Google+

oleh: naz79 red velvet cupcakes

Img_2191

family favourite - adapted from Paula Deen's recipe to our liking


Created on : 06-12-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi naz79




Bahan-bahan ( 12 biji )

  • Bahan kering
  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan gula icing
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko ( guna yang good quality, kalau tak tak berasa nanti)
  • Bahan basah
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan minyak ( minyak jagung/canola/sayuran)
  • 1 cawan buttermilk ( 1 cawan susu + 1 sudu besar cuka putih / lemon juice - macam buat tairu)
  • 1 sudu kecil vanilla essence
  • 1 sudu kecil cuka putih
  • 1 sudu besar pewarna merah
  • Cream cheese topping
  • 125 gm cream cheese
  • 1/2 cawan butter ( lebih sedap guna unsalted)
  • 1/2 cawan gula icing
  • 1 sudu besar perahan lemon

Cara-cara

  1. Panaskan oven 180 degree celcius
  2. Ayak bahan kering
  3. pukul semua bahan basah dengan mixer hingga kembang dan sebati
  4. Masukkan bahan kering ke dalam adunan bahan basah - gaul hingga sebati ( boleh guna mixer, low speed)
  5. Masukkan dalam acuan, bakar selama 18-20 minit
  6. Untuk topping , pukul semua bahan sehingga sebati. Letak topping bila cupcakes yang dah masak tu sejuk

Tag

dessert









Laporan Masakan Bergambar (13)

Img_2346
17-02-2011
saya try buat red velvet cupcake. recipe dr paula juga tp ada yang saya ubat ikut citarasa. cream cheese tu saya kurangkan sukatan gula sebab kek dh rasa manis sgt. so nak balance kan rasa manis supaya cupcakes tak terlalu manis.
Laporan oleh: rahazza
Dscf5648
17-02-2011
baru siap buat. xtually sy x penah pun makan kek velvet ni. no idea how it taste. bila digabungkan dengan cream cheese tu sedap. kaler dia x merah sgt tapi lebih nak kecoklatan. mmmmm buttermilk tu bentuk dia camana ye? sy buat guna susu sejuk, so dia jadik cair aje... ish ish ish...insyaAllah ada kelapangan saya nak cuba lagi, yang ni tak berapa memuaskan la... btw, tq resepi ni
Laporan oleh: CheqSueCommot
Dscn0770
18-02-2011
sedapppp......nnt nak buat lg!!!
Laporan oleh: skinifet
Redvalvetcupcake
25-02-2011
my red velvet cuppies... tq
Laporan oleh: yani
Velvet1
01-03-2011
Rasa dah sedap,tapi tekstur dier memang macam muffin ke ek?pastu siap merekah lak sejibik cam muffin cuma x gebu la..huhuu..boleh kongsi camner hasil yg sepatutnya tak?
Laporan oleh: HaSue
Img-20110302-00248
10-05-2011
Dah lama buat, baru nak upload. Kawan2 sume puji sedap. Bercadang nak buat lagi untuk Hari Guru sekolah anak.
Laporan oleh: yuhanayunus
110520113040
12-05-2011
si baldu merahku...sedap dan x muak..rasanya resepi ni utk tekstur muffin, ada yg sy pernah mkn ala2 sponge cake, fluffy gitu..ada ubah resepi skit, pakai castor sugar sbb icing sugar cukup utk topping je,hehe..sy pukul telur ngan gula dulu bagi dia larut, pastu yg lain2 sy ikut resepi ni..alhamdulillah rasa dan rupa parasanye tetap menggoda! tqvm!
Laporan oleh: inamanjalara
100_0163
21-05-2011
first time try, sedapnyer! ank sy suke sgt. blm sempat letak topping die dh hbskn 2 cup. tp gbr ni sblm ditambah wrinkle2. sy buat ni utk bday party my mom. tq
Laporan oleh: eye-scha
P70100677777
01-07-2011
kek yang sangat sedap. saya tambahkan satu sudu kecil baking soda. lembut dalam mulut. saya ubah gula tu saya kurangkan sikit. guna 1 cup je. cream cheese sedap, masam manis dan berlemak
Laporan oleh: waina
Wp
14-09-2011
Yay! 1st try, menjadi... (mixing it wth allrecipes.com) i kurangkan skit gula, less than 2 tblspoon bright red color, guna cream cheese as my top frosting & sprinkle with cute cute colorful beads... thanks...
Laporan oleh: Fara1974
Dsc02097
18-10-2011
sedap,,,ayah i suke,,tpi kenapa kembang ke atas ye???
Laporan oleh: khairina_kaz28@yahoo.com
Red_velvet
27-11-2011
rasanya sedap..& cantik...klu nak cantik warnanya...tambahkan 4 sudu air dari buah dragon fruit..warnya bertambah naik & of course kebih sihat sbb tak pakai perwarna...
Laporan oleh: kakngahcun1
427217_10150542527312582_628547581_8971778_1484655786_n_1_
15-02-2012
dari resepi yg sama tp buat sebiji kek..tp rasa cam kek coklat sbb sukatan serbuk koko tu byk..next time kena kurangkan..tp mmg moist sgt..
Laporan oleh: kak.khem

Komen (24)

06-12-2010, naa_q komen :

nak tanya sikit, saya ada buttermilk, lebihan buat kek dah dkt 2 minggu dlm petiais, bial buka & bau takde cam rosak..adakah masih boleh guna yg tu?


06-12-2010, naz79 komen :

naa_q, saya tak sure plak buttermilk yg ready made tu expiry die mcm mne...saya buat sendiri je everytime nak gune...lupe nak tulis, campuran susu dgn cuke /lemon tu biarkan dlm 5 min...InsyaAllah jadi


08-12-2010, nora72 komen :

salam naz...apa ke nama cuka yg awak guna? kalau cuka langsung xyah guna bole x? ganti dgn jus lemon


08-12-2010, naz79 komen :

salam nora, cuka putih yg wat masak tu...alah jenama tamin...rasanye boleh gak guna lemon, saya penah jugak jumpe resepi yg gune tu...trylah...


14-12-2010, deepinky komen :

macamana rase kek ni ya naz? macam sedap je tengok kaler merah tu?


14-12-2010, naz79 komen :

rasa kek tu rasa coklat , makan dgn topping cheese tu ....


24-12-2010, nora72 komen :

naz, 2/12 cawan tepung gandum tu maksudnye 2 per 12 ke? cam x logik plak ek...


26-12-2010, naz79 komen :

alahai nora, sorry, 2 1/2 cawan...barula logik kan


06-01-2011, azz_one komen :

mak tanya...susu utk buttermilk tu susu apa yea??cair or pekat??


09-01-2011, naz79 komen :

susu cair/ fresh milk/ low fat pun boleh...


23-02-2011, anneayube komen :

ayu dah try cake nie, tapi masalah nye cake tu jd naik kembung ,senget plak tu. mcm mane ye care2 nak bg cake rate je bile dah masak?


24-02-2011, edwynna komen :

kembung?ala baru nak try smlm wat cupcake lain x jd la. uhu


01-03-2011, anios komen :

salam naz79.. kek ni mmg sedap sangat lebh2 warna yg menyelah merah nye.. saya tak wat. tapi anak2 yg wat kan . wat ulang tahun kami berdua.. mmg tersangat sedap nye


03-03-2011, Mimi Azrin komen :

nak tanye jugak... kalau gantikan lemon 2 ngan limau nipis boleh ke?


13-04-2011, zaizzat komen :

camner buttermilk tu ye...sy baru berjinak2 dunia masak ni..


15-04-2011, scha_hajar35 komen :

lah rase dye rase coklat kew... ingat kan rase yg unik...


12-05-2011, zanarose komen :

nampak macam sedap aje... nanti nak cubalah.. insya`allah.


18-05-2011, k_honey komen :

klau x tau nk sukat dlm oz blh cuba guna botol susu baby (kebykan botol susu ada sukatan oz)..... sy pun sukat pewarna merah pkai botol susu baby sy tuk bt kek ni..... rasa kek ni memang yummy....


29-06-2011, waina komen :

kenapa cupcake saya mengembung time bakar...pastu bila masak, dia kempis balik...sangat x cantik hukhuk


27-07-2011, Mamamia!!! komen :

T'ingin nk buat sy bdk br bljr nk tny cuka putih tu cuka biase ke?


10-09-2011, naz79 komen :

salam...lama saya tak masuk...very busy and asyik kluar masuk spital...tak sihat....huhu..anyway....thanx kpd yang mencuba.....rasanya banyak soalan pasal buttermilk ni kan, saya biasa guna susu segar dgn cuka/lemon saje...dgn limau lain tak petnah tapi kalau ikut teorinya boleh kot sbb kite nak acid dia saje...yang cuka tu cuka putih biasa, murah dan senang cari kan...and the texture should be mcm kek coklat moist...kalau padat maybe over beat...okay...


23-10-2011, turtle-86 komen :

mane nk cari cream cheese tu yer..brand per y sdap..butter lak lh gne y mne2 je kew?pnh try mkan kek ni sdap..teringin nk uat sdri..


03-11-2011, nfatienr komen :

turtle-86, cream cheese ni ada jual kat kebanyakan supermarket cam giant, tesco.. try cari kat bhg dairy.. kalau brand KRAFT, kotaknya tulis Philadelphia cheese.. ada juga brand lain cam Tatura, etc.. nk senang lagi, cari kat kedai2 bahan kek..


07-08-2012, Caahnie komen :

As salam. Bagaimana saya boleh dapatkan pewarna merah yang sesuai untuk Red velvet? Ada spesifik brand atau nama pewarna tu? Guna 'Bright Red' ke? Tq


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd