelum letak kuih)


15-03-2011, Microtiny komen :

Ek'ehh... Terujanye saye baca komen u all semua. Tak sabarnye nak cube try test buat apam kiut miut ni. Sekarang jugak saye gi beli ovallete ngan baking powder. Dah siap nanti saye tempek gambo kat sini ye...


15-03-2011, mydearhanim komen :

tempek jgn tak tempek microtiny..jom join the club apam dot dot!


16-03-2011, kaknita komen :

creative dan menarik....nnt nak cube lah...


18-03-2011, missyhidayah komen :

nak try la...nnt ms kenduri potong jambul dhia nurqairyyna leh wat n mskn dlm door gift...jimat2.tq


18-03-2011, lyne komen :

missyhidayah: selamat mencube... :)


19-03-2011, missyhidayah komen :

klu x ltk filling sdp x @ kene tmbh kn lg gula


21-03-2011, lyne komen :

missyhidayah:kalau tak letak filling, kureng la... paling tidak, beli je sekaya dalam tin kecik kat kedai, boleh je inti sekaya...sedap gak... Selamat mencuba ye...


22-03-2011, alisa6388 komen :

sedap sgt2 anak panggil apam mushroom


28-03-2011, nottyeva komen :

kenapa apam saya naik lobang2.. terlebih baking powder ke> tak licin je permukaaan apam tu


31-03-2011, intan3026 komen :

hai sy nak tanye soalan ckit.... sy lum pernah wat apam ni... so sy kurang faham... FILLING BLUEBERRY tu ape ye... thanks.... nak cuba gak...


01-04-2011, lyne komen :

intan3026: filling blueberrry tu inti blueberry... (jem atau blueberry yg jual kat kedai bahan2 kek tu). Kalau tak ade , boleh gantikan dgn sekaya @ peanut butter @ coklat. Boleh juga ganti dgn apa2 jem yg dalam botol tu.


02-04-2011, ammtie@dli komen :

Hai,kat ner blh dptkan Ovelette..sy dh cr kat mydin n tesco tp x jumpa..Biasa ovelette ni berada di bahagian mana kat pasaraya..


04-04-2011, lyne komen :

ammtie@dli: ammtie dok area mana? kalau boleh cari kat kedai bahan2 buat kek. tapi biasanya kalau kat KL ni, kat kedai minimarket biasa2 pun ada je jual...kat sudut pewarna/baking powder/chocolate masakan.... cuba cari ye... (kat tesco saya tak pernah cari bende ni...)


05-04-2011, ammtie@dli komen :

sy dok kat putrajaya...ok..nant nk try cr kat minimarket..teringin nk bt apam dot2..comel sgt2...


05-04-2011, lyne komen :

ammtie@dli : ooo dok kat KL je.... bahan2 boleh dibeli di mini market biasa...kalo tersinggah ke Sogo, ade juge kat bahagian agar2/Pewarna makanan...kalau tersinggah kat chow kit, pegi je Bake With Yen kat depan balai polis lorong hj taib 1....gud luck...:)


07-04-2011, nadim komen :

lin...dlm resepi nie u x terang masa bila nak letak baking powder....boleh jelaskan x...saya nak cubalah resepi yg comel nie...


07-04-2011, lyne komen :

nadim: o ye ke...x perasan...saya dah betulkan kat resepi. tq sebab remind saya... :)


07-04-2011, mamasyifa komen :

dah buat dan jadi...cantek..tp yg sedihnyer anak2 tak suka, hubby pun tk suka...last2 bg kt cikpah...huhu


10-04-2011, alia_88 komen :

sis,,first saya buat apam jad keras tp stil boleh makan lagi..tak gebu..dan bau telur sgt kuat..masa ni lupa letak ovellate dan esen vanilla..second time buat...dh gebu ok cantik lah..tp dot2 lia xmenjadi..dr first buat sampai second..mcm mana erk cara nya nk buat dot2 tu..


11-04-2011, lyne komen :

alia_88: utk memudahkan buat dot dot tu, sediakan piping bag (plastik bungkus makanan pun boleh) dan gunting bucu tu kecil saja. kalau besar susah nak dot dot sebab adunan akan keluar uncontrolled.... kecil senang nak control.... harap dapat membantu.... kalau susah nak buat dot2 5, buat 3 dulu.... lama2 akan ok... :) selamat mencuba


11-04-2011, hani_kimi komen :

salam.. lyne, sy nk tny.. kenapa apam sy buat ni rasa mcm sedikit pahit.. sbb terlebih pewarna atau terlebih baking powder? ms 1st time wat ok n sedap sgt.. tp, yg 2nd time nyer rasa pahit skit..


12-04-2011, alia_88 komen :

nk hilang kan bau telur tu mcm mana..lia buat still ader bau lagi..mgkin lia pkai susu full cream dutcy lady..ader bau lagi..lia xtahan bau..nk muntah..cm ner erk sis


12-04-2011, lyne komen :

hani_kimi: ada kemungkinan terlebih baking powder.... tapi sepanjang pengalaman saya memasak kek/apam/biskut, tak pernah pula mengalaminya. Mungkin ada sesiapa yg boleh tolong jawab ?


12-04-2011, lyne komen :

alia_88 : 08-01-2011, cintamutiara komen : klu xbg kuih bau telur,buang kan pusat telur dulu (benda yg pekat di telur putih). Harap dapat membantu. Bukan masalah susu tu.... :) Kadang2 akak pun dapat telur macamtu...nasiblah kan...


12-04-2011, nory77 komen :

150gm susu tu bersamaan dgn brp ml..tq


13-04-2011, lyne komen :

nory77: maaf tak dapat jawab soalan. sebab x pernah ambik tahu berapa ml...selalu timbang je ikut sukatan.... ade sesapa boleh bantu nory77 tolonglah jawab ek...


15-04-2011, fadhilahdahari komen :

salam..blh bg sukatan dlm cwn x?sbb sy xde penimbangla..plssss...sgt berminat nk buat tp xtau sukatan dlm timbangan..tlg yer..TQ.


15-04-2011, lyne komen :

nory77: 150gm susu = 0.15 liter. Refer disini : http://www.ghostcalc.com/cooking-measurement-converter.html


20-04-2011, myg_77 komen :

lyne nak tanya nape apam saya cam padat kedekung aje.. ape yg silap yek lyne, rasa dah ikut step by step...tp rs dia mmg sedap le.. tp x gebus ...


21-04-2011, lyne komen :

myg_77 : susah nak cakap..banyak faktor. antaranya kaedah mengukus. pastikan kukusan betul2 panas baru masukkan kuih dan jgn buka penutup kukusan semasa mengukus selagi belum cukup 15 minit. Lagi satu, mungkin ada kesilapan dimana2 semasa mengadun ... Cuba lagi kalau rajin...ramai yg dah berjaya. Jgn putus asa ye myg... :) Kalau dekat rumah, boleh saya ajarkan... :)


28-04-2011, nor lyn komen :

kalau tak ada blueberry filling boleh gunakkan strawberry atau nutella filling?


28-04-2011, lindasham komen :

Lyne:saya dah cuba sedap tp dia jd kenyal.ada kah saya punya apam ni menjadi..?


28-04-2011, srihanumcheharun komen :

saya dah cuba menjadi...tp gbr x dak...dot 2 krg menjadi...x next time cuba lg..mesti jadi punya


29-04-2011, lyne komen :

nor lyn : Boleh je ape2 pun... hatta inti sekaya @ kelapa bergaram pun boleh.... Ikut citarasa memasing atau ape2 je yg bahan yg ada kat rumah


29-04-2011, lyne komen :

lindasham: tak jadi la tu...sepatutnya apam ni lembut & gebu macam kek...cuba lagi ye.... sedey pulak saya rasa... :(


29-04-2011, lyne komen :

srihanumcheharun: Selamat mencuba lagi sampai berjaya.... malaysia boleh... :)


01-05-2011, suriseri komen :

Salam..dah try hari ni & jadik..hehe..best2..tq lyne.Kwn saya tanya berapa harga klu nak buat bisness ni yek,klu guna paper cup sederhana besar? baru try dah over pulak :)


03-05-2011, lyne komen :

suriseri : saya pernah beli masa tak pandai buat dulu...:) harga 50 biji RM25.00


06-05-2011, nasyrah komen :

salam... nk tny dot2 ats apam tu nk bt mcmn ye? sy buat tk mjdi tlg share...


09-05-2011, msarena komen :

nasyrah - senang jea u letak dalam piping bag n potong depan dia jgn besar sangat lepas tu bt lah dot dot tu ... i suka buat lady bird


09-05-2011, msarena komen :

lyne - dear nak tanya macam mana u boleh comments on top of the other comments yea ... tolong


09-05-2011, syikin80 komen :

suka tgk apam yg cantik ni. saya selalu buat juga tp dalam acuan besar 8'x8',tapi selalu merekah.mak saya ckp sebab air jatuh atas apam.betul ke? sebab api dah perlahan.satu lg saya nak tnya k.lyne, apa beza cara masuk semua bahan dan pukul sampai gebu?


15-05-2011, shasha80 komen :

ala..sygnya rumah sy xder mixer. tringin nak try sbb teruja bca kt atas ni rmai org buat jdi. kalu pkul dlm blender bleh tak sbb sy pnh buat kek n apam gula hangus guna blender jadi n sma mcm mixer jgk...plisss jwbbb..


16-05-2011, lyne komen :

msarena: maaf, tak paham la soklan u...saya kene login utk jawab soalan... rasanya owner lain pun same jugakkan... syikin80 : method buat kueh kene la satu persatu masuk bahan...mana boleh pakai campak sume lepas tu baru nak pukul....telur tak nak kembang, kuih pun jadi la bantat nanti...saya dah update method detail satu persatu..harap dapat mambantu. shasha80: akak tak pernah guna blender buat kuih kecuali utk blend adunan roti jala ngan pancake je.... so tak berani nak komen....


17-05-2011, alinali123 komen :

salam..kak kalau nak kurangkan telur dr 3 ke 2 bleh ke?x tahan la bau telur..da letak esen vanila ni pun bau tlur gak..kakak suka mkn apam ni.


18-05-2011, lyne komen :

alinali123: 08-01-2011, cintamutiara komen : kalau x bagi kuih bau telur , buang kan pusat telur dulu (benda yg pekat berketul di telur putih). Selamat mencuba.


19-05-2011, shasha80 komen :

ok..nampaknya terpaksa la balik umah mak pinjam mixer..hee..thanx akak nanti kalu jd sy tunjuk gambo nye..


23-05-2011, ijahaniz komen :

sy ni dah 3x try bt tp asyik terbantut je dan tak gemu...tension sungguh ank2 suka mkn tp kesian x cantik....dan sy nak tanya selain guna sukatan gram boleh x klau guna cwn coz sy x ada penimbang dan cara nak gemukan apom tu cam mn?????tolong tension sgt asyik x jd je.............


24-05-2011, ijahaniz komen :

dan lg satu nak bg apom ni tahan lama cam mn ye


24-05-2011, shoulder202 komen :

kak lyne, nak tanya la, saya da 3kali cuba buat apam ni. macam mana ye nak hilangkan bubbles atas permukaan apam tu ye? bila dah sudah kukus, permukaan apam tu tak nampak berapa cantik kan dek bubbles tadi. macam mana tu ye


25-05-2011, lyne komen :

ijahaniz : la...kesiannya... awat tak jadi ye? tak pandai la pulak guna sukatan cawan...sebab selama ni saya betul2 ikut resepi je... Utk makluman, cara2 memasak tu saya ada tukar sikit berbanding masa mula2 post dulu...cuba tengok balik mana tahu ija print yg lama... kalau tak berjaya juga, cuba tengok resepi org lain . Buat carian "polkadot" dan "apam dot.." Saya harap ija sukses macam org lain juge :)


25-05-2011, lyne komen :

ijahaniz: apam ni boleh tahan 2-3 hari


25-05-2011, lyne komen :

shoulder202: bubbles terhasil apabila udara masuk kedalam adunan akibat dari terlalu lama pukul dgn mixer. Boleh cuba kurangkan masa memukul, tp jgn sampai tak gebu pulak... selamat mencuba.


29-05-2011, izzann komen :

kena masuk dlm acuan juga ke even dah guna papercup?


30-05-2011, lyne komen :

izzann: kene juga...sebab paper cup yg jenis lembik , kena pulak adunan tu berat, akan melebar & meleweh ...nanti tak cantik.


30-05-2011, nanard komen :

lyne, apam ni memang tahan 3-4 hari saja ek? baru plan nak buat untuk letak dlm goodie bag wedding. agak2 kalau 1000pcs bleh siap dlm 1 hari ke? :P


31-05-2011, yayana88 komen :

sgt berminat nk try ni... tp takottla nk try.. tkot x jd... anyone sesape ade fb x?? senang sket nak chat kat situ...... help me... really nak try ni !!!


01-06-2011, babykiut komen :

saya nih baru belajar nak buat, since anak dah minta bila kawan dia bawa ke tadika utk besday. Masalah saya belum ada mixer. Kalau pukul guna pemukul telur biasa jer boleh ker? Takut tak cukup kuat pukul nanti bantat pula.. TQVM


02-06-2011, lyne komen :

nanard: 1000pcs kene buat 2 hari 2 malam... :)


02-06-2011, lyne komen :

yayana88: yaya try le dulu...nak tanya ape2, tanya kat sini....


02-06-2011, lyne komen :

babykiut: alahai babykiut, mixer murah2 kat mydin.... kalau satu set Rm60. beli kepala tu je, takyah beli bdn dia pun x pe...kepala dia baru Rm20-RM45....berbaloi..


07-06-2011, jajar yusof komen :

nak tanya yg dot dot tu kita ambil dr bahan yg kita masuk dlm piping bag tadi ke.maaf saya tak pernah wat.


07-06-2011, ainiaisha komen :

tumpang tanye yer??? saye bru nk blajar wat tapi xtau mcm mne nk dpatkan pewarna& ovallete tu..xtau mcm mne bentuk pwarna& brand pwarna trsebut.. saye stay kat Petaling Jaya dekat ngn carefour& giant..


08-06-2011, lyne komen :

jajar yusof : guna je piping bag tu dot kat papercup yg dah ade warna lain..(at least buat la 2 warna berlainan...)


08-06-2011, lyne komen :

ainiaisha: kat PJ ade juga kedai jual bahan2 bakery > bake with yen kalau tak silap kat SS24 & kat Pasar Besar TTDI. Kat situ semua ade...Ovellette biasanya warna oren dalam bekas bulat mcm taufufah tu...pewarna biasanya saya guna star brand, beli kat mana2 kedai runcit @ mini market...kat BWY tu pun ade, tapi tak sama la kualiti dgn star brand..star brand lebih cantik kaler dia... try search kat glossary kalau nak tgk camana rupe ovallette tu ye... Selamat Mencube... :)


09-06-2011, wanie611 komen :

hi yunk, sy nak tny. cam ne nak bagi apam tu naik cantek ya ? sy gne acuan tart sbagai lapik, apam sy naik gebu, cume bahagian tepi tak cantek laaaaa....tensen la..cam na nak bagi cntek kat tepi ? atas pnutup pengukus tu nak kne balut kain ke?tq yaaa


09-06-2011, suzi30 komen :

dh cuba buat 2x....sekali buat bw rumah mak mertua kebetulan ada kenduri kesyukuran dan bdk2 pun suka.....smlm buat lg utk bdk2 ofc..diorg semua ckp sedap dan gebu...terima kasih kongsi resepi..


10-06-2011, lyne komen :

wanie611: papercup kot..sy pernah terbeli papercup yg low quality, kembang kuncup tepinya...tak cantik...jenuh la jugak nak habiskan....sampai skrg ada lg....tak pyh tutup kain kat penutup periuk


10-06-2011, lyne komen :

suzi30: tq sudi mencube... :)


14-06-2011, shasha_84 komen :

salam kak lyne tq bg resepi sy da cuba mmg sedap.. cuma nk tanya berapa lama ek apam nie tahan klu xletak dlm peti ais?.. lg 1 cm mana nk masukkan pic nie?.. nk gak share.. heheheh...


14-06-2011, lyne komen :

shasha_84: apam ni biasanya tahan 2-3 hari je..biasalah, yg kukus2 mana tahan lama2.... :) Nak upload pic, naik atas sekali, sebelah gambar apam yg akak post tu, ada option Tulis Laporan... klick situ & ikut arahan ye...thanks sudi mencuba...


14-06-2011, rus_230184 komen :

sory, saya xpernah buat kuih..nak request sesapa boleh letak pic masa apam ni nak di letakkan dlm pengukus.. saya x berapa paham maksud xlapik sesuatu di bawah cup? adakah maksudnya, letak acuan dlm bekas apam, then sebelum apam di masukkan ke dalam pengukus kena ada alas di bawah bekas apam,ker?


16-06-2011, asyrif komen :

thanks kak lyne 4 the recipe..sy nk cuba buat ni..tp sy konfius..dot dot yg nak diletakkan tu guna adunan ataupun guna pewarna..?


17-06-2011, lyne komen :

rus_230184: Tengok kat laporan masakan... saya ada letakkan gambar papercup yg diletakkan dalam acuan tin tart, dan diletakkan terus tin tart tu dalam pengukus. asyrif: dot2 tu guna adunan berlainan warna...rujuk gambar step by step kat resepi diatas ye...


17-06-2011, tryresepi komen :

kenapa filling (ini) apam polkadot saya ni jatuh bawah, dia tak terletak kat tengah2. cantik tp comot la/


18-06-2011, MAMA NAJMI komen :

slm lyne.susu tu klau dlm ml brape yer...?


21-06-2011, lyne komen :

tryresepi: kadang2 saya pun buat jadi camtuh. boleh cuba letak batter banyak sikit dibahagian bawah barulah letak filling. Sebenarnya memasak ni kene banyak try & error... kita belajar dari experimen sendiri... :)


21-06-2011, lyne komen :

MAMA NAJMI : boleh try letak 150ml...


21-06-2011, lyne komen :

Boleh tengok step by step cara buat apam ni kat blog from bakery2emboidery > http://bakery2embroidery.blogspot.com/2011_06_19_archive.html untuk mempelajari lebih detail teknik2 membuatnya. Tak salah berkongsi ilmu, Pahala dapat seolah2 seorang guru yang memberi ilmu, dan ilmu itu digunapakai oleh murid2nya dan ilmu itu diajar pula kepada org lain...selagi itulah pahala itu berterusan....


24-06-2011, rsweetshah komen :

salam lyne, sampai ati u x g apa2 komen kat laporan masakan bergambar I .


27-06-2011, lyne komen :

rsweetshah: sorry eh...terlepas pandang... jgn le majuk lak...dah komen dah...baca kat atas ye... anyway, tq sebab dah 2 x mencuba... bile nak bagi saya rasa ni? :)


27-06-2011, zulwanie komen :

thans lyne... dah try buat memeng sedap n comey... ada tempahan tuk keduri kawin nanti tp x tau nak letak harga brapa...?tuk sbiji brapa?n kalu 50 biji nak jual brapa??


28-06-2011, lyne komen :

zulwanie : saya dulu pernah beli apam ni masa tak reti buat :)..harga sebiji 50sen, harga sekotak (50biji) RM25.00 Kalau nak buat utk kenduri kawin (dalam kuantiti yg banyak, harus buat last2 minit, sebab apam ni cuma bertahan 3 hari je... takut nanti buat awal2, berkulat pulak kan... Anyway, thanks sudi mencuba... :) dah menerima tempahan tu kira hebat lah tu.... Clap 100x...:)


29-06-2011, ida720909 komen :

dah cuba memang sedap,anak2 suka sgt, hubby xdapat rasa dpt dengar citer je .....nyam nyam. cuma bau hanyir skit. pasni nak cuba buat petua yg diberi "buang pusat kat dlm putih telur" punca bau yg kurang menyenangkan tu. Good luck tu me.


03-07-2011, cik_ainy komen :

nk tnya skit,kak lyne gna gandum apew yae??biasa @...???


03-07-2011, ammaar komen :

nak tanye, mcmner nak bagi warne dia terang n pekat macam dalam gambar2 tu??


03-07-2011, fatinj komen :

salam kak lyne, nk tya..kak lyne cover apam tu dgn plastic wrap dulu x sblum kukus?atau kak lyne trus kukus lpas ltk papercup dlm acuan tart?tlong sy ek kak lyne...aritu dah wat n cover dgn plastic wrap utk halang wap air jtuh atas apam,tp akhirnya jd xgebu...mmg xperlu pkai ek plastic wrap tu?help me...:(


04-07-2011, lyne komen :

ida720909: selamat mencuba...sian hubby u tak merasa... :)


04-07-2011, lyne komen :

cik_ainy : tepung gandum biase je.... cap sauh


04-07-2011, lyne komen :

ammaar: penggunaan pewarna yang berlebihan sebenarnya tak elok... tapi tu lah yang mencantikkan makanan... masa masukkan pewarna tu, masukkan sikit2 dan kacau sebati sampai dapat warna yg dikehendaki...


04-07-2011, lyne komen :

fatinj : terus je kukus... sebenarnya penggunaan plastik dalam masakan x elok kerana mengandungi chemical... bila kena panas, chemical itu akan diserap pula kedalam makanan...makanan yg kita makan akan tercemar dgn chemical yg boleh menyebabkan kanser... hati2 dalam penggunaan barangan dalam penyediaan makanan ye...


04-07-2011, ammaar komen :

lyne, guna pewarna liquid atau powder???


05-07-2011, lyne komen :

ammaar: guna pewarna liquid, kalau boleh star brand... warnanya cantik kalau nak compare dgn brand lain...


06-07-2011, bicu komen :

berapa sukatan utk tepung dan gula kalau pakai cawan....frenz tlg


06-07-2011, nynasyaqina komen :

Kak..sy da try buat tp keras skit la kak..die jd liat2..knpe ea kak?..sy da pukul telur 10minit mcm yg akak ckp,tp npe still xjd lembut jugak?..kt mne silapnye ea kak?..mcm mne kite nk tau telur 2 da betul2 kembang bru bleh msukkn tepung n susu?..ovallet pn sy da letak?sy sgt2 suka mkn apam ni tp dr dlu sy try bt apam mesti xgebu..tolong kak..


07-07-2011, hasma@Myresipi.com komen :

saya nk cuba buat apam dot ni..tp saya tak jupe ovallet ni?biasanya ia macam mana? tolong bantu...


07-07-2011, 902741 komen :

salam..sy dh try bt smlm,tp xmnjadi la..apam jd lembik n menurun,mgkin sukatan xbetul kot..sy xda alat timbang nk timbang gula n tepung..apam jd mengelebeh kebwh,walau boh dlm acuaqn lompang..erm,ada x sukatan pakai cup..


09-07-2011, cahayanur komen :

salam...first time buat nie jadi...masa ngah buat anak sedara sume x sbr tnggu siap nak mkn..tp bile dah siap sume lari...dorang x suke..bau telur kuat sngt...sy dah ikut petua nak kurangkan bau hanyir telur tue...tp ttp same gak...huhuhuhu...


09-07-2011, syahreni19 komen :

salam,br je lepas try td..rase ok,tp rupa nyer x cantik..=(..nape dot2 jadi kembang?pastu apam x gebu betul,nape yer?air kukusan nak kena banyak ke?sori byk pertanyaan,sy baru first time cuba..thanks..


13-07-2011, fainz komen :

Slm...tq lyne..mmg jd..best sgt..


21-07-2011, bawang putih komen :

terima kasih lyne.saya dah biasa buat apam seri ayu.ia seakan sama dgn apam dot dot.boleh x saya guna resepi apam seri ayu buat apam dot dot? saya menanti jawapan dari lyne...


22-07-2011, mins komen :

salam...terima kasih "My Resipi" apom nie saya buat jadi ... & dah ade tempahan pun.... syok sangat buat dia....


26-07-2011, ummikhadeeja komen :

nk tanye..tp..blo try buat lg ;p tgk2 pic ats ni, ade yg leper/kecut, ade yg mengebu2..nape ekk?adakah yg leper tu sbb isi dlm cup tu sket sgt?yg fluffy tu sbb isi agak penuh? ... bahan2 dah ade...2gu ms terjun dapur je..


02-08-2011, nuyuyu komen :

asalam....kak,nape apam yang saya buat xnaik.?jadi bantat...saya letak baking last sekali..sebb tu k apam jadi bantat n xnaik...harap membntu..terima kasih..


04-08-2011, sumisya komen :

saya dah cuba buat minggu lepas, tp agak keras (suami cakap) tp anak buah semua kata sedap... lagi satu kenapa dot dot saya tak menjadi, dan susah nak buat dot dot tu... kawan saya cadangkan guna tepung kek... boleh tukar ker...


10-08-2011, Ayeen82 komen :

Saya baru jer mencuba resepi Apam dot2 ni smlm... Alhamdulillah menjadi jugak..saya letak jem blueberry.. Mmg sedap... T. Kasih lyne sbb sudi berkongsi resepi apam dot2 nih :-p


12-09-2011, nureliayusoff@yahoo.com.my komen :

salam, kak lyn... saya dah cuba semlm... rasa nye ok... tapi rupa nye aduh hai... masa kukus kena tutup dgn kain ke???


16-09-2011, fm lover komen :

asskm...blh bg sukatan dalan cawan tak....nmpk menarik rasa nak cb buat


20-09-2011, zuieda komen :

bestnyer kena try ni...


22-09-2011, feera82 komen :

baru buat jer..................huhuhu...sedey nak cite.keras,xgebu,xnaik,xcantik......................sedey.sedey..............ke tong sampah perginyer.................... xpe,nak cuba lagi.mungkin masa mengadun xbetul2 gebu&kembang.pe2 pon,tq..


22-09-2011, Mr nice guy komen :

awak memang tangan bangku,,,,kelabu asap,,,


27-10-2011, AMir MUs komen :

klau tepung gandum tu ganti dengan tepung naik sendiri boleh tak? then takyah letak baking powder dah.. ade perbezaan tak dari segi tekstur apam tu?


28-10-2011, uminadia87@yahoo.com.my komen :

erm mcm ne nk tempek gambo ni,nk jugak tunjuk bakat wat apam polkadot ni.first time wat menjadi cume x brape gebu jer (nape erk??) tp rsenye sedap


19-11-2011, cesifa29 komen :

sy dh try bt...tp apam tu jd keras dn xgebu la....cmna erkk...nk bg apam tu lembut


21-11-2011, Jiehah85 komen :

salam alhamdulilah..sedap apam dot dot nie bila pertama kali saya buat...


29-11-2011, zaitonhussin komen :

sya dh buat dh.....kawan2 kata cntik n comel.....t/kasih bg resepi.


05-12-2011, faisura05 komen :

da cube resipi ni..alhmdllh..mjadi.. suami,ank,adk2 n adik ipar semua suka... lain kali nk wat lg utk emak n mrtua lak... mksh tuan pnya resipi... mmg resipi yg terbbaaaaeeeekkkk...hehehe nk upload gmbr tp x dan sbb sume da hbs dimakan...:D


09-02-2012, dia atilia komen :

Knp dot dot saya tak cantik?frust sgt?..tapi sedapppp...klu buat tak pernah tak habis,sure anak2 minta lagi...tk


09-02-2012, dia atilia komen :

Knp dot dot saya tak cantik?frust sgt?..tapi sedapppp...klu buat tak pernah tak habis,sure anak2 minta lagi...tk


04-03-2012, waniazmi86 komen :

saya buat apam jadi merekah kenapa ya ..?


04-03-2012, nuni komen :

apam tu akan merekah jika api kukusan terlalu kuat...kalau buat apam mekar, memang kita kene pasang api besar...tapi kalau buat apam polkadot, kene pasang api slow je...


31-03-2012, Eita Musa komen :

cuba buat semalam..memang sedap..cantik jak jd...tp napa bila sejuk apam jd keras?..apa yg silap arr?..


26-05-2012, y_riyah@yahoo.com komen :

Dah wat,npe x naik n npe keras ....


31-07-2012, anna matt komen :

emm..btl eita musa..sedap..dan naik cantik..tpi bila sejuk keras ckit...cm ne ye nk bgi lembut..


10-08-2012, sapeah.markonah komen :

apam ni mmg banyak pantang larangnya....saya ni dh buat berkali2 dh....mcm2 dh saya try...susu pn kadang2 ada yg sesuai..ada yg xsesuai....guna santan lebih selamat sbb mmg tekstur jd lembut....ovalette pn kdg2 menyumbang pada apam yg xmenjadi....kena guna ovalette special yg mcm gel tu...baru menjadi....


13-12-2012, Raynieyati komen :

Hi lyne yg dot dot tu letak penghabisan ke? Ada yg kurang paham sikit la. Ur RESEPI tk letak baking powder. Kena pakai tk n brapa byk?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd