Google+

oleh: kakbesah roti goreng spicy kakbesah

Dsc01186

kalau ada tetamu datang...xde ape nak dihidangkan,just ade beberape keping roti je.. bleh la buat roti goreng ni, muai..


Created on : 16-12-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kakbesah




Bahan-bahan ( 2 piring penuh )

  • 5,6 keping roti potong/sandwich
  • 4 sudu mkn tepung jagung
  • 2 sudu mkn tepung beras
  • 1 sudu besar serbuk cili (kalo xde, blasah serbuk kari jer..)
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sudu mkn udang kering (bilis pun bleh)
  • 1 tangkai daun kari - dihiris 1/3 cm
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. tumbuk udang kering & bawang putih. daun kari dihiris.
  2. Dsc02209
    bancuh semua bahan melainkan roti hingga sebati,rasa garamnya.jangan terlalu pekat,cair skit dari adunan celup goreng pisang. agak2 lekat pd senduk.
  3. roti dipotong 4 setiap keping.panaskan minyak dalam kuali(goreng terendam ye), celup roti dalam adunan lalu digoreng hingga kuning & ranggup.buat sampai habis.
  4. jangan risau,minyak x akan meresap ke dalam roti, x sprti roti goreng telur yg biase kite buat tu...








Laporan Masakan Bergambar (9)

P1030169
23-01-2011
sdp la kak,mmg tol roti ni x serap myk.leh wat sllu ni.tq kak...
Laporan oleh: Mariani(KT)

Mariani. Alhamdulillah..sudi mencuba..ye la kdang tu kita dh jemu mkn kuih2 mnis,tukar slera la ngn yg simple cm ni,best jgk kn....

Img_0507_1_
31-01-2011
kak besah..ni dia seperti yg dijanjikan laporan masakannya. I like...>___<
Laporan oleh: zurin

Alhamdulillah, ada yg suka roti goreng akk... pasal x bubuh bwang putih,tolak 1 point, dpt 99% je...hehe.. zurin,thanks 4 trying...

09022011681
09-02-2011
terima kasih kak atas resepi ni.. saya dh cuba dan memang sedap..rangup. cuma saya derhaka sikit kat resepi akak ni sebab guna roti bun.. saya taruk inti sardin kat dalam dia.. dh jadi ala2 sandwich goreng pula..hehe. harap akak halalkan ye respi ni...
Laporan oleh: shahrun147

sama2 shahrun.wah! ini sudah lebeh...eh mksud akk terlebih bagus..hehe.xpe,tmbah la apa nk tmbah,jnji sedap..akk pun mnta halal dri awak coz berniat nk 'cilok' idea awak yg bernas tu...mesti sedap.insyaallah...

Imag1010
14-03-2011
kak besah, ni roti goreng yg dah buat kali ke berapa x ingat.. tq..hubby suka sgt..
Laporan oleh: Mrsazman

Alhamdulillah,Mrsazman sudi mncuba respi simple ni.. semua..roti protege nmpak kemas & tertib je ya.. mentor punya je berserabai..heheh.. tp..sdp tau..xcaya try.. ranggup...tehehe..

Dsc02359
30-05-2011
Salam..emm sedap la roti ni. Roti dah nk expired so tgk resepi akak ni trus buat..thanks ye akak utk roti yg sedap ni...
Laporan oleh: Hanie_Umaira

salam Hanie Umaira, hm, nmpaknya nextime xde roti expired dan terbuang.. coz Hanie dah tau camne nk goreng ngn cara paling mudah.. x guna telur pun.. hehe..awk pun buat berserabai mcm akk punya yer.. tp, yg tulah yg sdp.. rangup2 gitu kan..hehe.. thanks Hanie, krana menerai..

201020111427
21-10-2011
salam kakbesah..lama tk dengar kabar kakbesah..harap2 sihat ye...sedap la roti goreng ni..akak guna roti prancis ..dpt 1 lagi hidangan roti..tima kasih share respi ni kakbesah.. :)
Laporan oleh: kh267tm

salam kaklong, akk Alhamdulillah sht2 sj. moga2 kaklong begitu juga. lama x dpt br myr cpz laptop rosak, hntar 2 kdai, 2,2 bg hukum pancung. sdih rsenye coz ia ibarat cinta pertama, dgnnya lak akk mula mengenal IT.. hm,kaklong guna roti prancis yer..nextaim bleh la kakbesah try..timakasih kaklong krana mncuba..

Dscn5638_1_
22-06-2012
Assalam Kak Besah...hubby bli roti size JUMBO, mcm la rmi yg nak mkn, kene la pelbagaikan...yg ni bfast kami tdi pg, best la sbb ada udang kering n bwg putih tu...daun kri Ieta gnti ngan daun sup...time kasih Kak kerana sentiasa memberi idea nak msk ape..
Laporan oleh: ietabeepee

Alaikumussalam ieta, hm, dh try ye.. snang kn, kira ni rspi penyelamat jika xde idea nk msk kuih ape..hehe.. tq ieta krana rajin mnerai..

2014-03-14_18
19-03-2014
salam kb, jemput minum ptg dgn moon. wpun xde daun kari, roti goreng ni ttp berseri. yg penting sdap menjilat jari. hb mntk wat lagiiii. amboi pantun. jwb jgn xjwb kb! hehehe tq rcp ni!!!
Laporan oleh: moonbug

salam moon, istri mithali rajin sekali, suke memasak utk fmily, stiap hari hb ternanti2, apekah juadah yg moon sepraiskn arini! hihihi tq moon 4 d repot...

Img_2428
05-04-2014
buat kali kedua dah ni, baru nk hantar laporan hehehe..mmg sedapla, semlm buat husband yg request sbb first time buat haritu dia kata sedap sgt.. lagipun roti dah nak tamat tempoh tp byk lagi tak habis..mkn mlm td sambil tgk bola..tp kan sy tak guna tepung jagung sbb takde, sy ganti dgn tepung gandum..hehehe..tenkiu kak besah..
Laporan oleh: ayumidori87

bijaknye ayu yg x jadikan xcukup bhn sbgai alasan x masak mknn kesukaan hb, Alhamdulillah.. moga2 ayu akn trus rajin didapo yer, sbb di zmn skrangni mmasak sgt lh mudah.. tq ayu sbb pndai mlayan slera hb..hehe


Komen (18)

16-12-2010, eamisah@yahoo.com komen :

penah buat mcm ni..sbb roti bnyk..p tak tepikir pulak nak letak rempah n perasa cam kak besah tu..nak cuba lagi lah..ikut cara kak besah lak


16-12-2010, kakbesah komen :

ye lah eamisah,kt rmh ni,kadang roti terbiar je x dimakan..bdk2 dh jemu mkn ngn jem dll. bila buat camni, laju je masing2. sbb ranggup...


16-12-2010, Mama^danny komen :

aah..sy pun same x penah la tpkr nk letak rempah..slalu goreng cm tu jerk @ pun letak wat roti telur


16-12-2010, kakbesah komen :

eamisah n mama, bila akak tengah goreng bende ni, sape lalu belakang dapur slalu akn tanye akak masak ape... coz bau nye yg semerbak... cube la try....pastu bg komen ye...


02-01-2011, ElizaJasmine komen :

Salam Kak Besah. Terima kasih kerana sudi berkongsi resipi ni. Nk cuba ler buat roti nie sbb mcm sedap sgt. Tetapi agak terkilan sbb xde daun kari. Saya student kat Knoxville, US.


03-01-2011, kakbesah komen :

salam Eliza.. kalu x letak daun kari pn xpe....still sedap gak.xpun cube buh herbs org putih plak, mane tau lebih meletop rasenye... hehe.. Eliza,serbuk kari tu bleh gak ditukar kpd serbuk cili @ serbuk lada hitam.ade la kelainan rasenye....


30-01-2011, zurin komen :

Kak besah, saya dah buat roti goreng. Sedap le...Guna udang kering, rasa mcm tempeyek :). Dapat le mcm2 cara nak abis kan roti yg tak abis2 kan Kak besah :) tq!!!


30-01-2011, zurin komen :

Laaa....lupa letak garlic tadi!!!! Kalau tak mesti lagi Sedap...ish ish. Oo...nanti saya upload gambarnye >____<


31-01-2011, kakbesah komen :

xpe zurin, esok masih ada...len kali buat buh garlic plak..lg sdap tau..wangi gitu.. kalau bater tu berlebih jgn di buang, kirai2kn dlm minyak & goreng garing, bleh jd kudapan.. hm, xsabar nk tngok gmbarnya ni...hehe


14-03-2011, babyqaseh komen :

kak nape xleh nk klik kat bahan2 tu


14-03-2011, kakbesah komen :

babyqaseh.. akk have no idea lh dik.. akk pn baru setahun jagung celik computer.. try again..


14-06-2011, itabob komen :

salam kakbesah... pagi ni sy buat roti goreng cam akak, cuma kurangkan bwg putih jadi 3 ulas je. marvelous... memang rangup n x serap minyak + sedap cuma ank prmpn cerewet mkn sikit 2 x brapa suka, hu hu hu... kak masa mkn 2 tringat gaknya buat kacang goreng bunga leh juga gaknya cam ni kann?? apa pun tqvm kak..


14-06-2011, kakbesah komen :

salam itabob, mekaseh, krana mncuba.. tp,tntang samada batter tu bleh diguna utk menggoreng kacang tu.. akk x pasti lah, coz blom prnah mncuba, akk bimbang ia x mau lekat pd kacang jer, coz x bubuh telor.. wallahuaklam.


14-06-2011, tasriffyra komen :

sll wat tap xpenah tpikiaq pun nk letak rempah....kak,nk tanye sedap pakai rempah kari ikan / daging...tq


14-06-2011, kakbesah komen :

tasriffyra, mana2 pun bleh guna. kedua2nya ada rasa tersendiri. nk campur kedua2 pun bleh..


11-08-2011, abdulwahub komen :

cuba//////.//


21-02-2013, Hazlieta komen :

Lebihan tepi roti lps bt aiskrim grg, xtahu nk bt pe. Kalau bt puding roti sure xde org nk mkn sbb family xsuka kuih manis. Mujur jumpa resepi ni best sgt jap je abis mkn sambil tgk tv. Tq k.besah!


15-03-2013, kakbesah komen :

Hazlieta, u ar welkam. best kn rspi ni, bila ade roti yg dh nk expayed tu, buat lh cenggini. berebut org mkn. xla mmbazir kan..hehe..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu