Google+

oleh: hasiah63 JELI KELAPA

Dsc00430

Mudah dan cepat, sedapppp . . . ^_^


Created on : 29-12-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi hasiah63




Bahan-bahan ( anggaran 15-20 cup (bergantung saiz cup) )

  • 10 gm serbuk agar-agar - yg clear
  • 2 cawan gula pasir - klau nk manis, lebihkan
  • 8 cawan air kelapa - 2 biji kelapa muda
  • 8 cawan air biasa
  • 2 helai daun pandan
  • Isi kelapa

Cara-cara

  1. Campurkan semua bahan, kecuali isi kelapa. Masak hingga mendidih.
  2. Masukkan isi kelapa dalam cup kecil-kecil, ikut suka la nak banyak mana.
  3. Kemudian, tuangkan adunan jeli tadi ke dalam cup yang berisi kelapa, sejukkan.
  4. Kalau air kelapa banyak, boleh kurangkan air biasa.
  5. Serbuk_agar-agar
    Akak gna serbuk agar-agar cap burung nie la . .
  6. Mkn kt umah kndri dpt 1 je, x puas. Blik uma buat sndri lg puas mkn, hehe . . =)

Tag

jeli

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (19)

29-12-2010, kamal77 komen :

susah nk dptkan kelapa muda skrg ni kak...tp kalau dapat kelapa,mesti nk cuba ni...


29-12-2010, alinah83 komen :

kamal77 kat jucso ade jual kelapa pandan yg dah siap dlm mangkuk x slp harga dia rm 4...


29-12-2010, hasiah63 komen :

kamal, klau kt uma akak nie grai dpan umah ade jual . . sbb 2 akak bleh buat, sbji rm3 . . btul jgk kate alinah, kt jj ade jual . . k4 pown ade tp mhal la skit, hehe . . =)


29-12-2010, hasiah63 komen :

alinah, btul3x . . klau gna klapa pandan lg la sdap n wangi jee . . msak da x pyah gna daun pndan, thnx ye . . =)


07-01-2011, alinah83 komen :

kak hasiah sy dah wat smlm sedap tanks......


10-01-2011, gemini0433 komen :

esok,nak cari klapa muda, mesti cuba,tiap kali p lakin indah mesti beli.tq


12-01-2011, Ly2 komen :

besnye mkn sjuk....


21-01-2011, mawar_cute komen :

tq kerana share resepi..sy dah cuba ..mmg best!! halalkan ilmu ye...=)


18-02-2011, ina kedah komen :

akak kalau guna cap lain boleh tak


19-02-2011, hasiah63 komen :

Salam ina. X kisah le apa apa cap pun boleh.


24-02-2011, nuurshahirah komen :

tumpang tanya..kalau tak letak serbuk jeli, hanya guna agar2..bila dah siap tak keras macam agar2 ke? saya ni first time nak try nih..musykil pulak..


09-03-2011, hasiah63 komen :

SALAM nuurshahirah, maaf akak lmbat blas,klu ikut sukatan air yang akak bgi ni ianya x keras mcam agar agar. ianya lembut, CUBALAH DULU baru tau lembut atau keras.


07-06-2011, turanator komen :

salam.. sy x jmp agar2 clear, kat umah ade agar2 y wrna merah, blh x?


10-06-2011, 720602 komen :

saya dah makan jeli ni,masa tu tak tahu buat beli aje kat kedai rasanya sedap skrg ni dah tahu buat tak pyh beli buat aje kat rmh


18-06-2011, shima esmail komen :

saya suka jeli ni tq . bab kongsi resepi...


17-09-2011, obj komen :

serbuk agar-agar dan jeli yang diguna halal tak. saya belum cari lagi dikedai.


04-11-2011, sallyspongebob2010 komen :

maaf saya nk bertnya.apa bezanya antara agar2.jeli dan puding ya.


26-11-2011, sherry_yusof komen :

terima kasih bbyk kerana share resepi ni.Bagi kami yang ddk di luar negara selalu teringat makanan kat malaysia. Dgn adenya resepi 2 kak hasiah dapatlah kami membuatnya sendiri untuk suami dan anak2.Semoga kak hasiah tambah makmur dan murah rezeki selalu. salam dari Vietnam.


09-12-2011, Mama Fayyadh komen :

terima kasih kak hasiah..saya baru je buat tadi memeng sedap sgt


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd