Google+

oleh: citarasawan Biskut Jejari Kelapa / Coco Fingers

Dsc03125_picnik

Biskut tradisional yang di modenkan .. cair di mulut!


Created on : 16-08-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi citarasawan




Bahan-bahan ( 100 biji )

  • Bahan-bahan
  • 230gm mentega
  • 200gm tepung ubi
  • 100gm tepung jagung
  • 100gm tepung gandum
  • 80gm gula ising
  • 1 biji kuning telur
  • 1/2 tsp esen vanila
  • 50gm kelapa kering - di kisar halus
  • 3-4 Tbsp santan KARA
  • Hiasan : Coklat masakan hitam dan putih - dicairkan

Cara-cara

  1. Pukul mentega, gula dan esen vanila, masukkan telur dan pukul hingga kembang.
  2. Masukkan tepung jagung, tepung ubi, tepung gandum dan kelapa kering di ikuti dengan santan, gaul hingga sebati dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
  3. Gunakan nozzle bergerigi dan paip di atas dulang yang di leser dengan majerin/shortening. Boleh juga di terap dengan acuan yang di sukai.
  4. Panaskan oven, bakar pada suhu 140C selama 25 - 30 minit.
  5. Sejukkan dan paip coklat hitam dan putih untuk hiasan.
  6. *** Jika adunan menjadi keras, tambahkan sedikit mentega dan uli semula.
  7. *** Biskut ini mesti di terap dengan segera kerana dohnya mudah mengeras selepas sejam atau lebih. Terap lebih tebal kerana teksturnya agak lembut.

Tag

cookies

Laporan Masakan Bergambar (2)

Kelapa
17-08-2010
sedap sesangat! tambah lg satu biskut favourite utk raya!
Laporan oleh: rohaya1710
Imag0190
21-08-2011
best!wat td for rya ni...yummy! thanks..
Laporan oleh: humaizah


Komen (23)

16-08-2010, ayang77 komen :

wah! nmpak sedap dan cantik...mcm nk try jek utk raya tahun nie..cuma nk tnya sket..camner wan letak coklat kat atas kukis tue...guna sudu @ coklat tu masukkn dlm pastik @ ader acuan khas...bab hiasan slalu fail..tq.


16-08-2010, citarasawan komen :

2 ayang77 :) cairkan coklat masakan secara double boiler then masukkan ke dalam ke dalam kon kertas, gunting sdkt muncung nya,, jgn guna plastik krn coklat agak panas ..


16-08-2010, Rahmawati komen :

saya selalu fail kalau buat coklat cair ni..especially coklat putih... bila dah dicairkan.. mcm pekat sgt.. susah nak dipicit & berbintil2...tak brp lama tu coklat mengeras semula.. pls advice...


16-08-2010, citarasawan komen :

2 Rahmawati :) cairkan coklat putih secara double boiler,, jgn biar d atas dpur terlalu lama hingga cair semua nya,, bila nmpk cair di bahagian bawahnya, tutup api,agkat dan kcau hingga cair walaupun msih berketul coklat akan cair,, guna whisk utk mengacau. Jgn msuk mentega atau cocoa butter krn akn merosakkan coklat.. bleh baca di blog citarasawan mengenai coklat masakan jika ingin tahu lbh lanjut ...


16-08-2010, zaijulha komen :

biskut ni mesti crunchy...sedapnyee


16-08-2010, ctah85 komen :

sy memang sk biskut yang apabila di makan cair di mulut..pasni leh try nak buat tuk ry taun ni plak...


16-08-2010, ctah85 komen :

nak tanye ni, kelapa kering tu..yang ade jual kat pasaraya tu ker..?yang dalam paket tu kan...?biskut ni ade rasa macam biskut traditional bangkit x?


16-08-2010, citarasawan komen :

2 zaijulha :) biskut ni x crunchy tpi sgt lembut hgga x perlu mengunyahnya..


16-08-2010, citarasawan komen :

2 ctah85 :) kelapa kering ni ada di pasaraya di pack dlm tin dn plastik atau d kedai bekalan bakery,,, rasanye spt bangkit santan dn lbih rasa kelapa..


17-08-2010, rozana_harris komen :

comelnya...cam belang2 harimau pulak...


17-08-2010, ctkmatus komen :

yumyumyum.... comel jer leh try ni...


17-08-2010, akmiena komen :

3-4 Tbsp santan KARA niserbuk or cecair


18-08-2010, ayang77 komen :

tima kasih pada wan..atas tunjuk ajar cara nk letak coklat tu...


19-08-2010, citarasawan komen :

2 akmiena :) kak wan guna santan liquid, santan serbuk pon boleh, guna 2 Tbspt gaul dgn bhn lain, baru di tambah air dri peti sejuk dn uli menjadi doh yg lembut, terap lebih tbal krn biskut ni lembut...


20-08-2010, lina z komen :

salam kak wan...camner nk buat kon kertas...lagi satu nk tnye kon kertas ni leh buat utk icing kek gak ye...utk tulis nama tu....tqvm kak wan..


20-08-2010, ctah85 komen :

thanks citarasawan...nak wat biskut ni malam ni tp terlupe beli coklat plak..esok msti buat punyane..nanti kt hantar report ye..


21-08-2010, citarasawan komen :

2 lina z :) yea lina,,kon kertas tuk piping icing,filing & 4 deco gak.. guna kertas parchment paper/kertas minyak yg di jual d kedai bekalan bakery nk buat sng jer ambil sekeping kertas 4segi, lipat 2 bentuk 3segi, ptg tengahnya & dpt 2 kepingan. Ambil sekeping & gulung bentuk kon penah tgok org bungkus kacang atau kon aiskrim? begitu lah lebih krg ...


21-08-2010, citarasawan komen :

2 ctah85 :) kalo ctah x der coklat leh hias gak ngan lain2 bahan spt kelapa kering, breadcrumbs atau kekacang, sapu ngan ptih/kuning tlor bru di tabur hiasan dn bakar.. tenkiu krn mencuba ...


23-08-2010, Princess22 komen :

Thank Citrarasawan .. dah cuba semalam and true bila dah siap dia rapuh sangat tapi sedap. Ni resepi ke2 awak yang saya cuba .. rasa macam sesuai tekak je .. saya tak hias apa-apa sbb kurang suka hiasan coklat.. anyway rasa still sedap .. thanks again


24-08-2010, citarasawan komen :

2 princess22 :) mekasih mencuba dn hrp cuba lagi yg lain pula .. :)


30-08-2010, Princess22 komen :

Buat lagi cuti ujung minggu as batch pertama dah abis. Saya buat 2 adunan nih tapi saya kurangkan butter to 200g.. tetap sedap !! Thanks again


24-09-2010, NorOrchid komen :

saya dh buat mlm tdi...mmg sedap cair di mlt...tapi saya tak letak coklat belang tu.. kak wan tlg ajarkan mcm mana nak buat coklat double boile tu...saya dah buat tp keras tak boleh nak tekan pun....


16-08-2011, halimatun saadiah komen :

nak tanya tbsp tu apa?boleh sukatan cawan tak?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd