Google+

oleh: Lwanria Biskut Makmur

Dsc05422

Resepi dari mak tersayang..


Created on : 27-11-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Lwanria




Bahan-bahan ( 1 Balang saiz sederhana )

  • Tepung Gandum ( 1 kg )
  • Minyak Sapi Tulen ( Ikut lembut adunan )
  • Kacang Tanah ( Di goreng tanpa minyak )
  • Telur ( 3 Biji )
  • Gula Aising

Cara-cara

  1. Panaskan tepung dalam kuali. Kaedah ini dilakukan supaya biskut yg dibuat nanti tidak melekat di lelangit apabila dimakan.
  2. Ayak tepung sebentar tadi,supaya tiada ketulan kecil.
  3. Kacang digoreng tanpa minyak sehingga masak. Kemudian buang kulitnya.
  4. Kacang tanah yang sudah dibuang kulitnya dikisar halus.
  5. Cairkan minyak sapi
  6. Gaul tepung gandum bersama kacang tanah, telur dan minyak sapi sehingga sebati.
  7. Apabila adunan suda sebati dan sesuai untuk dibulatkan. Bolehlah mula membulat adunan kecil-kecil sedikit demi sedikit.
  8. Setelah siap,bolehlah dimasukkan kedalam ketuhar untuk dimasak.
  9. Biskut yang suda masak, bolehlah digulingkan kedalam gula aising.
  10. Siap untuk dimakan.









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (12)

27-11-2010, kakbesah komen :

kacang kisar tu digaul skali dlm tpung ke dijadikan intinye?akk suke sgt bskut ni,tp trsangat mlas nk buat,coz dlu prnah buat skali tp sgt susah nk tutup inti kacang kisar tu.asyik berserabai je.. cube adik bg petua skiit.


27-11-2010, nOOrsha komen :

rasenya dlm resipi ni Lwanria gaulkan srkali kacang dengan tepung..betulkan Lwanria?.. kak besah, cara saya kalau nak jadikan kacang tu inti n agar x berterabur, akak campurkan mentega sikit n gula halus sikit dlm kacang kisar tu.sebatikan n cube kepal2kan...kalo masih berderai tambah lagi mentega n gula halus..bile dah boleh dikepal2kan, bulat2kan kecik2...kalo gune cara ni memang senang nak tutup adunan makmur tu...insyaallah kacang x kan bersepai...ni ikut pengalaman saya n mak saya..kami buat bisnes kuih makmur,tart n almond london utk raya... maaf ye Lwanria, saye share kaedah saye ni kat sini....tq


28-11-2010, Lwanria komen :

kakbesah>>Ni bukan dibuat inti kak, kacang kisar tu dicampur/gaul sekali dengan semua bahan2 tu kcuali gula aising. Simple saja caranya ni kak..akak cuba la lagi..:) noorsha>>betul la tu..hehe..tq


28-11-2010, kakbesah komen :

o..cmtu ye carenye noorsha.slameni xde sape bg tau tip ni.jazakallahukhairan pd noorsha yg x kdekut ilmu,n pd lwanria yg bg resepi ni.insyaallah dua2 akak akn cube..


28-11-2010, maladong komen :

Oooo letak telur ya. Patutlah saya buat sebelum susah nak dikepal. Mungkin sebab tak ada telur. Biskut Lwanria ni lembut dan cair dalam mulut ye? Thanks for the recipe.


28-11-2010, maladong komen :

Selain cara noorsha, saya gaulkan kacang tu dengan susu pekat untuk dijadikan inti. Pastikan kacang digaul dengan susu sehingga boleh digentel. Cubalah kak besah dan kawan2 yang lain.


28-11-2010, Lwanria komen :

Ya maladong..letak telur..:)


28-11-2010, Lwanria komen :

Maladong..ye,lembut..tapi,kalau gigit pun ianya tak pecah..


28-11-2010, kakbesah komen :

trime kaseeh maladong sudi bg satu lg petua.(unic la name awak) oh ye lupe nk tanye,kacang tu brape banyak? boleh bubuh ikut suke ke?


17-12-2011, aishah hussin komen :

resepi akak same dengan y kite biasa buat, cumenye kte gune telur sebiji jer.. pastu kacang tanah tu kte jadikan inti.. mungkin nnt lain kali kte boleh buat mcm cara akak.. :) thanks for sharing...


04-12-2012, beruangpanda komen :

kacang tanah tu sebaiknya dijadikan inti.. jadi kita dapat rasa keenakan adunan dan inti kacang tu secara berasingan. kalau kacang digaul sekali dengan adunan.. sudah jadi macam biskut kacang pulak..


04-12-2012, beruangpanda komen :

kalau ikut resepi dari orang lama2... sebaiknya juga kita gunakan PLANTA yg dicairkan.. sekarang ni bermacam jenis makmur ada di sana sini.. tapi yg menjadi pebret aku.. tetap resepi dr orang lama2..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd