Google+

oleh: ramlah_2004 Kimchi

No picture

Kimchi sawi putih ala Korea.


Created on : 02-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ramlah_2004




Bahan-bahan ( 6 org )

Cara-cara

  1. Img_6_276_3
    Campurkan air dan 2 sdm garam, masukkan sawi, aduk rata. Simpan dalam bekas air seperti gambar di bawah, biarkan dalam suhu ruang selama kurang lebih 4 jam.
  2. Rinsing6
    setelah tu cuci 3 kali untuk hilang rasa garam tadi seperti gambar di bawah
  3. Rinsing5
    buat seperti gambar di bawah kemudian sawi putih tadi di toskan berapa minit.
  4. Paste3
    campur bahan bahan tadi yg telah di siapkan.gaul rata
  5. Stuffing1
    setelah tu.ratakan pada sawi putih pada helaian daun sawi puteh tadi dari bawah keatas
  6. Stuffing3
    setelah tu ratakan pada bahagian luar sawi putih biar kelihatan sama rata
  7. Storing
    setelah siap di simpan di bekas dan buat seperti gambar di bawah .dan boleh di simpan di peti sejuk
  8. Fd52acf1
    potong seperti gambar di bawah
  9. Serving
    hidang mengikut citarasa sendiri

Tag









Laporan Masakan Bergambar (1)

Picture_001
12-06-2009
akhirnya berjaya jugak buat kimchi sendiri yg terjamin halal. hehee... kimchi nih saya msk macam2 cara. ada buat ala sup pedas campur dengan tofu dan cendawan, ada yg goreng dengan telur. masuk dalam kuah asam pedas pun sedap. pendekata, mmg berbaloi buat banyak2. thanks ramlah!
Laporan oleh: azwalissa

tahniah azwaliss ..memang sedap itu,nasi goreng pun sedap..you're welcome mencuba..


Komen (50)

02-03-2007, admin komen :

ramlah_2004.. thanx cz sudi berkongsi resipi di sini. i dah edit resipi ni . i dah ambik gambar kimchi ni dr ur photobucket dan upload semula ke sever myresipi.com. Setiap gambar resipi, boleh upload terus di website ini tanpa perlu upload terlebih dahulu di mana2 free server yg lain. I harap gambar ni adalah gambar sendiri.. bukan diambil dr mana-mana website lain. If dr website lain, harap ganti dgn gambar sendiri nanti.. thanx..


02-03-2007, skyblue komen :

guna serbuk lada biasa boleh ke? tak pahit & pedas sgt? serbuk lada merah korean tak rasa pedas ... wlpun nampak merah n pedas gitu.


09-03-2007, ramlah_2004 komen :

ok admin ,maksih sbb dah edit dah lama nak edit tapi tak tahu camna, apa apa makasih banyak banyak,


09-03-2007, ramlah_2004 komen :

leh skyblue... tak pahit ,lada serbuk tu terpulang sama kita nak banyak ke nak sikit . ikut selera masing masing


22-03-2007, lepat9 komen :

sos tu takyah masak ke?


24-03-2007, ramlah_2004 komen :

ya tak yah


03-04-2008, Mizzyan komen :

Wah terima kasih!!!! Saya dah laa cari resepi kimchi ni!! Tgk kat web lain dari korea saya tak paham bhn apa yg diorang guna.. terima kasih banyak!! Teringin nak tau apa rasa dia..lps nih nak kumpul semua bhn2 dan buat secepat mungkin!!! Terima kasih lagi skali!!^^


26-08-2008, ramlah_2004 komen :

sama2 mizzyan...rasa dia masam2 pedas pendek kata lebih kurang ngan jeruk...tapi kalau baru buat rasa dia sedap tak masam..cuba jgn tak cuba ehehe


26-10-2008, misteri komen :

Teringin nak wat nih tp bab udang basah tu cmne. Letak mentah2 gitu jer ke/kena masak dulu ? Mintak bg penerangan utk bhgn udg leh tak..Sy musykil bab udg basah ni.. TQ.. - nina -


27-10-2008, misteri komen :

la..mana sy nye isi komen? Sape delete? Takpe try lg..Nak tanye udg tu nak wat cmne? Kena goreng dulu ke apa..Mintak jgn delete lg soalan sy yer..TQ.. - nina -


27-10-2008, misteri komen :

Sori..agaknye pc sy yg ada masalah ni..lps send komen ke2 wujud pulak komen 1st sy tuh...


29-10-2008, ramlah_2004 komen :

mentah nina..ada kawan 1 org kat malaysia dia kata dia tukar Udang Gergau ngan Cencaluk......selamat mencuba nina


24-08-2009, cthafizah komen :

salam.. udang tu gaul skali ke ngan serbuk lada? lps tu, br gaul bersama sawi putih? satu lagi, simpan kimchi ni brape lame sblm dpt mkn? terima kasih..


04-02-2010, ramlah_2004 komen :

ya cthafizah...kalau ikut ketahananya sethn pun leh...org sni makin lama kimchi makin sedap tapi cam aku tak tahan kalau dah masam sgt...


04-02-2010, ramlah_2004 komen :

opss silap...pas buat pun leh makan kalau saya lebih sedap yg baru buat,tapi kalau hubby plak suka kalau dah rasa masam2 sikit..sama2 cthafizah


05-03-2010, sapporo komen :

salam...nk tanye psl sawi putih ni...poro penah gak wat kimchi ni p kalu xsilap sawi putih tu kene perap ngan garam lama sket cz nk kasik air sawi tu keluar...if xbetol2, kimchi bole jd busuk...4jam perap ngan garam cukup ke?...i'm just asking je ramlah yer...hehe (^_^)v


19-04-2010, intanzafina komen :

slalu tgk cite korea..meleleh air liur tgk diorg mkn..tq 4 this recipe..pasni kena cuba ni..


08-08-2010, misz fai komen :

serbuk prasa 2 jnis ape erk?? ajinomoto ke???


14-11-2010, ciknit komen :

apa bhan2nye??knpe dkat bhn2 tules 6 orang je??


24-11-2010, teaqa komen :

btu..nape xde list bahan2??then cmne nk wat sos die?xgtau pn..


24-11-2010, kamal77 komen :

mana bahan2?


01-12-2010, aziemah komen :

mne bhan2yer???cmner nak buat sos dier??


08-12-2010, robie komen :

bahan2?


10-12-2010, dheeyane komen :

knpe x nampak dah bahan2 nyer???huhuhuhu sedey :<


11-12-2010, syadzwani syukran komen :

apa bahan nya? reply a.s.a.p pleasee. :D


20-12-2010, ctfazra komen :

knp xde list bahan2 pun? :(


24-12-2010, hani_0208 komen :

bahan2 nk wat kimci ni mcm2..ikut org..ada yg simple...ada yg rumit...paling simple..kubis cina,bawang bsr..halia..bawang putih,serbuk cili,cencaluk,sos ikan,cuka,garam,daun bawang...


24-12-2010, hani_0208 komen :

ada lagi..letak la gula sikit utk balance kan rasa dia...bhn2 ni sumer kena gaul sebelum kita ratakan kat kubis...ok selamat mencuba..i love korea


31-12-2010, mira_sara komen :

admin mane bhan2 dia...cara2 je ade...x pham la..please ltak la apa bahan2 dia


03-01-2011, CheSeri komen :

yelaaa..pls la respon admin...senarai bahan2 nye mana dong..huhuhu excited nk cuba ni ngee...


13-01-2011, naddflora komen :

betul tu.. excited cari resepi.. tapi senarai bahan2 x ada.. respond please..


08-02-2011, ikah30 komen :

bahan2x xde ke?..


13-03-2011, idahmdnoh komen :

kat resepi tu ade tulis bahan2 (6 orang) tapi xde pula tercatat bahan2 dibawahnya.


13-03-2011, idahmdnoh komen :

oh ye nak tanya, ade tengok kat mid=valley ada jual kimchi kat situ. Halal ke. Ada sape2 tau


24-03-2011, juwita91 komen :

wah klau bole share lah lagi makanan2 korea yg senang dibuat n bahan2 senang dicari.....


03-04-2011, alynn kamarulzaman komen :

yela bahannya xde mcm mane nk wat sosnye 2...


14-04-2011, sunhimariya komen :

mcm na wat sos tu???


09-05-2011, zana536 komen :

serbuk cili biasa boleh ke?? nak kisar ke sos dia tu??


09-05-2011, feedingfish komen :

salam..kak..mane bahan2 nye xdek pn..org dh excited nk try nie..edit la kak..plzz...


28-05-2011, ruzitah kasim komen :

kenapa tak nak bagi bahan2 nye buat kitorang kempunan je...................


21-06-2011, fara hana komen :

assalam.. nak tanya, kenapa tak boleh view bahan2? macm mana nak buat sos tu?


12-07-2011, nurnasihah komen :

boleh saya tnya mana bahan2? xnaik pon kat atas tue .. blank je ,.:)


07-08-2011, misz_alia komen :

sos tu cm ne? x leh view la


16-09-2011, korean love komen :

saya nak tau bahan2 yg digunakan....pleaseeeeeeeeee...


02-10-2011, monica jules komen :

hi... boleh bg bahan bahan nya... plssssssssssss


10-10-2011, imah1120 komen :

salam blh lampirkan bahan2nya dan sukatannya sekali tak?


11-10-2011, hywjj4mr komen :

sis, saye xbley view la bahan2 utk pes tu....><


11-10-2011, kyuhyun komen :

salam...please nak tahu bhn2 utk buat sos... :(


03-11-2011, nurab komen :

bahan untuk buat kimchi tak di sertakan.hanya cara nak buat kimchi saja yang ada


30-04-2013, Han Su Rii komen :

Assalaamualaikum. sesiapa yang nak beli halal kimchi online, boleh ke facebook page saya Han Su Rii Resepi korea asli homemade. Jazakallahukhairan.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu