Google+

oleh: akma_4th Puding Roti Karamel

10-12-07-222700

resipi mudah


Created on : 08-12-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi akma_4th




Bahan-bahan ( 1 biji (20cm) )

  • Bahan A:
  • 5 biji telur
  • 1/2 tin susu cair
  • 1 camb tepung jagung
  • 1/2 tin air
  • 7 keping roti gardenia
  • 1 cawan gula (secukup rasa)
  • 1 camt vanila
  • Bahan B:
  • 2 camb gula pasir + 2 camb air (dihanguskan)
  • 2 camb air
  • Bahan C:
  • 2 keping roti (potong dadu)
  • coklat cip/ceri secukupnya

Cara-cara

  1. Bahan A diblend.
  2. Gula dan air dihanguskan sehingga mendapat warna keemasan. Kemudian tambah 2 camb air. (hanguskan dalam loyang terus)
  3. Masukkan bahan A ke dalam loyang yg ada gula hangus tadi.
  4. Tabur bahan C. Kemudian kukus sehingga masak.

Laporan Masakan Bergambar (4)

2010_12_11_02_52_16_961
11-12-2010
dah buat semalam rasanye mcm puding karemel memang sedap tkde la lembut mcm karamel senang nak makan nati nak buat lagi memang best resepi ni.......tq tuan resepi
Laporan oleh: miaayuni

menyelerakan sungguh tgk puding miaayuni ni...

Pc181345
23-12-2010
tq...
Laporan oleh: dayang82

tq jgk to dayang sbb sudi mencuba...

104_0210
09-03-2011
nice. perfect. tq akma
Laporan oleh: CheqSueCommot
12112011595
17-11-2011
isi padat tapi sedap.lpas makan kne berlari satu padang...hehehe:)
Laporan oleh: helicase84


Komen (14)

08-12-2010, ct_fairuz komen :

emm cam bes je..nak try wat jugak la..


08-12-2010, nishinihonjin09 komen :

br jumpa respi nih,slalu buat tak letak roti nmpak mcm sdp je.......


09-12-2010, loly pop komen :

best best.....


09-12-2010, qalisya komen :

cam sdap je...nk try la...


15-12-2010, sherill aida komen :

susah x nak wat?? best n nak try tp cm nampak m'rumitkan jew...tuan pnye resepi masa wat susah x??


15-12-2010, akma_4th komen :

sherill, senang amat wat ni. bahan2 tu diblend jer. klau mls nk wat karamel, skip je la step tu. semua bhn A diblend, bhn C xletak pn xpe, pastu tinggal kukus je la...


18-12-2010, dayang82 komen :

nak try kejap lg.dh siap nanti sy upload gmbr ye


24-12-2010, normieza komen :

selalu buat puding ni....sbb suami suka tp...xpernah taruk coklat cip atau ceri....bleh la taruk bila buat lg...


29-12-2010, anis_7905@yahoo.com komen :

salam..akma,sy amik resepi ni bley?nk inbox kt fb...


29-12-2010, akma_4th komen :

normieza: blh cuba utk variasi... anis: boleh jer... much better if copy je link, br la kwn2 leh tgk resipi2 lain skali kat myresipi ni...


09-01-2011, dirahana komen :

saya dah cuba..sedap n mudah.....kalau org nak datang on the spot blh buat sbb bahan2 memang ada kat rumah


28-07-2011, mama dayana komen :

sedang mencuba nie...mmpphhh..hopefully menjadik la...xsabar nak tgk hasil nie...heehehehhehe...mcm menarik jugak...


11-10-2011, kakma komen :

dah byk kali buat puding ni...memang sedap...satu kali tu kakma buat versi lapis dgn koko...hehehe...sorry akma...kreatip sikit...


01-02-2014, ruhmadeny komen :

assalamualaikum....terima kasih akma atas resepi. akak dah buat...sedap alhamdulillah....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd