Google+

oleh: kak fida ♥Lapis CitraWarna Kukus™

Lapis_citrawarna_kukus

Sesuai dihidang bila2 masa...gandakan adunan untuk mendapatkan lapisan yang lebih banyak dan tinggi dengan menggunakan loyang yang sama...


Created on : 16-07-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( loyang 9x6 inc./ 8x8 inc. )

  • 5 biji telur - A (asingkan putih dan kuning telur)
  • 2 sb susu manis
  • 1 sk baking powder
  • 150 g mentega
  • 100 g gula halus
  • 100 g tepung gandum - diayak
  • 1 sk esen vanilla
  • pewarna hijau,merah,kuning dan lain2

Cara-cara

  1. Lapis_citrawarna_kukus_+butter_susu
    Mentega dan susu dipukul hingga kembang dan ketepikan.
  2. Lapis_citrawarna_kukus_+_telur
    Pukul putih telur hingga separuh kembang dan masukkan gula dan baking powder dan pukul dengan kelajuan tinggi hingga kembang.Masukkan kuning telur sebiji2 dan esen vanilla sambil terus dipukul.
  3. Lapis_citrawarna_kukus_+_butter
    Masukkan campuran mentega dan kacau dengan spatula/senduk hingga rata.
  4. Lapis_citrawarna_kukus_+_tpg
    Masukkan pula tepung dan kaup-balikkan adunan hingga sebati.
  5. Lapis_citrawarna_kukus_dilapis
    Bahagikan adunan kepada 4-5 bahagian dan warnakan.Kukus adunan selapis2 berselang-seli warna di dalam loyang yang telah dialas kertas dan digris dasarnya sahaja.Kukus 5 min. setiap lapis dan 15-20 min. bagi lapisan yang terakhir.
  6. Sejukkan kek,potong dan hidangkan.









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (22)

17-07-2010, aa_iezah komen :

salam k.fida, apa kabar? lama x jmpa kt cni yer..since MR xleh nk access hr 2, nk tnya akak kek ni ngn kek coklat polka dot tu selain dr kukus leh bakar x? coz pengukus kita rosak la akak huhu..


17-07-2010, noraida komen :

salam kak fida lama sangat tak bersembang.pagi tadi buka myr dapat, ghairah semacam .kak fida myr tak da kemaren sepinya hidup.kakak apakahabar?salam rindu buat semua teman2 myr


17-07-2010, kak fida komen :

w'salam aa_iezah..akak sihat alhamdulillah,mekasih..tu lah sejak Myr kejap ade kejap tk de nih,tk tau nape,kite pon jadi tnggelam timbol,heheee...ma'aflh iezah,akak klau kek lapis yg dikukus tk pernah bakar dn sebaliknye sbb takot tk mnjadi nnti trbuang bhn2 kek,syg pulk...jadi tk dpt akak nk bntu,...klau pengukus iezah rosak,cube gune kuali atau periuk besar yg ade penutop,pon boleh dijadikn pengukus...ma'af skali lagi yer..dn slmt mncube..tq.. :)


17-07-2010, kak fida komen :

w'salam aida..alhamdulillah akak siht2 jer..wktu cuti skola 1 buln mmng tk smpt jengok Myr..tapi lps tu Myr pulk tk leh nk masuk,ni skali2 dh leh masuk,akak masokkn skali rcp..hehee...saje2 nk meriahkn lagi Myr dh trlanjur Myr boleh bukak nih..semoga dh lps rindu aida dn boleh cube rcp2 yg ade yer...slmt mncube..tq.. :)


17-07-2010, aloyah komen :

salam kak fida, rindu dgn resepi kak fida bila myresipi x leh buka..nak tanya bila buat kek kukus ni, brp lama ia boleh tahan ye ?


18-07-2010, wannaruto komen :

Sangat menarik :)


18-07-2010, kak fida komen :

w'salam aloyah..rase2nye kek ni tk thn lame setakat 2-3 hari jer sbb kek ni lembab dn mase mengukus pon tk lame tk same seperti kek kukus buah yg boleh thn 2-3 bulan..slmt mencube yer aloyah jugak wannaruto...tq.. :)


19-07-2010, Mariani(KT) komen :

slm kak...dah lama bebeno xjmpa akak kat cni..rndu laaa..cup cup cup..


19-07-2010, kak fida komen :

w'slm ucu...mmm...bucuknyeee...ekheee.... :D


20-07-2010, jann komen :

salam k fida....akak x ada fb ke?boleh tgk & chat dgn akak klu ada fb.


21-07-2010, noraida komen :

salam kak fida ,nak try buka bingka gula melaka tak bolih.kak myr da boleh start tapi knapa akak tak start start.hari 2 tunggu resepi akak n kak wan.rindulah sangat.hana n yani pun menyepi


21-07-2010, noraida komen :

salam kaka fida knapa bingka gula melaka tak lh open? kak myr da leh start tapi knapa akak tak start 2.tak sabar nak lihat resepi2 dari akak.begitu juga dengan kak wan ,hana ,yani oni semua menyepi.


21-07-2010, noraida komen :

hai


21-07-2010, cik com komen :

cantiknya kek ni


21-07-2010, yanaghazali komen :

ingat kan saya jer yg x dpt bukak Myr..rupenye yg lain pun same ekkk...


21-07-2010, yanaghazali komen :

ingat kan saya jer yg x dpt bukak Myr..rupenye yg lain pun same ekkk...


23-07-2010, kak fida komen :

w'salam noraida..baru pagi ni boleh bukak Myr,..akak dh edit semula rcp bingka gula melaka..slmt mencube yer aida... :)


23-07-2010, kak fida komen :

w'salam jann..akak memang tkde fb..belum brkesmptn lagi..hee... :)>>>mekaseh cik com,bolehlh cube yer.. :)>>>yanaghazali...mungkin Myr sdg upgrade tu yg tkleh bukak...skrng dh leh bukak..siap ade facebook lagi...heee.... :)


28-12-2010, ElizaJasmine komen :

Salam utk Kak Fida dari Knoxville. Terima kasih sbb selalu berkongsi resipi yg sedap2 utk kite semua. Saya selalu mencuba resipi kak Fida. Kak fida ada blog or Facebook tak?


28-12-2010, kak fida komen :

*


28-12-2010, kak fida komen :

w'salam ElizaJasmine...trima kaseh jugak buat Eliza krane dh mncube rcp2 akak...ma'af ler blom lagi nk buat blog...heee.... :)


31-12-2010, mersasa komen :

salam kak fida, suker ngan resepi2 kak fida, tq sbb berkongsi resepi ngn kami semer,ble bantu jugak org2 yg rajin nk tmbah pendapatan sampingan, hee..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu