Google+

oleh: naa_q BISKUT NESTUM RANGUP

Biskut_nestum

biskut tanpa telur, saja nak kongsikan resepi mudah, rangup & kurang manis, resepi asal dari mjlh SDK terbaru


Created on : 28-08-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi naa_q




Bahan-bahan ( lebih 200 biji... )

  • 375 gm mentega
  • 250 gm gula perang..sub.kan ngan gula pasir leh gak tp kena krgkn
  • 400 gm tepung gandum
  • 225 gm nestum
  • 1/2 sudu teh serbuk penaik
  • coklat masakan...utk hiasan je....tak letak pon takpela..
  • Ceri dipotong kecil2..saya saje tambah ni
  • paper cup secukupnya

Cara-cara

  1. Pukul mentega & gula perang hingga kembang.
  2. Masukkan tpg gandum, nestum & serbuk penaik. Gaul sebati hingga jd doh...(doh akan jd berderai mcm serbuk gitu)
  3. Bentukkan..saya kepal2 boh dlm paper cup je, letak ceri yg dipotong2 atas tu..tekan2 skt bg padat
  4. Bakar api sederhana lbh krg 15 minit @ dah kuning2 skt kat atas dia dah masak ler tuh...sejukkan sebelum di hias
  5. Untuk hiasan : Double boilkan coklat masakan, paipkan atas biskut..(saya boh dalam plastik, gunting buat lubang kecik & paipkan...tk boh pon takperla, ikut suka lah yea..
  6. Simpan dalam bekas kedap udara..biskut ni rangup & kurang manis, resepi asalnya dibentukkan ikut suka..selamat mencuba
  7. Saya buat separuh adunan & dapat lebih kurang 170 biji biskut









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (10)

28-08-2010, naa_q komen :

maaf..gula perang kalau nak tukar dengan gula halus/icing bukan gula pasir kasar ..salah taip..


01-09-2010, Teratai Desa komen :

cam sedap je...


02-09-2010, aneem.elly komen :

mintak izin myresepi nak cuba resepi2 kat sini.


06-09-2010, amy_andriana komen :

nk bakar tuh gune oven ke pki dapur gas jer...?


06-09-2010, naa_q komen :

amy...saya pakai oven biasa je...jap je bakarnya, kalau guna oven dapo gas pon sama gakla kot...cubalah...


06-08-2011, noty noi komen :

klau xda gula perang cm na???


06-08-2011, noty noi komen :

klau xda gula perang cm na???


12-12-2011, hilfi komen :

hehehe....sya dh cuba!!!!!!!!sdap...rangup....tankz alot


12-12-2011, hilfi komen :

hehehe....sya dh cuba!!!!!!!!sdap...rangup....tankz alot


09-08-2012, tengkukamilah.hirdie komen :

raya ni baru nak try buat...mesti sedap


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd