Google+

oleh: kak fida ♥Biskut Koko Krunch™

Biskut_kokokrunch

kegemaran anak-anak...


Created on : 16-08-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 70 - 80 keping )

  • 150 g mentega
  • 2 biji kuning telur - kecil
  • 1 biji putih telur
  • 175 g gula icing - diayak
  • 250 g tepung gandum - diayak
  • 3 sb serbuk koko - diayak
  • secukup koko krunch - utk hiasan

Cara-cara

  1. Mentega,gula dan telur digaul hingga rata.Masukkan tepung dan koko dan gaul lagi hingga sebati.Tutup doh dengan plastik dan simpan di dalam peti sejuk selama 20 min.
  2. Keluarkan doh dari peti sejuk dan bulat2kan sebesar guli,bubuh di dalam mangkuk kertas kecil2 dan hias dengan koko krunch.Pastikan koko krunch dicucuk ke dalam geguli doh.
  3. Bakar pada suhu 160C selama 20 min.Sejukkan biskut dan simpan di dalam bekas kedap udara.

Related Recipes

Laporan Masakan Bergambar (8)

Img_0390
26-08-2010
Tak ada paper cup, so buat mcm ni ja, sedebeak2 :), cuma nak pastikan icing sugar tu memang sukatan sikit sgt ka? Sebab saya buat rasanya kurang manis tapi thanks for sharing this recipe, memang sedap!
Laporan oleh: Ri3na

betul ker gula yg disukat tu?..kebanykkn kukis, sukatan gula slalu sama berat atau lebih kurang dgn butter,tapi yg ini dh lebih drp butter dh tentu cukup manis..ppon tq Ri3na krane dh mncube... :)

28082010420kk
07-10-2010
nie biskut koko krunch sy...xsecantik hasil tgn k.fida..next year msti buat lg...tq k.fida..:)
Laporan oleh: putri eizan

lamenye nk tunggu next year...heheee...tq putri iezan krane mncube... :)

Biskut_koko_krunch
13-11-2010
panas lagik tuh... kuih raye aji... tapi xder papercup.. so amie leperkan ala2 cookies... mmg bebudak suke..
Laporan oleh: pisces^amie

mekaseh amie krane mncube... :)

P1020642
05-12-2010
bskt paling sdp.tp ank2 ucu yg kcit2 tu dia mkn cco crunch nya je,tepaksa ank yg beso kna perabiskan..
Laporan oleh: Mariani(KT)

mekaseh ucu krane mencube.... :)

Vs_biskut
08-01-2011
:) hujan2 ni rase nk ngunyap.. tp kokocrunch xder.. so jadilah vs biskut... xper yea cikgu.. :P
Laporan oleh: pisces^amie

tkpe..kan kite yg wat die..heeee....mekaseh amie krane rajen mncube... :)

Bkk
27-02-2011
tada.. baru ader cup.. tapi x cukup koko krunch.. berebut ngan anak... :) hehheh
Laporan oleh: pisces^amie

klau bukan musim raye kite wat ape je jenis kukis mmng boleh trase sdpnye,kdg2 1 adunan tk cukup...heheee...mekaseh skali lagi amie krane mencube.... :)

20121027_165320
27-10-2012
nak buat mase hari raye aidilfitri..tp siap hari raya aidil adha..hikhik..pape pun sedaapp..tq kak fida bg resepi ;)
Laporan oleh: leeya87

hahaa.. leeya klau siap raya aidilfitri akan dtg pon tkpe akak tetap hepi sbb leeya sudi mncube...heeee...mekaseh yer krane dh mncube... :)

Image
05-08-2014
biskut koko krunch yg terlebih krunchy sbb bakar lama sgt tapi tetap sedap dan cun melecun! heheee.. maceh kak fida!
Laporan oleh: black1205e


Komen (19)

17-08-2010, zarinazainalabidin komen :

ai kak fida. saya peminat akak...sedap kuih akak. saya dah cuba banyak resepi akak...mak dan keluarga saya sangat sukakannya. thanx a lot. saya cuma nak bagi sedikit pendapat untuk lebih menyedapkannya tanpa menggunakan tepung pun. lepas buat almond london, lebihan coklat masak tu, just masukkan koko krunch yang agak2 leh salutkan koko krunch, masukkan kacang badam cincang atau apa2 jenis kacang....dan cepat2 masukkan ke dalam paper cup. biar sejuk, dan masukkan ke dalam bekas. anak sedara kalo balik raya, itu habis dulu...akak try la..tentu anak2 akak sukakannya..tak perlu gunakan tepung dan tak perlu bakar....


17-08-2010, pisces^amie komen :

salam akak... sy pun peminat akak gak.. hehehe.. nk ty ni.. telur putih tu aper fungsi dia? kalo masukkan terus 2 biji telur jadi cenggane doh tu? :)


17-08-2010, pisces^amie komen :

:) zarina... resepi tu sy selalu buat guna cornflake.. memang cepat mudah n sedap... resepi dr mmber... sy x masukkan resepi tu dlm myr coz mak member buat meniaga.. kang potong jalan lak.. :)


17-08-2010, zarinazainalabidin komen :

ai pisces^amie, kekekekke....betol betol betol....ye, cornflake pon leh gak...macam wat cornflake madu. cuma tukar coklat cair... kkekekek...takut ye....takper...biasa la. bahan tak susah...campak2 aje....yang penting...sedap, mudah, dan cepat...


17-08-2010, Mariani(KT) komen :

jgn kata kegemaran ank2 kak,mak pak dia pon 2 x 5...


17-08-2010, pisces^amie komen :

hehehehe mmm kalo buat mmg x sempat raye...


17-08-2010, kak fida komen :

hai zarinazinalabidin..mekasih krane dh mncube rcp2 akak..hrp berpuas hati hndknye..utk pengetahuan zarina, pisces^amie dn ucu ...cookies yg hanya menggunakan choc tanpa tpg dn tk perlu bkr dh mmng ade kt dapur kak fida..bhn2 filling boleh dipelbagaikn ikut selera,mmng kesukaan anak2 cookies tu..jugak mak pak dia..heheee...btol tk ucu? huhuuu... :o


17-08-2010, kak fida komen :

w'salam pisces^amie..mekaseh yer..boleh lh cube cookies nih...putih telur tu utk menggaringkan cookies..tapi klau bubuh 2 biji trus nnti cookies jadi keras bukn garing..klau inginkn cookies yg mnjadi kenelh ikut rcpnye btol2 yer...slmt mncube..tq.. :)


18-08-2010, pisces^amie komen :

ooooooo hehe :) baik cikgu...


19-08-2010, roxane64 komen :

Salaam Kak Fida, saya da mencuba byk resipi akak semuanya menjadi. Soalan saya mentega, gula & telur digaul hingga rata. Maksud nya menggunakan tangan atau mixer. Saya nk cuba buat untuk raya ne. Harap Kak Fida boleh membantu. Terima kasih dan semoga Allah memberkati rezki Kakak.


19-08-2010, kak fida komen :

w'salam roxane64..mekasih krane dh mncube rcp2 akak..:)..adunan hanya digaul dgn senduk aje..klau adunan melekit jgn ditambah tepung..adunan akan menjadi padat dn tk melekit setelah di keluarkn dr peti sejuk dan mudh dibentukkn...slmt mncube yer...semuga berjaya..insyaAllah..amiinn.. :)


06-09-2010, Ri3na komen :

Terima kasih Kak Fida, sorry for delay. Saya rasa sukatan agaknya, tak pa akan belajar dari kesilapan :)


07-10-2010, putri eizan komen :

salam syawal k.fida...1st time wat biskut raya...biskut nie t'pilih..b'kenan tgk gambar...raya aritu bwk blk umah mak di muar n umah mertua di kb...anak2 buah sume suke..nmpk nyer next year msti buat lg..hehehe...tq yea kak 4 d resipi...:)


07-10-2010, kak fida komen :

salam penghujung syawal jugak buat putri iezan..alhamdulillah..mudh2an akan trus mencube rcp2 yg mudh2 kt MyR ni yer...mekaseh skali lagi krane dh mncube... :)


10-05-2011, abeza624 komen :

kak...tutup dengan plastik tu....plastik ape ye...ke plastik apa pun takpe.....hehe...


10-05-2011, kak fida komen :

abeza629...plastik cling pon boleh atau ape jer plastik asalkan bersih setakat utk menutup doh sementare dlm 20 min dlm petiaais...slmtmt mncube.. :)


11-05-2011, abeza624 komen :

ooo...gitu ye...tqqqqqq k.fidah...barulah saya faham....


24-08-2011, leeya87 komen :

semalam dah try buat biskut nie...menjadi la jgk...sedappp....thanks kak fida...terubat hati sbb hari tuh buat sarang semut x mnjd...huhu...kak fida ada fb x ? nak add boleh ? :)


24-08-2011, kak fida komen :

leeya87...mekaseh krane mncube yer...yg srg semut tu,lps2 raye leh try lagi klau sudi,mungkin ade silap di mane2 tu...heee...tang fb,akak tkde ler...lom gheti2 nk brpesbuk...ekheheee... :D


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd