Google+

oleh: mama_ninie Kek Batik Milo

No picture

Resepi dari my mum.. Rasanya ramai yang dah tau sbb senang je nk wat.. Kids suka ni sebab ada milo =)


Created on : 03-12-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mama_ninie




Bahan-bahan ( 2 loyang )

  • 500 gm marjerin
  • 1 sb gula
  • 525 gm susu pekat (1 stgh tin)
  • 5 biji telur (dipukul hingga kembang)
  • 400 gm milo (boleh didapati dlm 1 paket kecil)
  • 2 sb serbuk koko
  • 1 kilo biskut marie (yg biasa bkn coklat tau) dipatahkan dengan tangan menjadi dua setiap keping

Cara-cara

  1. Cairkan marjerin dan gula. Kacau seketika sehingga sebati.
  2. Masukkan susu pekat. Kacau lagi sehingga sebati.
  3. Masukkan telur. Kena kacau sampai sebati jugak lagi..
  4. Masukkan milo kemudian koko. ( Jangan masak terlalu lama atas api, takut hangus pulak)
  5. Agak2 pekat masukkan biskut marie dan gaulkan sehingga sebati.
  6. Masukkan ke dalam bekas loyang dan ratakan ke serata loyang. Jangan terlalu tebal nanti susah nak potong.
  7. Sejukkan di dalam fridge sbb lau letak di luar coklat mudah cair.
  8. Setelah sejuk, potong dan sedia untuk dihidangkan sebagai dessert ataupun minum petang. Selamat Mencuba =)









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (7)

03-12-2010, mama_ninie komen :

Belum sempat upload picture lagi, lau ada sapa2 yang try tolong upload eh =)


04-12-2010, azie_06 komen :

mesti letak telur ke?


04-12-2010, mama_ninie komen :

Azie_06 X pernah pulak try x letak telur...takut x jadi pulak?


04-12-2010, fidaskindah komen :

saya baru bljr ngan kwn tak perlu letak telur...mcm2 versi...yg penting sedap....


05-12-2010, azzlen komen :

ni resepi 2 loyang. kalu nak buat 1 loyang semua bahan kira bahagi 2 la ye..?


05-12-2010, mama_ninie komen :

FDASKINAH ~ betul tu ada mcm2 versi, tp versi yg ni bg sy lg sedap...selera msg2 kn ;) AZZLEEN ~ btul tu tp lau 1 loyang kena loyang besar tau, lau x 2 loyang kecil..


11-03-2011, namyra illah komen :

kalau xltk koko ley x?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd