Google+

oleh: annis_lisa Ikan Masak Lemak Merah

Dscn4785

resipi dr mama n sedap sgt mkn dgn nasi putih


Created on : 06-11-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi annis_lisa




Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 1 senduk nasi cili boh
  • 1 biji bwg besar*
  • 3 ulas bwg putih*
  • 1/2 inci halia*
  • 4 ekor ikan kembong @ cencaru (grg dgn garam n kunyit dulu)
  • 1 btg serai (titik)
  • kelapa parut putih (kisar dgn air agk2 dlm separuh blender biasa) - utk santan
  • 1 biji tomato (belah 4)
  • garam

Cara-cara

  1. kisar bhn bertnda * dgn sedikit air
  2. tumis bahan kisar & serai smpi wangi kmdian masukkn cili boh tumis smpi pecah minyak
  3. kmdn masukkan ikan, tuang santan dan rasa masinnya.
  4. masukkan tomato kacau sekejap n tutup api. jgn smpi pecah minyak

Tag

ikan

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (8)

06-11-2010, sherrysally komen :

Kalau guna ikan merah lg sedap.Cili pula guna cili merah hidup sbb cili boh rasa nyer ada masam2 skit.Bahan2 kisar td boleh dicampur sedikit ketumbar,jintan manis n jintan putih.Utk rasa yg lbh enak masukkan daun kunyit yg dihiris halus.Guna ayam pun boleh.Cuba la garenti terangkat....


08-11-2010, Hani komen :

lauk lemak ikan ini sama macam lauk yang selalu emak saya masak. Rasa nya memang sedap.


08-11-2010, annis_lisa komen :

dh simple cm ni pn sedap... malas nk susah2 lg. hehehe


17-11-2010, daniadanial komen :

mcm best jer kn,mmg nk try la utk lauk tgh hri ni.


22-11-2010, annis_lisa komen :

dania: dh cuba ke tu, hehehe


27-11-2010, zaieda komen :

hari ni keja half day balik nak try masakan nie la.........


31-05-2011, idzaereynee komen :

oo..ikan tu digoreng dulu..kalau cara akak buat lak..ikan tu direbus gan asam keping gan garam dulu


18-09-2012, Typicalback komen :

wah menjadi! thanks saya suka. Tapi saya guna ikan pangasius, hancur2 sikit, lepas tu sbb tak ada kelapa kat sini saya guna santan packet pastu tambah susu sikit. still menjadi. thanks!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd