Google+

oleh: anamuslimah Pai Epal

Epal

Simple dan sedap. Now everyone can cook apple pie!


Created on : 03-10-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi anamuslimah




Bahan-bahan ( 5 org )

  • Kulit: 2 1/4 cwn tepung serbaguna
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 cwn butter (sejuk)
  • 175 ml susu segar (sejuk)
  • Inti: 4 biji epal hijau (dibuang kulit dan potong dadu)
  • 1/2 cwn gula
  • 3 sudu besar tepung serbaguna
  • secubit serbuk kayu manis
  • 2 sudu besar butter

Cara-cara

  1. Campuran_kulit
    Untuk kulit, ayak tepung bersama garam. Masukkan butter dan gaul hingga menjadi seperti serbuk roti.
  2. Doh
    Masukkan susu sedikit demi sedikit dan uli sehingga lembut dan boleh membentuk doh. Sejukkan di dalam peti sejuk selama 30 minit
  3. Untuk Inti, campurkan semua bahan kecuali butter dalam bekas. Gaul rata
  4. Base_crust
    Selepas 30 minit, keluarkan doh kulit dan bahagikan kepada 2 bahagian. Lebihkan bahagian bawah kulit. Canai doh kulit mengikut saiz bekas/loyang.
  5. Filling
    Masukkan bahagian bawah kulit ke dalam loyang dan ratakan. Masukkan inti dan dotkan butter di atasnya.
  6. Toreg
    Tutup dengan lapisan kulit atas. Toreh sedikit bagi mengeluarkan wap panas. Bakar pada suhu 190 oC selama 1 jam
  7. Bila kulit kelihatan keperangan, bolehlah di angkat. Sesuai disajikan sebagai minum petang bersama, madu, aiskrim. Selamat mencuba!









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (12)

03-10-2010, mimieda komen :

ye la..senang nak buat..tq anamuslimah..kalau teringin nk mkn leh buat sendri..dr beli yg kita tak tau sapa yg proses..bahan apa yg d gunakna..


03-10-2010, razama komen :

jazakillahu khairan kathira anamuslimah.Bahan2nya mudah didapati dan senang untuk dilakukan.


03-10-2010, anamuslimah komen :

sama2 mimieda & razama..ni pun ana 1st time buat..alhamdulillah jd..cuma msm sikit sbb epal tu muda sgt..pastu makan ngn madu..sedap! kalau nak bagi pai cantik boleh sapu kuning telur kat ats kulit sebelum bakar..bg golden sikit :)


04-10-2010, izwanis komen :

untuk inti tu knp buter x letak sama? tepung seba guna tu beza ker dgn tepung biasa?


10-10-2010, shaz bahrin komen :

mcm senang tapi cam ada sedikit susah pun ada..


19-11-2010, Nadisah komen :

boleh tak kalau kitak goreng pai tersebut


25-11-2010, ReaLife komen :

Berapa saiz mangkuk pie tu?


04-12-2010, cup cute komen :

salam,tq anamuslimah...bleh try t.Harap2 jdla...hehee..


27-04-2011, hanan87 komen :

klu xde serbuk kayu manis tkpe ker?


27-04-2011, hanan87 komen :

blh x klu kita bakar mlm n pagi sok just mkn cmtu jer? sbb xde microwave d rumah..


03-07-2011, anamuslimah komen :

nadisah: kalo nak goreng pon boleh..tp kena celup telur dulu baru sedap..ikut kreativiti masing2 :) izwani: boleh juga guna tepung biasa ReaLife: xsure plak saiznye..agak2 muat sudah..huhu hanan87: kalo xde serbuk kulit kayu manis pon xpe..tp rsnye kurang sikit la..sbb serbuk tu yg beri rs apple pie mcm kt mcD..hehe kalo nak mkn esoknye pon boleh..tp kurang rangup la..sy mkn dgn madu..sedap


03-10-2012, chef naj komen :

Br lps mkn resipi ni..alhamdulillah sedap..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu