Google+

oleh: maya_zakry Puding roti sos kastard

Img_0051

Resipi internet.. tak sia2 cuba.. mmg syiok.. the specialty is the kuah... must try


Created on : 03-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi maya_zakry




Bahan-bahan ( 1 happy family )

  • Bahan A
  • 500 ml susu segar/fresh milk
  • 8 keping roti (gardenia/high 5)
  • Bahan B
  • 4 s/b gula halus
  • 2 s/b butter - cairkan sebentar atas api
  • 2 biji telur ayam
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 s/b tepung jagung
  • 1 s/b serbuk kayu manis/cinnamon powder *(optional)
  • 1 s/b buah pala *(optional)
  • Bahan C-kuah
  • 1 tin susu cair
  • 2 s/b tepungkastad
  • 2 s/b gula

Cara-cara

  1. Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
  2. Kacau dan gaul rata bahan B. Tuangkan ke dalam loyang bersama dgn bahan A yg telah direndam.
  3. Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak. Biarkan sebentar sebelum disejukkan dlm fridge.
  4. Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
  5. Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.

Tag

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (51)

P1010004c
12-04-2007
buat ptg smlm lepas balik keje..elok je nak potong mlm tadi, ada lak org dtg umah. Diorg cakap sedap specially tang kuah tuuu.mmg syiokkk, lain kali leh wat lagi. thx maya
Laporan oleh: s_shamen

wahh langkah kanan tetamu u tu :P, cantik lak puding u nih shamen

Puding_roti
13-04-2007
puding ni sedap sangat..tq for sharing
Laporan oleh: mazurah

:) nyam nyam

Picture_1394
17-04-2007
my dessert 2 days ago..lupa nak anto..hehehe
Laporan oleh: junjs11
Puding_roti_merdeka
31-08-2007
merdeka.......mari kita makan puding roti.........bertambah lazat lagi dgn sos kastadnya.....
Laporan oleh: syahmi
Gambar_005
01-09-2007
1st time buat.jamu dekat member n family dia dr kl dtg becuti kat kk ni.sampai-sampai terus kite hidangkan puding ni.rupa-rupanya favourite kawan saya..dia kata sedap!!thanks maya..
Laporan oleh: qirah75
Copy_of_imgp3726
05-12-2007
sedap laaa... sos dia tu yg menambahkan lagi kesedapannyer...
Laporan oleh: tuberose78
Img_1141
25-12-2007
sdp!hidang je tros licin..hubby majuk sbb tk smmpt nk rasa dh abes..ehehe..sian die..wat neh bln lps tp bru neh anta repot..
Laporan oleh: sismimi
Puding_roti
26-12-2007
puding roti yg best.. sedapnye!
Laporan oleh: nor_67
Puding_roti_bersos_kastard
09-02-2008
1st time cuba..'ter'pekat sket kuah dia..kene campur air masak sket..apa pun anak buah yang sorang tu makan gitu je kuahnya..sedappp
Laporan oleh: niknasriah
P2020046
05-03-2008
bes sgt puding roti ni .. ni kali ke3 buat .. last baru sempat amik gambar ... comot sket ... Thanx .. mmg bes. pebret sgt.
Laporan oleh: sangkura
Bread_pudding
13-03-2008
Sedap. Tapi bila dah masak tengahnya tenggelam sikit.
Laporan oleh: hazila
Dsc01620
02-06-2008
Ni dh lame try..sedap!puding mmg elok2 je manis..tapi sos dia i terlupe nk kacau..so..hangit sikit..but, resepi ni mmg excellent!tq..
Laporan oleh: sue_ginola
P5250011
02-07-2008
sedap...
Laporan oleh: animed07
Bread
31-07-2008
Kte dah try puding roti ni.. memang sedap. Time kasih Maya
Laporan oleh: S_Norul
Puding_roti_sos_kastard
03-08-2008
sedap combination cinnamon & buah pala
Laporan oleh: tulip77
Image801
28-08-2008
dah wat hr2, anak2 suka sbb lemak manis! len kali wat nk kurangkan skt manisnyer nway tQ.
Laporan oleh: aa_iezah
Img_0579
11-09-2008
tq maya..kongsi resepi ni sedap!!yummy.yummy,yummy
Laporan oleh: bayu-tt
Pa270018
27-10-2008
taraa...1st time try. sos ada pekat sikit daa..rasa, yummiii...tq maya!
Laporan oleh: ibuemiralisa
Img_2584
01-12-2008
sedap...sosnye yummy...lame dah buat tp lupe nak anto laporan.
Laporan oleh: sofieza
Dsc00585
30-08-2009
try guna roti butterscotch gardenia takyah letak esen vanilla pun ade rase cam aiskrim, nak kuah cair, tambah air sikit. best yum yumm...
Laporan oleh: inthang
Puding
31-08-2009
x rigu mencuba, modal pulak x mahal.blh buat 2x...sesuai jamu utk tetamu y dtg singgah...ringkas tp sedap. sy tukar halia dgn kismis...bleh tahan gak..thx for sharing resepi..
Laporan oleh: ilarozila
Puding
31-08-2009
x rigu mencuba, modal pulak x mahal.blh buat 2x...sesuai jamu utk tetamu y dtg singgah...ringkas tp sedap. sy tukar halia dgn kismis...bleh tahan gak..thx for sharing resepi..
Laporan oleh: ilarozila
P1050983
31-08-2009
time kasih u resepi. Ni je yang tinggal. Cedappppp....
Laporan oleh: ekin81
Dscn4464
06-09-2009
wahh mmg sedap resepi ni!!! highly recommended! hehehe
Laporan oleh: yummiez
13122009438
13-12-2009
sy dah cuba buat...ermm, mmg sedap. my hubby suka sgt2...thanks 4 d recipe...x rugi mencuba
Laporan oleh: zia_0909
Img_7827
15-08-2010
Memang sedap..saya tambah jagung krim dalam kuah.
Laporan oleh: syahnina
Img_0283
01-11-2010
^__^
Laporan oleh: iezamel78
P1030203
30-11-2010
dah cuba...diakui sedap walaupun makan tanpa sos kastard
Laporan oleh: Apek
Puding_roti_sos_kastad_24-12-10
27-12-2010
Tinggal sikit baru ingat nak ambik gambar..sos dia sedap..anak2 makan sos je bila puding dah habis. TQ kongsi resepi ni.
Laporan oleh: yanidungun
09012011134
10-01-2011
try buat semalam, anak2 suka sgt sampai tak cukup. Thanks for sharing the recipe.
Laporan oleh: sulie2000
Puding_roti
10-01-2011
sdapp sgt2..dh byk kali buat...yg nie request by en suami..hehhe
Laporan oleh: akin
Photo_0422
14-01-2011
da try..mmg sedap mkn dengan sos kastard..nti nk wat lg..thx maya..
Laporan oleh: ayugjoe
Puding_roti
10-02-2011
sedap sekali sebagi pembuka selera sebelum menikmati makan malam... TQ empunya resipi
Laporan oleh: EkinNahar
Dsc01680
14-03-2011
Versi kukus..sedap juga..thanks maya
Laporan oleh: Eja3260
Puding
24-03-2011
ni puding yg buat dlm size mini utk anak mkn...kebetulan tgh buatkan order utk kwn..sedang membakar 3 biji puding roti...hehehehe..anyway tq utk maya utk resepi ni..anak saya suka sgt...mkn siap bg byk bintang...hahaha..dia lak mkn panas2..pas bakar bersama sos kastard yg sejukk...pergghhhh
Laporan oleh: kak.khem
Puding1
24-03-2011
ni plak order from my boss...alhamdulillah..boleh la buat side income... (^_^)
Laporan oleh: kak.khem
195827_10150120263199807_618659806_6613067_5430118_n
25-03-2011
baru buat petang td. saya kurang kan gula, cinnamon, nutmeg... and tambahkan kismis dan ceri... yummy!!! thanks for the lovely recipe!! :)
Laporan oleh: zacx.azura
Puding_roti_sos_kastad
31-03-2011
baru kuar oven,n dah try mkn panas2..x tau lah jadi ke x tapi mcm sedap jugak.esok nak try mkn sejuk2 plak..oh ye,klu d tambah mix fruit pon ok kan?thanks!!empunya resepi..
Laporan oleh: lovingmother
223202_210860775613069_100000674448141_654790_248903_n
19-05-2011
x mkn dgn sos pun sodapppp
Laporan oleh: Mamakail
Picture_227
10-06-2011
tq pada tuan punyer resipi..mmg sdp sgt...pertama kali buat menjadi..mak, ayah n adik2 suka sgt..siap mnta buat lg...dlm msa 2 mggu dah 3 kali buat..letak dalam peti sejuk lg sedap...
Laporan oleh: kaktus80
Puding_roti__s_
09-07-2011
TQ tuan punye rsipi..ptg td sy da try buat..Alhamdulillah menjadi..sedap!
Laporan oleh: DvaQueen
Photo013_1
06-08-2011
Mekasih tuan punyer resepi, sedappppppp sangat. Buat untuk desert berbuka puasa.
Laporan oleh: Mieeya
Puding
24-08-2011
dah cuba buat smlm, tq 4 recipe, sedap:)
Laporan oleh: r41494
Img_4655
24-10-2011
buat guna donut yang tak habis dimakan. sedap jugak. kuahnya tu memang yummy!
Laporan oleh: nuni
Puding_roti
05-12-2011
cedapppp..
Laporan oleh: ina_lyna
Puding_roti_sos_kastard
30-12-2011
sedappp...smua suka..trma ksh kongsi resipinya.. ;)
Laporan oleh: Purple.T
Myr1
10-02-2012
sedap sangat...dah banyak kali buat..kali ni masukkan isi oren...tq maya...
Laporan oleh: kak ann
Iphone_025
03-07-2012
mmg sedap...tahap kemanisan nye pun ok..TQ 4 d respi... :)
Laporan oleh: kh267tm
121017_puding_roti_sos_kastad
17-10-2012
dh 2-3x buat. tambah kismis lg sdap. suka sgt rasa cinnamon tu. tqvm :)
Laporan oleh: moonbug
121119_puding_roti_sos_kastad
19-11-2012
buat lg, nk abiskan roti yg expired smlm. this time sos die wat guna fresh milk. sedap! tq :)
Laporan oleh: moonbug
2013-08-19_13
02-09-2013
buat lg. family favorite. tq!
Laporan oleh: moonbug

Komen (51)

03-03-2007, maya_zakry komen :

Last recipe for today..


03-03-2007, pijah komen :

wow ! nmpk best jer. kene cube nih. but, fresh milk da abes da smlm. buat kek puding karamel. :D


03-03-2007, maya_zakry komen :

cube jgn tak cube.. rugi.. pastu jgn lupe tepek gamba sinih.. wokeh


22-03-2007, ffeeda komen :

dah wat...mmg sedap...xder camera ar amik pic.....


24-03-2007, maya_zakry komen :

ffeeda... laa rugi nye tak amek gambar... kalau tak leh post sini :( .. mmg sedap kan


12-04-2007, yeeha komen :

nak tanya skit, rasa susu sgt tak? sbb sy xsuka rasa susu yg terlampau.


17-04-2007, syahmi komen :

kalau kukus boleh tak ?


18-04-2007, roshida komen :

utk sos nye, pekat ke cair. nak masak atas api sekejap ke lama. mlm tadi buat, sosnye terpekat sikit. tambah air panas nak cair kan sikit. senang je buat . simple. ade gak buat puding roti tapi tak de sos. yang ni sedap giler..... bawak kat opis. semua suka. licin. sunday ni b'day anak. nak buat lg. dia nak bawa kat opis lak. anyway thanks for thae resipi. fuuyooo.


21-04-2007, esah komen :

esah pun dah buat, sedap.. puding roti dah abis.. balik keja nanti nak wat lagi sbb sos masih ada


08-05-2007, koko komen :

baru try wat td..memang betul2 sedap..tak sia2 cuba..


26-06-2007, dilla68 komen :

i dah try buat 2 kali. tp i rasa bhn b tu kena tambah gula jadi 6s/b instead of 4 s/b. Terpulang la pd citarasa masing2. Ramai yg puji sedap, smpikan jiran sebelah rumah pon sibuk tanya resepinya. thanxs.


16-08-2007, hsl komen :

kalu nk kukus boleh x?...sbb kat umah tu x tau naper,microwave x sekata ah..kdg atas dh hitam,bwh x msk lagi..harap sesiapa leh tlg ...tq..


22-08-2007, masz_73 komen :

i baru try... tp nape bila masak dia naik gebu pas tu kuarkan dari oven dia penyek... nape? apa silap? :(


31-08-2007, syahmi komen :

masz....syahmi buat pun jd camtu...tp ok je bila dah penyek...x silap kot....


29-11-2007, nurnikisha komen :

sedapppppp...tq


17-12-2007, Itarossi komen :

sedapnyaa..!!. Lama dah cari puding roti yg ada sos ni. Aroma cinnamon tu membangkitkan selera. sedap! TQ.


17-04-2008, kak noor komen :

Dah buat 2,3 kali.Memang menjadi. sedap walaupun tanpa sos. warnanya juga menarik. thanks sharing with us.


18-05-2008, ROSENA komen :

semua org kate sedap, nie mesti cuba. teringin sesangat2.....


22-05-2008, Ekieyna komen :

Thanks maya..mmg sedap lol..lagi2 sos nyer tu..so yummy!!mmg menjilat jari ngee~~!;P Eki pakai susu pekat manis huhu..sedap jgk..


01-06-2008, nurris komen :

sedap..lembut dan berkrim...mesti buat selalu..simple tp best...


02-07-2008, animed07 komen :

Best sgt. Pg td buat..nak perabihkan roti ngan fresh milk. Tp x bubuh cinnamon tu sebab husband x suka rasa dia. X dak cinnamon pun still sedap. Kuah terpekat sikit sebab igt nk perabihkan tepung kastard tu. Nk bg manis lg..tambah lg 2sb gula dlm adunan roti tu. Sapa2 yg belum buat..try la..dijamin sedap dan puas hati..


03-08-2008, novwits2 komen :

resipi ni memang sedap.dah jadi favourite my hubby.everyweek mesti buat.


12-08-2008, aizahana komen :

dulu tak suka makan puding roti..tapi setelah dicuba resepi nie...rajin buat and makan...hahahhaha


11-09-2008, aa_iezah komen :

memang sedap especially tang sos 2!


15-09-2008, mama haris komen :

Dah buat dah..MasyaAllah...sedap..:) hubby yg memang tak minat puding roti pun jadi suka...sedap kata nye...esp sos kastard nye...nanti upload gambar...Jazakallah 4 sharing...


19-09-2008, Perantau komen :

Cuba buat semalam.Menjadi...tapi sosnya saya tambah dgn buah2 koktel.Sedap juga...Thanks maya zakry.


29-11-2008, ila_88 komen :

nape saya buat x sedap sgt.... rasa susu jer sos tuh...


13-06-2009, tekasiapa komen :

Confirmed! Sangat mudah dan sedap! Berbaloi cuba, saya dah 2x buat..


08-07-2009, adlilatun komen :

saya da buat 3kali.... makan berdua ngan hubby sekali (half sukatan), masa mak datang sekali & masa mak mertua datang sekali... licin... tapi takde la plak pict... apa pun, memang best... heheheh... tq tq


12-12-2010, rosmida abdul shukor komen :

nak cuba buat.... kawan2 ckp sedap puding roti mkn dgn sos.


12-01-2011, Ly2 komen :

dh try wt..mmg bes la tp bile sjuk die jd makin leper beze dari baru msk...tp try la..mmg sdp n simple...


14-01-2011, ayugjoe komen :

1st time wat..mmg sng je..sdp plak 2..sos kastard menambahkan lg kesedapannye..


21-01-2011, sarahaikal komen :

akum sume.kite pon 1st time wat.menjadikkk......abah kite mkn spi abes tau...tu yg syok sgt.tq for the resepi..cume awak ni mmg x suke manis ek???


25-01-2011, hendrawati83 komen :

erm.. baru siap puding roti tersebut.. jadi dengan cantiknye.. yummy2. nak tunggy hb balik makan sama2.. tp sos tu memang pekat ye?


29-01-2011, cintaseroja komen :

hmm..xsabo nk cuba. Tp oven rosak..so bolh kukus jer x?


29-01-2011, saf945 komen :

saya pon dah try..memang sedap..lagi sedap kalu masuk dulu dlm peti ais..lagi mengancam..terima kasih tuan punyer resipi..


16-02-2011, yatipat komen :

Salam.. Nak tanyer ckt.. Kenape puding rot saya bila dbakar mengembang cantik sgt..tp keluar dr oven dia penyek. Boleh sesape share tips mcm mane nak wat dia cantik mcm yg lain2 punye. TQ


20-02-2011, dianazm komen :

salam kak maya,..saya dah cuba resepi ni,mmg sedap sgt..ni lah pertama kali saya wat pudng roti yg ada kuah..huhuhu..x smpt nk amik gmbr dah habis....trm ksh utk resepi ni.


10-03-2011, Jie yg comel komen :

hi maya bole kukus x?


15-03-2011, wanny manja komen :

hi maya..kalau kukus..brape lame agaknye??


24-03-2011, izwansuhaili komen :

sy dh cuba resepi ni....best mmg jd& sedap. suami pon suka sgt


01-04-2011, lizatijan komen :

blh x xletak buah pala dgn serbuk kayu manis


14-05-2011, along Lina komen :

memang sedap resepi ni... saya gantikan susu cair ngan coffemate..tp menjadi jer.. sedap ngat..sapa2 yg belum cuba.. xrugi buat. mmg sedap


19-07-2011, marinayaacob komen :

nak try la....nampak menyelerakan...yumm..yumm


02-08-2011, halwa komen :

da try wat smlm 4 berbuka,mmg marveles!!!sekelipmata je da abis satu loyang..arini hubby mintak wat lg...


02-08-2011, halwa komen :

lupa lak nk tye,tp knpa puding tu bile da kuar dr oven trus jd mendap???


20-08-2011, liza88 komen :

Salam maya....saya baru jer try buat puding roti ni 2 hari lps. rasanya mmg sedap sgt....bila hampir masak puding saya mengembang, tp kenapa bila saya keluarkan dari oven, terus puding saya mendap sehingga separuh dulang? Ini kerana saya lihat ada beberapa rakan kita seperti halwa dan masz_73 juga mengalami keadaan yg sama. Adakah disebabkn susu segar yang digunakan terlalu sejuk sbb letak dlm frigde? perlukah kita keluarkan dulu susu segar tersebut dr fridge 30mnt sebelum digunakan? Harap maya dapat membantu kami. Sekian, wslm....


28-10-2011, suriseri komen :

Salam liza88 and halwa,saya nak share je ni..mula2 buat puding saya pun jadi mendap jugak..tapi second time and onwards bila saya buat,masa nak masukkan roti yg dah direndam tu dlm loyang kan jgn ambik lebihan susu...tapi jgn pulak diperah roti tu..Insyaallah jadi lebih cantik mcm dlm gbr tuan punya resepi...harap2 tak silap bg tips.tapi tu yg saya buat selama ni....:)


08-05-2012, cik_eda komen :

mmg ni resepi yg selalu sy guna utk wat puding roti...tp nak best lg sy letak kismis dgn almond nibs .. yum yumm...


20-09-2012, wanmaziah komen :

saya dah buat smlm...memang sedap ...thanks maya zakry utk resepi ini...


30-09-2013, Snur komen :

1st time buat puding dgn rspi ni mmg best..hr ni buat lg..mmg trbaikk...tq maya sher rspi...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu