Google+

oleh: hasiah63 DONAT

Dsc00166

Lembuuuttttt, sedap dimakan panas2 . . Rspi nie asal nya dpt dr sorang kwn, trima ksih byk2 krna sdi shre ye . . ^_^


Created on : 22-12-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi hasiah63




Bahan-bahan ( lebih kurang 30biji - terpulang pada saiz )

  • 600 gm tepung gandum
  • 80 gm marjerin
  • 60 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 2 sudu susu pekat manis
  • 1 paket yis
  • Air suam secukupnya
  • Gula kastor - untuk menggaul
  • MInyak - untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Air suam dicampur dengan gula, susu dan yis. Biar sampai kembang.
  2. Gaul tepung, marjerin dan telur. Masukkan bancuhan yis tadi, gaul sebati.
  3. Tambahkan air suam sedikit-sedikit sambil diuli menjadi doh yang licin, perapkan selama 20-25minit.
  4. Kemudian, bahagikan adunan kepada beberapa bebola kecil mengikut saiz yang dikehendaki.
  5. Bentukkan bebola tersebut menjadi donat dengan menebuk lubang ditengah-tengah.
  6. Susun di dalam dulang yang ditabur dengan sedikit tepung, biarkan naik lebih kurang 20-25 minit lagi.
  7. Goreng hingga masak, bila agak suam barulah gaulkan dengan gula kastor.

Tag

donut

Laporan Masakan Bergambar (7)

Dsc05432
28-12-2010
memang best donat ni, lembut, gebu dan tak berminyak tau, mas ada frozenkan donat ni, bila digoreng balik, rasanya tetap sama, lembut, gebu dan tak berminyak...maceh kak atas resepi donat yg best ni....
Laporan oleh: mass80

Salam Bahiah, sorry lmbt blas.Klu nak buat separuh adunan bahan2 lain pun sparuh jga. Sya pun buat separuh msa mula2 bljar dlu. Tpi tlurnya ttp sbiji.

P1030176
24-01-2011
mmg lmbut.ank2 yg suh ltk hot dog.sya lak mkn cch smbl.
Laporan oleh: Mariani(KT)
P1040210
06-05-2011
besttt..gebusssss amat
Laporan oleh: put3 ct
P1040233
07-05-2011
buat lagi kak.... nie main terap2 ngan acuan biskot laks...
Laporan oleh: put3 ct
Img0377a40415314
16-05-2011
mmg lembut & gebu sangat2 donat ni sweety buat 1/2 adunan jer. happy sangat2 donat menjadik...anak2 & hubby pun sangat suka sbb ia mmg lembut & dorang request suh buat lagi...
Laporan oleh: sweety78
Img_3275
18-05-2011
kegemaran anak2...sedap dan gebu...TQ
Laporan oleh: ieda71
Img_3275
18-05-2011
kegemaran anak2...sedap dan gebu...TQ
Laporan oleh: ieda71


Komen (47)

22-12-2010, kamal77 komen :

wow!mengancamnyer..tp mana resipinye?


22-12-2010, chikadakbiru komen :

laa tuh la pasal...baru nak salin..tp takde resepi


22-12-2010, krungtep komen :

laa buat apa bagi gambar saje..mana resepi dia? Kongsilah sikit!


22-12-2010, sherrysally komen :

o yeh....dou......nat.ee.....ia mana resepinye....please


22-12-2010, mass80 komen :

wahh..gebunya...nnti nak try buat juga...


22-12-2010, hasiah63 komen :

Maaf terlambat masuk resepi, ada hal yang tidak dapat dielakkan tadi . . Ampunnn . . . . ^_^


22-12-2010, hasiah63 komen :

mass80~ tp mass, klau nk try buat la sparuh dlu ye . . akak pown buat sparuh dlu msa mla2, smoga brjya . . hehe . .


22-12-2010, mas75 komen :

salam..nk tnyala,dlm cara no 1 tu,banyak mn air suam kn cmpur erk.lepastu nk tunggu hingga kmbang mcm mn?ada tak tip mcm mn nk bentuk bulat seperti dlm gmbar tu,cntik je gebu dia.


22-12-2010, mass80 komen :

mass80 tolong jawab yer...lagi pun nama sama dan tengah rajin ni..he..he.. air suam tu akak mas75 tuang sikit2 masa uli dengan sukatan suku cawan dulu,lepas tu tambah sedikit2 hingga tepung dah tak melekat kat tangan masa uli tu ... adunan tu akan nampak makin besar setelah diperap 25 minit....tekan ngan jari, jari akan terbenam dengan senangnya...... mass80 bentukkan donat tak guna acuan, masa nak bahagi2 adunan tu, mass80 bulat2kan sama besar jer...he..he....boleh kan kak hasiah mas tolong jawabkan sebab mass80 ni pun hantu donat....apa pun akak boleh betulkan dan jawab kalau ada ada jawapan lain....


22-12-2010, cocopie komen :

wahh nyum nyum...sedapnye...my fav..sok nk try uat la...:) slalu asik beli je kt kedai..


23-12-2010, mierashamiera komen :

bahan2 nya ape yek


23-12-2010, hasiah63 komen :

mas75~ wslm, btul la ape yg mass80 kate kn 2 . . akak nk crta x pndai, x pnah bg rspi donat kt org . . hehe . . igt kn smua org da taw,trima ksih la ye mass80 krna sdi m'jwb prtnyaan mas75 . . ^_^


23-12-2010, hasiah63 komen :

cocopie~ klau buat sndri lg puas hati, tmbah2 ble da fav 2 . . ble nk mkn, buat je, x yah ssh2 nk bli . . bli skit, buat sndri dpt byk . . hehe . . mierashamiera~ dik miera Ooii, kn da t'tera kt sblah 2 bhan2 n cra2 nya skali . . hehe . . =D


23-12-2010, haziahhussein komen :

Ni...mesti best....balik nanti nak cuba. thanks


23-12-2010, suriyani72 komen :

saya nk cba la...mst ank2 akk ska mkn...tq sbb resipi 2


23-12-2010, hasiah63 komen :

haziahhussein~ hehe nnt da cba, jgn lpa msukkn gmba ye . . suriyani72~ sma2, x rugi pown klau cba . . ^_^


24-12-2010, normieza komen :

hai kak hasiah...iza dah buat donat...hri ni ...jd....tp xsecantik donat yg akak buat la...mngkin sbb air yis xkmbang lg iza dah uli...( xsabar nak buat dah )ataupun iza uli xlicin....apa pun xpe ....jji jadi...anak2 iza ckp kuih donat ibu jadi...sbb dulu pernah buat tp xjd..hiii...hiii...esok iza nak buat lg...sampai puas hati...tq resepi donat...


26-12-2010, hasiah63 komen :

normieza~ hai iza . . klau kak siah, air 2 lbih kurg dlm 250ml utk setengah adunan . . akak pown byk kli buat bru jd, so hope iza x ptus asa la ye utk m'cuba buat lg . . ^_^


26-12-2010, intanzyusof komen :

salam k.hasiah... sy nk cuba plak buat donut cara akak ni sbb selalunya sy buat guna susu tepung. tq kongsi resepi donut ni.


27-12-2010, tiena26 komen :

sy sedih bcampur geram bila msuk bab donat, penah skli bt tp bla sjuk keras n liat..geram gan org yg bg rcp 2.tp hrap kali ne akan jd..bp hb slu beli kt luar..


28-12-2010, hasiah63 komen :

salam tiena 26, akak dlu pun cam2..asyik bt tp x jdi, smpai org ckap kuih snang cam2 pun x leh buat..donat akak ni sjuk pun lmbut, jnji yis tu rndam biar btul2 kmbang..


30-12-2010, tiena26 komen :

salam kak..akak bca story sy lu,.sy brusha tuk bt donat pg td..smlm curi2 krim bahan2 gan jiran..sy bt mcm dlm resepi...jga siap msak dan dpt dlm 36 biji..bp adunan ln bg kat anak tuk dia main spya x kcau..siap..jmput jiran sy yg sorg ne mrasa..dia kta,x leh mkn bnyk bp tlalu bminyak..cpt muak,wrna pun brown sgt..tp sy msk dgn api plahan .tp lembut dan strukur mcm kek..x keras..n sdkt manis wlupn blum bsadur gula..


30-12-2010, tiena26 komen :

sbnarnya..adunan akak tu lembut ke?


30-12-2010, mass80 komen :

slm tiena, mass tolong jwb bleh, mas pun dah buat donat ni, lembut, gebu dan tak berminyak tau,pd pnglmn mass buat donat, terlebih marjerin@lemak sayur boleh menyebabkan donat berminyak,ikut sukatan betul2,semua bhn2 pulak mesti la berada pada suhu bilik supaya donat tu gebu....masa menguli juga penting, uli hingga doh lembut dan licin....masa goreng lak, api sederhana, terlalu perlahan boleh menyebabkan donat makan minyak dan api kuat boleh menyebabkan donat terlalu cepat msak dan dlm donat tak msk....mas dulu pun selalu frust sebab donat tak menjadi....alhamdudillah bila dah ikut petua2 ni, donat tu menjadi.....mas sekadar berkongsi ilmu yg mass dpt untuk dimanafaat oleh semua...klu ada lagi, kak hasiah atas sesiapa bleh bagi petua@ilmu....


30-12-2010, tiena26 komen :

mt mlm mas..bla dfkir2kan blik ada btulnya.,sy akn smpan n praktkkn nasihat mas 2..trima kasih bnyk2 ye mas.(emg sy msak donat 2 gan api plahan)..maaf..insyaallah sy cuba g..


30-12-2010, mass80 komen :

tak pe tiena, mas suka klu org berminat, suka mencuba dan nak belajar....mas pun rasa frust bila baca komen tiena, sbb tu terasa nk berkongsi ilmu yg mass ada...insyaAllah boleh dimanafaatkan bersama...


01-01-2011, anasham12 komen :

telur tu x yah pukul kan?juz gaul dgn tepung n marjerin ?


02-01-2011, hasiah63 komen :

slam anasham12. Akak kcau je tlur tu ngan garpu pas tu tu cmpur je ngan tpg n gaul ngan marjerin. HARUS INGAT AIR TUANG SKIT2 (air suam) TAKUT TERLEBIH AIR LMBIK PLAK. DPATKAN DOH YG LCIN N X LKAT D TNGAN.


02-01-2011, hasiah63 komen :

D UCAPKAN SELAMAT TAHUN BARU 2011 UNTUK SEMUA WARGA MYR


02-01-2011, mas75 komen :

Brp lama agaknya nk tunggu yis tu kembang erk..


02-01-2011, hasiah63 komen :

mas75, em x smpai 5minit pown . .


18-01-2011, bahiah komen :

sy pn br nk blajar... Klau nk buat sparuh adunan, sukatan utk bhan2 lain pn sparuh jg ke?


19-01-2011, hasiah63 komen :

Salam Bahiah, sorry lmbt blas.Klu nak buat separuh adunan bahan2 lain pun sparuh jga. Sya pun buat separuh msa mula2 bljar dlu. Tpi tlurnya ttp sbiji.


23-01-2011, yate yusof komen :

salam semua...sy nk tya...mcm mn nk bt donut tu biar lembut..sb sy bt dh 3 kali asyik keras ja..keras tu x lah keras sgt cuma rangup ja kulit dia..


01-02-2011, elly4498 komen :

tak perlu guna lelemak sayuran dan pelembut roti ke? cuma guna yis sahaja?


01-02-2011, mass80 komen :

yate yusof.... donut kena diuli betul2 licin dan lembut....baru donut jadi lembut.... sukatan marjerin pun kena betul.....harap dapat membantu


02-02-2011, nuni komen :

hmm...betol tu...uli doh tu sampai lembut dan nmpk mcm elastik..baru donut jd lembut.resepi ni sy belom cuba lg.selalu buat resepi yg x guna telur..mungkin bleh try resepi ni plak..


09-02-2011, irfan_ayu komen :

intan dh try buat donat td.. tp knapa bila d uli still melekat kt jari.... bila goreng kt luar merekah..isi dalam oklak.. apa masalahnya ek


09-02-2011, nuni komen :

intan : dlm resepi ni xde tulis air sebanyak mana.mungkin intan dh letak terlebih air kot..sebab tu melekat tu..


15-02-2011, sofya syer liza komen :

slm kak hasiah.sya nk tnya apasal tiap kli sya goreng dnut kulit akn merekah.x kirala donut tu jd lmbut ke keras msti merekah.hrp sapa2 jg sudi bntu


19-02-2011, hasiah63 komen :

Salam SOFYA, akak pun x tahu nape kulit dnut akan merekah bla digoreng.Akak dari mula dapat respi ni smpai skrang x pernah merekah bla d goreng.Sorry le x dpt mjawabnya. Mungkin ade kwan kwan yg bleh mbantu...


10-03-2011, ummi_yana komen :

salam, saya bru nk try bt donat ni..penah tgk resepi lain ada tmbh kentang lenyek..kt umah xde kntg lak, blehla try resepi ni..tqvm!


08-05-2011, mieqa_chubby komen :

sepekat yis 2 cam ne?yis serbuk atau yis yang sejuk beku tue?tolong bantu...nak cb buat ari nie...huhu


08-05-2011, nuni komen :

sepeket yis kering. ada mcm2 jenama sekarang. paling senang nak jumpa mauripan la. dalam sepeket tu beratnya lebih kurang 11 gram.


08-05-2011, mieqa_chubby komen :

ok nuni...tq tau....:))


04-08-2011, myhobby komen :

klu tmbah telur tak hanyir ke donat nya??? klu nk masuk plembut doh bole tak??? sesiapa tahu tolong reply...TQ


04-08-2011, myhobby komen :

letak kentang lenyek mmg sedap...donat jadi gebu sbb kwn saya ada wat tuk meniaga...hari2 abis...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd