Google+

oleh: arrazira kek coklat marble dan cheese

Dsc00264

sesuai untuk penggemar coklat dan cheese, masa buat kurang daripada 1 jam, resepi daripada kakak ipar


Created on : 29-11-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi arrazira




Bahan-bahan ( saiz cake sederhana )

  • adunan (A) 180g butter (buttercup)
  • Klik di sini untuk isi bahan
  • 20g serbuk koko
  • 170g gula kastor
  • 120g tepung (bluekey)
  • 1 sudu serbuk penaik ( kalau dalam tepung dah ada serbuk penaik, tak perlu letak lagi dah)
  • 3 biji telur
  • adunan (B) 250g krim cheese (saya guna philadelphia)
  • 60g gula kastor
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh vanilla esen
  • 2 sudu teh susu cair (selalu kita minum yang di dalam kotak)

Cara-cara

  1. panaskan oven 160 C
  2. campurkan adunan (A) gula kastor dan butter, kacau sehingga adunan menjadi putih. tambahkan telur satu demi satu, kacau sehingga lembut dan "fluffy"
  3. tambahkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau
  4. dalam mangkuk adunan yang lain - campurkan cream cheese, esen vanilla, gula kastor dan kacau. tambahkan telur dan susu kemudian kacau adunan sehingga sebati
  5. ambil bekas untuk letakkan adunan kek yang dah siap - letakkan didalam bekas. 1/2 lapisan coklat
  6. semua lapisan cheese
  7. 1/2 lapisan coklat
  8. bakar sehingga masak. biarkan sejuk sebentar dan sedia untuk dihidangkan.








Laporan Masakan Bergambar (1)

Img_1530
14-12-2011
yummy~
Laporan oleh: aliza's

Komen (5)

29-11-2010, shazaleha komen :

mudah membuatnye dan nampak sedap nak try buat lah


29-11-2010, cikmar komen :

tak clear la gmbr...tp tq for the recipe


01-12-2010, shafa komen :

wow!!menarik nih....nk try laa...


09-12-2010, ermatasha komen :

best ni......choc + chees.....msti try ni..


09-11-2011, sriputeri komen :

saya baru je cuba resepi ni masa hari raya haji baru2 ni. mmg menjadi dan sedap. ala2 beli kat secret recipes jek. tq sangat2.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu