Google+

oleh: ila ahmad Kek baldu merah (Red Velvet Cake)

Velvet_cake

resepi dari internet joy of baking alter sikit2


Created on : 03-09-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ila ahmad




Bahan-bahan ( 9 inci / 23 cm )

  • 2 1/2 cwn (250gm) tepung gandum
  • 1 SK garam
  • 2 SB sebuk koko
  • 1/2 cwn mentega
  • 1 1/2 cwn gula
  • 2 biji telur
  • 1 SK esen vanila
  • 1 cwn susu segar (dicampur dgn perahan 1 SB lemon dan dibiarkan 5 minit)
  • 2 SB pewarna merah (resepi asal) tapi saya cuma letak 1 SB pewarna je..so warna dia kurang merah
  • 1 SK cuka
  • 1 SK baking soda
  • BAHAN TOPPING
  • 250gm cream cheese, 30 gm mentega, 1 SB perahan lemon, 1 SB esen vanila dan 1 SB susu segar.

Cara-cara

  1. Ayak tepung, garam dan sebuk koko . ketepikan.
  2. Pukul mentega hingga lembut (1- 2 min). Tambah gula dan pukul hingga ringan (2-3 min).
  3. Masukkan telur satu persatu dan tambah esen vanila. Pukul semula hingga sebati.
  4. Masukkan susu, pukul dengan kelajuan sederhana dan masukkan bahan tepung, garam dan sebuk koko yg telah diayak.
  5. Masukkan pewarna merah.
  6. Dalam mangkuk kecil, campurkan bhn cuka dan baking soda(biarkan berbuih dan tuang ke dalam adunan kek . kacau sebati menggunakan senduk.
  7. Bakar 170 C selama 25-30 (bergantung pada oven masing-masing.
  8. sejukkan dan hias dengan cheese cream topping.
  9. CREAM CHEESE TOPPING
  10. pukul cream cheese dan mentega hingga lembut dan gebu. campurkan perahan lemon dan esen vanila.
  11. sapukan pada keseluruhan kek dan boleh hiaskan dengan serbuk koko dan badam hancur atau mengikut selera masing2.

Tag

kek









Laporan Masakan Bergambar (14)

Red_velvet_cut
07-09-2010
red velvet buat sendiri lebih sedap dari yang beli kat kedai.. :) tQ
Laporan oleh: azwalissa

sedap..dan yg penting...jimat belanja...

Red_velvet_cuppies_w_cream_cheese_topping_1
23-02-2011
ini yg say acuba versi cupcake. resepi yg sama
Laporan oleh: ZaiZZ
Img_2619
12-05-2011
mahap la terpaksa derhaka.xde kaler merah, terpaksa taruk hijau.tp rasanya mmg waveles!!!! 4.7 bintang!!
Laporan oleh: nuni
Img_2633
13-05-2011
deco ntah hape2 je...tp x kesahla, janji sedap! frosting tu sy tambah gula aising 1/2 cawan
Laporan oleh: nuni
104_0912
17-05-2011
belum potong lagi...x tau rasa apa.. :)
Laporan oleh: CheqSueCommot
Img_3193
08-06-2011
terlebih moist dah kek ni
Laporan oleh: nuni
Dscn1419
09-06-2011
best~!
Laporan oleh: hokudaisuki
Kek
16-09-2011
tak pernat makan RV cake..first time buat dan rasa.topping mcm keras sikit, sbb lama sgt dlm peti kot..
Laporan oleh: aceskyder
Image044
26-10-2011
ni hasil air tangan saya.. keras sikit mybe tlebih time coz after 30 minit still melekat lg jd sy tambah time..
Laporan oleh: Ma She Yah
07112011388_1_
09-11-2011
TQ ye pada cik yg kongsi resepi ni.....anak2 saya kata sebab gile and my husband too.......cubalah i gerenti sekali cuba mesti nak buat lagi:)
Laporan oleh: orishah
Picture_175
10-11-2011
Ta daa...ni la kek velve yg i wat mlm td..dh bg kwn2 mkn.Toping tu i x guna cream cheese cz xde..i guna butter n aising je..sory my decoration lawak ekk
Laporan oleh: syazaqira
Dsc09543
26-01-2012
1st time buat, best! kene dengan cheese tu..Thanks!
Laporan oleh: aisyahsid82
2
01-04-2012
x pernah mkn kek RV ni, teringin nak cuba n ni lah hasilnya. tq ila, resepi ringkas dan senang.
Laporan oleh: suffia78
Ala_red_velvet
06-01-2013
taraaa..1st time buat cake merekah ckit tap kasi oter lah haahaa[deko ntah hape2 je..heehee]
Laporan oleh: saya mel

Komen (39)

03-09-2010, mimieda komen :

ila..guna susu apa utk cake n topping..susu cair ke susu segar


03-09-2010, mimieda komen :

ila..guna susu apa utk cake n topping..susu cair ke susu segar


04-09-2010, ila ahmad komen :

susu segar (sori, baru betulkan kat bhn2)


12-11-2010, wasabi komen :

ila..nak tanyer nape ek sy uat kek ni mcm x naik langsung..ape ek sy uat silap??


17-12-2010, lady_serikandi komen :

Saya dh try resipi joy of baking..mmg jadi :-)..camenr nk tempek gamabr eh?


27-01-2011, Mrsazman komen :

ila, naper eh saya campurkan cuka n baking powder tu x buih2 pun..nak kena tunggu lama ker? kee cuka yg mcm mana? sini saya pakai white vinegar.. x tau laa kalau ada jenis cuka lain.. tp dah buatt..sedapp je rasaa.. :) nanti saya cuba tepek gambar..


28-01-2011, aziah mohd said komen :

saya suka kek ni tapi x tahu nak buat so suruh member je buat... mmg sedap


02-02-2011, ila ahmad komen :

minat maaf lambat balas ye...wasabi: maaf ye kek awak tak naik..mungkin ada bhn yg trtinggal sbb klu ikut resepi ni ..insyaAllah jadi.. serikandi: utk tempek gambar..atas sekali sblh gambar..adat tulisan ..TULIS LAPORAN..klik kat situ ye.. Mrsazman: saya guna cuka masakan biasa je..klu tak berbuih..biasanya..lapisan susu akan mendap ke atas..klu jadi cam gitu..kira ok le tu ye..


01-03-2011, missct komen :

nak tnya,klu perahan lemon tu ganti ngan perahan oren or limau nipis boleh ke?huhuu..t'ingn nk try kek ni...tp lemon xde kat rumah ni..


01-03-2011, missct komen :

ke kalau xletak perahan lemon pn xpe?


07-03-2011, cik comey komen :

dh baca penerangan pasal cuka tu tp x paham gak. cuka masakan tu cuka yg slalu kita guna utk smbal belacan ke? hehehe...


13-03-2011, hobibaru komen :

maaf ye nak enter frame...rasanya cuka tu campur dgn bikarbonat soda (sodium bicarbonate) bukannya baking powder.. sbb tu tak berbuih kot


04-05-2011, mama_thaqif komen :

cara nak bakar cake ni mcm mn yer?


04-05-2011, mama_thaqif komen :

guna api atas bawah ker or guna api bawah jer?


11-05-2011, ummi ikhlas komen :

SK 2 sudu yg mna ye...cz biasa sya guna sudu besar@sudu teh je...xtau nk buat sukatan ni????blh sape2 tlg x???


12-05-2011, ZaiZZ komen :

SK tu sudu kecil atau sudu teh. SB (sudu besar) ialah sudu makan.


13-05-2011, mrs ooi komen :

Kek ni memang sedap tapi saya nak tanya 1/2 mentega tu berapa gram? TQ


13-05-2011, mrs ooi komen :

Maaf, 1/2 cawan mentega tu berapa gram?


13-05-2011, DatinLulu komen :

maaf ila...sy tlg jwb, mrs ooi: 1/2 cawan mntega = 125 gm, TQ :)


13-05-2011, mrs ooi komen :

TQ DatinLulu


13-05-2011, irma75 komen :

as salam..teringin nk wat kek ni..agak2 blh kukus x..


12-06-2011, syufa komen :

nampak sedapp! hehe, nak try nanti! thankss utk resepi ni!


25-06-2011, ila ahmad komen :

sk tu (Sudu Kecil) 5 ml je..


30-06-2011, waina komen :

dah jadi...,mmg sedap. nanti sy upload gambar. gebu je...


22-07-2011, afiqahahsan komen :

nak tahu atas kek red velvet tu tabur apa ek?


27-07-2011, ila ahmad komen :

saya tabur almond nibs..klu nak cantik guna coloured sugar ..warna merah..


01-08-2011, eyzmkh komen :

nak tanya hokudaisuki tabur apa atas kek tu...sy penah makan mcm rasa cheese..


09-08-2011, irdah komen :

hari ni nak cuba..ngeeh2


09-08-2011, irdah komen :

hari ni nak cuba..ngeeh2...boleh pakai butter tak ganti mentega?


09-08-2011, irdah komen :

mcm mana nak dapat serbuk koko merah? atau mcm mana nak bagi dia wane merah mcm dlm pic d atas? cocoa powder kan tu?


16-09-2011, halimatul saadiah komen :

irdah: biasa sy buat sy letak pewarna merah brands tu jer...dh masak cantik colournyer


06-10-2011, lizakip komen :

nak tanya kenapa kek yg saya buat sebelah atas merekah


15-10-2011, hafiybakery komen :

emm..berminat nk buat jgk..tpi nk tanya..kek ni pyh nak potong ke?maksudnya mudah pecah..sapa2 yg pnh buat tu ble share tak..hi..hiikk aku budak baru blajor..


09-11-2011, syazaqira komen :

orishah - sbb gile tu apa? i pn nk try gak lak..kikijh


09-11-2011, orishah komen :

Woiii...saya silap taip daaaaaa....kekekeke....sedap gileeeeee wa cakap lu....cuba jgn tak cuba yek


09-11-2011, syazaqira komen :

i berkenan lak alas meja u ekk...nice decoration..hihik


28-12-2011, faeezbawawi komen :

nak tnye,betul ke perlu gune tepung gandum without baking powder. utk topping x payah letak icing sugar ke?


28-12-2011, faeezbawawi komen :

nak tnye,betul ke perlu gune tepung gandum without baking powder. utk topping x payah letak icing sugar ke?


31-03-2012, Mslyana79 komen :

haii... xde ke kek ni yg version kukus??.. hehe..... mesti lg moist kan???


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd