Google+

oleh: kak fida ♥Kek Lapis Durian™

Kek_lapis_durian

Kek lapis yang tak banyak menggunakan telur...Selamat mencuba dan selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak untuk semua... :)


Created on : 08-08-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( loyang 9x6 inc./ 8x8 inc. )

  • 280 g mentega
  • 100 g gula halus
  • 7 biji telur (ambil 5 biji putih telur)
  • 1/2 - 3/4 cawan isi durian
  • 45 g susu sejat
  • 140 g tepung gandum*
  • 35 g tepung jagung* (*ayak bersama)
  • 1/2 sk esen durian (opt)
  • 100 g gula halus (untuk dipukul bersama putih telur)

Cara-cara

  1. Loyang dialas kertas dan disapu mentega pada dasarnya saja.Panaskan oven pada suhu 160C.
  2. Pukul mentega bersama gula halus hingga sebati.Masukkan kunig telur satu-persatu dan terus pukul hingga kembang.Campurkan isi durian,susu dan pukul ratsebati lagi.Masukkan campuran tepung dan kacau rata dan ketepikan.
  3. Dalam mangkuk berasingan,pukul putih telur hingga 1/2 kembang dan masukkan gula halus dan pukul terus hingga kaku.
  4. Masukkan adunan putih telur kedalam (2) sedikit2 dan kaup-balikkan adunan perlahan2 dengan senduk kayu atau spatula hingga sebati.
  5. Bubuh 5 sudu besar adunan dan ratakan.Bakar selapis2 menggunakan api grill.
  6. Grill setiap lapis hingga kecoklatan dan untuk lapisan terakhir bakar dengan api bawah sahaja pada suhu 160C selama 20 min atau hingga permukaan kek lapis kecoklatan.
  7. Sejukkan kek atas redai sebelum dipotong dan disajikan.

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (13)

08-08-2010, ctmas komen :

jimat nih x bnyk pakai telo,kalau nk beli kek lapis mahal sgt..xde gmbo ke kk fida...heee..


08-08-2010, kak fida komen :

ctmas..smpai hari dh mlm akak upload gmbr tapi tk kluar2...huhuuu..sabo jer laaa.... :)


09-08-2010, kak fida komen :

ctmas..baru skrang gmbr nk kluar..boleh lh jamu mate dulu pd kek lapis tu yer.. :)


09-08-2010, siti nouvo komen :

huh...xpnh lg wt kek...so raya thn ni nk try wt kek la..ader x resepi kek krismis..cox ayh mnt sgt la..nk try wt utk ayh...


09-08-2010, ctmas komen :

thanks kk fida..memang nampak cantek n menyelerekan kek lapis tu..


10-08-2010, kak fida komen :

siti nouva..bnyk rcp kek kt Myr ni yg siti boleh dicube...rcp kek krismis atau kismis?..klau kek kismis siti boleh cube rcp mudh di sini http://myresipi.com/top/detail/6091 ...cuma gantikn mix fruit dgn kismis...slmt mencube yer... :)


17-10-2010, manjasayang komen :

salam kak fida yg no2 tu selepas masukkan tpg cuma di kacau je ke atau di pukul dan api grill tu api atas kan?tks kak fida atas rcp nya.


28-10-2010, mely komen :

terbayang-bayang aroma durian yg sungguh menggoda.hihihi.


09-03-2011, adibah2010@yahoo.com komen :

thanks for the resepi,baca aje dah terbayang kesedapan kek ni


10-03-2011, kak fida komen :

w'salam manjasayang....ma'af akak lmbt bls komen...tepung digaul rata dgn spatula/senduk...btol tu api grill tu api atas aje.... :)


10-03-2011, kak fida komen :

mely...mungkin smpai skrang pon maseh trbyng2 tak...heheee... :) adibah2010@yahoo.com....kenalh cube yer dn boleh rase kesedapannye pulak... :)


15-07-2011, jan72 komen :

kak fida saya konpius la, telur 7 biji tp cuma guna 5 biji putih, lg 2 biji telur tu masukkan sekali unt bah. (2) ke.


15-07-2011, kak fida komen :

jan72...guna 5 biji whole eggs dan lagi 2 biji tu cume ambil kuningnye aje,putihnye tk diperlukan...jadi keseluruhnnye 7 kuning telur dan 5 putih telur... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd