Google+

oleh: mass80 Agar - agar Roti

Dsc01473

hidangan pencuci mulut yang senang dibuat......dan sedappp tau...sesuai dimakan bila2 masa...


Created on : 21-12-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mass80




Bahan-bahan ( loyang saiz 22 cm )

  • 1 peket agar - agar bertali - 20 gram
  • 6 cawan air
  • 200 gm gula pasir
  • 1 tin susu cair
  • 6 keping roti - Mas guna kulit roti sekali
  • 1 biji telur
  • 3 jenis pewarna
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara

  1. Roti dicarik2 dan disatukan dengan susu cair dan telur , apabila roti kembang, blender hingga halus.
  2. Agar - agar direndam sekejap kemudian toskan, satukan agar - agar dengan 6 cawan air dan masak hingga agar - agar hancur dan tapis. Masukkan semula kedalam periuk.
  3. Masukkan gula ikut manis sendiri, apabila gula sebati masukkan bahan - bahan yang diblender tadi. Kacau sekejap dengan api perlahan hingga mendidih sikit dan terus tutup api.
  4. Bahagikan ke-3 bahagian dengan tiap2 bahagian dibahagi sama banyak dan masukkan warna tiap2 bahagian tu dan kacau rata.
  5. Tuang 1 warna ditengah loyang hingga habis ( sekali tuang habis 1 warna ) dan diikuti dengan warna lain juga ditengah loyang, tak payah tunggu keras.
  6. Dsc01467
    Sejukkan didalam peti sebelum dipotong.








Laporan Masakan Bergambar (41)

Dsc05344
24-12-2010
tuan resepi buat lagi.....he..he....memang sedapp agar2 roti ni.....
Laporan oleh: mass80

tuan resepi buat lagi...he..he..

Agar_roti2
26-12-2010
sedap...lembut dan gebu..eh ada agar2 gebu tak? hehe..mekasih makcik
Laporan oleh: izahdaut

wahhh...cantiknya agar2 roti makcik....sedapp kan makcik....maceh yer mencuba...

Img_9881
28-12-2010
Cubaan pertama dan ditambah dgn strawberry jam buatan sendiri. Sedap.
Laporan oleh: nawhrm

wahh..cantiknya dan kretif la..mesti bertambah sedap bila mkn ngan jem tu...maceh nawhrm sudi mencuba...

Sdc12122
10-01-2011
em..aein dah try wat agar2 roti ni..mmg cdap..=) trima kasih mass80.
Laporan oleh: chiq aein

cantikknya...memang menjadi....maceh sudi mencuba.....

Dsc00605
12-01-2011
agar2 roti marble ku...tp ubah sket resepi mengikut brg2 yg available kat rumah je..nway tq..sedap!!!!
Laporan oleh: thumbelina

haaa...cantik tu..tak pe...janji sedappp...

120111_091
12-01-2011
saa tambah mentega 1/2 sudu besar bagi berkilat sikit, sedap....tq
Laporan oleh: kaknita

cantikkk....memang nmpk berkilat....janji sedapp kan...

100_0668
13-01-2011
sedap..tp 2 color jer..tq mass
Laporan oleh: myrafareeha

tak pe....janji sedappp....cantik la corak agar2 tu.....

Dsc03860
14-01-2011
agar-agar roti...wne da cntik tp rse kurang manis...tp da abis jd santapan family...nextime nk improve skill lg...tq
Laporan oleh: suzenkhay

cantik warna tu...maceh mencuba......

Img_1830
15-01-2011
dah buat dah....guna sedikit susu cair+ fresh milk, nak jimatkan susu cair. sedap sangat, thanks mass for the recipe..
Laporan oleh: ctzai

wahh..dah buat yer ctzai..sedap kan, maceh mencuba....cantik agar2 roti tu....he..he..

Dsc03861
17-01-2011
cubaan kedua...sgt sdap...tq
Laporan oleh: suzenkhay

wahhh.....yg ni pun cantik,dah 2 kali buat yer..seronoknya tengok...mas pun selalu buat,sedap kan makan sejuk2...

Dsc00634
18-01-2011
hehe buat lg..kali ni letak perasa coklat lak...suke suke!!tq sgt2 sbbb resepi ni simple dan sedap!!!
Laporan oleh: thumbelina

thumbelina pun buat lagi....best kan agar2 ni...perhhh....perasa milo pun sedapp tu, bebudak mesti suka....kretif la awak ni..

163787_1403312742643_1827109900_782914_1434915_n
21-01-2011
ni cubaan ke-3 saya ubah sket...de agar wne merah saya tabur atas agar2 roti ni...rsenye btambah manis dan menarik...
Laporan oleh: suzenkhay

kretif2...cantik agar2 tu...maceh mencuba lagi.....

164089_1404989544562_1827109900_784841_3205205_n
21-01-2011
ni kali ke-4 saya buat kerana dpt tempahan dr kwn...sronok melihat hasil air tgn sendri...
Laporan oleh: suzenkhay

perrhhhh....seronoknya tengok suzen buat..semuanya cantik2...wahh..dah ada tempahan...bagus tu....mas pun tumpang seronok...

Agar2_roti_002
24-01-2011
yeay, agar2 roti sy menjadi...tp rotitusy gantikan ngan wholemeal, sbb tu nampak mcm ada bead2 hitam skit..gambr agar2 belum dipotong, nk tunjuk betapa gumbiranya anak buah sy tunggu nk makan agar2 roti tu..sedap!!!
Laporan oleh: inabu

amboi2...comelnya model tu..he..he....

27012011
27-01-2011
salam ... dpt gak wt laporan bgambar nie ... maceh mass ... nie la rupe agar2 roti sy wt td ... :)
Laporan oleh: syimma

dapat gak tengok agar2 roti syimma yang cantik ni.....sedapp kan syimma

Sam_2048
02-02-2011
~ agar2 roti lg ... yummy ... :)
Laporan oleh: syimma

wow...cantik la agar2 roti syimma ni...maceh sudi mencuba lagi...

Puding_roti
12-02-2011
Agar2 roti... mudah & sedap... TK
Laporan oleh: woodybuzz65

wahhh..cantiknya belang....maceh sudi mencuba....

Agar2roti
22-02-2011
Inilah hasilnya, tp saya kurangkan sikit gulanya. Tq pd tuan punya resipi.
Laporan oleh: LaserS85

maceh laser85 kerana sudi mencuba..sedapp kan...cantik la agar2 roti awak tu...

Dscn0143_1_
22-02-2011
cubaan pertama terus menjadi.
Laporan oleh: Mrs.RJ1976

tahniah...senang kan membuatnya...wahh..berseleranya anak makan..he..he..cantik agar2 roti tu..maceh sudi mencuba..

21022011_001
24-02-2011
~ agar2 yg paling senang d wt ... :))
Laporan oleh: syimma

maceh sudi mencuba berulang kali.....cantik la agar2 roti bentuk bunga ni..memang kretif la awak ni...

Agar2_roti
18-03-2011
baru buat takdi...x letak kaler coz anak x nk mkn..so letak koko, npk mcm marble...yg penting, sedap..tqvm
Laporan oleh: ibuarif

tak pe..janji sedapp dan anak2 suka...he..he..maceh sudi mencuba..

011009-2340_001_
21-03-2011
hehehe dh cbe mmg best mak n pkcik tlg wat jgak nt nk wat lg
Laporan oleh: fitty89

cantik agar2 roti fitty...maceh sudi mencuba....

27032011_002
28-03-2011
~ wt untuk kwn anak nk bertunang smlm ...
Laporan oleh: syimma

cantiknya shimma....suka mas tengok...

27032011_008
28-03-2011
~ lebihan wt bentuk bunga tuh sy tuang kn lam lOyang ... wt mkn sendiri ... hehehe ... sdappp ... cpt abis ...
Laporan oleh: syimma

maceh syimma sebab berulang kali buat agar2 roti ni......sedappkan agar2 ni..mas pun suka....

070520112313
07-06-2011
tq..utk resepi nie.. memang sedap sgt... buat utk birthday anak, simple je..
Laporan oleh: ilahi1891@yahoo.com

alhamdudillah...menjadi dan sedapppp...maceh ilah kerana sudi mencuba...cantik warna hijau kuning tu....

20110618_003
20-06-2011
~ taraaa .. agar2 rOti buat bentuk ala2 tembikai .. hehehe
Laporan oleh: syimma

kretifffff...cantikkk......macam2 versi agar2 roti ni syimma dah buat.....seronoknya mas tengok....rajinn betoi la syimma ni...maceh yerk tak jemu2 mencuba agar2 roti ni....

Imga0573
23-06-2011
salam.. mass, 2S.. simple & sedap, yg pasti kak Z & family suka agar2 roti ni.. TQVM ;)
Laporan oleh: DatinLulu

wahhhh...cantikkkk.....corak spiderman...he..he..setuju 2s tu...simple dan sedapp...maceh sudi mencuba...alhamdudillah...family akak pun suka...

100_0266
27-06-2011
pertama kali mencube buat agar2 roti ni...anak tak sabar nk makan tgok warnanye memang cantik...terima kasih My Resipi
Laporan oleh: ruby2710

cantikknya agar2v roti ruby tu...berseri2 jerk...maceh sudi mencuba....

Imga0882
28-06-2011
salam...mass, sbb simple & sedappp.. sy x kisah, setiap ari pun sy bleh buat.. sekali ngadap aja, licinnn. TQ mass ;)
Laporan oleh: DatinLulu

suka mas tengok agar2 roti datin tu...cantikkk..maceh kerana sudi mencuba lagi....sedapppkan...

Agar-agar_roti
02-07-2011
dh potong br ingat nk snap... pastu trus habis...
Laporan oleh: ienairsan

alhamdudillah...sedapp yerk..maceh sudi mencuba....cantik agar2 roti iena tu..

Agar1
16-07-2011
Mas,baru nak anta report nih.hehe..senang n sedap..mekasih mas kongsi resepi ye..nah amik seketui..hee
Laporan oleh: HaSue

maceh sue kau sudi mencuba...cantikkk agar2 roti kau tu......menarikkk hati la.....

Imga0843
01-10-2011
assalamualaikum.. mass, sy buat lgi.. x tau nk ckap apa daaa, trimakasihhh :)
Laporan oleh: DatinLulu

tima kasih Datin tak jemu2 mencuba......

Photo0949
24-10-2011
kak gee baru cuba tadi..mmm sukanya..sedap dan cantik..tq mas..
Laporan oleh: kakgee72

tq juga pada kak gee kerana sudi mencuba....

P1050086
27-03-2012
slm mas..amboi sdp nye agar2 ni...lmbut sngt...tqtq ye mas.
Laporan oleh: Mariani(KT)

tq kak...happy mas bila akak suka ngan agar2 roti nie....

Dsc09839
09-04-2012
sedap....lembut...suke2....maceh2 :)
Laporan oleh: k.zila66

sama2 kasih kak zila....he3..tq sudi mencuba

P1050115
10-04-2012
wat lagik agr2 ni..bwk gi mjls m.nabi...smua suka.tq ye.
Laporan oleh: Mariani(KT)

tq kak sudi mencuba lagi..alhamdulillah..semuanya suka...

Iphone_031
25-04-2012
salam mass..trima kasih share respi yg sedap ni.. :)
Laporan oleh: kh267tm

tq juga pada kh267tm sudi mencuba...

Img_1587
29-06-2012
Dah 5X buat...sedappppp.tThanks Mass
Laporan oleh: hally

perhhh....tq2 sbb tak jemu2 mencuba.....cantikk agar2 roti hally tu..

Img_20120915_215105
24-09-2012
tq mass...saya dh buat tp masa tuang adunan die bercmpurlah.....tp xperlah yg penting sedap...hehe...tq mass..
Laporan oleh: kunonit
405344_353380044690397_100000552140675_1313307_387642083_n
21-10-2012
yg nie tambah durian .. mmg sedap
Laporan oleh: syimma
Agar_agar_roti
21-06-2013
salam mas, akak buat 2 adunan utk kenduri tahlil..mmng sng dan sdp, semua suke....mekaseh yer rcpnye... :)
Laporan oleh: kak fida

Komen (61)

21-12-2010, hasiah63 komen :

cara2 mane???


21-12-2010, kamal77 komen :

leh bagi pembayang tak,agak2 brapa cawan gula?xreti nk agak la


21-12-2010, makcikkantin komen :

Salam,nk tya agar-agar 1 paket brp gram?


22-12-2010, mass80 komen :

macam ni, kamal masukkan dulu 1/2 cawan gula pasir dan kacau, kemudian rasa, jika kurang manis boleh tambah sedikit2 macam suku cawan hingga dapat manis yg kamal mahu, sebab tiap2 orang rasa manis yg dikehendaki tak sama, harap dapat membantu.......


22-12-2010, mass80 komen :

agar2 tu 20gram sepeket.....


22-12-2010, myza201149 komen :

biasa kalau sy buat, sy buh mentega ckit utk kasi dia berkilat.. rasa tetap sama.. mmg sedap..


22-12-2010, noriz70 komen :

em.. bru nak cuba buat tgk sedap btul la.. lain dgn yg akak slalu buat


22-12-2010, anasham12 komen :

kalau ganti agar2 dgn serbuk agar2,balance x dgn bahan2 yang lain?


22-12-2010, mass80 komen :

anasham, rasanya tak de masalah tukar agar2 ngan serbuk agar2.....cuma terus sebatikan serbuk agar2 ngan 6 cawan air dan terus masak.... agar2 kan kena rendam dan masak sampai agar2 tu hancur, jadi serbuk agar2 ni hanya sebatikan ngan air dan masak tak lama macam masak agar2 bertali tu....kemudian boleh tapiss...harap dapat membantu yer..


22-12-2010, anasham12 komen :

thanks mas,sy slalu guna serbuk agar2,jarang guna agar2 bertali 2-nk cepat:)


22-12-2010, mass80 komen :

sama2 anasham.....selamat mencuba yer..nnti anto la report..teringin gak nak tengok agar2 roti anasham....


22-12-2010, cik izati komen :

tq for dis rspy...nk try la...;)


23-12-2010, kakbesah komen :

salam mass,akak pernah buat x bubuh roti,,,pastu bila dicurahkan kedalam acuan secara berselang seli,ketiga2warna tu telah bercampur & warnanya jd buruk.agaknya sbb plain xada isi kot mass.akk nk tanya,masa nak tuang dlm acuan tunggu dah sejuk sikit(suam2) ke @ semasa panas2 terus tuang...


23-12-2010, mass80 komen :

yer la tu kak, sebab tak letak roti....mas setuju..... lepas akak bahagi-3 bahagian dan dah tuang warna tiap2 bahagian tu dan dah kacau sebati tiap2 warna tu, akak ambik 1 warna dan terus tuang sampai habis 1 warna tu dalam loyang, kemudian ambik warna ke-2 dan tuang sampai habis, diikuti ngan warna ke-3. kiranya masa panas2 terus tuang, jngn risau warna bercampur sebab agar2 ni berisi roti....selamat mencuba kak...


23-12-2010, nadiana komen :

salam..sy dh buat. sgt2 sedap..lg byk roti, lg best..tp sy punye resipi ade letak tepung jagung 1 sudu kecil ke dlm bhn2 yg nk di blender..yg lain same dgn mass80..tq.


23-12-2010, kakbesah komen :

jazakallahukhaira pd mass80 atas penerangan tu.bertambah lagi ilmu msakan akak harini.insyaallah akk akn cuba.


24-12-2010, izahdaut komen :

makcikkk.... akan ku cuba membuat puding ini.. huuhuhu.. cantik la puding makcik nehh. tergudaaa


24-12-2010, mass80 komen :

kak besah...selamat mencuba kak, nnti jngn lupa anto laporan, teringin gak nk tengok agar2 roti akak...


24-12-2010, mass80 komen :

makcikkk.....cuba tau makcik....tu la, rasanya yg lama lebih cantik kan makcik....


28-12-2010, noraisa komen :

mau cuba jg.....nmpk sedap dan cantik


28-12-2010, ElizaJasmine komen :

Mass...looks very delicious. Will try it out


28-12-2010, ElizaJasmine komen :

Mass, thanks for sharing this recipe.


28-12-2010, mass80 komen :

sama2 eliza...he..he..nnti jngn lupa tau masukkan gambar...memang sedapp agar2 roti ni..selamat mencuba yer..


02-01-2011, ElizaJasmine komen :

Mass, saya dh buat however do not know how to upload the pics...infact my housemates dh makan smpi abes... Maklum ler musim winter ni..semua mcm lapar jer...Thanks for sharing.


02-01-2011, mass80 komen :

maceh eliza kerana sudi mencuba, sedapp kan... untuk masukan gambar, eliza klik kat TULIS LAPORAN dibawah gmbr agar2 roti yg mas buat tu....harap dapat membantu yer...


12-01-2011, ju_lie004 komen :

tq mass share resipi nie. dah lama mencari... nak try la mesti sdap cam senang je..


12-01-2011, ctzai komen :

mass, satu tin susu cair brp ml? kat sini tak jumpa la susu cair mcm kat malaysia, yg ada tin kecil je..atau pun blh tak gantikan susu cair dgn susu segar @ pun fresh cream ke?


13-01-2011, mass80 komen :

satu tin susu cair sama ngan 400ml...boleh gak gantikan ngan susu segar...klu fresh cream tak tahu lak....selamat mencuba ctzai


13-01-2011, myrafareeha komen :

dah try tadi..nyum sedap dan mudah sgt..tq mass


21-01-2011, suzenkhay komen :

kak mas..cmne nk dapat rasa susu yg lebih lemak berkrim dlm agar2 ni?kalau saya msukkan susu pekat manis boleh ke?


24-01-2011, mass80 komen :

suzen, cuba suzen try letak, tapi gula kena kurangkan...sebab susu pekat manis tu dh manis kan...


24-01-2011, mass80 komen :

myrafareeha, maceh sudi mencuba, nape tak anto gmbr, boleh tengok agar roti myrefeeha.....he..he..


27-01-2011, syimma komen :

~ salam .... alhamdulilah ... mjd gak agar2 roti sy wt td ... tp reti plak nk uplod gmbar kt sni ... hehe ... ape pn maceh tuan pnye resepi ..


27-01-2011, mass80 komen :

maceh syimma sudi mencuba.... syimma klik kat TULIS LAPORAN bawah agar2 roti mas tu jer...baru boleh uplod gambar...


27-01-2011, syimma komen :

~ maceh mass ... nnt sy cuba msukkn gmbar ye ... :) ... lupe nk bgtaw td ... agar2 toh mmg sdap & senang plak wt nye ... maceh skali lg ...


09-02-2011, hally komen :

salam...nmpk sedap dan mengancam..sok mesti cuba..bhn2 dah ada...tak sabar nk rasa ni..


12-02-2011, mass80 komen :

salam hally, memang sedap agar2 roti ni, selamat mencuba yer hally....nnti anto laporan tau....he..he..


13-02-2011, hasinah komen :

salam,agar2 ni ada bau telur x?


13-02-2011, syimma komen :

~ salam ... nk jwp kOmen hasinah ... sy dh penah wt xda bau telor pn ... lg satu kalu nak tmbah perisa pape lg sdap ... contoh sy boh perisa nescfe ari tuh ... lg sdap ... awk try la ... xrugi mcuba resipi nie ... :))


13-02-2011, hasinah komen :

Terima kasih syimma.Insya-Allah nak try esok=)


13-02-2011, syimma komen :

~ nnt jgn lupa pamer kn upe kueh awk tuh nnt eh hasinah ... :)) ... pd kassim baba hepii besdayy ...


21-02-2011, viva elite komen :

nk try buat lh mcm sdp jer.....


21-03-2011, fitty89 komen :

cmne upload gmba ni x reti la.......


29-03-2011, seroja6998 komen :

sy pun nk ccuba gak..tp xde susu cair..blh x ganti dgn susu pekat or santan?


13-04-2011, mass80 komen :

kalau seroja suka rasa lemak2 santan tu...boleh la letak.... tapi kadang2 mas guna susu segar...tetap sedapp...


19-04-2011, Salawati Abdul Karim komen :

Dah cuba buat agar2 ni mmg sdp... Tak manis sangat...manis2 buah gitu...thanks 4 empunye resipi...


07-06-2011, asnyer84 komen :

salam...just nk tnya ckit klu pkai serbuk agar2 brp gram agknye ye cz x biasa pkai agar2 tali nie..?1pkt serbuk agar2 tu 10gram..so brp byk nk guna?tq..


08-06-2011, asnyer84 komen :

salam...just nk tau klu nk guna serbuk agar2 brp pkt ye cz klu serbuk ade yg 8@10gram..??tq


20-06-2011, noorjieja komen :

saya dah buat x sempat ambik gambar pun...apa pun thanks sedapppp sgt....


22-06-2011, sareena komen :

sy br je wat.mmg sedap.tq.


24-06-2011, meira komen :

salam...nak tanya ye...kalau susu di ganti kan ngan santan boleh tak ?teringin juga nak cube ni.....


25-06-2011, mass80 komen :

sorry yerk meira lambat jawab... boleh kalau nak letak santan.... bezanya agar2 tu nanti rasa lemak2 la sikit... selamat mencuba yerk...


25-06-2011, mass80 komen :

maceh sareena sudi mencuba... alhamdudillah sareena suka...


25-06-2011, mass80 komen :

maceh noorjieja sudi mencuba... hmmm....nape tak ambik gambar..boleh mas tengok...he..he..


25-06-2011, mass80 komen :

asnyer84...mas tak pasti la klu guna serbuk agar2.... sebab resepi ni memang mas guna agar2 bertali tu... kenape tak guna agar2 bertali...


25-06-2011, mass80 komen :

Salawati Abdul Karim.....maceh sudi mencuba.. alhamdudillah.....salawati suka...


19-12-2011, cayang_honey komen :

salam..saya dah buat semalam..sedap sangat..lupa lak nk snap gmbr hehe..tak rugi mencube <3


19-12-2011, cayang_honey komen :

salam..saya dah buat semalam..sedap sangat..lupa lak nk snap gmbr hehe..tak rugi mencube <3


19-12-2011, cayang_honey komen :

salam..saya dah buat semalam..sedap sangat..lupa lak nk snap gmbr hehe..tak rugi mencube <3


21-10-2012, syimma komen :

bOle x sesape tOlOng tunjuk ajar bagaimane nk masukkan resipi baru d sini .. t.kasih


25-02-2013, shidazaid komen :

WAHH... SENANG LA.. INGAT NK WAT TUK KENDURI UMH SEPUPU.. DOAKAN SY BERJAYA,, DAN TERIMA KASIH PADA TUAN PUNYA RESEPI


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu