Google+

oleh: naa_q BISKUT CUPPUCINO/KOPI

B

ringkas tanpa telur. Saya simpan resepi ni dah bertahun baru thn ni buat & rasanya sedap..kalau ada yg sama maafla yea..saje kongsi..


Created on : 02-09-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi naa_q




Bahan-bahan ( lebih kurang 150 biji @ lebih ikut saiz )

  • 10 gm serbuk kopi,saya guna kopi kapal api..*Kalau ada kopi segera eloklah, nak boh esen kopi pun ok..
  • 10 ml air panas
  • 150 gm tepung gandum
  • 115 gm tepung jagung
  • 15 gm serbuk koko
  • 225 gm mentega
  • 50 gm gula kastor
  • Hiasan : coklat masakan & coklat masakan putih

Cara-cara

  1. Bancuh kopi di dlm air panas. Ketepikan & biar sejuk
  2. Ayak tepung gandum, tepung jagung & serbuk koko..ketepikan
  3. Putar mentega & gula hingga kembang & lembut.
  4. Masukkan bancuhan kopi & kacau, kemudian masukkan tepung & bhn ayak tadi.(kopi tak perlu tapis pun takpe)
  5. Kacau rata..bentukkan..
  6. Gunakan piping bag, paipkan di atas dulang yang dilenserkan dgn mentega.
  7. Boleh juga bulat-bulatkan macam saya buat tu, kemudian tekan dengan dasar cawan & dialas dgn plastik bagi leper skt.
  8. Nak paipkan ke dalam paper cup pon blh juga..lg senang kan?
  9. Bakar sampai masak bergantung kepada oven masing2, saya guna 150'C selama 15 mint je & sejukkan sebelum dihias dengan coklat masakan.
  10. Untuk Hiasan : Cairkan coklat secara berasingan(double boil) & paipkan atas biskut berselang2...buat coklat putih dulu
  11. Biar coklat keras baru disimpan..selamat mencuba








Laporan Masakan Bergambar (2)

P1020594
02-09-2010
Kak anna.... sori.anum dah ubah sikit2 .. tp basic nyer dr resp. akak nih la....
Laporan oleh: put3 ct

Anum punya lg cantik, ada munge2 lagi...t.kasih sudi mencuba..tak kisahla nak ubah macamana pong..asal sedap kat tekak kita kan

P1050785
15-09-2012
slm..sya ltk esen kopi dn ltk wane cklt..sdp dn rngop...msa bako bau dia pon harum sgt..guna cetak smprit dn ltk ceri jer..tq kongsi rspi..
Laporan oleh: Mariani(KT)

Komen (3)

03-09-2010, Terataiungu komen :

salam..kalo nak guna nescafe @ indocafe boleh x? 10gm jugak ke?


04-09-2010, naa_q komen :

Terataiungu : kalau guna nescafe mgkn kena kurangkan cktla, takut pahit lak kan? nescafe rasanya lebih pahit drpd serbuk kopi biasa tu..


09-12-2010, siti zaiton binti mohamed komen :

saya pakai kopi hang tuah...kakaka


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu