Google+

oleh: rohaya1710 kek pisang kukus

Kuih_049

resepi dr kakak ipar...cuba sekali terus jadi, sedap dan lembut...! dah banyak kali buat...family dan kawan2 suka sgt2


Created on : 03-08-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi rohaya1710




Bahan-bahan ( 5 org makan )

  • 3 biji telur
  • 1 cawan gula halus
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan minyak mazola
  • 1 cawan pisang lenyek (pisang berangan - anggaran 3 biji)
  • 1 sk soda bikabonat
  • 1 sk baking powder

Cara-cara

  1. pukul telur & gula hingga kembang
  2. masukkan tepung, minyak, pisang, soda dan baking powder, pukul sebati
  3. kukus 45 minit

Tag

kek








Laporan Masakan Bergambar (17)

Img0175a
19-02-2011
tq utk rsepi..........1st wat tros mnjdy.....sdap
Laporan oleh: siti amira

hehehe...sedap kan! lain kali boleh buat lg!

Kek_pisang_kukus
26-03-2011
baru cuba pagi tadi..bawa ke meeting ..semua kwn puji sedap dan lembut..saya guna pisang emas..
Laporan oleh: ila ahmad

memang resepi asal guna pisang emas...saya guna pisang berangan sebab nak wangi.. sedap kan!

Image003
01-04-2011
sedap ;P
Laporan oleh: cah_abdullah

cah... tinggal satu je tu...memang sedap kan!

Kek_pisang_kukus_006
01-05-2011
salam rohaya...1/3 adunan akak boh koko dan lapiskan...sdp,semua yg mkn suke..mmng lembut skali...mekaseh yer... :)
Laporan oleh: kak fida

sesama kak fida.....nak try jugak la mcm kak fida buat tu...usti best

Img0349a3869087
03-05-2011
dah try buat...ni 1st trial menjadik. gebu & sedap...tq for sharing resepi. tp sweety buh 1 sudu teh jer soda bikarbonat tu...
Laporan oleh: sweety78
Img0358a5449403
03-05-2011
yg ni pula isi dlmnya...naik dgn cantik & gebu...emm yummm3x
Laporan oleh: sweety78

mmmmm....sedapnya...pos sini skit..hehehe

Photo0217
04-05-2011
buat mcm kak fida, sedap jugak!
Laporan oleh: rohaya1710
Dsc02230
21-05-2011
sy baru try wat hari ni,,..rasa sedap,gebu..tp kenapa ye kat tg2 kek tu ader lubang..bahagian tengah jer pulak tu..aper yg sy silap ekk..anyway tq rohaya
Laporan oleh: nebismail

nebismail.... maybe kukus tu guna api besar kot....lenkali cuba dgn api sederhana je...pas tu kukus 45 min..InsyaAllah

Imag0240
21-08-2011
first time buat, alhamdulillah. jadi and sedap. =), tq ye
Laporan oleh: nasrulhadi

sama2..boleh le buat lg ;)

Rsz_1rsz_dsc00229
02-11-2011
dh jadi dah.ptg semalam buat..tp kita letak bluebery jem...tq resepi..
Laporan oleh: lail_mama

sedap jugak tu letak blueberry jem...

2011-11-11_09
14-11-2011
Menjadi....Alhamdulillah...Suami saya mmg suka kek pisang.gmbr ni kali yg ke3 utk kwn2 ofis sebab yg kt umah tu panas2 dh makan so tak smpi sejam dh abis..hihi...cume sy tambah tepung skit supaya tak lembik sgt...
Laporan oleh: hatimamaz

Alhamdulillah menjadi....sy pun selalu buat kuih ni...satu family suka..

Sam_2531
24-11-2011
maceh tuan pnye resipi .. sdapp sgtt2 kuih nie .. mabeless !!
Laporan oleh: syimma

nampak gebu & sedap!

Sam_2540
25-11-2011
~ yg nie akak buat versi marble .. ^_^
Laporan oleh: syimma

rajin betul buat 2 versi... tabik spring lah..!

29112011352
29-11-2011
tq tn punya respi..sekali cuba da jadikk
Laporan oleh: mazlina adnan

sama2...seronok nengok org lain buat kuih ni menjadi..

Photo0027
01-12-2011
~ dah terlebih rajin nie .. wt yg cOmey2 plak .. hehehe
Laporan oleh: syimma

comelnyaaaa....senang makan...

Dsc04001
21-12-2011
derhaka sket, lapis choc and tambah walnut pd adunan pisang... sedap!!!
Laporan oleh: lily_moha

menarik idea tu...tentu lebih sedap kan..

Imag0240-1
24-02-2012
tq sis Rohaya resipi yg rgkas N sdap,ptg sia buat N bwa dlm 1 mjlis,kwan2 puji kta sodap N mnta resipi,nnti share ngan durang resipi tu,tq sis hrap ada g resipi bru ok:-)
Laporan oleh: mel mulan

mel....tq sudi cuba resepi ni...kalau ada resepi baru nanti akan di upload k


Komen (32)

04-08-2010, syarimah rahim komen :

nampak sedap je..boleh cuba nanti


04-08-2010, rohaya1710 komen :

memang sedap syarimah....ikut sukatan...confirm jadi, cubalah!


04-08-2010, mimieda komen :

cam senang je nk buat..bahan2 no 2 tu nk pukul jgk or just kaup balik je..


05-08-2010, jueeone komen :

nak tanya tuan punya resepi, minyak mazola tu minyak jagung ker...?


06-08-2010, rohaya1710 komen :

mimieda, sy pukul semua bhn 2 tu hingga sebati...nak kaup balik pun boleh gak


06-08-2010, rohaya1710 komen :

jueeone, betul.. minyak mazola tu minyak jagung


12-08-2010, fiqa1717 komen :

salam kak rohaya..saya baru pertama kali mengomen ni...slalu bace resepi org je..hehe...nk tye..minyak mazola tu klo gnti minyak msk biase leh ke? saya di new zealand..tkde mnyak mazola...


16-08-2010, rohaya1710 komen :

salam kembali fiqa...resepi asal memang minyak masak...cuma akak je yg guna minyak mazola :)


28-11-2010, hani_kimi komen :

salam kak rohaya, saya nak tnya.. 1 sb soda bikabonat tu = 1 sudu besar ke?? saya try wat.. letak 1 sudu besar,, rasa soda tu kuat tersangat2.. sampai xleh nak makan.. tp, keknya mmg cantik la.. cuma rasa soda tu yg kuat sgt.. ke saya salah?? hhuhu..


01-12-2010, rohaya1710 komen :

salam hani....memang 1 sudu besar soda... tapi jgn le mampat kan... ataupun next time nak buat hani kurangkan le soda jadik 1 sudu kecik je


22-12-2010, thinker_islam komen :

assalamualaikum....kalau tak ada soda bikabonak...boleh jadi tak...sbb kat mesir nie susah nak cari...time kasih


22-12-2010, thinker_islam komen :

salam...kalau tak ada minyak mazola tak pa tak...kita guna minyak masak jer...suasah nak cari kat mesir


22-12-2010, rohaya1710 komen :

salam thinker...kalau xde soda bikabonat..x jadi kek pisang ni...kalau minyak tu memang boleh guna minyak masak


22-12-2010, thinker_islam komen :

salam...soda bikabonat nie fungsi dia utk aoper yer..maap la sbb bnyk tanya sikit...br nk belajar masak...


12-01-2011, umi nora komen :

nak try buat nih...nmpk mcm senang je...


13-01-2011, umi nora komen :

dah buat dah pg ni...mmg jd...lembut pun lembut....gula saya kurangkn skit sbb guna gula kasar, telur pun guna 2 biji je...tp ttp ok...best2...lps nih..xde le pisang yg terbuang nmpknya...:) tq kak rohaya...


13-01-2011, umi nora komen :

emmm...lg satu lupa nak bagitau... saya kukus 20 minit...pastu tgk bghn tgh x brp msk g...so saya tmbh g 20 minit...sedang elok je...tqvm kak rohaya....


21-01-2011, rohaya1710 komen :

sama sama nora....kek pisang ni memang kena kukus 45 minit..baru masak, tq sudi cuba resepi ni... :)


15-02-2011, ida_kudaroda komen :

nak try gak la. hmmmm yummmmmyyy...


15-02-2011, ida_kudaroda komen :

Tuan empunya resepi, TQ very much. resepi yg best. kek sy menjadi. yahooo!!!!


25-02-2011, rosjoe komen :

assalam tq yg empunya resepi keknya mmg sedap,mudah dan cepat dbuat.opss sya buat kek ni tmbh toping coklat atasnya bab suami dan anak2 suka makan coklat ....lazattttt n yum yum... skli lgi TQ kak rohaya..


26-03-2011, zali080367 komen :

memang sedap...sy memang suka kueh berasaskan pisang...


17-04-2011, sweety78 komen :

salam tuan punya resepi, sy nk tnya lau tepung gandum tu ganti dgn tepung naik sendiri blh ke???


03-05-2011, kak fida komen :

salam rohaya...ma'af ler akak lupe nk bagi tau..apam yg akak buat tempoh hari akak cume boh 1 sk b. soda jer dlm adunan tu,tapi tetap lembut...mekaseh yer... :)


16-08-2011, aziayana komen :

salam...sy nak tanya kenapa sy buat kek tak naik sedangkan sy ikut sama dgn resepi..ape masalah nye?


16-08-2011, aziayana komen :

kalau sy gantikan minyak dgn planta(yg telah dicairkan) boleh ke?


18-11-2011, r41494 komen :

adunan telur & gula tu nak kena pukul kembang bebetul cam buat kek tu ke atau cukup kalau sebati je?


28-11-2011, kak jijah komen :

kalau guna tepung naik sendiri,xpyh guna soda bikarbonat dgn baking powder bley x??


10-12-2011, rosaslinda komen :

sedap....saya dah cuba buat..tgk je resepi ni terus buat..jadi, lembut, sedap sgt sgt..thnk you pd yg memberi resepi.. :)


02-01-2012, zie bakri komen :

saya dah cuba semalam memang sedap gebu..tapi knapa ya bahagian tengah dia macam tak masak je...lembik...apa sebab dia ye...


02-01-2012, zie bakri komen :

apa apa pun terima kasih pada tuan pu nya resepi ini sedap....:)


05-06-2012, michacomel komen :

salam kak rohaya, sebenarnya saya pun dah cuba resepi akak, alhamdulillah menjadi..seronok sangat sbb dah jumpa the right recipe...sebelum nie buat tak jadi dgn resepi lain..apapun, terima kasih akak sbb tak kedekut berkongsi dgn kami semua


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu