Google+

oleh: HaSue Kek Hitam Manis

Kek_hitam_manis1

Kek kukus Sarawak yg lembap dan menjadi juadah di hari lebaran. Keenakannya hampir sama dgn kek belacan yg juga popular di Sarawak


Created on : 02-09-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi HaSue




Bahan-bahan ( Loyang 9x9 )

  • 450g Mentega berkualiti
  • 200g Gula halus
  • 10 biji telur saiz A
  • 1 penutup botol esen vanilla
  • 1 tin kecil susu pekat manis/krimer manis
  • 1 tin sederhana serikaya
  • 1 tin kecil nestle cream
  • 200g horlicks
  • 3 botol browning sugar atau secukupnya(sehingga adunan cukup hitam)
  • 200g tepung hong kong/tepung gandum
  • 1 sudu teh ovalete

Cara-cara

  1. Panaskan pengukus(pastikan air pengukus diisi hampir penuh agar tidak mudah kering), oleskan loyang dengan mentega dan ditaburkan rata dengan tepung.
  2. Mentega(pastikan pada suhu bilik) dipukul bersama gula halus sehingga berkrim dan putih. Masukkan sebiji telur(pecahkan di dalam mangkuk terlebih dahulu untuk mengelakkan sekiranya ada telur busuk) dan pukul lagi..setelah sebati,baru masukkan sebiji lagi telur. Ulangi langkah ini sehingga telur habis.
  3. Masukkan satu persatu- esen vanilla,susu,serikaya,nestle cream,horlicks,ovallete dan tepung gandum(setiap kali masukkan setiap bahan,pukul dengan sebati baru masukkan bahan seterusnya.
  4. Kemudian,masukkan browning sugar dan gaul sehingga benar2 sebati.
  5. Masukkan ke dalam loyang yg sudah dioles tadi dan kukuslah selama 4 jam. Pastikan air pengukus sudah mendidih ketika kek mula dikukus.
  6. Pastikan kek sudah sejuk sepenuhnya sebelum dikeluarkan daripada loyang. Selamat mencuba! :)

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (9)

02-09-2010, mamascorpio komen :

Assalam, HaSue, saya nak tanya browning sugar tur apa? Brown sugar atau gula hangus? HaSue sukat browning sugar tur guna botol apa? Sorry la byk tanya le pulak.. Hehe


02-09-2010, HaSue komen :

mamascorpio: w'kumsalam..browning sugar atau dikenali gula hitam tu dihasilkan seperti membuat gula hangus juga. Cuma dihitamkan lagi bandingkan gula hangus atau karamel biasa. Ia digunakan sebagai bahan pewarna dann sedikit mempengaruhi tekstur pada kek. Kat sarawak ni ia mudah didapati kerana biasa digunakan untuk membuat kek2 sarawak. Kalau nak buat sendiri boleh rujuk resepi yg dah dikongsi kat myr ni juga.. Sukatan browning tu merujuk kepada botol yg dijual di pasaran..biasanya satu botol 50g bergantung kepada jenama..nanti kalau internet ok,sy edit balik ye.tq :)


04-09-2010, mrs_aswhat komen :

salam...maaf bertanya...nesle cream tu apa eh..sederhana lebih kurang brape gram eh...nak try la buat ni..nampk best jek...browning sugar yg ader kat pasaraya dlm plastic tu bleh guna ke


05-09-2010, HaSue komen :

mrs_aswhat:w'kumsalam..nestle cream tu boleh didapati di supermarket.mmg digunakan utk membuat kek2 biasanya..ada 2 saiz,tinggi n kecil.tin sederhana bg serikaya pula boleh tgk di pasaran,ada 3 saiz je,kecil,sederhana dan besar..(nanti cek brp gram)..browning sugar kalo ada yg dlm plastik leh jer guna.biasanya dijual dlm pek kedap udara..x pnh lak jumpa dlm plastik..hehe..tp kalo namanya browning sugar,rasanya xda masalah.


05-09-2010, amydanish komen :

hasue, boleh tak gantikan brown sugar dgn bhn lain?


06-09-2010, HaSue komen :

amydanish: kalo nak gantikan browning sugar tu dgn bhn lain spt coklat emulco boleh jer..tapi rasa lebih kepada coklat. Kalau tak pun,leh letak pewarna biasa shaja utk rasa yg hampir sama tp seelok2nya gunalah browning sugar utk hasil terbaik n mnepati piawaian resepi n hasilnya nanti..hehe


17-09-2010, erniey komen :

HaSue- i da try wat tp x warna hitam pun... nape ek..


27-09-2010, HaSue komen :

ernie: ye ke?letak browning sugar secukupnya tak?kalo ltk sikit jer mmg xkan hitam tp rasa tak beza sgt la.kalo ada gambar boleh kongsikan hasilnya,n boleh tgk mcm mana rupa kek erniey tu ye..anyway tq sbb dah cuba


26-08-2011, norwidarina komen :

nak tanya 1 tin kecil nestle cream sam ngan brapa ml.. saya jumpa nestle cream dalam kotak 250ml cukup ke? TQ


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd