Google+

oleh: aludra Chocolate Lava Cake

Lava_cake

Masa buat 30 minit sahaja


Created on : 13-12-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi aludra




Bahan-bahan ( 2-3 biji ramekin )

  • 1 cawan dark chocolate yg dicincang
  • 6 sudu besar mentega yg dah dicairkan
  • 2 biji telur
  • 3 sudu besar gula halus
  • 3 sudu besar tepung
  • 1 sudu besar serbuk koko
  • Secubit garam

Cara-cara

  1. Panaskan oven pada 160 celcius.
  2. Cairkan coklat dgn mentega. Boleh guna oven atau cara Bain Marie. Masukkan serbuk Koko. Gaul sebati dan ketepikan.
  3. Pukul telur dengan gula selama 3 minit. Campurkan adunan dengan adunan coklat tadi. Masukkan tepung dan garam. Gaul sebati.
  4. Tuangkan dalam bekas ramekin yg dah digriskan. Boleh griskan ramekin dengan mentega dan gula halus.
  5. Masukkan ramekin dalam freezer selama 5 minit. Keluarkan dan masukkan dalam oven selama 11 minit. Adunan tak boleh bakar lebih dari 15 minit.
  6. Chocolate_cake
    Keluarkan dan biarkan selama 3 minit. Keluarkan dari ramekin dan hidangkan.
  7. Nota: kesedapan kek ni bergantung pada quality coklat yang diguna. So, gunalah coklat kegemaran masing2.. :)

Tag

kek









Laporan Masakan Bergambar (5)

561212_220983441343498_100002955308701_367723_1699559809_n
25-04-2012
tada....ni la lava cake saya.best best best..resepi ni senang & gerenti jadi.thanks ye!
Laporan oleh: suriseri
561212_220983441343498_100002955308701_367723_1699559809_n
25-04-2012
tada....ni la lava cake saya.best best best..resepi ni senang & gerenti jadi.thanks ye!
Laporan oleh: suriseri
20120511_190751
14-05-2012
lava kek versi da meletup......
Laporan oleh: deadmaster
Image
11-04-2013
Yummylicious....
Laporan oleh: erynnzul
Chocolate_molten_cake
21-06-2013
salam aludra...kesukaan bebudak ni.. mekaseh berkongsi rcp yer... :)
Laporan oleh: kak fida

Komen (20)

13-12-2010, weed1 komen :

wow..sedapnya..; ))


13-12-2010, nad89 komen :

tnye ckit..tepung tu pki tepung ape ea, bekas ramekin tu pulak bekas ape?


14-12-2010, aludra komen :

salam weed1... memang sedap :) selamat mencuba.


14-12-2010, aludra komen :

Salam nad89, saya pakai tepung biasa jer. Bekas ramekin tu bekas bulat warna putih tu, saya dah letak kat glosary. Kalau tak der bekas bekas ramekin, boleh jer guna bekas muffin. Selamat mencuba..


14-12-2010, aludra komen :

Salam nad89, klik kat online shop, ada contoh ramekin dijual kat situ.. :)


14-12-2010, chiq aein komen :

em..sdap nye nampak..nnt leh try wt ni..


15-12-2010, wanninie komen :

ramekin tu apa? heheheeh :)


27-01-2011, Lia_Khayatee komen :

Salam aludra, untuk kek ni, guna api atas bawah gak ke?


27-01-2011, aludra komen :

salam Lia, yea guna api atas bawah, tp kalau tak der bawah jer pun ok.. cuma oven kena cukup panas. Tapi tak leh bakar lebih dari 15 minit.. kang tak jadi lavanya... :) Selamat mencuba...


18-02-2011, MiaDiary komen :

askum... kalau nak buat untuk 6-7 ramekin mcm ner..??? saya tak tahu nak tambah apa... n lagi 1.. chocolate lava cake n molten chocolate cake tak sama ke...??


04-03-2011, Nenie komen :

Salam Kak..bila study betul2 penyediaannya...mcm utk cairan tengahnya tak buh inti kan? ia terbentuk dari adunan tu kan....Kalau tak jadi kesalahan tanya siket..Lava tu nanti, adunannya masak / separa masak ya...?


16-05-2011, purple_flowerz komen :

6 sudu mentega yg dicairkan..maksud nya mcm mana ya? 6 sudu mentega cair atau 6 sudu mentega lepas 2baru dicairkan? 1 lagi...1 sudu besar tepung,guna sudu penyukat ke?


17-06-2011, merockmerule komen :

kalau buat braperr lama dalam tahan isi x keras ke kalau simpan dalam peti ais


09-05-2012, ajarmasak komen :

nak tanya...adakah coklat lain perlu dimasukkan ketika masukkan bancuhan kek seperti di dalam gambar?coklat lain dalam kek?


10-05-2012, suriseri komen :

ajarmasak, tak perlu letak dah utk resepi ni.adunan tu sendiri yg cair..( saya tlg jawabkan ye..)


10-05-2012, suriseri komen :

ajarmasak, tak perlu letak dah utk resepi ni.adunan tu sendiri yg cair..( saya tlg jawabkan ye..)


10-05-2012, suriseri komen :

Sori la yek kwn2, saya pun tak tau nape post saya asyik kuar 2 kali..ter klik byk kali agaknya.. :)


14-05-2012, beldandy komen :

Hmmm..nak try la resepi ni. aritu buat tak jadi sbb bakar lama sgt. lagi satu tips nak sedap, kena guna pure butter. hasil gabungan pure butter dgn coklat tu mmg sgt terserlah. Bel suka makan kat Kenny Rogers...sedap dan murah compare tempat2 lain.


14-05-2012, beldandy komen :

yeay! nak try this one plak. aritu buat tak jd sbb tak yakin bakar sekejap sgt. hihihi lagi satu tips nak kasi sedap, guna pure butter. combination pure butter dgn choc mmg sgt terserlah. bel suka mkn ni kat Kenny Rogers. sedap dan murah :)


14-05-2012, beldandy komen :

yeay! nak try this one plak. aritu buat tak jd sbb tak yakin bakar sekejap sgt. hihihi lagi satu tips nak kasi sedap, guna pure butter. combination pure butter dgn choc mmg sgt terserlah. bel suka mkn ni kat Kenny Rogers. sedap dan murah :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd