Google+

oleh: ratnamurniwati Bubur nasi untuk kanak-kanak 1-3 thn

Dscf6688-1

dpt dari majalah rasa keluaran tahun lepas. sangat mudah dan cepat disediakan.


Created on : 27-02-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ratnamurniwati




Bahan-bahan ( 1 org makan )

  • 1 mangkuk nasi
  • 1 cwn air suam
  • 2 biji bawang putih
  • 1.5 cm halia
  • ayam atau kentang dipotong dadu (direbus dahulu beberapa minit)
  • ikan bilis goreng
  • daun sup
  • bawang goreng
  • garam dan lada sulah secukup rasa

Cara-cara

  1. nasi dan air dimasukkan dalam blender dan blend. blend jgn terlalu hancur jgn terlalu kasar. biar yg sedang2 jer rupanya..
  2. halia dan bawang putih ditumbuk lumat dan tumis hingga naik bau.
  3. masukkan ayam atau kentang atau boleh digunakan kedua-duanya sekali. kacau rata.
  4. kemudian masukkan nasi yg telah diblend dgn air. dlm gambar saya tu terkurang air. jd, kalau terkurang air boleh la ditambah air lagi. airnya boleh diadjust ikut kehendak hati masing2. kalau nak bubur tu pekat, kurangkan air, kalau nak bubur tu berkuah atau berair tambah la air ikut kehendak hati.
  5. masukkan garam dan lada sulah secukup rasa dan bubur dah pun siap.
  6. untuk menghidang, taburkan ikan bilis, daun sup dan bawang goreng utk rasa yg lebih enak.

Tag









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (21)

27-02-2007, miza komen :

kalo mcm ni mak kanak2 pun bole mkn juga...


28-02-2007, ratnamurniwati komen :

miza: betul tu. utk org dlm pantang ker...boleh jer mkn bubur ni


28-02-2007, miza komen :

biasa kalo buat utk sefmli sbb huby pun suka juga mkn bubur ni..


28-02-2007, hzasabrina komen :

miza bertuahnye hbby u suka mkn bubur..hbby kita x suka lngsung..dia kata mkn bubur mknn org sakit..umpama mkn nasi 1 senduk...:( nsib baik my daughter suke..ade kawan la..:)


28-02-2007, miza komen :

takde la slalu skali skale bole ler.. nantikan bdn pun jd mcm bubur lembek je...


22-05-2007, akmar76 komen :

nampak ok.... nanti nak try la...


01-12-2008, MamaTuah komen :

I tgh search resepi bubur nasi for my 2nd baby ni. he just 6 months. hope yg ni sesuai dgn baby I lar...


01-12-2008, salieysa komen :

untuk mamatuah, saya kalau buat bubur untuk baby sara saya yg br masuk 7 bulan ni, garam tu gantikan ngan minyak. untuk baby doktor tak galakkan guna garam, takut buah pinggang cepat rosak....


01-12-2008, yunik komen :

ader saper2 tahu resepi nak wat bubur nasi untk baby 6bln? saya pun tgh mencari resepi bubur nasi untk baby saya.


02-12-2008, cahayer komen :

yunik.. saya selalu tgk akak saya masak bubur nasi dgn isi ayam dan karot, pastu die blend bubur tu...kalau nak cair sket.. tambah air panas lepas blend bubur tu...


15-08-2009, mar0908yam komen :

esok sy nak try utk my son yg bru 11 bln.... tq...


13-12-2010, Miranizah komen :

Sy pny baby nk masuk 5 bulan.sy dh ajar makan bubur nasi.. Xpki mnyk pn..just rebus je beras 2 mcm tanak nasik..tp lebey kan air la.masuk bwg merah & putih.pas2 tmbah carrot,kentang n bayam..dh masak blend..berebut2 kembar ni makan..


17-12-2010, helena komen :

I'll try to cook dis porridge.. :)


28-01-2011, Anna1976 komen :

nampak sedap.tapi baby blh mkn ke?bubur nasi untuk baby ada tak resipi


06-03-2011, MISS EVYY komen :

BABY BERUMUR KURANG DARI 6 BULAN TAK LEH MAKAN COZ SISTEM PENGHADAMAN DIA ORG BLM MATANG LG. JUZ PENYUSUAN IBU SECARA EKSKLUSIF BAGI BAYI O-6 BULAN


13-03-2011, bdknakal komen :

sy dh try resepi nie... bkn adk sy yg kecik aje mkn... tp ngn ayh,mak,abg,kakak habis diorg sapu... x sempat try tgk2 tinggal periuk aje.... ade rasa bangga sbb kene puji bubur nie sedap..(ni kes masuk bakul angkat sdiri)


11-04-2011, mama_persona komen :

ank i 1thn 3 bln..bole ke makan bubur tu bubuh lada sulah? perut bby x panas ke? nk try gak nmpk sedap! tp takut perut die xtahan...selain lada sulah, ape yg bole msk kan dlm bubur tu?


12-05-2011, misspid komen :

Miss Evvy, kalo ikutkan doc memg dia tak bagi bb makan bubur tapi cuba tanya mak2 zaman dulu kita kecik2 lagi dah disumbatnya ngan bubur, silap2 nasi...kih3....actually sya wat bubur nasi tuk my baby, Alhamdulillah sihat walafiat dia, kena halus2 la sikit tu senang dihadam...he...


28-05-2011, nurzaida komen :

leh ke masak gune minyak?


29-07-2011, jiLLa komen :

elok ke untk baby 8 bulan? ngan ade minyak bagai...slain kentang n ayam pe lagi leh msuk erk?


19-12-2011, tw6630 komen :

try dulu lah... ;)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu