Google+

oleh: rohaya1710 seri ayu

Seriayu

sukatan cawan, senang dan sedap!


Created on : 04-08-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi rohaya1710




Bahan-bahan ( 25 - 30 biji )

  • 2 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan
  • 1 sk ovellete
  • 1 sk perisa pandan
  • pewarna hijau
  • kelapa putin + dgn sikit tepung gandum dan garam

Cara-cara

  1. pukul gula dan telur hingga kembang, masukkan ovellete dan pukul lg
  2. masukkan tepung, santan, perisa pandan dan pewarna, pukul lg hingga sebati
  3. isikan kelapa putih dlm acuan, tekan sikit supaya mampat, tuangkann adunan dan kukus lebih kurang 7 minit

Tag

kuih









Laporan Masakan Bergambar (15)

Image008
15-08-2010
kuih seri ayu juadah berbuka harini..lembut dan gebu..sedap..terima kasih atas resipi
Laporan oleh: rohani mukri
180120111430
17-01-2011
sedap..gebu jer, 1st attemp berjaya, senang jer rupanya..tksh.
Laporan oleh: aa_iezah

seronok kan kalau jadi iezah....lain kali boleh le buat lg :)

P1303472__copy___copy_
07-03-2011
Berjaya gak buat kuih ni. Terima kAsih ya utk resepi mudah & sedap ni :)
Laporan oleh: mrs_noor

sama2....senyum samapi telinga tu.. :))

Dsc00900
14-03-2011
mudah & cepat dsediakan......sedappp....family pun sukeeeeeeeeee....
Laporan oleh: nurul_manje

tq nurul try resipi ni...memang mudah dan sedap..!

P1040401
27-03-2011
mudah,sedap & gebu......dah lama cari resepi kuih ni,dulu2 mak buat jual tp dah lupa resepi.tq share resepi.
Laporan oleh: ratuku

ratu...resepi ni le yg akak guna masa jual kuih dulu...sama dgn yr mother

Img_4704
09-04-2011
dah cuba...mmg senang tq tuan punye resepi
Laporan oleh: kaknita

senang & sedapkan kaknita...! lenkali boleh buat lg

Dsc-0000613
07-08-2011
alhamdullilah menjadi pada cubaan pertama kali nyer....gebu jer my family semua suka
Laporan oleh: nur naziera

tq naziera sudi cuba resepi ni..senang & sedap kan!

Image_587_
02-10-2011
sdp sgt...tq empunya resepi...
Laporan oleh: ross84

boleh le buat selalu ross... :)

11102011217
16-10-2011
terima kasih tuan pnya resepi..sedap..gebu...mudah..mmmuuahhh tq
Laporan oleh: cikgu ina

mmuuaaahhhhhh....sedapnya tu...

2011-10-16_13
16-10-2011
Teringin nak makan dari air tangan sendiri memang best tq
Laporan oleh: surinah

lg puas kalau masak sendiri kan surinah...tq kerana sudi try resipi ni :)

Img01173-20111019-1315
19-10-2011
kak rohaya! TQ.. saya baru lepas buat nih.. heheh sedap makan panas2..
Laporan oleh: bounechitt

mmmm...sedapnya..boleh buat selalu ni ;)

Puteri_ayu
12-11-2011
sedap!! bangga sgt dh pandai buat kuih ni sendiri ^^ thank you for the recipe =)
Laporan oleh: tun_telani

bangga jugak sy sebab tun sudi cuba resepi ni...!

Img_1677
21-02-2012
kat jepun ni takde acuan seri ayu. seven guna acuan donat. so seri ayu seven semua saiz XL.. haha.. btw sedap & mudah rupanya buat kuih nih..
Laporan oleh: sevenoctober

menjadi jugak tu walau guna acuan donat....unik

2013-09-08_10
08-09-2013
tq rcp ni. ssssgt sdp, gebu n lembut smpai ptg. sy wat 1/2 adunan dpt 19 bj. tmbh sikit baking powder n air pandan. wangi je. mkn suam2 xsdr dh 5 ketul. tqvm
Laporan oleh: moonbug
2013-09-21_09
25-09-2013
wat lg utk my mom bwk gotong royong. tqvm
Laporan oleh: moonbug

Komen (35)

04-08-2010, monica_j24 komen :

i tak boleh buka!!! sana tulis ( klik di sini untuk isi bahan ) tapi i tak dapat buka... tlng saya...


04-08-2010, wan norizan wan omar komen :

takleh bukak dia punya resipi ni..ala.......!!!


05-08-2010, berkongsi resepi komen :

saya dah klik merata2 ttapi x boleh buka cara2 diharap dapat kerjasama dr pihak rohaya/my resepi


05-08-2010, rohaya1710 komen :

sorry monica, norizan dll, smlm masa dok tengah taip laptop hang, ingatkan tak keluar resepi ni, pagi ni sy dah edit... cubalah buat resepi ni...senang dan sedap!


05-08-2010, norlianafitmi komen :

tpung yang diguna, tpg naik sendiri ke tpg gandum


05-08-2010, norlianafitmi komen :

tpung yang diguna, tpg naik sendiri ke tpg gandum


05-08-2010, rohaya1710 komen :

norliana, saya guna tepung gandum.


05-08-2010, monica_j24 komen :

norliana... tepung gandum berapa gm?


06-08-2010, rohaya1710 komen :

norliana, sy guna sukatan cawan, 2 cawan tepung gandum


06-08-2010, NorOrchid komen :

Saya dah pernah resepi dalam myr jugak, tapi nak cuba resepi ni plak...InsyaAllah..


07-08-2010, monica_j24 komen :

hi rohaya... i nak tanya sikit! perisa pandan, esen pandan ke? or air pandan?


08-08-2010, rohaya1710 komen :

hi monica...perisa pandan tu esen pandanlah...boleh beli..dlm botol kecik mcm botol perwarna!


08-08-2010, rohaya1710 komen :

hi monica...perisa pandan tu esen pandanlah...boleh beli..dlm botol kecik mcm botol perwarna!


08-08-2010, norlianafitmi komen :

rohaya resepi ni x payh guna baiking/soda ke!


08-08-2010, rohaya1710 komen :

norliana, xyah guna baking/soda sebab dah guna ovelette...lembut & gebu je kuih ni.


15-08-2010, rohani mukri komen :

salam... sy dah mencuba resepi tersebut...mmg lembut gebu..suami dan anak2 suka..juadah berbuka puasa tuk hari ni..mekasih


16-08-2010, rohaya1710 komen :

tq kerana cuba resepi ni rohani, senang & sedap kan! kebetulan plak sy pun buat kuih ni smlm utk berbuka :)


17-08-2010, NorOrchid komen :

Saya dah buat ptg semlm balik keja... tapi tak berapa gebu...apa slh saya, mungkin telur n gula saya tak ckp kembang ke?


17-08-2010, NorOrchid komen :

Berapa lama ye ...utk kembangkan gula? tlg sesapa yg tau...?nti saya cuba lg...


17-08-2010, rohaya1710 komen :

telur mesti telur baru, pkl telur dgn gula lebih kurang 5-7 minit, sukatan tepung plak jgn le padatkan cawan tu, just tuang je tepung tu dlm cawan sampai penuh, jgn padatkan, insyaAllah menjadi.


29-10-2010, zalifahjaja komen :

Salam rohaya Saya baru cuba resepi ni tadi, alhamdulillah jadi!!excited betul sbb hubby punye fav kuih ni!:) Tapi nak tanye sikit, masa saya kuakan kuih tu, kelapanye ade yg masih melekat pd acuan..kenapa ye? Sbb saya terlampau mampatkan atau dia x cukup mampat? 1 lg, bancuhan tu perlu dituang sampi paras mane ye? Penuh sampi paras atas or yg paras bwh sikit tu? Hrp dapat beri tunjuk ajar ye. Thanx a lot utk resepi yg mudah dan ringkas ini :)


07-11-2010, rohaya1710 komen :

salam kembali jaja...sorry lbt reply, kelapa yg dah campur dgn sedikit tepung dan garam tu kena mampatkan betul2 di dasar acuan, kalau x mampat tu yg melekat kat acuan.... lps tu bancuhan tepung tu tuang jgn sampai penuh acuan sebab nanti bila masak kuih ni akan kembang lg..bila dah buat byk kali nanti jaja terer le buat seri ayu ni :)


05-12-2010, nyza1005 komen :

kak,nape saya buat dia melekat kat acaun?


21-01-2011, rohaya1710 komen :

nyza, kadang2 acuan tu yg tak ok...kalau buat lg pun melekat jugak...kena la sapu minyak dulu kat acuan tu baru tuangkan adunan...confirm x melekat!


29-01-2011, 13058 komen :

yg ni senang je nak cari bahan2nye.ade sesetengah resepi kuih ni,banyak bahan.cth guna tepung ubi.kenape resepi ni tak pakai tepung ubi?


29-01-2011, syimma komen :

~ dh lma cri resepi nie ... nk cba wt nnt ... dh mjd bole la antar laporan ... :)


12-02-2011, sofya syer liza komen :

x sbr la nk try seri ayu ni.bhn senang cri.tgk gmbr tu gbunya...msti sdp!tq rohaya.


23-02-2011, sitidin komen :

tanks rohaya...saya dah buat menjadi,sukatan yg awak bg tu saya dah tukar pd gram senang nak buat tp tpg tu saya kurangkan ckit sbb keras ckit la..apa2 pun t.ksh byk2 saya dah buat bisnes dah dgn resepi awak tu..ramai org cakap sedap..


14-04-2011, emacuty15 komen :

nie kueh favourite sye nii..adoi.terliur tgok dlm gambar tu...ptg nie baru nak cube wat sendiri by use this recepie..hopefully jadiii!!x sabar nyer....


21-04-2011, Kaseh Mawar komen :

kuih ne mmg sdap n x byk modal.sy guna tepung jagung utuk gaul dgn kelapa bkn tpung gandum.


24-08-2011, nadiabatrisya komen :

Salam... saya pernah try buat kuih ni... amek resipi dr majalah keluarga... resepi sama cuma kena tambah baking soda 1 camca teh.... Memang sedap... 2 minggu lepas tu, kawan saya (pelajar kulinari) dia cakap ovellete tu dari babi... Menyesal lak saya pakai ovellete tanpa tahu apa isi dia... InsyaAllah esok saya nk buat lagi kuih ni tapi tanpa ovellete...


19-11-2011, roslina5362 komen :

Cara membuat kuih yg paling senang..........


08-03-2012, ganirene komen :

klu tak simpan ovellette, boleh tak?


10-03-2012, shida147 komen :

alhamdulillah, 1st time bt sri ayu menjadi...lembut, gebu n sedap sgt sampai kwn pun mintak resepi....tq resepi seri ayu sgt senang n mudah....


18-06-2012, mamiwawa komen :

1st time cuba buat resepi ni alhamdulillah menjadi..anak2 suka,suami pun suka.mak&bapa mertua pun suka..hepi sangat dpt buat resepi ni..skrng dah blh buat bisnis kuih ni..tq resepi ni mmg sgt mudah dan simple.hasilnya sedap dan gebu..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd