Google+

oleh: junjs11 Wantan goreng

Picture_940

resepi senang...boleh makan sebagai snack atau semasa minum petang...


Created on : 27-02-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 1 family... )

  • 300gm isi ayam/ikan
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 5 biji water chestnut (sengkuang cina)-didadu kecil2
  • garam
  • daun sup-dihiris2
  • 1 sudu besar sos lea & perrin/soya sos
  • sedikit gula (jika suka)
  • Boleh juga ditambah carrot dan kobis yg dicincang
  • kulit wantan secukupnya
  • air dicampur sedikit tepung untuk lekatkan wantan.

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan kedalam mangkuk. Gaul sebati. Perap 1/2 jam.
  2. Ambil sedikit, masukkan dalam kulit wantan, bentuk ikut suka, dan lekatkan dengan air campur tepung tadi.
  3. Goreng hingga masak kekuningan.

Tag









Laporan Masakan Bergambar (8)

Img_1505
20-08-2007
first time buat..menjadi sedap sangat :)
Laporan oleh: suraya85
Pix_125_
06-03-2008
baru try buat ptg td, sedap sgt..sesuai dijadikn snacks..yummy yummy..tqvm junjs11
Laporan oleh: buttercups
15082010189
01-09-2010
sedap..buat berbuka puasa td,rangup
Laporan oleh: kamal77
240120111444
27-01-2011
lebihan bt dumpling mkn ngn mee sup yg ni goreng lak, resp lebih krg sama, mmg sedap.
Laporan oleh: aa_iezah
104_0198
09-03-2011
1st time buat...memang exited giler...tq jun
Laporan oleh: CheqSueCommot
P3231205
23-03-2011
mudah dan sedap
Laporan oleh: cheq da
P4201280
20-04-2011
buat lagi kali ke2..best sangat makan dgn sos
Laporan oleh: cheq da
1325017611254
27-12-2011
first time buat terus menjadi, thank you for sharing the recepi :)
Laporan oleh: nananina

Komen (18)

27-02-2007, ApEk`D komen :

**** leh tak letak gambar kat gloseri kulit wantan apek tak ...tau macam mana kulit wantan..sama tak dgn kulit popiah...eeeeEEEeee...


27-02-2007, junjs11 komen :

aiseh apek'D, dah perabih plak la kulit dia..kna tunggu next time beli plak la..x pon kalu ade sesape kat sini yg ada, tulun...heheh.. seakan2 kulit popiah, saiz kecik sket, biasa jual kat supermarket..kalu kat carrefour, ade kat bhgn mee,cincau ngan tauhu..


27-02-2007, pijah komen :

soya sos tuh x same ker ngan kicap? hehe. sbb kt botol kicap kn tulis sos soya. ;p


27-02-2007, alma komen :

juns, lst yr penah jumpa wantan ni masa gi konferens kt hotel, since then suka ler makan benda ni, rangup & nice. pastu tgk surreal gourmet pny siri kt tv pun si bob tu wat wantan ni...insyaAllah nk try ler.


27-02-2007, skyblue komen :

nak tanya sikit... jun punya family ada berapa orang eh? curious...


27-02-2007, junjs11 komen :

ye la plak ye pijah..boleh gak kot..heheh..maksud jun, soya sos kat sini cam maggi punyer tu k..kan ada, yg jual botoi2 kecik tu..selalunya untuk menyedapkan lg masakan..tp kalu nak letak kicap gak, guna kicap cair leh kot.. alma, try ler..jun ni..suka yg goreng. ade gak wantan yg letak dlm sup tu tp jun kureng suke sket. nape sky? sbb jun slalu tulis 1 family k? hehe..family jun 5 org, jun, hubby n 3 org anak..sederhana punye family gitu..


27-02-2007, skyblue komen :

I punya 1 family ada 2 orang je... so kena kurangkan sukatan lah... :D 5 orang muat satu kerata... perfect! :p


28-02-2007, dyna komen :

sedapnye.. mmg favourite lah... klu sesape ader resepi buek kulit wantan lg cantikkkkkkk... sbb tak tau nak carik kat mana kulit wantan tu kat jepun nih... klu sesape pernah beli kat jepun letak gambar kat glossary pun cantikkkkk gak...


28-02-2007, hanis komen :

waahh...baru buat ari tu. ingat nak masukkan dah ada org lain masukkan pulak. hehehe. ari tu lupa nak amik gambar.


28-02-2007, pijah komen :

huhu. nk try guna kicap cap adabi je la . tp kan, kulit wantan tuh cmne? stuju ngan kak dyna, klu sesape ade resepi utk kulit wantan, share2 la. :D


14-04-2007, Noreen komen :

Jun, I dah letak dlm glossary wantan sheet. Ingat nak buat tapi tak tau bila. Beli je wantan sheet tapi tengah tunggu bila ada masa hehhee.


15-04-2007, umi_e komen :

Noreen... sedap tau wantan goreng... kalau anak2 umie suka juga wantan rebus :D errrrmmm pijah, umie biasa buat sendiri kulit wantan... nanti kalau umie buat umie akan letak di sini step by step... penyakit M menyerang lagi ler pijah :D


15-06-2007, ApEk`D komen :

yahooooo...dah terjumpa pun kulit wantan yer la kak jujn...... kat bahagian tahu kering , tahu telur .... cincau.......... ok...leh buat ..lah esok....


01-07-2007, hajijah komen :

kalau takda kulit wantan boleh guna kulit popia ke?


13-12-2007, kimie komen :

wow teranya can you make me one plate full of it


23-11-2010, jalihas komen :

akak suka sangat makan wantan goreng, tapi tempat akak tak ada dijual kulit wantan, so kalau ada kwn2 yang tahu buat bolehlh kongsi dlm ni..


15-01-2011, azlainy azlan komen :

Kalau tak nak guna ayam / ikan sebagai inti, nak ganti ngan daging cincang leh tak?????


26-03-2011, aween_aleesya komen :

salam akak jalihas..skrang ni kulit wantan dh byk jual kt pasaraya..kt tesco n carefour pn byk jual,saya bli kulit yg ready made je mudah blk cma buatkn inti jer...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu